تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

دوره: انضباط شخصی برای موفقیت در 19 روز

جلسه 5

دوره: انضباط شخصی برای موفقیت در 19 روز

جلسه 5
دوره آموزشی
ترس از شکست و روش عملی شناسایی آن مدت مطالعه: 6 دقیقه
ای سنج 18 آبان 1399 مدت مطالعه: 6 دقیقه

ترس از شکست و روش عملی شناسایی آن

در این بخش ابتدا به بررسی نکات مهم برای تحول خواهیم پرداخت که این موارد در جلسات بعدی نیز باید مورد توجه قرار گیرند. پس از آن وارد اولین روز تغییر که اختصاص به ترس از شکست دارد می شویم. در ادامه اهداف این جلسه را با هم مرور می کنیم:


هدف جلسه: آشنایی با نظام تحول و شروع تغییر با ترس از شکست

انتظار از جلسه: بررسی موشکافانه فرایند تحول، درک ترس از شکست، انجام درست تمرین روز اول

پیش نیاز: قبل از شروع این جلسه باید مفهوم خودانضباطی و موانع آن را به خوبی درک نمایید.

شرایط سنی: نوجوانان و بزرگسالان

نوع جلسه: خودآموزی


اهداف و مواردی که در بالا نیاز است را باید در این جلسه به دست آورید. چنانچه متوجه بخش یا مطلب نمی شوید لطفا به صورت کامنت در انتهای این جلسه مطرح کنید. سعی کنید در شرایط آرامش و بدون دغدغه با تمرکز به مطالعه این مطالب بپردازید. در بخش زیر فهرست مطالب را برای شما آورده ایم:

نکاتی برای تحول انضباط شخصی

اطلاعات این بخش همراه با تمریناتی است که مستلزم نوشتن است. اگرچه هر تمرین متفاوت است، برخی دستورالعمل های کلی در مورد همه یکسان هستند:

مختصر و خلاصه کار کنید: هیچکدام از تمرین ها بیش از 15 دقیقه طول نمی کشد.

دقیق باشید: همه ی موارد را نامگذاری کنید.

صادق باشید: شما تنها پاسخگوی به خود خواهید بود. پس از کامل کردن هر تمرین پاسخ های خود را بخوانید و از خودتان درباره ی احساسی که از خواندن آنها دارید سوال کنید. سپس اگر درباره ی محتوای آنچه نوشته اید نگران هستید می توانید آنها را پاره کنید و از بین ببرید.

در خصوص تمرینات فقط فکر نکنید، پاسخ های خود را واقعا بنویسید. به هاید  اجازه ندهید تا درباره ی چیزهای دیگر با شما صحبت کند. فوق العاده مهم است که شما علاوه بر استفاده از نیروی عقلانیت از سیستم حرکتی و جسمانی نیز در این قسمت از برنامه ی خودانضباطی استفاده کنید. نوشتن واقعی باعث فعال شدن سیستم حرکتی بدن شما شده و در نتیجه قسمت های بیشتری از شما درگیر فرایند خودانضباطی خواهد شد.

علاوه بر این، هدف این تمرین ها این است که به شما کمک کند تا از احساس خود در خصوص نگرش های معینی که عموما باعث تخریب فرایند خودانضباطی می شوند آگاه بشوید. انجام تمرینات بینش بسیار ارزشمندی را به شما خواهد داد که چه وقت، کجا، و از چه کسی این احساس ها و نگرش ها را دریافت کرده اید. دانستن منابع گذشته ی افکار و احساس های فعلی بسیار مهم است چون افکار و احساس ها منجر به رفتار می شوند و رفتار نیز به نوبه ی خود منجر به افکار و احساس خواهد شد. همه ی جنبه های «خود» با هم مرتبط هستند. این تمرین ها طراحی شده اند تا احساس ها، افکار و رفتار شما را با برنامه ی ارتقای خویشتن  داری هماهنگ کنند. هر چقدر قسمت های بیشتری از شما درگیر شوند بیشتر متعهد خواهید بود.

روز اول تغییر: ترس از شکست

تقریبا همه ی ما ترس از شکست را تجربه کرده ایم. این یک پدیده ی روانشناختی رایج است. در واقع مطالعات زیادی نشان دهده اند که بزرگترین مانع رسیدن به موفقیت شخصی، ترس از شکست است. درحالیکه همه ی ما خواهان موفق شدن هستیم، اما بزرگترین نگرانی ما این است که مبادا شکست بخوریم. در واقع همه ی ما از شکست خوردن می ترسیم و بسیاری از ما هیچ گاه نمی فهمیم که این ترس  ها در تصورات غلط خودمخرب ریشه دارند.

بیشتر افراد هر شکستی را به عنوان یک ارزیابی دقیق از ارزشمند بودن یا نبودن خود در نظر می گیرند. و به همین خاطر است که بسیاری از ما به دنبال ععلایق و تمایلات خود حرکت نمی کنیم. دردهای حاصل از شکست های گذشته در گوشه ی تاریک ناهشیار باقی می مانند و همیشه در کمین هستند تا دردهای هیجانی و احساس های بی ارزشی حاصل از شکست ها را به یاد ما بیاورند.

چرا ما شکست ها را تا این حد وحشتناک می دانیم؟ چون به صورت روانشناختی گرایش داریم که تلاش های شکست خورده ی خود را با عزت نفس مرتبط کنیم. ما اعمال مان را از خود جدا نمی دانیم و به صورت ناهشیار اینگونه با خود صحبت می کنیم: «در این کار شکست خوردم پس من یک آدم شکست خورده هستم» .

ما فراموش می کنیم به خودمان بگوییم که: خب یک شخص می تواند در یک تکلیف یا فعالیت خاص شکست بخورد اما الزاما نشان دهنده ی این نیست که او یک شکست خورده است. یا حتی در فعالیتی چندین بار با شکست مواجه شود، اما به عنوان یک شخص، شکست خورده محسوب نشود.

ترس های غیرواقعی و خیالی از شکست که در مغز ما حک شده است، توانایی ما برای تمرین خودانضباطی در بسیاری از عرصه های زندگی را از بین می برد. و دقیقا این نکته ای است که واقعا در ما ترس از شکست را ایجاد می کند: احساس تحقیر یا ضایع شدن!

مثالی برای تاثیر ترس از شکست

لیلیان هلمان پس از نوشتن یک نمایشنامه ی موفق با نام «ساعت کودکی» نمایشنامه ی دیگری با عنوان «روزها می آیند» نوشت که به شدت مورد طرد منتقدان و تماشاگران قرار گرفت و خیلی سریع پایان یافت. هلمان به قدری از این واقعه متاثر شد که تا دو سال نتوانست چیزی بنویسد و نهایتا زمانی که توانست چیزی بنویسد آن را 9 بار مورد بازنویسی قرار داد. علاوه بر این در زمان اوج کار و محبوبیت خود نیز نتوانست درد ناشی از آن شکست را فراموش کند. سال ها بعد او درباره ی احساس حقارتی نوشت که هنگام خروج تماشاگران خشمگین از صحنه ی تئاتر برای او به وجود آمده بود. همه ی ما ممکن است به درجات مختلف همانند هلمان به شکست های خود واکنش نشان دهیم. ما انسان ها به جای اینکه به شکست ها به عنوان تجربه یا نشانه ی پیشرفت نگاه کنیم،گرایش داریم که آنها را به عنوان ضرباتی بر عزت نفس خود تجربه کنیم.

مثالی برای تاثیر مقابله با ترس از شکست

ادیسون در طول دوره ی آزمایشی خود بیشتر از صدها بار شکست خورد. آیا این باعث شد تا او خود را شکست خورده بداند؟ البته که نه. ادیسون به هر شکست به عنوان قدمی می نگریست که او را به موفقیت نزدیک تر می کند. در واقع نگرش او به شکست باعث شد تا از قدرت خودانضباطی خود برای تلا بیشتر استفاده کند. تجربه ی ادیسون به طور برجسته ای به ما اثبات می کند که ارتباط دادن شکست با عزت نفس بیهوده و اشتباه است. در واقع باید بگوییم که ادیسون روشنایی را دید و به آن رسید.

مکانیسم اثر ترس از شکست

ایگوی (خود) ما به وسیله ی آموزش هایی که از جامعه، مدرسه و والدین خود دریافت نموده ایم شکست را نوعی شرمندگی به حساب می آورد. در نتیجه هر چه بزرگتر می شویم میل ما برای تلاش در جهت فعالیت هایی که از موفقیت در آنها مطمئن نیستیم کمتر می شود. تفکر ناهشیار به ما می گوید : «اگر شکست بخورم، احمق به نظر خواهم رسید» . چون این فرایند فکری ناهشیار است، ما از تاثیر قدرتمند آن بر رفتار خود، آگاه نمی شویم. بنابراین صرف نظر از فعالیتی که می خواهیم انجام دهیم به خاطر وجود این باور ناهشیار نمی توانیم از کل نیروی خود استفاده کنیم. در این حالت همچون یک موتور شش سیلندر هستیم که عملکردش همچون موتور های چهار سیلندر است.

پیامدهای شخصی این سناریو چیست؟ به خاطر وجود این نوع تفکر در بیشتر ما، خیلی آسانتر است که خوردن یا نوشیدن اجباری و یا سیگار کشیدن را ادامه دهیم تا اینکه بخواهیم خود را در خطر احساس حقارت ناشی از تلاش ناموفق قرار دهیم.

تاجری را در نظر بگیرید که سرعت لازم برای انجام کارهای مهم را در خود ایجاد نمی کند و آنها را به تعویق می اندازد. ترس از شکست در بسیاری از موارد خود را به صورت عملی نمایان می کند. برای او از دست دادن وجهه بیشتر از شکست مالی ترسناک است. بنابراین به صورت ناهشیار به خود می گوید که اگر همه ی تلاش خود را انجام ندهم پس از شکست چندان تحقیر نخواهم شد. به هر حال او می تواند ناهشیارانه به خود بگوید: «من همه ی تلاشم را انجام دادم» .

این همان منطق ناهشیاری است که توسط دانشجویانی که نمی توانند خود را ملزم به مطالعه کنند یا تکالیف خود را سر وقت انجام دهند، به کار گرفته می شود. خب هنگامی که این نگرش می تواند در هنگام شکست برای شخص یک سپر کاذب در برابر احساس تحقیر خود تحمیل شده به وجود بیاورد در بسیاری از شکست های تجاری نیز نقش مهمی را ایفا خواهد نمود.

روش مقابله با ترس از شکست

برای رسیدن به خودانضباطی باید ابتدا ترس از شکست را بپذیرید و سپس به ناهشیار خود بقبولانید که این یک احساس مخرب است. وقتی ما ترس از شکست را به دقت بررسی می کنیم پی می بریم که احساس حقارت پایه و مبنای آن است. بنابراین باید به طور مداوم به خود یادآوری کنیم که شکست به معنای تحقیر نیست مگر اینکه ما خودمان به صورت ذهنی این احساس را در خود ایجاد کنیم. می توانیم به شکست به عنوان سنگی در زیر پای خود نگاه کنیم که با پاگذاشتن بر رو آن یک قدم جلوتر برویم. هنگامی که این واقعیت به طور کامل پذیرفته شد ترس از شکست قدرت تخریب کننده ی خود را از دست خواهد داد.

یادآوری

شکست پلی برای رسیدن به پیروزی است.

همه ی ما به صورت ناهشیار شکست را با عزت نفس مرتبط می دانیم. ترس از تحقیر شدن در توانایی ما برای تعهد بیشتر نسبت به اهدافمان مانع ایجاد می کند و تعهد یک جزء بسیار ضروری در رسیدن به خودانضباطی است. تمرین زیر شما را در تماس با ناهشیار خود در رابطه با احساس های شکست و تحقیر قرار خواهد داد. تاثیر این احساسات بر شما به صورت هیجانی، عقلانی، و حتی فیزیکی بیشتر از آن چیزی است که از آن آگاه هستید. اکنون که شما از قدرت بازدارنده ی ترس از شکست آگاه هستید می توانید لزوم مقابله با آن را دریابید. فرمول اصلی کاهش قدرت ترس از شکست در قطع ارتباط شکست با عزت نفس است. هنگامی که به شکست به عنوان پلی برای موفقیت نگاه کنید یعنی قدرت تعهد خود را چند برابر کرده اید و به نوبه ی خود قدرت خودانضباطی شما نیز افزایش خواهد یافت.

تمرین شماره 1: کشف ترس از شکست

هدف تمرین

کمک به شما در جهت کشف نگرانی ها و هیجان های پنهان شما در رابطه با ترس از شکست است.

روش اجراء 

شما سه تجربه را که در گذشته با عنوان شکست، اشتباه و یا رفتار احمقانه درک کرده اید به یاد خواهید آورد. این سه تجربه می توانند مربوط به عرصه های مختلف زندگی شما از جمله کار، عشق، استراحت و ... باشد. تنها قانونی که باید رعایت کنید این است که این تجربه ها باید خجالت آورترین و تحقیرآمیزترین تجاربی باشند که به یاد می آورید.

نکات مهم تمرین

شما ممکن است وسوسه شوید که همه ی این تجارب را از خاطرات اخیر خود که هنوز هشیارانه شما را آزار می دهند انتخاب کنید. اما بهتر است این کار را نکنید. در عوض دوتا از این تجارب را از خاطرات اولیه ی خود انتخاب کنید. کودکی خود را کشف کنید. این کار باعث خواهد شد تا بفهمید که نگرش ها و عقاید اولیه ی شما چگونه، از چه هنگام و از کجا نشأت می گیرند. تجارب گذشته همچون ارواح در درون ما رفت و آمد می کنند. در واقع تجارب گذشته بر رفتار کنونی ما تاثیر می گذارند. با نوشتن بدترین تجارب خود این ارواح را مشاهده خواهید کرد. سپس می توانید با آنها مقابله کنید و این اولین قدم شما برای رهایی از تاثیر آنهاست.

هشدار

صادق باشید. بیشتر از پانزده دقیقه برای این تمرین وقت نگذارید. بله نوشتن این تجارب مشکل خواهد بود. هاید شما را وسوسه خواهد کرد که نیازی به نوشتن ندارید و فقط می توانید در مورد آنها فکر کنید. بنابراین احساس تردید یا ناراحتی یک واکنش معمول خواهد بود. به هر حال وقتی که پیشروی می کنید از نتایج به دست آمده تعجب خواهید کرد.

در هنگام نوشتن و انجام این تمرین به واکنش های فیزیکی و هیجانی خود توجه داشته باشید.

واکنش های فیزیکی: آیا دندان های خود را به هم فشار می دهید؟ آیا هیچکدام از عضلات خود را منقبض می کنید؟ عضلات شکم؟ عضلات گردن؟ آیا متوجه تغییراتی در میزان نفس کشیدن خود شدید؟ سریع تر؟ کم عمق تر؟

واکنش های هیجانی: آیا دوباره تجربه آسیب را دوباره حس کردید؟ آیا احساس ترس می کنید؟ خشم؟ خصومت؟ خجالت؟

مجددا می گویم، مهم است که واکنش های خود را در هنگام کامل کردن تمرینات در سراسر برنامه ی خودانضباطی یادداشت کنید. این واکنش ها به شما بینش ارزشمندی را خواهد داد در رابطه با اینکه چگونه رفتار فعلی شما به صورت ناهشیار تحت تاثیر تجارب گذشته است.

«پس از هم اکنون شروع به نوشتن کنید»

قبل از اینکه ادامه بدهیم توجه کنید که: آیا واقعا اقدام به نوشتن کرده اید؟ اگر جواب شما به این سوال «خیر» است، پس هاید توانسته بر شما تاثیر بگذارد. لطفا قبل از ادامه چند دقیقه ای را صرف کامل کردن تمرین قبلی نمایید.

برنامه جلسه بعدمان چیست؟

در این دوره روز اول تغییر را آغاز کردیم. نتیجه ان به تمرین و ممارست شما خیلی بستگی دارد. از شما می خواهیم حتما یک دور دیگر این بخش را مطالعه کنید. در جلسه آینده روز دوم تغییر را آغاز خواهیم کرد. قبل از ورود به روز دوم یکبار دیگر بخش ابتدایی مقاله یعنی نکاتی برای تغییر را مرور کنید. روز دوم تغییر را ما به ترس از موفقیت اختصاص داده ایم. 

لطفا سوالات و یا ابهاماتی که در رابطه با این جلسه و یا کل دوره دارید را در کامنت پرسیده تا به آن ها پاسخ دهیم.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید
pouria feizi
06 بهمن 1400 08:49

سلام وقت بخیر ممنونم از دوره عالی خوبتون یه سوال در مورد قسمت "نکاتی برای تحول انضباط شخصی " برام پیش اومده منظور از مورد دوم، دقیق باشید چی هستش؟

انضباط شخصی برای موفقیت در 19 روز
مطالب مرتبط