
هورمون عشق یا اکسی توسین چیست؟ راه های افزایش آن
آیا می دانستید هورمونی به نام هورمون عشق در بدن وجود دارد؟ هورمون عشق یا اکسی توسین در بدن توسط لمس، بوسه و برقراری ارتباط با عزیزان، ورزش و موسیقی آزاد می شود. هورمون عشق وظایف مختلفی در زنان و مردان دارد و میزان ترشح آن در زنان بیشتر است.
اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد هورمون عشق دارید در این مقاله همراه ما باشید. این مقاله اختصاص به هورمون عشق یا اکسی توسین و راه های افزایش آن دارد. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:
فهرست مطالب
- هورمون عشق یا اکسی توسین چیست؟
- هورمون عشق از کجا ترشح می شود؟
- وظیفه هورمون اکسی توسین در زنان
- وظیفه هورمون اکسی توسین در مردان
- اکسی توسین برای چه بیماری هایی مفید است؟
- تاثیر اکسی توسین بر بدن
- ارتباط اکسی توسین با عشق
- کاربرد اکسی توسین چیست؟
- رابطه هورمون عشق و وفاداری
- هورمون عشق و احساسات
- هورمون عشق و روابط اجتماعی
- تاثیر هورمون عشق بر رفتار
- اکسی توسین و روان درمانی
- مکانیسم اثر اکسی توسین
- عوارض اکسی توسین
- جمع بندی ای سنج
هورمون عشق یا اکسی توسین چیست؟
اکسی توسین (oxitocin) هورمونی است که به عنوان یک انتقال دهنده عصبی عمل می کند و نقش مهمی در تولید مثل دارد.
هورمون اکسی توسین که به عنوان هورمون عشق نیز شناخته می شود، در زنان باعث ترشح شیر مادر و زایمان شده و در مردان به حرکت اسپرم کمک می کند.
هورمون عشق از کجا ترشح می شود؟
یکی از دلایلی که منجر به ترشح هورمون اکسی توسین در بدن می شود، تحریک نوک پستان می باشد.
اکسی توسین به عنوان یک هورمون طبیعی توسط هیپوتالاموس که ناحیه کوچکی در پایه مغز است، تولید می شود و توسط غده هیپوفیز که مجاور هیپوتالاموس است، ترشح می شود.
وظیفه هورمون اکسی توسین در زنان
هورمون اکسی توسین چندین نقش مهم در زنان در دوره مادری دارد؛ این هورمون به رحم سیگنال می دهد که زمان زایمان فرا رسیده است و باید فرآیند منقبض شدن را آغاز کند و با افزایش ترشح این هورمون، روند زایمان راحت تر می شود.
پس از اتمام زایمان، اکسی توسین به رحم در ترمیم خود و بازگشتن به اندازه قبلی کمک می کند.
دیگر وظیفه اکسی توسین کمک به ترشح شیر در پستان مادر است؛ زمانی که نوزاد از سینه مادر شیر می خورد، هورمون اکسی توسین ترشح شده و به شیردهی راحت تر کمک می کند.
بر اساس مطالعات صورت گرفته بر روی انسان و حیوانات، اکسی توسین بر دلبستگی و پیوند میان مادر و کودک می افزاید.
مادرانی که سطوح بالاتری از اکسی توسین در آنان ترشح می شود، تمایل بیشتری به رفتارهای محبت آمیز والدینی همچون چک کردن مکرر کودک، لمس محبت آمیز، صحبت کردن با کودک یا آواز خواندن برای او، حمام کردن کودک و ... دارند.
بر اساس مطالعات انجام شده در سال 2014، تاثیرات ذکر شده فقط منحصر به مادران بیولوژیکی نیست؛ اکسی توسین تاثیرات مشابهی در مادر خوانده ها دارد.

اکسی توسین تاثیر متفاوتی بر مردان و زنان دارد و این تاثیر در زمینه های اجتماعی مشخص تر است؛ این هورمون در بخش آمیگدال زنان و مردان که مسئول احساسات، انگیزه و پاداش است به صورت متفاوت عمل می کند.
به عنوان مثال، اکسی توسین در نحوه برقراری ارتباط و اینکه زنان با چه کسی دوست شوند تاثیر بگذارد اما در مردان با برقراری روابط رقابتی یا پاسخ جنگ و گریز مشخص شود. به زبان ساده اکسی توسین در خانم ها منجر به رفتار دوستانه و در مردان منجر به رفتار رقابتی می شود.
وظیفه هورمون اکسی توسین در مردان
پیش تر اشاره کردیم که هورمون عشق یا اکسی توسین در مردان به حرکت اسپرم و تولید تستوسترون در بیضه ها کمک می کند. علاوه بر آن، این هورمون با تجربه اوج لذت جنسی در ارتباط است.
اکسی توسین برای چه بیماری هایی مفید است؟
گزارش های بالینی نشان می دهند که از داروی اکسی توسین یک داروی امیدوار کننده برای درمان برخی بیماری های روان شناختی همچون افسردگی، اختلالات اضطرابی، اوتیسم و اسکیزوفرنی است.
همچنین، مشخص شده است که این دارو پتانسیل درمان اختلالاتی نظیر افسردگی را دارد. داروی اکسی توسین در درمان مشکلات روده ای هم اثر مثبت دارد.
تاثیر اکسی توسین بر بدن
اکسی توسین تاثیرات متفاوتی بر بدن می گذارد؛ برخی از تاثیرات هورمون عشق بر بدن شامل موارد زیر می شود:
- کاهش استرس، کاهش اضطراب
- افزایش احساس آرامش و امنیت
- تقویت خلق و خو
- افزایش احساس رضایت
- تحریک عصب واگ و افزایش تغییرات در ضربان قلب
- کاهش ترشح هورمون استرس در بدن
- تسریع روند بهبودی و کاهش التهاب
- افزایش خلاقیت
- افزایش آستانه ی تحمل درد
- درک بهتر خود
- احساس رضایت بیشتر به هنگام تعامل با دیگران
- ایجاد و ارتقای برخی ویژگی های شخصیتی همچون همدلی، صمیمیت، گشودگی و اعتماد
- و...
ارتباط اکسی توسین با عشق
هورمون اکسی توسین با عشق در ارتباط مستقیم است؛ این هورمون به هنگام برقراری رابطه جنسی، نوازش، ایجاد اعتماد و همدردی در بدن ترشح و آزاد می شود.
این هورمون به هنگام در آغوش کشیده شدن و تجربه اوج لذت جنسی در بدن بیش از پیش ترشح می شود.
کاربرد اکسی توسین چیست؟
اکسی توسین در قالب داروی ویال تزریقی توسط پزشکان برای القای زایمان طبیعی تجویز می شود. نام تجاری این دارو، سنتوسینون، پیتوسین و اکسی تیپ می باشد.
داروی اکسی توسین در مواردی همچون، القای زایمان، تقویت انقباظات رحمی، کنترل خونریزی پس از زایمان، سقط جنین، تشخیص عدم کفایت رحمی، کمک در ترشح شیر مادر، تشخیص دیسترس جنینی و ... کاربرد دارد.
این دارو شکل مصنوعی هورمون اکسی توسین در بدن است.
رابطه هورمون عشق و وفاداری
متخصصان اعصاب روان در زمینه هورمون عشق و ارتباط آن با وفاداری تحقیقاتی داشته است؛ نتیجه تحقیقات حاکی از آن است که هورمون عشق فقط به رابطه جنسی و تولید مثل محدود نمی شود بلکه با رابطه عاطفی و وفاداری به همسر در ارتباط است.
افرادی که ترشح هورمون اکسی توسین در آن ها زیاد است، نسبت به همسر خود وفاداری بیشتری دارند و احتمال داشتن شرکای جنسی متعدد در آن ها کمتر است.
هورمون عشق و احساسات
اکسی توسین یا همان هورمون معروف عشق، بر بروز احساسات تاثیر می گذارد. ترشح این هورمون در بدن بر رفتارهای فردی، احساسات، برخی ویژگی های شخصیتی تاثیر می گذارد. می تواند استرس را کمتر کند و به بدن فرصت بیشتری برای سازگاری با شرایط عاطفی مختلف می دهد.
هورمون عشق و روابط اجتماعی
بر اساس مطالعاتی که در زمینه هورمون عشق انجام شده است، سطح بالای این هورمون با بروز رفتارهای اجتماعی مطلوب در ارتباط بوده و می تواند بر کاهش استرس و اضطراب تاثیر بگذارد.
تاثیر هورمون عشق بر رفتار
به جهت بررسی هورمون عشق بر رفتار، محققان اقدام به تزریق هورمون اکسی توسین از طریق اسپری بینی بر افراد کرده و بهبود درک از خود در موقعیت های اجتماعی و افزایش ویژگی های شخصیتی مانند گرما، اعتماد و نوع دوستی را در آزمودنی هایی که هورمون عشق دریافت کرده بودند، مشاهده کردند.
همچنین، بر اساس نتایج دیگر مطالعات هورمون عشق با فعال کردن مراکز پاداش در مغز در ارتباط بوده و باعث وفاداری بیشتر به شریک زندگی می شود.
اکسی توسین و روان درمانی
روان شناسان، به جهت درمان هراس اجتماعی، اوتیسم و افسردگی بعد از زایمان هورمون عشق را به عنوان یک درمان احتمالی در نظر گرفته اند.
همچنین روان پزشکان بر این باورند که می توان از اکسی توسین برای درمان اختلالات عصب روان پزشکی استفاده کرد.
اکسی توسین در درمان ترس مداوم، عدم اعتماد به دیگران و برقراری ارتباطات اجتماعی با دیگران و کنترل خشم موثر می باشد.
مکانیسم اثر اکسی توسین
مکانیسم اثر اکسی توسین بر اساس اثر محرک شیر و اثر اکسی توسیک قابل توصیف است.
اثر محرک شیر، توسط انقباض سلول های میواپی تلپال اطراف پستان باعث هدایت شیر مادر به مجاری بزرگ تر شده و در اثر اکسی توسیک شاهد افزایش نفوذ پذیری میوفیبریل های رحم به سدیم و در نتیجه تحریک انقباض عضلات صاف رحمی خواهیم بود.
عوارض اکسی توسین
مصرف یا تزریق اکسی توسین ممکن است با عوارضی همچون، مشکلات قلبی، آریتمی قلبی، افت فشار خون، تاکی کاردی، تهوع، استفراغ، خونریزی بعد از زایمان، پارگی رحم، آنافیلاکسی و ... همراه شود.
اگر تمایل دارید بدانید که جایگاه عشق در مغز کجاست، به پست مورد نظر مراجعه نمایید.
جمع بندی ای سنج
در این مقاله در مورد اکسی توسین یا هورمون عشق و راه های افزایش آن صحبت کردیم.
اکسی توسین هورمونی در بدن است که در مقالات علمی به نام هورمون عشق شناخته می شود. هورمون عشق در زنان منجر به رفتارهای دوستانه و در مردان رفتارهای رقابتی ایجاد می کند. اکسی توسین قابل افزایش و ارتقا می باشد.
آیا مطلب فوق برای شما مفید واقع شد؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.
اصطلاحات مهم این مقاله
سوالات متداول
-
نام دیگر هورمون اکسی توسین چیست؟
- هورمون عشق نام دیگر هورمون اکسی توسین است.
-
هورمون اکسی توسین چگونه هورمونی است؟
- اکسی توسین (oxitocin) هورمونی است که به عنوان یک انتقال دهنده عصبی عمل می کند و نقش مهمی در تولید مثل دارد.
-
وظیفه هورمون اکسی توسین در زنان چیست؟
- زایمان راحت تر، ترشح شیر در پستان مادر، افزایش دلبستگی میان مادر و فرزند و..
-
وظیفه هورمون اکسی توسین در مردان چیست؟
- حرکت اسپرم و ترشح هورمون تستسترون در بیضه ها.
سلام. راههای افزایش آن را توضیح ندادید.