تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
سلامت سازمانی چیست | آیا سازمان سالمی دارید؟ مدت مطالعه: 7 دقیقه
ای سنج 21 بهمن 1402 مدت مطالعه: 7 دقیقه

سلامت سازمانی چیست | آیا سازمان سالمی دارید؟

سلامت سازمانی یکی از اصطلاح‌های مهم در زمینه کسب و کار است که باید به آن توجه داشته باشید، اگر اولین بار است که با این اصطلاح مواجه شده‌اید و قصد دارید اطلاعات جامع و کاملی را به دست آورید، این نوشتار از ای سنج به شما کمک زیادی می‌کند تا بتوانید با جنبه‌های مختلف یک سازمان سالم آشنا شوید.

با توجه به سلامت سازمان، می‌توانید اطمینان داشته باشید که از پس هر گونه مشکل و چالشی، به راحتی عبور می‌کنید، آیا فکر می‌کنید که سازمان شما در بین سازمان‌های سالم جای دارد؟

با بررسی کامل این سلامت سازمانی و همینطور ویژگی‌های یک سازمان سالم، پاسخ این سوال را دریافت می‌کنید.

تعریف سلامت سازمانی به زبان ساده

اگر سازمان شما این توانایی را دارد که با توجه به تغییرات به وجود آمده، همچنان در مسیر اهداف خود حرکت کرده و کارایی بالایی داشته باشد، به شما تبریک می‌گوییم، شما دارای یک سازمان سالم (organizational health) هستید.

 یک سازمان سالم، سازمانی است که دارای کارکنان با انگیزه و متعهد، ساختاری کارآمد و اهداف روشن است. این سازمان همچنین می‌تواند به سرعت و انعطاف‌پذیری بالا به تغییرات پاسخ دهد و در برابر چالش‌های محیطی مقاومت کند.

با توجه به چالش‌های بزرگی که در مسیر هر کسب و کاری به وجود می‌آید، بسیار مهم است که با داشتن سلامت سازمانی، از این چالش و مشکلات، به سلامت عبور کنید.

با توجه به سلامت سازمان خود، می‌توانید مزیت رقابتی فوق‌العاده‌ای را نسبت به رقبای خود ایجاد کنید، زمانی می‌توانید ادعا کنید که از سلامت سازمانی برخوردار هستید که تمام فعالیت‌های سازمان، مکمل هم و در راستای اهداف بلندمدت کسب و کار باشد. همچنین اگر سازمان شما دارای کارمندانی اخلاق مدار، وجدان کاری و مسئولیت‌پذیری باشد، به سلامت سازمانی دست پیدا کرده‌اید.

اهمیت وجود سلامت سازمانی

سلامت سازمانی به معنای توانایی یک سازمان در حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان خود است. یک سازمان سالم سازمانی است که در آن کارکنان احساس امنیت، احترام و حمایت می‌کنند و می‌توانند بالاترین بهره‌وری را داشته باشند.

اهمیت سلامت سازمانی را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  1. افزایش بهره‌وری: کارکنانی که در یک سازمان سالم کار می‌کنند، شادتر، سالم‌تر و با انگیزه‌ هستند. این امر منجر به افزایش بهره‌وری و خلاقیت در کار می‌شود
  2.  کاهش غیبت و ترک شغل: کارکنانی که در یک سازمان سالم کار می‌کنند، تمایل بیشتری به حفظ جایگاه شغلی خود در سازمان دارند.
  3.  بهبود کیفیت کار: کارکنانی که در یک سازمان سالم کار می‌کنند، با دقت و تعهد بیشتری فعالیت‌های خود را انجام می‌دهند. این موضوع می‌تواند به بهبود کیفیت کار و محصولات یا خدمات ارائه شده توسط سازمان شود.
  4.  افزایش رضایت مشتریان: مشتریان از تعامل با کارمندانی که شاد، سالم و باانگیزه هستند، رضایت بیشتری دارند که منجر به افزایش وفاداری مشتریان و سودآوری برای سازمان خواهد شد.
  5.  ارتقای تعهد سازمانی: کارمندان سازمان سالم، احساس تعهد بیشتری نسبت به سازمان دارند. این امر منجر به افزایش تلاش و همکاری آنها برای رسیدن به اهداف سازمان می‌شود.
  6.  ایجاد یک محیط کاری مثبت: یک سازمان سالم محیط کاری مثبت و دلگرم‌کننده برای کارکنان ایجاد می‌کند. 

علائم وجود سلامت سازمانی در یک سازمان

  • شفافیت و اعتماد: سازمان‌های سالم، دارای فرهنگ شفافیت و اعتماد هستند. در این سازمان‌ها، کارکنان احساس می‌کنند که می‌توانند به راحتی اطلاعات را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. این امر می‌تواند به بهبود تصمیم‌گیری، حل مشکلات و همکاری کمک کند.
  • سازگاری با تغییرات: این سازمان‌ها، قادر به سازگاری با تغییرات مختلف هستند. آنها از فرصت‌های جدید استقبال می‌کنند و برای بهبود عملکرد خود تلاش می‌کنند. این امر می‌تواند به سازمان‌ها کمک کند تا در محیط‌های متغیر موفق شوند.
  • دارای اهداف مشترک: سازمان‌های سالم، دارای اهداف مشترکی هستند که کارکنان به آنها متعهد هستند. این امر می‌تواند به افزایش انگیزه کارکنان و بهبود عملکرد سازمان کمک کند.
  • تمرکز بر رفاه کارمندان: یک سازمان سالم، همه تلاش خود را انجام می‌دهد تا همه شرایط مناسب برای افزایش بهره‌وری کامندان و رفاه آن‌ها را فراهم کند.
  • وجود عدالت در سازمان: در این نوع سازمان‌ها، همه کارمندان بر اساس منفعتی که برای سازمان دارند از پاداش و مزایای یکسانی برخوردار هستند.
  • ایجاد محیطی برای توسعه: مدیران سازمان سالم همواره تلاش می‌کنند تا بهترین شرایط را برای پیشرفت کارمندان خود فراهم کنند.
  • مدیریت مبتنی بر نقاط قوت: در این سازمان‌ها، وظایف کارمندان بر اساس نقاط قوت آن‌ها تعیین می‌شود.

نشانه‌های ضعف سلامت سازمانی

یکی از نشانه‌های مهم عدم سلامت سازمانی، کاهش سود و منفعت سازمان است. این امر می‌تواند به دلایل مختلفی مانند کاهش بهره‌وری، افزایش هزینه‌ها و کاهش رضایت مشتری رخ دهد.

یکی دیگر از این نشانه‌ها، عدم نظرخواهی از کارمندان در جلسات است که می‌تواند باعث ایجاد نارضایتی و بی‌انگیزگی در کارکنان شود. هنگامی که کارکنان احساس می‌کنند که در تصمیم‌گیری‌ها دخالت ندارند، عملکرد آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

از دیگر ویژگی‌های عدم سلامت سازمانی می‌توان به برنامه‌های آموزشی نامناسب، عدم اعتماد بین کارمندان و مدیران، بی انگیزگی در قسمت‌های پایین سازمان و عدم تعهد کارمندان اشاره کرد.

  • ارزش‌های سازمانی: ارزش‌ها، نقش مهمی در سلامت سازمانی ایفا می‌کنند. سازمان‌هایی که ارزش‌های روشن و مشخصی دارند، سازمان‌هایی با کارمندان با انگیزه و متعهد، فرهنگ سازمانی قوی و عملکردی موفق هستند.
  • اهداف سازمان: اهداف، جهت‌گیری سازمان را تعیین می‌کنند. اهداف، به سازمان کمک می‌کنند تا مسیر درستی را طی کند. اهداف، می‌توانند به مدیران کمک کنند تا تصمیم‌گیری‌های درستی بگیرند و منابع سازمان را برای اهداف به طور موثری تخصیص دهند.
  • کارمندان سازمان: زمانی که قصد استخدام کارمند را دارید باید به این موضوع توجه کنید که فرد متقاضی هم جهت با ارزش‌های سازمان باشد. سعی کنید که کارمندان شما کاملا متناسب با سازمان باشد، نه مهارت فوق‌العاده بالا و نه مهارت و تخصص پایین.
  • شرکای سازمان: در مورد قبل اشاره کردیم که کارمندان شما باید با سازمان، تناسب داشته باشد، این نکته درباره شرکای سازمان نیز صادق است. قبل از اینکه میزان شایستگی شرکا را بسنجید نیاز که سنخیت آن‌‌ها را با ارزش و اهداف سازمان بررسی کنید.
  • برنامه ریزی سازمان: برنامه‌ریزی، نقش مهمی در سلامت سازمانی ایفا می‌کند. برنامه‌ریزی بلندمدت، فرآیند تعیین اهداف و اقدامات لازم برای رسیدن به آنها در درازمدت است و می‌تواند به سازمان کمک کند تا به اهداف خود دست یابد و در محیطی که به سرعت در حال تغییر است، موفق شود.

برنامه‌ریزی بلندمدت، باید شامل موارد زیر باشد:

  • مأموریت سازمان: بیانیه‌ای روشن و مختصر از آنچه سازمان می‌خواهد به دست آورد.
  • چشم‌انداز سازمان: تصویری از آینده سازمان.
  • اهداف سازمان: بیانیه‌های روشن و مختصر از آنچه سازمان می‌خواهد در آینده به دست آورد.
  • استراتژی سازمان: برنامه‌ای برای رسیدن به اهداف سازمان.

برنامه‌ریزی بلندمدت، باید به طور منظم بازنگری شود تا با شرایط جدید و روز مطابقت داشته باشد.

قواعد ساخت یک سازمان سالم

ممکن است در اینجا این سوال برای شما مطرح شود که چگونه می‌توانیم به سلامت سازمانی برسیم؟ برای رسیدن به این هدف، باید 4 قاعده را پیاده کنید:

 1. ساختن تیم رهبری منسجم

مدیریت اصولی یک سازمان، باعث اثربخشی فوق‌العاده‌ای در همه قسمت‌های سازمان می‌شود، پس اگر مدیریت نتواند رهبری منجسم و یکپارچه‌ای داشته باشد نمی‌توان توقع رسیدن به سلامت سازمانی را داشت.

  2. ایجاد شفافیت در سازمان

برای رسیدن به سلامت سازمانی، مهم است که رهبر و مدیر، پاسخ شفافی برای سوالات مهم سازمانی داشته باشد که شامل موارد زیر است:

چرا وجود داریم؟

این سوال به ماهیت و هدف سازمان اشاره دارد. رهبر مدیر باید بتواند به طور واضح و مختصر پاسخ دهد که سازمان برای چه چیزی وجود دارد و چه ارزشی برای جامعه ایجاد می‌کند. پاسخ به این سوال، جهت‌گیری سازمان را تعیین می‌کند و به کارکنان کمک می‌کند تا احساس کنند که جزئی از یک کل منسجم و هدفمند هستند.

چگونه رفتار می‌کنیم؟

پاسخ شفاف به این سوال می‌تواند جزئیات فعالیت مجموعه را با توجه به اهداف سازمان، مشخص کند.

چه می‌کنیم؟

سازمان چه محصولات و خدماتی ارائه می‌دهد و چگونه آنها را ارائه می‌دهد. پاسخ به این سوال، ماموریت سازمان را تعیین می‌کند.

چگونه موفق خواهیم شد؟

منظور از این سوال، بیان استراتژی یک سازمان برای رسیدن به اهداف مدنظر است، یک استراتژی مناسب همه قدم‌های سازمان را برای رسیدن به اهداف خود، مشخص می‌کند.

در حال حاضر چه چیزی بیشترین اهمیت را دارد؟

اولویت‌های یک سازمان، مهم‌ترین موضوعی است که باید به آن توجه کنید، اولویت‌ها استراتژی و فعالیت‌های شما را جهت دهی می‌کنند.

هر فردی باید چه کاری را انجام دهد؟

این سوال به مسئولیت‌ها و وظایف کارکنان اشاره دارد. رهبری باید بتواند به طور واضح و مختصر پاسخ دهد که هر فرد در سازمان چه مسئولیتی دارد و چه کاری باید انجام دهد.

پاسخ به این سوالات، نقش مهمی در سلامت سازمانی ایفا می‌کند. رهبری که بتواند به طور منطقی، هماهنگ و متعهدانه به این سوالات پاسخ دهد، سازمانی را ایجاد می‌کند که دارای جهت‌گیری روشن، ارزش‌های مشترک، ماموریت مشخص، استراتژی موثر و فرهنگ سازمانی قوی است.

  3. تاکید بر شفافیت سازمان

انسجام رفتاری، به معنای رفتاری است که با ارزش‌ها و اصول سازمان مطابقت داشته باشد که باید توسط مدیران ارشد سازمان، مورد توجه قرار گیرد، پس از اینکه به سوالات بالا پاسخ دادید نیاز است که همواره بر موارد فوق تاکید داشته باشید و به کارمندان سازمان، یادآوری کنید.

 4. تقویت شفافیت

برای رسیدن به سلامت سازمانی، نیاز است که در همه قسمت‌های سازمان، سیستم‌هایی را برنامه‌ریزی کنید که باعث تقویت شفافیت در همه ابعاد سازمان شود، برای رسیدن به نهایت سلامت سازمانی باید همه کارمندان مدیران، نقش خود را به درستی ایفا کنند.

3 قانون برای سنجش سلامت سازمانی

پس از اینکه با روش‌های فوق، روش ایجاد سلامت سازمانی را پیاده کردید، نیاز است آن موارد را ارزیابی کرده و نقاط ضعف و قوت آن را بسنجید، شما می‌توانید از سه قاعده زیر استفاده کنید:

توجه به چابکی

منظور از چابکی و سرعت این است که به چه مقدار زمان برای رسیدن به اطلاعات سازمان نیاز دارید، اگر برای رسیدن به اطلاعات مهم سازمان باید زمان زیادی را صرف کنید، به این معنی است که سلامت سازمانی مناسبی وجود ندارد. اطلاعات مهم و حساس باید همواره در دسترس شما باشد تا با توجه به شرایط خاص و حساس، بتوانید سریع‌ترین تصمیم را بگیرید. 

مسئولیت پذیری

مسئولیت‌پذیری، به معنای پذیرفتن مسئولیت اعمال و تصمیمات خود است. مسئولیت‌پذیری، نقش مهمی در سلامت سازمانی ایفا می‌کند و سازمان‌هایی که کارکنان مسئولیت‌پذیری دارند، دارای فرهنگ سازمانی قوی‌تر، عملکرد بهتری و کارکنان با انگیزه‌تر هستند.

برای افزایش مسئولیت پذیری باید کارمندان احساس کنند که نظرات آن‌ها، برای مدیران اهمیت دارد تا خود را بخش مهمی از سازمان بدانند. به این دلیل باید همواره در طی جلسات سازمانی، از کارمندان خود بخواهید که نظرات خود را بیان کنند.

همچنین می‌توانید برای تقویت این موضوع، کارمندان خود را در فعالیت‌های کلیدی و ارزشمند سازمان، مشارکت دهید.

هماهنگی

هر چقدر که  اعضای مجموعه یک سازمان در راستای استراتژی شرکت هماهنگی داشته باشند، نشان دهنده وجود سلامت سازمانی است، یک نکته مهم استفاده از نتایج رتبه‌بندی عملکرد کارمندان است،  این کار می‌تواند به شناسایی هرگونه الگو یا روند در نتایج کمک کند.

به عنوان مثال، اگر کارکنان یک تیم همیشه در رتبه‌بندی‌های عملکرد خود رتبه بالایی کسب می‌کنند، این نشان‌دهنده این باشد که این تیم به درستی مدیریت می‌شود و کارمندان مجموعه دارای هماهنگی بالایی هستند.

وجود سلامت سازمانی چه مزایایی دارد؟

سلامت سازمانی برای هر مجموعه‌ای می‌تواند منجر به ایجاد فواید مختلفی برای مجموعه شود که در بازه کوتاه مدت و بلند مدت، نمایان می‌شود. به صورت کلی مزایای ایجاد سلامت سازمانی به صورت زیر است:

بهره وری بالا برای سازمان

هدایت، هماهنگی، و انگیزه، عوامل کلیدی دیگری هستند توسط سلامت سازمانی ایجاد شده و به بهبود بهره‌وری کمک می‌کنند. هنگامی که کارکنان به خوبی هدایت می‌شوند، می‌دانند که چه کاری باید انجام دهند و چگونه می‌توانند به اهداف سازمان کمک کنند. همچنین هماهنگی بالای یک سازمان باعث محقق شدن اهداف یک مجموعه می‌شود.

استخدام کامندان مستعد

با دارا بودن سلامت سازمانی، می‌توانید به شهرت بالایی در بین رقبا برسید و همینطور نیروهای با استعداد و با تجربه تلاش می‌کنند تا در سازمان شما مشغول به کار شوند.به همین دلیل با چالش ساده‌ای برای استخدام مواجه می‌شوید.

حفظ کارمندان

با داشتن سلامت سازمانی، می‌توانید کارمندان پرتلاش و اثرگذار خود را به سادگی حفظ کنید و بهره‌وری بالای آن‌ها استفاده کنید.

سخن نهایی

در این نوشتار از ای سنج به صورت جامع همه ابعاد سلامت سازمانی را بررسی کردیم تا با توجه به مزایای ایجاد سلامت سازمانی، بتوانید بهره‌وری، رشد و پیشرفت سازمان را افزایش دهید.

همچنین روش‌های ایجاد سلامت سازمانی را شرح دادیم، با توجه به علائمی که برای سلامت سازمانی بیان کردیم، آیا سازمان شما در بین سازمان‌های سالم قرار دارد؟ لطفا دیدگاه خود را برای ما بنویسید.

روانشناسی پول چیست و چگونه احساسات پولی را مهار می‌کند؟
سلامت سازمانی چیست | آیا سازمان سالمی دارید؟
پورتفولیو چیست | نحوه ساخت آن
0 تا 100 موفقیت در مصاحبه شغلی
سوالات پر تکرار در مصاحبه شغلی
شتابدهنده چیست و چگونه به رشد استارتاپ‌ها کمک می‌کند؟
ساختار سازمانی چیست | نحوه طراحی آن
وجدان کاری چیست | نحوه تقویت آن
سواد چیست | بررسی انواع آن
بررسی 0 تا 100 مشاوره شغلی | مزایای آن

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • وجود سلامت سازمانی چه مزایایی برای سازمان دارد؟

    • بهره وری، سرعت رشد بالا و جذب کارمندان مستعد
  • چه نشانه‌هایی در سازمان ناسالم وجود دارد؟

    • کاهش سود و منفعت در سازمان، عدم نظرخواهی از کارمندان در سازمان، عدم اعتماد بین کارمندان و مدیران
  • چگونه سلامت سازمانی را در سازمان خود تقویت کنیم؟

    • استفاده از مدیران ارشد مستعد، ایجاد شفافیت در تمام سطوح سازمان، تقویت شفافیت موجود
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید