بهترین راهکارهای شاد بودن
خیلی از افراد برای شاد بودن شرط و شروط می گذارند. مثلا می گویند که اگر به فلان موقعیت یا فلان شغل دست پیدا کنم شاد می شوم و تا رسیدن به آن شرایط مدام در غم و ماتم به سر می برند.
این در حالی است که تحقیقات نشان می دهد حتی آدم های موفق در زندگی شان احساس کمال نمی کنند و همیشه برایشان چیزهای جدیدی برای رسیدن به آن وجود دارد. به همین خاطر برای شاد بودنتان شرط نگذراید، چرا که باعث می شود از لحظات زندگی تان لذت نبرده و هیچ وقت شادی را تجربه نکنید. در این ویدئو به شما چندین راهکار داده می شود تا بتوانید در زندگی بدون هیچ شرطی، به معنای واقعی به شادکامی دست یابید.
برای سنجش میزان شادکامی، می توانید از تست شادکامی آکسفورد استفاده نمایید.
متن ویدئو:
از مهم ترین سوالاتی که باید از خودمان بپرسیم، این است که چطور باید خوشحال باشیم؟ به همین دلیل ما اینجا اطلاعاتی که از روانشناسان این حوزه به دست آورده ایم، در اختیارتان می گذاریم.
فکر می کنم تعریف شادی برای هرکدام از ما متفاوت باشد؛ ولی تعریفی که محققان از شادی دارند، مجموعه ای از حس رضایتمندی از زندگی و احساسات خوبی است که در کارهای روزمره داریم.
به صورت تقریبی، 40 درصد از شادی ما توسط افکار و رفتارهای ما کنترل میشه و 50 درصد آن از ژنتیک ما می آید و 10 درصد باقی مانده تحت تاثیر شرایط زندگی ماست. در واقع بر خلاف آن چیزی که دیگران فکر می کنندف آدم ها به مرور زمان به شرایط زندگیشون عادت می کنند و به همین خاطره که شرایط نقش پر رنگی در سطح خوشحالی ما ندارند.
شادی در اصل یک مهارت است که شما می توانید با تمرین متمرکز آن را به دست بیاورید و این شما هستید که می توانید کنترل کنید، زندگیتون چقدر ارضا کننده باشد.
این نکته رو در ذهنتون داشته باشید که شادی به این معنا نیست که همیشه حالتون خوب باشه و همه چیز در جای خودش قرار گرفته باشه، خوشحالی اون مقدار پولی که همیشه می خواستید یا ندیدن مسائل منفی نیست و حتی هیچ وقت مقصد نهایی هم نبوده.
افراد شادتر متعاقبا شادتر هم هستند و کمتر دچار بیماری های قلبی و عروقی می شوند؛ از ایمنی بهتری برخوردارند و بعد از بیماری سریع تر به بهبودی می رسند؛ معمولا رژیم غذایی بهتری را دنبال می کنند و عمر طولانی تری نسبت به دیگران دارند.
تجربه کردن شادی به طور مستمر با کمی بالا و پایین بیشتر از شادی مضاعف در یک موقعیت موقتی به سلامتی شما کمک می کند. شادی شما فقط روی خودتان تاثیر نمی گذارد بلکه افراد شاد، معمولا بازدهی بیشتری در کار و تحصیلشان نشان می دهند و همچنین ارتباط عمیق تری با دیگران برقرار می کنند، آن ها بیشتر به بقیه کمک می کنند و در کارهای خیر و داوطلبانه بیشتر درگیرند و مسائلشون رو از راه های خلاقانه تری به نتیجه می رسانند.
شما می توانید سطح خوشحالی خود را در طولانی مدت با چیزهایی مانند روابط آرامش بخش، تجربه های جدید، کمک کردن به دیگران و حتی قدردان بودن و شکر گذاری از داشته هایتان ارتقا دهید. میشود با عمیق کردن تجارب خود، میزان شادی حاصل از آن ها را چندین برابر کنید.
به تمامی احساسات خود اعم از بینایی، بویایی، چشایی، شنوایی و حتی ندای قلبی خود در آن لحظه ها توجه کنید، به جزئیات کوچک دقت کنید، با کسی که دوستش دارید تقسیمش کنید و دم را غنیمت بشمارید.
شادی هایی که عمیق تجربه می شوند، ما را خوشحال تر، شادتر و شکرگذار تر می کنند و برعکس احساساتی مانند اضطراب، استرس و یا افسردگی را در ما کاهش می دهند. تجربه های خوب، فعالیت های قسمتی از مغز که باهم ارتباط دارند را قوی تر می کنند.
مواردی هم هستند که به مرور زمان شادی شما را از بین می برند؛ مثل مقایسه کردن خود با بقیه، کمبود دوستی های نزدیک یا حتی عصبانی بودن برای مدت زمان طولانی.
جالب است بدانید، افرادی که در طول زندگی، تجربه تحمل سختی ها را داشته اند، در واقع خوشحال تر از افرادی هستند که هیچ وقت طعم سختی را نچشیده اند. بعد از تمام شدن سختی ها وقتی بتوانید به مرور و با کمی فاصله آن ها را از زوایای مختلف نگاه کنید، این پذیرفتن چالش های زندگی به ما کمک می کند تا هویتمان را شکل دهیم، انعطافمان را بیشتر کنیم، بهتر از عهده اضطراب های خود بربیاییم و سطح خوش بینی بالاتری نسبت به آینده داشته باشیم.
یکی از کلیدهای سلامت روان، داشتن هدف و مقصد در زندگی است؛ افرادی که ادعا کردند، معنای زیادی را در زندگی تجربه می کنند خلق ثابت تری دارند و رفتارهای اجتماعی بهتری را از خود نشان می دهند. دیده شده است در هر سن و سالی، افرادی که زندگی خود را پر از معنی و هدف می دانستند، خوشحال تر زندگی کردند.
از جمله راه هایی که برای معنا دادن به زندگی موثر است، می تواند داشتن یک شغل ارضا کننده باشد؛ افرادی که شغل آن ها برایشان معنا و ارزش دارد، انگیزه و انعطاف بیشتری در زندگی نشان می دهند.
بزرگ کردن فرزندان هم راه دیگری است؛ 85 از والدین، حس می کنند که ارتباطشان با کودکشان، بهتر از هر رابطه دیگری برایشان، شادی و امیدواری به همراه داشته است.
راه دیگر، معنویت و عبادت است؛ تحقیقات نشان داده است که افرادی که اعتقاداتی دارند، خوشحالی دیگری از خود نشان می دهند و علی رغم، معنی دار کردن زندگی حتی به روابط اجتماعیشان هم کمک به سزایی می شود.
همچنین، شما می توانید با طرح ریزی هدف هایی که با اهداف معنویتان مطابقت داشته باشد، معنای زیادی را به زندگی خود اضافه کنید؛ هدف هایی مانند تعهد داشتن به کسی یا چیزی، شریک، خانواده، دوستان یا غیره و هدف هایی که رضایتمندی شما را از زندگی افزایش می دهد.
برای دوستان خود وقت بگذارید؛ ثابت شده است که افرادی که روزهایی را بین 6 تا 7 ساعت با دوستانشان سپری می کنند، تا 12 برابر خوشحال تر بودند و افرادی هم که تمام وقت کار می کنند، در روزهایی که بین 8 تا 9 ساعت با خانواده خود گذرانده اند، میزان بالاتری از شادی را گزارش کرده اند؛ پس از آخر هفته های خود بهترین استفاده را ببرید!
شکر گذار بودن هم حتی به عمد روی شادی تاثیر می گذارد؛ برن بروان محقق شناخته شده می گوید در طی 12 سال تحقیقات خود، هرگز به کسی برنخورده است که قابلیت تجربه عمیق شاد بودن را داشته باشد اما همراه آن، آگاهانه تمرین شکرگذاری نکرده باشد.
در تحقیقی، افرادی که تکلیف داشتند و برای یک بار در هفته به مدت شش هفته، فقط لیستی از شکر گذاری های خود تهیه کنند، حتی تا شش ماه بعد گزارش کردند که شادتر هستند و آن ها همچنین، خواب با کیفیت تری را تجربه کردند و علاقه بیشتری به انجام رفتارهای سالم تر مانند ورزش کردن از خودشان نشان دادند.
حالا به پنج راهی که می تواند فورا سطح شادی شما را افزایش دهد، اشاره می کنیم:
- پنج دقیقه برای خوشحال کردن کسی که دوستش دارید، وقت بگذارید.
- به کسی پیام دهید و برای کاری که برای شما کرده است، از او تشکر کنید.
- یک صحبت عمیق با یک دوست خوب داشته باشید.
- سی ثانیه به کسی که به کمک احتیاج دارد، کمک کنید یا حتی فقط به یک خاطره فکر کنید.
- نکات دیگری هم هستند مانند رسیدن به درجه روان بودن؛ یعنی درگیر شدن در فعالیتی که برای شما جذاب است و متناسب با میزان مهارتی که برای آن کار دارید تا بتوانید چالش مناسبی را برای خود رقم بزنید، به طوری که زمان از دست شما در برود .
- افرادی که مرتب مدیتیشن می کنند، فعالیت را در قسمت چپ لوب پیشانی مغز خود افزایش می دهند، همان قسمتی از مغز که با شادی و آرامش درگیر است.
- تمرین همدلی نیز روش خوبی است؛ زاویه دید دیگران را هم بدانید؛ وقتی که دیگران را درک کنید، می توانید به درجه جدیدی از صمیمیت و حال خوش برسید.
وقتی در این زمینه کشورها را با یکدیگر مقایسه می کنیم، نتایجی که در ارتباط با شادی به دست می آید، سرآمد تولیدات یا سطح اقتصادی، حس آزادی برای تصمیم گیری در مورد زندگی، میزان سخاوت اجتماعی و حتی طول عمر هستند. اما اصلی ترین عنصر کشف شده، حمایت اجتماعی و داشتن کسی است که در موقعیت های لازم به کمک ما می آید.
یادتان نرود که شادی مثل یک مهارت است که می توانید در آن بهتر و بهتر شوید.
شما در زندگی از چه راهکارهایی برای شاد بودن استفاده می کنید؟ لطفاً دیدگاه و نظرات ارزشمند خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.
اصطلاحات مهم این مقاله
سوالات متداول
-
آیا شاد بودن یک مهارت است؟
- بله؛ بنابر نظر محققان، شادکامی یک مهارت قابل یادگیری می باشد.
-
برخی از راهکارهای شاد بودن چیست؟
- مدیتیشن کردن، همدلی با دیگران، صرف زمان با یک دوست صمیمی و نزدیک و...
-
آیا داشتن معنا در زندگی باعث شادی می شود؟
- البته که بله، داشتن معنا و هدف در زندگی منجر به شادی و شادکامی می شود.