تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

نگاهی به مشاغل مرتبط با روانشناسی مدت مطالعه: 8 دقیقه
ای سنج 06 آبان 1399 مدت مطالعه: 8 دقیقه

نگاهی به مشاغل مرتبط با روانشناسی

در این مقاله می خواهیم مشاغل ناشناخته و گوناگونی که تا به حال مطرح نشده است را به علاقمندان رشته روان شناسی معرفی کنیم.

در واقع نکته اینجاست که اکثر علاقمندان رواشناسی بر این باور هستند که مشاغل مرتبط با رشته شان فقط شامل مشاغلی چون روان شناس بالینی و مشاوره تحصیلی شغلی، مدرس دانشگاه و یا نهایتاً کارهایی در حوزه پژوهش می باشد در حالی که این باور غلط می باشد.

در ادامه براساس فهرست آورده شده به بررسی و معرفی انواع مشاغل روان شناسی می پردازیم:

معرفی مشاغل روان شناسی

در ادامه تعدادی از مشاغل حیطه روان شناسی را معرفی می کنیم تا علاقمندان به این رشته هنگام برنامه ریزی برای مسیر شغلی آینده، توجه ویژه ای به آن ها داشته باشد.

همچنین لازم است که اذعان شود که برخی از موارد شغلی که در ادامه آورده شده است به طور خاص در روانشناسی وجود دارد در حالی که برخی دیگر ارتباط کمتری دارند اما هنوز به دانش و مهارت های کسب شده در هنگام اخذ مدرک روانشناسی متکی می باشند.

پژوهش ها پیش بینی کرده اند که از سال 2019  تا سال 2026 تقاضا برای رشته روان شناسی حدود 14 درصد افزایش می یابد.

هنر درمانگر

کسانی که در حیطه هنر درمانگری مشغول به فعالیت هستند افرادی هستند که برای کمک به روان پریشی مراجعانشان از هنرهای گویا و خلاق بهره می برند. درواقع این دسته از افراد آموزش های لازم را در زمینه های روان درمانی و هنر می بینند.

هنر در این زمینه اهمیت بالایی دارد چرا که سبب می شود که افراد مراجع به راحتی ابراز احساسات کنند و از خود خلاقیت های زیادی نشان دهند همچنین سبب می شود به راحتی با استرس های گوناگون کنار بیایند. که در نهایت می توان گفت که فرد مراجع کننده در شیوه هنر درمانگری می تواند جنبه های مختلف شخصیتش را شناسایی کند. 

هنر درمانی اکثر مواقع در موارد مختلف زیر مورد استفاده قرار می گیرد، از جمله:

افرادی که از ناحیه مغزی صدمه دیده اند 
کودکانی که دچار معلولیت هستند
بزرگسالانی که از استرس مزمن یا شدید رنج می برند
افرادی که تجربه یک واقعه آسیب زا داشته اند

مشاغل روان شناسی

مشاور شغلی

این روزها به خاطر تغییرات پی در پی وضعیت بازار کار، خیلی از افراد مدام در پی شغل جدید و مفید هستند و یا این که عده ای علی الرغم داشتن شغل مورد نظر خود خواهان تغییر آن هستند به همین خاطر مشاوران شغلی با هوشیاری کامل این نیاز افراد جامعه را تشخیص داده اند و می خواهند افراد جویای کار را در این آشوب بازار به نحو صحیح  با استفاده از ابزارهایی چون ارزیابی شخصیت، میزان علاقمندی و سایر اقدامات ارزیابی، هدایت کنند. 

به عبارت دیگر مشاوران با بررسی و ارزیابی ویژگی ها، سوابق شغلی و مهارت های افراد در پی آن هستند که مرتبط ترین شغل را به آن ها معرفی کنند. شغلی که هم نیازهای مالی و هم نیازهای روحی این افراد را مرتفع سازند. لازم به ذکر است که این مشاوران علاوه بر پیدا کردن شغل مناسب، در زمینه های زیر راهنمایی ها و مشاوره لازم را به مراجعان خود ارائه می دهند:

راهنمایی های لازم جهت بهبود و ارتقاء رزومه شغلی
کسب مهارت های لازم جهت مصاحبه های شغلی
روحیه دادن به افرادی که شغل خود را از دست داده اند
آرامش دادن به افرادی که در شغل های پر استرس به سر می برند

مشاغل روان شناسی

روانشناس بالینی

یکی از مهم ترین کارهایی که روانشناسان بالینی باید انجام دهند ارزیابی، تشخیص و معالجه مراجعانی می باشد که دچار اختلالات روانشناختی شده اند. لازم به ذکر است که این متخصصان معمولاً در محیط های بیمارستان، کلینیک های روان شناسی یا شرکت های خصوصی مشغول به فعالیت هستند.

و در آخر باید گفت که روان شناسان بالینی دارای مدرک دکتری روانشناسی بالینی می باشند  و در ایالات امریکا به حداقل یک دوره کارآموزی یک ساله نیاز دارند.

توجه

در کشور ایران یک فرد با گرفتن مدرک کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی می تواند به عنوان یک روان شناسی بالینی برای مراجعانش شروع به خدمات رسانی کند.

 روانشناس هواپیمایی (روان شناس حمل  نقل هوایی)

می توان گفت که روانشناسی هواپیمایی یکی از زیر مجموعه های رشته تخصصی روانشناسی عوامل انسانی است. رشته روانشناسی عوامل انسانی که تا حدود خیلی زیادی ناشناخته می باشد شامل مطالعه خلبانان، کنترل کنندگان ترافیک هوایی و سایر اعضای خدمه پرواز می باشد. لازم به ذکر است که روان شناسانی که در این زمینه مشغول به فعالیت می باشند وظایف زیر را بر عهده دارند:

انجام تحقیقات لازم در رابطه با ایمنی هواپیمایی
بررسی حوادث هوایی
ارزیابی و بررسی وضعیت ایمنی کابین
ارزیابی و بررسی کارکنان احتمالی
انتخاب و آموزش خلبانان مورد نیاز
آموزش خدمه پرواز در مورد استراتژی های ارتباطی
ارائه دستورالعمل های لازم به مسافران مضطراب در پرواز

مشاغل روان شناسی

 روانشناس مصرف کننده

یکی از علت هایی که سبب بوجود آمدن این شغل در علم روان شناسی شده است، نگرانی و دلهره بازاریان (یا بهتر است بگوییم خرده فروشان) در جذب مشتری های جدید با ذائقه های متفاوت می باشد. این دسته از روان شناسان با درک رفتار مصرف کنندگان برای بازار خیلی مفید می باشند. درواقع روانشناسان مصرف کننده  نه تنها به مطالعه چرایی خرید کالاها و خدمات توسط خریداران می پردازند، بلکه همچنین چگونگی تأثیرگذاری خانواده، دوستان، فرهنگ و پیام های رسانه ای بر رفتار خرید را مورد بررسی قرار می دهند.

در ادامه به صورت تیتروار برخی از فعالیت های یک روانشناس مصرف کننده آورده شده است:

انجام پژوهش های مختلف در رابطه با خرید و رفتار خریداران
داشتن فعالیت های گوناگون با گروه های متمرکز مصرف کننده جهت تعیین میزان جذابیت یک کالای مورد نظر 
توسعه و ارتقاء کمپین های تبلیغاتی  برای جلب نظر مخاطبان هدف

مشاغل روان شناسی

 مشاور

مشاوران همواره در پی آن هستند که به افرادی که در زمینه های مختلف از قبیل ازدواج، خانواده، مسائل عاطفی و مصرف مواد مخدر دارای مشکلات فراوانی  هستند کمک و مشاوره های لازم را ارائه بدهند. لازم به ذکر است که تقریباً در همه ایالت ها برای  مشاور شدن حداقل به یک مدرک کارشناسی ارشد نیاز دارند همچنین مکان فعالیت های این دسته از مشاوران در مدارس، دانشگاه ها، بیمارستان ها و کلینیک های بهداشت روان می باشد.

 روانشناس تجربی

مهم ترین موضوعاتی که روان شناسان تجربی با آن سرو کله  می زنند  شامل موارد مختلفی از قبیل: رفتار اجتماعی، فرایندهای شناختی، شخصیت، رشد انسانی و ... می باشد لازم به ذکر است که این موارد تنها چند مورد از موضوعاتی است که روانشناسان تجربی ممکن است آنها را بررسی کنند. همچنین می توان اذعان داشت که یکی از مهم ترین روش هایی که روانشناسان تجربی از آن استفاده می کنند روش های علمی می باشد.

این دسته از روان شناسان اغلب اوقات در یک زمینه خاص مانند روانشناسی شخصیت، یا روان شناسی شناختی و یا روان شناسی تربیتی تخصص لازم را دارند. همچنین این افراد در محیط های مختلفی از قبیل سازمان های دولتی، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها مشغول به فعالیت هستند.

 روانشناس مهندسی

این دسته از روان شناسان با استفاده از تخصص روان شناسی خود به بررسی چگونگی تعامل مردم با تکنولوژی و فناوری ها می پردازند. روان شناسان مهندسی با استفاده از تخصص و درک خود، از ذهن و رفتار انسان برای کمک به طراحی و بهبود فناوری و محصولات مصرفی استفاده می کنند.

مثلاً این امکان وجود دارد که یک روان شناسی که در این زمینه تخصص دارد  به عنوان بخشی از تیم برای طراحی مجدد یک محصول کار کند تا استفاده از آن را در شرایط کار بهینه تر کند. 

 روانشناس قانونی یا جنایی

قبل از هر چیز باید اشاره کرد که یکی از عواملی که سبب شد این حیطه شغلی در کمترین زمان به یکی از داغ ترین مشاغل روز روان شناسی تبدیل شود فیلم های سینمایی و کتب معروف بود. درواقع نقش پر رنگ و موثر روان شناسان جنایی در فیلم ها سبب شد این شغل از جایگاه ویژه ایی برخوردارشود. 

اگر چه این رشته ممکن است به اندازه تصویرسازی در رسانه ها پر زرق و برق نباشد، اما با این وجود این حیطه تخصصی همچنان یک انتخاب شغلی هیجان انگیز و دارای پتانسیل زیادی برای رشد است. این روانشناسان غالباً با کارشناسان دیگر برای بررسی دقیق ادعاهای بیمه، ارزیابی های حضانت کودک و تحقیق در مورد سوء استفاده از کودک همکاری می کنند. و درآخر از مهم ترین وظایف روانشناسان جنایی می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

ارزیابی مجرمان برای تعیین خطر جرم مجدد آنها
کمک به نیروی انتظامی برای گرفتن شکارچیان آنلاین 

 مشاور ژنتیک

یکی از مهم ترین فعالیت های این دسته از مشاوران این است که اطلاعات مربوط به اختلالات ژنتیکی را به زوجین و خانواده ها ارائه می دهند. لازم به ذکر است که اشاره شود که این متخصصان معمولاً دوره های تحصیلات تکمیلی را در زمینه ژنتیک و مشاوره می گذرانند همچنین اکثر آنها در رشته هایی چون روانشناسی، مددکاری اجتماعی، پرستاری، بهداشت عمومی و زیست شناسی دارای مدرک کارشناسی می باشند.

 

مشاغل روان شناسی

 متخصص اعصاب و روان

این دسته از متخصصان روانشناسی فعالیت های گوناگونی انجام می دهند مثلاً از حفظ سلامت روان و جسمی افراد مسن گرفته تا فعالیت هایی از قبیل کار با افراد ضعیف و افرادی که دارای اختلالات شناختی می باشند. همچنین لازم به اشاره است که با ادامه رشد جمعیت سالمندان، تقاضا برای متخصصان برای رسیدگی به نیازهای بهداشت روان آنها نیز افزایش یافت:

مشاغل روان شناسی

گزارش آماری

طبق اداره سرشماری ایالات متحده ، تا سال 2030 ، 21٪ از جمعیت 65 سال به بالا خواهند بود.

 روانشناس سلامت

یکی از مهم ترین فعالیت های روان شناسان سلامت، بررسی نحوه تأثیرگذاری عوامل روانی، بیولوژیکی و اجتماعی بر سلامتی افراد می باشد. فعالیت های مهم روانشناسان سلامت عبارتند از:

کمک به افراد در جلوگیری از بیماری 
ترویج رفتارهای سالم 
آموزش افراد در مورد دلایل بیماری 
آموزش عادات سالم
کمک به افراد در کاهش وزن
کمک به افراد در ترک سیگار
کمک به افراد تغذیه سالم
کمک به افراد در کاهش استرس آنان

در آخر باید اضافه شود که این متخصصان اغلب در محیط هایی مانند بیمارستان ها، دانشگاه ها، مراکز بهداشتی و درمانی و سازمان های دولتی کار می کنند. 

 روانشناس صنعتی - سازمانی 

این دسته از روانشناسان سازمانی - صنعتی بر رفتار در محیط کار تمرکز می کنند، همچنین غالباً از اصول روانشناختی برای افزایش بهره وری کارگران و انتخاب کارمندان مناسب برای مشاغل خاص استفاده می کنند.

در روانشناسی صنعتی-سازمانی چندین زمینه تخصصی مختلف وجود دارد.به عنوان مثال ، برخی از روانشناسان سازمانی - صنعتی کارکنان را آموزش می دهند و ارزیابی می کنند، در حالی که دیگران نامزدهای شغلی را ارزیابی می کنند. 

 یک حوزه فوق تخصصی این رشته شامل کار در مدیریت منابع انسانی برای غربالگری و استخدام متقاضیان شغل است. لازم به ذکر است که این متخصصان غالباً درگیر طراحی و اجرای آزمون های غربالگری استخدام و انتخاب نامزدهای شغلی مناسب برای موقعیت های خاص در یک شرکت هستند. از جمله آزمون های معروفی که توسط این افراد استفاده می شود می توان به تست MBTI، تست شخصیت کتل، تست شخصیت نئو و تست MMPI اشاره نمود.

 روانشناس مدرسه

همانطور که از عنوان این شغل پیداست این دسته از روان شناسان برای کمک به کودکان در مقابله با مشکلات عاطفی، تحصیلی و اجتماعی، در محیط های آموزشی کار می کنند. بخاطر افزایش بیش از اندازه علاقه به بهداشت روان کودکان و قوانین آموزش فدرال، روانشناسی مدرسه به سرعت به یکی از زمینه های شغلی با رشد سریع تبدیل شده است.

 معلم آموزش ویژه

 زمینه آموزش ویژه فرصت زیادی را برای کسانی که از کمک به کودکان لذت می برند فراهم می کند. معلمان آموزش ویژه با دانش آموزان دارای معلولیت های مختلف کار می کنند.

برای تبدیل شدن به یک معلم آموزش ویژه باید حداقل مدرک لیسانس داشته باشید و یک برنامه تربیت معلم در آموزش خاص داشته باشید. درضمن به دلیل افزایش ثبت نام در برنامه های آموزش ویژه و کمبود معلم واجد شرایط، تقاضا بسیار زیاد است و انتظار بر این است که رشد بالایی را تجریه کند.

 روانشناس ورزشی

روانشناسان ورزشی  بر جنبه های روانشناختی ورزش و دو و میدانی، از جمله موضوعاتی مانند انگیزه، عملکرد و آسیب، تمرکز دارند. دو حوزه اصلی در روانشناسی ورزشی کمک به بهبود عملکرد ورزشی یا استفاده از ورزش برای بهبود سلامت روحی و جسمی است.

این دسته از روان شناسان در محیط های مختلفی از قبیل دانشگاه ها، بیمارستان ها، مراکز ورزشی، اقدامات مشاوره خصوصی و امکانات تحقیقاتی کار می کنند.

 روانشناسی ترافیک

روانشناسی ترافیک یک زمینه  شغلی جدید می باشد که با استفاده از تخصص و دانش خود به بررسی و درک رفتار راننده می پردازند. برخی از فعالیت ها در این زمینه عبارتند از:

مطالعه رابطه بین رفتار راننده و تصادفات رانندگی
طراحی کردن وسایل نقلیه با وضعیت ایمنی بهتر
پژوهش های لازم در زمینه  نحوه استفاده مردم از حمل و نقل
جستجوی راه های بهبود ایمنی ترافیک و جلوگیری از تصادفات رانندگی

نکته

روانشناسی ترافیک غالباً شامل یک رویکرد چند رشته ای است که ترکیبی از زمینه هایی مانند روانشناسی اجتماعی ، روانشناسی رفتاری و روانشناسی شناختی است.

به عنوان مثال، روانشناسان راهنمایی و رانندگی به این دو سوال می پردازند:

ارزیابی چگونگی ادراک و شناخت بر عملکرد در طی یک رانندگی 

چگونگی تأثیر شخصیت راننده بر احساسات، نگرش ها و رفتارهای خطرآفرین وی هنگام رانندگی 

گزینه های شغلی بیشتر در روانشناسی

اگر هنوز شغل مورد نظر خودتان در زمینه روان شناسی را پیدا نکرده اید  پیشنهاد می دهیم مشاغلی  که در ادامه  به صورت تیتروار عنوان شده است را  حتما مطالعه بفرمایدد:

توجه

برخی از مشاغل که در ادامه معرفی خواهند شد مستقیماً در زمینه روانشناسی فعالیت می کنند، در حالی که برخی دیگر به آموزش اضافی در زمینه تخصصی دیگر نیاز دارند.

مشاور تحصیلی
تمرین پیشرفته پرستار روانپزشکی
نماینده تبلیغات
مربی حیوانات
پلیس
محقق حیوانات
مددکار مراقبت از کودکان
روانشناس کودک
روانشناس مقایسه ای
مشاور جامعه
روانشناس مشاوره
متخصص درمان اصلاحی
بازپرس جنایی
مشاور بحران
روانشناس  شناختی
مسئول پذیرش دانشکده
استخدام دانشکده
نماینده خدمات مشتری
روانشناس رشد
ویرایشگر
مدیر آموزش و پرورش
روانشناس تربیتی
معلم دبستان
مصاحبه کننده استخدام
روانشناس محیط زیست
مشاور کمک مالی
روانشناس عوامل انسانی
مدیر منابع انسانی
متخصص منابع انسانی
روزنامه نگار
دستیار کتابخانه
نماینده ادبی
محقق بازار
هماهنگ کننده بهداشت روان
روانشناس نظامی
موسیقی درمانی
متخصص مغز و اعصاب
متخصص اعصاب و روان
کاردرمانگر
مددکار اجتماعی روانپزشکی
تکنسین روانپزشکی
مددکار توانبخشی روانشناختی
نظرسنج افکار عمومی
متخصص روابط عمومی
دستیار روانپزشکی
روانپزشک
درمانگر تفریحی
مشاور توانبخشی
دستیار تحقیق
مشاور مدرسه
معلم دبیرستان
نویسنده
روانشناس اجتماعی
متخصص خدمات اجتماعی
مددکار اجتماعی
آمارشناس
مشاور سواستفاده مصرف مواد
استاد روانشناسی دانشگاه
مشاور توانبخشی شغلی
مشاور جوانان

بررسی کنکاش های ضروری قبل از انتخاب شغل مورد نظر 

همانطور که مطالب بالا را مطالعه کردید حتما متوجه شده ایدکه فرصت های شغلی در روانشناسی می تواند بسیار متنوع باشد. برخی از مشاغل فقط به مدرک لیسانس روانشناسی نیاز دارند، در حالی که برخی دیگر به مدرک پیشرفته تری مانند فوق لیسانس یا دکترا نیاز دارند.

نکته ای که باید به شما خاطر نشان کرد این است که قبل از انتخاب هر شغلی حتما مدتی را به تحقیق در مورد گزینه های مختلف اختصاص دهید و درباره آنچه برای ورود به آن زمینه ها لازم است بیشتر بیاموزید.  در هر صورت هنگامی که انواع مشاغل روانشناسی موجود را بررسی می کنید، به برخی از سوالات زیر فکر کنید:

از خود بپرسید آیا تعهد و انگیزه لازم برای ادامه آموزش های لازم را دارید؟
شغل مورد نظر چقدر با شخصیت شما سازگار است؟
چه نوع آموزش دیگری برای ورود به این زمینه مورد نیاز است؟
آیا متوسط ​​حقوق در یک زمینه مشخص رضایت بخش است؟
افرادی که در آن مسیر شغلی خاص هستند روزانه چه نوع فعالیت هایی انجام می دهند؟
آیا این حرفه از نظر شما جالب، چالش برانگیز و رضایت بخش به نظر می رسد؟

با انجام تست استرانگ، می توانید با توجه به ویزگی ها و استعدادهای بالقوه تان، مشاغل مناسب خودتان را پیدا کنید.

جمع بندی ای سنج

همچنان که در این مقاله صحبت شد در رشته روان شناسی مشاغل زیاد و گوناگونی نهفته است که البته خیلی از این مشاغل از دید افراد پنهان مانده است. به همین خاطر با خواندن این مقاله متوجه شدیم که مشاغل گوناگونی در حیطه روان شناسی وجود دارد.

همچنین که در آخر تذکر داده شد قبل از انتخاب شغل مورد نظر حتما کنکاش های لازم و ضروری را انجام دهید چرا که  یافتن شغل مناسب در روانشناسی به یک برنامه ریزی دقیق نیاز دارد.

در ادامه شما هم می توانید با کامنت ها و ثبت نظر خود، دیدگاهتان را در مورد مشاغل مرتبط با روان شناسی با ما به اشتراک بگذارید.

تعدیل نیرو چیست | تفاوت تعدیل با اخراج و ضررهای آن برای سازمان
سلامت سازمانی چیست | آیا سازمان سالمی دارید؟
پورتفولیو چیست | نحوه ساخت آن
0 تا 100 موفقیت در مصاحبه شغلی
سوالات پر تکرار در مصاحبه شغلی
سواد چیست | بررسی انواع آن
بررسی 0 تا 100 مشاوره شغلی | مزایای آن

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید
13 آذر 1401 00:17

توضیحاتتون کامل بود🌸

24 خرداد 1401 15:08

سلام فرصت شغلی برایه روانشناسی شخصیت شناسی چه قدر خوبه درجهان؟ شنیدم که بالینی خیلی بازار کارش خوبه اما من نگران شدم چون شخصیت شناسیو دوست دارم

28 مرداد 1400 09:06

بسیارعالی

08 آبان 1399 01:16

کامل بو چه خوب🤔🤔