پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه سلامت (بخش سوم)
در چهارمین جلسه از دوره 222 اصل برای رسیدن به اعتماد به نفس می خواهیم به بخش سوم پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه سلامت بپردازیم. سعی کنید هر کدام از اصول را به دقت مطالعه کنید و آن ها را در طول روز تکرار و عمل کنید. قبل از شروع دوره لطفا بخش زیر را مطالعه کنید. اگر دستورالعمل را می دانید، اصل اول از جلسهاعتماد به نفس در حوزه سلامت را شروع کنید.
هدف جلسه: افزایش اعتماد به نفس در حوزه سلامت
پیش نیاز: این جلسه نیازمند پیش نیازی نیست و سعی شده است مطالب با زبانی ساده ارائه شود.
شرایط سنی: نوجوانان، جوانان و بزرگسالان
نوع جلسه: خودآموزی
اهداف و مشخصاتی که در بالا نیاز است را باید در این جلسه به دست آورید. چنانچه متوجه بخش یا مطلب نمی شوید لطفا به صورت کامنت در انتهای این جلسه مطرح کنید. سعی کنید در شرایط آرامش و بدون دغدغه با تمرکز به مطالعه این مطالب بپردازید. اگر دقت و روش مطالعه مناسبی ندارید از کتاب مهارت های مطالعه ای سنج استفاده کنید. در بخش زیر فهرست مطالب را برای شما آورده ایم:
- معرفی 15 اصل اعتماد به نفس در حوزه سلامت
- اصل(1): مطالعات در حوزه سلامتی
- اصل(2): معاینه تخصصی
- اصل(3): شناسایی علائم استرس
- اصل(4): آثار استرس
- اصل(5): علائم استرس عاطفی
- اصل(6): عدم یکجانشینی
- اصل(7): دوری از الگوهای رسانه ایی
- اصل(8): احترام به سبک زندگی خود
- اصل(9): به کار بردن تکنیک های آرام بخش
- اصل(10): سازگاری با تغییرات
- اصل(11): تعادل ایجاد کردن در انرژی
- اصل(12): قوی کردن درون
- اصل(13): مدیریت خرید
- اصل(14): کنترل عصبانیت
- اصل(15): مهربان بودن
- جمع بندی ای سنج
معرفی 15 اصل اعتماد به نفس در حوزه سلامت
اصل(): مطالعات در حوزه سلامتی
مطالعات در حیطه سلامتی را به عنوان برنامه روزانه خود تعریف کنید.
کتاب ها و مجلاتی مطالعه کنید که درباره ی بهبود سلامتی شما باشد. این کار جدا از اینکه جلوی خیلی از مشکلات شما را می گیرد باعث می شود همیشه جزء اولین افرادی باشید که با درمان های جدید اشنا می شوند. بنابراین ارتقاء دانش در این زمینه سبب افزایش اعتماد به نفس شما در جمع های مختلف خواهد شد
اصل(): معاینه تخصصی
درباره وضعیت سلامتی خود، معاینه های تخصصی را فراموش نکنید.
از وضعیت سلامتی خود اطمینان حاصل پیدا کنید. بنابراین اگر مشکلات جسمانی و روانی حادی دارید حتما در اولین فرصت قرار ملاقاتی با دکتر خود بگذارید. داشتن مشکلات جسمانی از قبیل کمر دردهای حاد، دندان های پوسیده، مشکلات روحی روانی همچون وسواسی و اضطراب و ... همه این ها سبب پایین آمدن اعتماد به نفس شما می شود.
اصل(): شناسایی علائم استرس
علائم هشدار دهنده استرس خود را شناسایی کنید.
به این امر آگاه باشید که افکار منفی، شما را برای ابتلا به استرس آسیب پذیر تر می کند. علائم هشدار دهنده استرس بدن خودتان را بشناسید و یک لیست کوچک از آنها تهیه کنید. بعضی از ما اولین نشانه های فشار عصبی را در کمر خود احساس می کنیم، بعضی دیگر در دست ها و پاها. سعی کنید مناطقی از بدن را که حساس تر هستند را شناسایی کنید و قبل از اینکه این علائم مشکلات جدی بوجود بیاورند، آنها را درمان کنید. نشانه های فیزیکی استرس شامل موارد زیر می باشند:
مشکلات روده
به خواب رفتگی دست و پا
سرگیجه
سر دردها
گرفتگی سینوسها
درد شانه، کمر درد یا گردن درد
سوء هاضمه
خشکی مفاصل
تکرر ادرار
جوش های پوستی
اصل(): آثار استرس
به این امر آگاه باشید که استرس چگونه بر رفتار شما تاثیر می گذارد.
هر کدام از ما هنگامی که در شرایط استرس زا قرار می گیرم عادت رفتاری خاصی را بروز می دهیم. ممکن است شما متوجه تغییر رفتار خودتان نشوید بنابراین نیاز است شخص دیگری عکس العملشان را به شما نشان دهد. در این جا تعدادی از عادتهای معمول افراد ذکر شده است:
اختلال در خواب
شلختگی های ظاهری
کابوس های شبانه
مردد بودن در اخذ تصمیم گیری
فراموشی های روزمره
عدم تمرکز
بی میلی در قبول مسئولیت
جویدن، یا کندن ناخن
ظاهری نامرتب
بیخوابی
شرکت نکردن در کلاس ها و یا جلسات
ناتوانی در دقیق گوش کردن
نپرداختن به سرگرمی ها
زیاد صحبت کردن
عدم رابطه اجتماعی
ناتوانی در کنترل خنده
محافظه کاری زیاد
گوشه نشینی
با احتیاط جلو رفتن
شتاب زدگی
ولخرجی زیاد
شما باید بتوانید هر یک از رفتارهای بالا را با برنامه ریزی و در صورت لازم با کمک روان شناس و مشاور حل کنید چرا که این موارد تاثیرات منفی بر اعتماد به نفس شما خواهند گذاشت.
اصل(): علائم استرس عاطفی
به علائم هشدار دهنده استرس عاطفی خود هوشیار باشید
همانگونه که بدن افراد در برابر استرس های گوناگون در طول روز واکنش نشان می دهد، احساسات نیز در این شرایط تغییر می کند. احتمالا بعضی از افراد عصبانی و بعضی دیگر مضطرب می شوند. این پاسخهای عاطفی از تجربیات کودکی شکل می گیرند. به هر حال ضرورت دارد که با این عکس العمل های عاطفی آشنا شویم تا در زمان وقوع، بتوانیم آنها را کنترل کنیم. در اینجا نمونه هایی از پاسخ های عاطفی به استرس ذکر شده است؛
کاهش اعتماد به نفس
افزایش ترس و واهمه
تپش قلب
احساس سر درگمی
احساس ضعف
عدم اعتماد به دیگران
زود خشمگین شدن
هیجان بیش از حد
بی تفاوتی های گوناگون
اشک ریختن های مکرر
حمله های اضطرابی
اصل(): عدم یکجانشینی
از نشستن بیش از یک ساعت به طور ثابت حتما جلوگیری کنید.
کمر درد و گردن دردها نشانه ی این هستند که کالبد بدن شما برای نشستن روی صندلی ساخته نشده است پس اگر با توجه به شرایط کاری تان مدام پشت میز کار می کنید، استراحت های کوتاه و منظمی داشته باشید که بتوانید فشارهای وارده را با حرکات کشش، راه رفتن وروش بهتر نشستن از بین ببرید. در نهایت باید گفت از آنجایی که هر نوع دردی تاثیر منفی بر اعتماد به نفس می گذارد عدم یکجانشنی هم می تواند تاثیر مثبت بر سلامت و به دنباله ی آن بر اعتماد به نفس شما داشته باشد.
اصل(): دوری از الگوهای رسانه ایی
از الگوهای کامل رسانه ها اجتناب بورزید
شما به سادگی می توانید خودتان را در موقعیت بی کفایتی قرار دهید حتی اگر بدانید که واقعا در موقعیت ایده آلی به سر می برید. مثلاً اگر می خواهید که به روز باشید، مجله هایی نخرید که از شما می خواهند سبک زندگی تجملاتی تری داشته باشید. یادتان باشد که قبل از آنکه به خرید بروید به عکس هنر پیشه های مشهوری که درآمدهای نامحدود دارند خیره نشوید، چون بودجه شما محدود و در عین حال کافی می باشد. تقلید کورکورانه سبب می شود که شما بدون توجه به شرایط خود در وضعیتی قرار بگیرید که هم تحت فشار باشید و هم ناراضی، در نتیجه اعتماد به نفس تان خدشه دار می شود.
اصل(): احترام به سبک زندگی خود
احترام گذاشتن به سبک زندگیتان را در خود نهادینه کنید.
بدون شک می دانید که صبح ها انرژی بیشتری دارید یا غروبها، ولی سطح انرژی بدن ما در طول روز به طور متناسب دائما تغییر می کند. انرژی خود را بسنجید و سعی کنید از چرخه انرژی تان بیشترین بهره را ببرید. کارهایی را که احتیاج به خلاقیت بیشتری دارند هنگامی که سرشار از انرژی هستید انجام دهید و کارهای روزمره خانه را به سایر وقت ها اختصاص دهید.
اصل(): به کار بردن تکنیک های آرام بخش
تکنیک های آرام بخش با تاثیرگذاری بالا را پیدا کنید.
در طول روز سعی کنید با چشمان نیمه باز دراز بکشید یا با چشمان بسته در یک وضعیت راحت بنشینید، سه بار نفس عميق بکشید و از شماره ۵۰، معکوس بشمارید، با این عمل ذهن شما به سرعت آرام می شود. بدون توقف این شمارش را انجام دهید تا به عدد یک برسید. در این حین یک تصویر آرام را به ذهن خود تداعی کنید (به عنوان مثال تصویر یک رود خانه آرام). با این تکنیک به یک آرامش نسبی می رسید.
اصل(): سازگاری با تغییرات
در تلاش باشید که خودتان را نسبت به تغییرات محیط انطباق دهید
به یاد داشته باشید که تغییرات خاص می توانند همچون یک استراحت آرامبخش باشند. خیلی از افراد در شرایطی قرار می گیرند که حاضر هستند انرژی ای زیادی را صرف کنند تا مبادا انعطافی نسبت به تغییرات محیط به خرج دهند، که این می تواند تاثیرات منفی بر سلامت جسم و روان فرد داشته باشد. بنابراین سازگاری با تغییرات محیط می تواند بر افزایش اعتماد به نفس شما موثر واقع شود.
اصل(): تعادل ایجاد کردن در انرژی
سعی کنید که همیشه در سطح انرژی خود تعادل ایجاد کنید
در شرایطی که زیاد خسته می شوید در اولین فرصت با استراحت کاملی که خواهید داشت، انرژی خود را متعادل کنید و سعی کنید به این ایجاد تعادل عادت کنید.
اصل(): قوی کردن درون
درون خود را قوی کنید
در کلاس هایی مانند تکنیکهای « پیلت یا الکساندر» شرکت کنید. این کلاسها به شما کمک می کنند ماهیچه های حمایت کننده کمرتان قوی شوند و متوجه می شوید که قدتان بلند تر شده است بدون اینکه حتی در مورد آن فکر کنید.
اصل(): مدیریت خرید
موقع خرید رفتن خودتان را تحت نظر بگیرید
قبل از اینکه وارد مراکز خرید شوید یک لیست تهیه کنید. لیست خود را با ترتیب موارد موجود در فروشگاه تطابق دهید، (به عنوان مثال اگر سبزیجات ردیف اول مواد غذایی داخل سوپر مارکت را تشکیل می دهد آن را در ابتدای لیست خودتان قرار دهید). این کار باعث می شود که به همه جای فروشگاه سر نزنید و دچار وسوسه نشوید. همچنین اگر نمی توانید زمان ماندن در فروشگاه را محدود کنید، پول معینی را با خود ببرید که با آن تنها بتوانید خریدهای ضروری را انجام دهید.
یادتان باشد مراکز خرید به وسوسه کردن ما برای خرید چیزهایی که لازم نداریم یا حتی نمی خواهیم معروف شده اند. پس حتما در حین خرید مدیریت به خرج دهید چرا که هر نوع مدیرتی می تواند تاثیرات مثبتی براعتماد به نفس شما داشته باشد.
اصل(): کنترل عصبانیت
در هنگام عصبانیت به خودتان هشدار دهيد
در رابطه با عصبانیت باید به این نکته اشاره کرد که اگر دنبال راهکار مؤثری هستید که شما را به بخشیدن دیگران تشویق کند باید بدانید که تنش ناشی از عصبانیت منجر به مشکلات زیر می گردد:
بدتر کردن مشکلات روده از قبیل کولیت ها
مستعد شدن برای ابتلا به بیماریهای عفونی
تشدید درد و ایجاد سردرد و مشکلات سینوسی و التهابات ماهیچه ای
وخیم تر کردن مشکلات هضم غذا
افزایش فشار خون
بالا بردن سطح کلسترول خون
آسیب رساندن و مسدود کردن سرخرگ ها
بوجود آوردن بیماریهای قلبی و
اصل(): با خود مهربان بودن
هنگامی که دچار غم و ناراحتی هستید با خودتان مهربان باشید
اگر خیلی ناراحت هستید سعی کنید با خودتان رو راست باشید و ناراحتی تان را با صداقت تمام بیرون بدهید. گفتن اینکه «زود از این حالت بیرون بیا» شاید تا حدودی به شما کمک کند اما مشکلی که بعد بوجود می آید این است که ممکن است افسرده شوید و احساسات سرکوب شده تان تا یک زمان طولانی ظاهر نشود. به جای این کار می توانید زمان خاصی را برای درمان و حل مشکلات در نظر بگیرید. در شرایط ناراحتی سعی کنید در تنهایی چند ساعتی تنش را از خودتان دور نمایید.
به عنوان مثال برای این کار ممکن است که وعده غذایی راحت را ترجیح بدهید. یک موسیقی ملایم بگذارید، سپس دوش گرفته و به رختخواب بروید و یک فیلم ببینید یا یک رمان عاشقانه یا جذاب بخوانید اگر چشمانتان پر از اشک شد، با خیال راحت گریه کنید. یادتان باشد که گریه کردن طبیعی ترین راه بروز غم و غصه است و اکثر افراد بعد از گریه کردن احساس بهتری خواهند داشت.
جمع بندی ای سنج
در این پست به پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه سلامت (بخش سوم) پرداخته شد. سعی کنید هر یک از 15 اصل مطرح شده در جلسه سوم را (مهربانی، کنترل عصبانیت، مدیریت خرید، سازگاری با تغییرات، احترام به سبک زندگی خود و...) روزانه با خودتان مرور داشته باشید. در جلسه چهارم به بخش اول پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه سلامت پرداخته می شود.
لطفا دیدگاه و نظرات ارزشمند خودتان را جهت ارتقا و کیفیت دوره 222 اصل اعتماد به نفس برای ما به اشتراک بگذارید.