تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
کم حرفی چیست؟ نشانه و علت های آن مدت مطالعه: 6 دقیقه
ای سنج 24 مهر 1402 مدت مطالعه: 6 دقیقه

کم حرفی چیست؟ نشانه و علت های آن

اگر جز افرادی هستید که بیش از آنکه با دیگران صحبت کنید با خودتان صحبت می کنید و افکارتان را به زبان نمی آورید یا ساکت ترین عضو یک جمع هستید، احتمال به کم حرفی مبتلایید!

کم حرفی یعنی زمانی که باید صحبت کنید، از حرف زدن اجتناب می کنید؛ در این مقاله در خصوص کم حرفی، نشانه ها و علل آن و راه های مقابله با آن صحبت می کنیم. 

کم حرفی چیست؟

احتمالا خود شما هم می توانید کم حرفی را تعریف کنید؛ منظور از کم حرفی، کم صحبت کردن به صورت مطلق نیست بلکه بدان معنا است که زمانی که فرد باید صحبت کند، سکوت می کند و از صحبت کردن اجتناب می کند.

کم حرفی یعنی فرد با رضایت خودش حتی در موقعیت هایی که باید صحبت کند، سکوت پیشه می کند و زمانی که از یک مهمانی یا جلسه کاری بیرون می آید، از اینکه کم در مهمانی صحبت کرده است، احساس نارضایتی و پشیمانی دارد.

کم حرفی می تواند با مواردی نظیر هوش کلامی، سهل انگاری والدین در خصوص صحبت کردن کودک، کم رویی، عدم اعتماد به نفس، تمایل کم برای برقراری ارتباط و عدم آموزش صحیح برای صحبت کردن در ارتباط است.

دلایل کم حرفی

چرا افراد کم حرفی را انتخاب می کنند و از برقراری ارتباط بیشتر با سایرین اجتناب می کنند؟

خجالت کشیدن؛ یکی از دلایلی که باعث می شود افراد به کم حرفی روی بیاورند، خجالت کشیدن است؛ افرادی که احساس عدم امنیت دارند یا از چیزی می ترسند، دچار احساس خجالت می شوند. از طرفی، هرچه خودآگاهی افراد بیشتر باشد و فرد به نقاط قوت و ضعف خودش واقف باشد، احتمال تجربه خجالت در او کمتر می شود.

غرور و دوری از دیگران؛ زمانی که فرد احساس برتر بودن کاذب نسبت به دیگران دارد یا غرور بیش از اندازه را تجربه می کند و فکر می کند که از دیگران بهتر است، از دیگران کناره می گیرد و با آن ها صحبت نمی کند.

عصبانیت؛ عصبانیت باعث می شود که یک فرد سکوت پیشه کند یا به جای صحبت کردن با دیگران، خودخوری کند. در این حالت بهتر است فرد پس از فروکش کردن خشمش، سعی کند با دیگران گفتگو کند و یک صحبت منطقی داشته باشد.

دیگر دلایل کم حرفی عبارت اند از:

  • پایین بودن اعتماد به نفس
  • نداشتن عزت نفس
  • ترس از مورد قضاوت قرار گرفتن
  • برخی عوامل محیطی مانند عدم فرزند پروری درست والدین یا محیط مدرسه و و...
  • باور و تصورات اشتباه
  • ناتوانی در سازگاری با تغییرات
  • درونگرایی
  • استرس داشتن
  • نداشتن موضوع برای صحبت
  • داشتن لهجه
  • نداشتن فن بیان
  • ابتلا به اضطراب اجتماعی
  • و ...

دلایل کم حرفی چیست؟

فواید کم حرفی

برخی از فواید کم حرفی شامل موارد زیر می شود:

  • سنجیده حرف زدن
  • به اندازه صحبت کردن
  • تسلط و کنترل بر رفتار و گفتار
  • عاقل تر به نظر رسیدن
  • مورد اعتماد به نظر رسیدن
  • کمتر در مورد دیگران و پشت آن ها صحبت کردن
  • درک و تحلیل بهتر مسائل پیش از حرف زدن
  • و...

معایب کم حرفی

کم صحبت کردن می تواند معایبی هم داشته باشد؛ برخی از معایب آن عبارت اند از:

  • منجر به آلزایمر می شود و از تفکرات انتزاعی کم می کند.
  • باعث از بین رفتن روابط می شود
  • باعث بیشتر شدن سو تفاهم می شود.
  • نشانه های اختلالاتی مانند افسردگی را افزایش می دهد.
  • باعث از بین رفتن بسیاری از موقعیت های شغلی، تحصیلی و غیره در زندگی می شود.
  • و ...

کم حرفی نشانه چیست؟

به نظر شما چرا برخی افراد گرایش به کم حرفی دارند و سعی می کنند زیاد صحبت نکنند؟ کم حرف بودن آن ها نشانه چیست؟

  • نوع تربیت؛ والدین کم حرف، والدینی که کودک خود را از صحبت کردن منع می کنند، ارزشمند بودن کم صحبت کردن در محیط خانه باعث کم حرفی می شود.
  • تجربه رویدادهای آسیب زا؛ اگر فرد رویداد آسیب زایی را تجربه کرده باشید یا یک زخم کهنه عمیق از گذشته داشته باشد، ممکن است به کم حرفی روی بیاورد تا آسیب هایی را که تجربه کرده است، دوباره تجربه نکند.
  • تجربه احساس ناامنی؛ اگر فرد عزت نفس پایینی داشته باشد، اعتماد به نفس نداشته باشد، خجالتی باشد یا خودکم بینی داشته باشد، ممکن است دچار کم حرفی شود.

شخصیت افراد کم حرف چگونه است؟ 

کم حرفی را می توان با ویژگی های شخصیتی در ارتباط دانست؛ به عنوان مثال، افرادی که دارای تیپ شخصیت درونگرا هستند، به نسبت افرادی که برون گرا می باشند، کم تر حرف می زنند و بیشتر میل به شنیدن دارند.

البته نباید گفت که همه ی افراد درونگرا کم حرف هستند؛ برخی از این افراد وقتی در جمع دوستان نزدیک خود قرار می گیرند از کم حرفی فاصله می گیرند.

اما افراد کم حرف به دلایلی همچون اعتماد به نفس پایین، نداشتن فن بیان خوب، انزوا طلبی، از صحبت کردن در جمع اجتناب کنند.

کم حرفی بهتر است با پر حرفی؟

شما چگونه فکر می کنید؟ به نظر می رسد در هر کاری مانند صحبت کردن، حفظ کردن تعادل مهم است. افرادی که پر حرف هستند، با صحبت کردن زیاد حوصله دیگران را سر می برند و از مقبولیت و محبوبیت خود کم می کنند. در مواقعی کسی از فرد نمی خواهد که صحبت کند اما فرد پرحرفی زیادی دارد و مدام نظر می دهد، در این موقعیت کم حرفی بهتر از پرحرفی است.

به طور کلی، باید شرایط و موقعیت را در نظر گرفت و بر مبنای شرایط صحبت کرد. در نهایت لازم می دانیم به حدیثی از حضرت علی علیه السلام، اشاره کنیم که بهترین کارها، میانه ترین آن ها است.

آیا کم حرفی ذاتی است؟

خیر نمی توان گفت که کم حرفی ذاتی است؛ البته افرادی که دارای شخصیت درون گرا هستند ممکن است کم حرف باشند یا کم حرفی در کودکی می تواند به دلایلی همچون تاخیر رشدی اتفاق بیفتد اما به طور کلی، محیط غنی باعث می شود که مهارت های کلامی رشد کنند و فرد خوب صحبت کند.

پس ذاتی بودن کم حرفی را می توان رد کرد.

راه های مقابله با کم حرفی چیست؟ 

اگر می خواهید از کم حرفی فاصله بگیرید و در جمع ها حرفی برای گفتن داشته باشید، می توانید از راهکارهایی که در ادامه ذکر می کنیم، استفاده کنید:

#1 داشتن آمادگی قبلی

اگر جز آن افرادی نیستید که بدون مقدمه و آمادگی صحبت می کنند و کلا کم حرف هستید، قبل از ورود به مهمانی ها یا جمع های مختلف، یک موضوع برای صحبت کردن آماده کنید و مکالماتی را با خودتان مرور کنید.

هر کسی ممکن است کلماتی را فراموش کنید یا دچار اشتباه شود، به خودتان استرس وارد نکنید و نگران نباشید و با آرامش خاطر سعی کنید با دیگران ارتباط برقرار کنید.

#2 بهبود اعتماد به نفس

شاید کم حرفی شما از نبود یا کمبود اعتماد به نفس باشد؛ اگر بله، دیگر نگران نباشید! شما با به کار بردن تمارین و تکنیک های مختلف می توانید اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
به همین منظور به دستاورهای مهم زندگی خود و موفقیت هایی که کسب کردید، فکر کنید و از یک فرد آگاه و دانا الگو بگیرید.

در صورت تمایل می توانید مقالات مرتبط با معرفی کلی دوره 222 اصل اعتماد به نفس را در مجله ای سنج مطالعه کنید.

#3 تعریف کردن از دیگران

یکی از راه های خوب برای مقابله با کم حرفی و شروع گفتگو، بیان حسن و خوبی دیگران می باشد؛ مبالغه یا اغراق نکنید اما اگر حسنی در دیگران می بینید آن را بیان کنید و بدین وسیله سر صحبت را باز کنید.

تعریف از دیگران باعث ایجاد حس خوب در آن ها و ترشح آندورفین و نوروپپتاید که هورمون های شادی و آرامش بخش در بدن هستند، می شود.

#4 پرسیدن سوال

اگر می خواهید مکالمه ای را شروع کنید، می توانید به راحت ترین راه یعنی پرسیدن سوال روی بیاورید و از سوالات ساده مانند ساعت چند است یا غیره شروع کنید.

#5 همکاری و مشارکت

در گروه های مختلف و گروه هایی که افراد در آن از لحاظ فکری، عقلی و باور ها به شما نزدیک هستند، عضو شوید. همکاری و مشارکت با دیگران باعث می شود که چیزهای جدید یاد بگیرید، اعتماد به نفستان بالاتر برود و در نهایت ارتباط کلامی بهتری داشته باشید.

#6 سکوت ممنوع

به سکوت کردن در جمع، تمایل نشان ندهید و هرجا سکوت شد، متناسب با شرایط و موقعیت چیزی بگویید و نشان دهید که مایل به ادامه گفتگو هستید.

#7 شنونده خوب بودن

تمرکزتان را از خودتان بردارید و روی صحبت های فرد مقابل بگذارید! به جای اینکه فکر کنید الان چه چیزی باید بگویم یا چه کاری باید بکنم، خوب به حرف های طرف مقابل گوش دهید، زبان بدن مناسب داشته باشید و اگر لازم بود با تکان دادن سر او را تایید کنید و در نهایت وقتی خوب به او گوش می کنید، می دانید چه چیزی باید بگویید یا چه سوالی باید بپرسید.

#8 برقراری ارتباط با افراد جدید

دایره دوستی های خود را گسترده تر کنید و سعی کنید با افراد جدید ملاقات داشته باشید و از آن ها چیزهای جدید یاد بگیرید.

#9 حذف افکار منفی

افکار منفی نسبت به خود باعث می شود که کمتر صحبت کنیم؛ اگر فکر کنیم که خوب حرف نمی زنیم یا توانایی بالایی در حرف زدن نداریم، از صحبت کردن عقب نشینی می کنیم و به سمت کم حرفی می رویم؛ پس خودگویی مثبت داشته باشید و خودتان را دوست بدارید.

#10 کسب مهارت

هرچه بیشتر یاد بگیرید، مهارت و تخصص بیشتری داشته باشید، اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت و راحت تر صحبت می کنید. وقتی فکر کنید که در یک موضوع خاص حرفی برای گفتن دارید، ناخودآگاه از کم حرفی فاصله می گیرید.

#11 صحبت با خود

اگر شما هم جز افراد کم حرف باشید، احتمالا بیش از اینکه با دیگران صحبت کنید با خودتان و در ذهنتان صحبت می کنید، پس به جای خودگویی سعی کنید با دیگران صحبت کنید و افکارتان را بر زبان بیاورید؛ مثلا جلوی آینه بروید و با خودتان صحبت کنید.

#12 گوش دادن به صدای خود

صدای خود را ضبط کنید و به آن گوش دهید؛ نقاط منفی را یادداشت کنید و برای اصلاح آن تلاش کنید؛ مثلا اگر زیاد امم امم می کنید، فاصله کلمات با یکدیگر زیاد است و... این موارد را رفع کنید.

#13 فکر کردن ممنوع

خیلی خوب است که قبل از صحبت کردن خوب فکر کنید اما زیاد فکر کردن و بررسی بیش از حد باعث می شود که دیگر صحبت نکنید. پس فکر و خیال اینکه ممکن است دیگران شما را مسخره کنند یا خوب حرف نزنید را کنار بگذارید و شروع به مکالمه کنید.

#14 حضور به موقع در جمع

اگر در مهمانی ها به موقع حضور پیدا کنید و جز نفرات اول باشید، صحبت کردن با دیگران در جمع برای شما راحت تر خواهد بود. زود رسیدن باعث می شود که با محیط زودتر آشنا شوید و احساس صمیمیت بیشتری داشته باشید.

#15 اقدام تدریجی

فکر نکنید که کم حرفی خود را می توانید خیلی زود درمان کنید؛ همه چیز باید به آرامی و به تدریج پیش برود. به خودتان فرصت بدهید و به تدریج راهکارهای مناسب را اتخاذ کنید.

چگونه کم حرف باشیم؟

اگر به دنبال این هستید که کمتر اما سنجیده تر صحبت کنیم و از پرحرفی فاصله بگیرید؛ می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

  • مختصر اما مفید صحبت کنید.
  • سکوت جمع را نشکنید.
  • بیشتر گوش دهید و شنونده فعال بودن را تمرین کنید.
  • هرکجا که لازم و نیاز بود، صحبت کنید.
  • و..

با همسر کم حرفمان چگونه برخورد کنیم؟

اگر همسر شما کم صحبت می کند و از این مسئله ناراحت هستید و دوست دارید نسبت به صحبت کردن در او تمایل ایجاد کنید، می توانید:

  • برای با هم بودن وقت بگذارید و موقعیت هایی را برای صحبت کردن ایجاد کنید.
  • خوب به حرف ها و خستگی های همسرتان گوش دهید تا او ترغیب به صحبت کردن با شما شود.
  • مراقبت رفتارهای خود باشید، به هنگام صحبت کردن با او پرخاش نکنید یا عصبانی نشوید.
  • سنگ صبور همسر خود باشید و با همدلی کنید.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد کم حرفی، نشانه ها و علل آن صحبت کردیم و برخی راهکارهای مقابله ای برای آن عنوان کردیم. کم حرفی به خودی خود بد نیست اما اگر به صورت افراطی باشد، می تواند آسیب رسان باشد. در واقع کم حرفی زمانی خوب است که فرد سنجیده صحبت کند و در موقعیت های مختلف اظهار نظر متناسب داشته باشد.

آیا مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شد؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید. 

پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه پیشرفت شخصی (بخش سوم)
پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه پیشرفت شخصی (بخش چهارم)
پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه روابط اجتماعی(بخش اول)
پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه روابط اجتماعی(بخش دوم)
پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه روابط اجتماعی(بخش سوم)
پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه روابط اجتماعی (بخش چهارم)
پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه کار(بخش اول)
پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه کار(بخش دوم)
پانزده اصل اعتماد به نفس در حوزه کار(بخش سوم)
دوازده اصل اعتماد به نفس در حوزه کار(بخش چهارم)

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • کم حرفی چیست؟

    • کم حرفی یعنی زمانی که فرد باید صحبت کرده و اظهار نظر کند، سکوت اختیار می کند.
  • آیا می توان با کم حرفی مقابله کرد؟

    • بله با به کاربردن برخی راهکارها می توان با کم حرفی مقابله کرد.
  • برخی از دلایل کم حرفی چیست؟

    • نداشتن اعتماد به نفس، نداشتن فن بیان خوب، نداشتن مهارت و تخصص، درون گرایی و ....
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید