برای بدست آوردن شغل مناسب چیکار کنیم؟ (بخش دوم)
در بخش اول این مقاله بعد از بررسی اهمیت کار و شغل به بررسی این مطلب پرداخته شده است که ملاک های انتخابی شغل در جامعه به صورت مرسوم کدام ها هستند و مسائل مرتبط با این گونه انتخاب ها بررسی می شود، سپس در بخش دوم مقاله ضرورت تغییر نگاه به انتخاب شغل مطرح می شود و در نهایت در مورد مشاوره شغلی بحث می شود و گفته می شود که مشاوران و روان شناسان با انجام انواع تست روانشناسی: همچون تست شخصیت شناسی از قبیل تست mbti و... به بررسی ویژگی های شخصیتی افراد می پردازند.
"لازم به ذکر است که خواننده قبل از مطالعه این بخش حتما باید ابتدا بخش اول این مقاله را مطالعه نماید".
ضرورت تغییر نگاه افراد به شغل
بنابراین براساس مطالب گفته شده در بالا باید اذعان نمود که این روزها افراد در جامعه شغل هایشان را بدون توجه به ویژگی های شخصی و ذاتی شان انتخاب می کنند.
در واقع افراد باید قبل از این که به دنبال این باشند که براساس ملاک هایی چون منزلت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی دنبال شغل منتخب خود باشند، باید ابتدا شناختی واقعی از روحیات خود پیدا کنند یعنی به قولی در ابتدا ضرورت بحث شخصت شناسی در افراد باید به عنوان یک اصل عنوان بیان شود. چرا که سوالی که در اینجام مطرح می شود این است که زمانی که هنوز فرد شناختی از ویژگی های رفتاری، مهارتی، کرداری، افکاری و در کل شخصیتی از خود ندارد چگونه می تواند وارد یک عرصه ی شغلی شود؟
در واقع متاسفانه افراد جامعه اغلب اوقات ناخودآگاه به سمت کارها و مشاغلی سوق داده می شوند که از سوی جامعه به عنوان شغل های با ارزش تعریف شده است. در حالی که ملاک انتخاب شغل نباید نگاه های جامعه و تاتیرات این نگاه ها باشد بلکه فرد باید براساس ویژگی های شخصیتی اش شغل مورد نظرش را انتخاب کند.
مثلاً جامعه شغل هایی همچون پزشکی را به عنوان شغلی جذاب و با ارزش تعریف می کند و فرد از ایام کودکی ارزش به دست آوردن و دستیابی به این شغل را در خودش نهاینه می کند غافل از این که به این امر واقف باشد که مثلاً برای دستیابی به هر شغل خاصی در جامعه باید به لحاظ روحی و روانی و شخصیتی یک سری ویژگی های خاصی را داشته باشد و نمی توان بدون هیچ مقدمه و بدون هیچ شناختی از ویژگی های شخصیتی خود به این شغل ها دست یافت چرا که دست یافتن به این گونه شغل ها بدون توجه به ویژگی های شخصیتی می تواند آسیب های زیادی به فرد و جامعه وارد کند.
مثلاً امکان دارد فردی با استعدادی خارق العاده در حوزه سخنوری و حل دعاوی و اختلافات که می تواند در شغلی چون وکالت پیشرفت های متعالی داشته باشد رشته ای همچون پزشکی را انتخاب کند.
بنابراین فردی که می توانست در حوزه وکالت به طور گسترده ای در جامعه موثر باشد با انتخاب شغل پزشکی تاثیر خیلی کم و مثبتی در جامعه می گذارد. از سوی دیگر مثلا فردی درون گرایی که می تواند با انتخاب شغلی چون نویسندگی پیشرفت های متعالی ای چون نوشتن کتاب ها و رمان های زیادی داشته باشد با انتخاب کردن شغلی در عرصه سیاست همه آرزوها و استعدادهایش از بین می رود.
بنابراین همانطور که اذعان شد همخوانی ویژگی ها و خصلت های درونی فرد با شغل انتخابی خیلی می تواند در موثر بودن فرد در جامعه و پیشرفت وی در شغل انتخابی اش تاثیر گذار باشد. و اما سوالی که در ادامه مطرح می شود این است که فرد از چه طریقی می تواند به ویژگی های شخصیتی خود پی ببرد و براساس این ویژگی ها شغل مورد نظر خود را در جامعه انتخاب کند؟
با انجام تست های شغلی نیز می توانید شغل مناسب خود را پیدا کنید، چرا که به کشف استعداد و تمایل های شغلی و ویژگی های شخصیتی افراد می پردازد.
⦁ تخصص گرایی و مشاوره شغلی
همچنان که جامعه شناس فرانسوی به نام امیل دورکیم بر این باور است که جامعه زمانی که از همبستگی مکانیکی به سمت همبستگی ارگانیکی سوق پیدا جامعه به سمت " تخصص گرایی " می رود . یعنی در واقع با اشاره به دیدگاه و رویکرد این جامعه شناس فرانسوی باید افزود، در گذشته که همبستگی
مکانیکی وجود داشت افراد در همه زمینه ها و فعالیت ها ورود پیدا می کردند یعنی یک فرد در آن واحد هم دامدار بود ، هم کشاورز ، هم خیاط ، هم کفاش ، هم آشپز ، و هم نان پخت می کرد هم بچه هایش را تربیت می کرد و . . . .
در واقع دورکیم بر این باور است که در این نوع جوامع افراد از طریق وجدان جمعی به همدیگر وابستگی داشتند و این وجدان جمعی، جامعه را نگه داشته است، چرا که می توان گفت که این وجدان جلوی هر گونه خطا و تعددی به جامعه از سوی افراد را می گرفت ولی در جامعه جدید و مدرن که همبستگی مکانیکی کاهش یافته و همبستگی ارگانیکی حاکم می شود، افراد جامعه یواش یواش به سمت تخصص سوق پیدا کرده اند.
یعنی می توان گفت "تخصص گرایی "ویژگی بارز جامعه مدرن تعریف می شود. یعنی هر فرد در یک زمینه به صورت کاملاً حرفه ایی تخصص پیدا کرده است بنابراین همه ی نقش ها و فعالیت های سابق یک فرد در جامعه به مراکز و سمت های مختلف در جامعه سپرده شده است و افراد برای اینکه بتوانند در این فضای جدید پیشرفت کنند باید به مراکز جدید رجوع کنند و از تخصص آن ها بهره ببرد . مثلاً این روزها تربیت کودک توسط مادر به مراکز مهدکودک و مدارس سپرده شده است و ...
در واقع با توجه به گفته های بالا می توان گفت وجود مراکز شغلی چون کلینک های مشاوره شغلی یکی از ویژگی های دنیای مدرن و جدید است که از نمودهای بیرونی و ظاهری همبستگی ارگانیکی امیل دورکیم می باشد. بنابراین وجود این مراکز به صورت تخصصی سبب شده است که افراد و متخصصینی در حوزه مشاوره مشغول به کار شوند . و افراد در جامعه می توانند قبل از پیدا کردن شغل مناسب، با مراجعه به این نوع کلینیک ها و مشاورها شناخت ویژه ای از خود پیدا کنند.
به هر حال این روزها روان شناسان و مشاوران در عرصه های مختلف با ابزارهای گوناگون همچون تست روان شناسی به ارزیابی و شناخت افراد می پردازند. افراد می توانند با تست شخصیت شناسی که از طرف مشاوران شغلی گرفته می شود شغل هایی که با ویژگی های ذاتی آنان همسو است را انتخاب کنند.
افراد می توانند با مراجعه به کلینیک های مشاوران شغلی و با انجام دادن تست های مختلف از جمله تست mbti به نوع تیپ شخصیتی خود آگاهی یابند و از طریق این آگاهی و شناخت، شغل مورد نظر خود را بازتعریف و انتخاب کند. تست mbti ویژگی های شخصیتی افراد را در 16 تیپ شخصیتی تقسیم بندی می کند که در مقالات پیشین این 16 تیپ شخصیتی توضیح داده شده است. در مقالات بعدی تلاش بیشتری می شود که به بررسی شخصیت های گوناگون و ارتباط آنان با نوع شغل فرد پراخته شود.