تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

اختلال شخصیت نمایشی چیست؟ مدت مطالعه: 5 دقیقه
ای سنج 01 تیر 1400 مدت مطالعه: 5 دقیقه

اختلال شخصیت نمایشی چیست؟

احتمالاً موضوعی را که امروز می خواهیم در این مقاله در موردش بحث و گفتگو کنیم برای شما آشنا باشد. ممکن است بار ها و بارها در مورد آن شنیده باشید. اما اگر اطلاعاتتان در این زمینه  کافی نیست، از شما دعوت می کنیم که در این مقاله همراه ما باشید.

موضوع مقاله، اختلال شخصیت نمایشی می باشد که در ادامه براساس فهرست مطالب زیر این موضوع را به طور ویژه مورد بررسی قرار می دهیم:

در همین آغاز کار، لطفا ماجرای مربوط به دختری که مبتلا به اختلال نمایشی است را از زبان درمانگرش بخوانید و سپس در ادامه مطالب مربوط به این اختلال با ما همراه شوید.

 توجه: در صورتی که تصویر واضح نیست اینجا را کلیک کنید.

اختلال <strong class='view_keyword' data-description='شخصیت به عنوان مجموعه مشخص رفتارها، شناخت ها و الگوهای عاطفی تعریف می شود که از عوامل بیولوژیکی و محیطی تکامل می یابند.' onclick='view_tooltip(this)' >شخصیت</strong> نمایشی

نوشته بالا قسمت کوتاهی از مکالمه دختر جوان و درمانگرش می باشد. اگر مطالب بالا را خواندید و تا حدودی در مورد این اختلال اطلاعاتی به دست آورید، به اتفاق به مطالعه موارد دیگر بپردازیم.

اختلال شخصیت نمایشی در کدام دسته بندی قرار می گیرد؟

همان طور که از نام این اختلال مشخص است، این اختلال در دسته بندی اختلال شخصیت قرار می گیرد. اختلالات مربوط به شخصیت در سه دسته طبقه بندی می شود؛ که اختلال نمایشی در دسته دوم و کنار اختلالاتی مانند شخصیت ضد اجتماعی و مرزی و خود شیفته قرار می گیرد.

اما چرا این اختلالات در یک دسته قرار گرفته اند؟ به دلیل ویژگی های مشترک میان این اختلالات؛ این ویژگی ها چه می باشند؟ به طور خلاصه شامل موارد زیر می باشد:
نمایشی بودن
هیجانی بودن
غیر عادی بودن

اصطلاح نمایشی از کجا آمده است؟

این اصطلاح از لاتین گرفته شده است که به معنای هنرپیشه می باشد. حال چرا به این افراد اطلاق می شود؟ چون فرد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی دائما در زندگی اش مانند یک هنر پیشه نقش بازی می کند و ویژگی های نمایشی را به اجرا می گذارد.

چرا نمایشی؟ این افراد به صورت مبالغه آمیز و شور انگیز علاقه به ابراز و نشان دادن خودشان به دیگران دارند.

نکته

 نام دیگر این اختلال، هیستریانیک است.

ویژگی کلی این افراد چیست؟

این افراد به شدت برونگرا، هیجانی، تحریک پذیر و دارای رفتار های نمایشی پر رنگ و لعاب می باشند.

برای این افراد دنیا چیزی جز صحنه یک نمایش نیست. خوب است بدانید که این افراد بر خلاف شور و اشتیاق ظاهری شان نمی توانند ارتباط طولانی و دل بستگی عمیقی را با دیگران تجربه کنند.

رفتار فرد نمایشی چگونه است؟

مبتلایان به اختلال شخصیت نمایشی یک سری رفتار های مشترک را از خود نشان می دهند؛ این رفتار ها شامل موارد زیر است:

رفتار های توجه طلبانه بسیار زیاد
در افکار و احساساتشان به شدت مبالغه می کنند.
هر اتفاق یا چیز ساده و پیش پا افتاده را به شدت بزرگ جلوه می کنند.
اگر در کانون توجه نباشند ناراحت می شوند
اگر مورد تحسین و تمجید دیگران قرار نگیرند، تند خو می شوند.
اگر دیگران آن ها را تشویق نکنند، گریه می کنند، دیگران را ملامت می کنند و به دیگران تهمت و افترا می زنند.
ممکن است تخیلات و فانتزی های جنسی در مورد شخصی که با او در رابطه هستند، داشته باشند.
آن ها عشوه گری و ارتباط گرفتن با جنس مخالف را خیلی خوب بلدند.
آن ها ممکن است برای تحت تاثیر قرار دادن دیگران و نه واقعیت ابراز احساساتشان، از هیجان های افراطی استفاده کنند.
مبتلایان نمایشی به راحتی تحت تاثیر دیگران قرار می گیرند.
علی رغم روابط سطحی با دیگران، همه افراد را دوستان صمیمی و عزیز خود می دانند.
نحوه بیان آن ها کلی است و از جزئیات خیلی استفاده نمی کنند.
مبتلایان نمایشی فاقد نگاه و بینش تحلیلی هستند.
نمایشی ها دائما مد و فشن را دنبال می کنند و مد گرا هستند.
آن ها تصمیمات عجولانه ای می گیرند.
غالبا بدون فکر تصمیم می گیرند.

 توجه: در صورتی که تصویر واضح نیست اینجا را کلیک کنید.

اختلال شخصیت نمایشی

مبتلایان به اختلال نمایشی به چند دسته تقسیم می شوند؟

نمایشی ها اغلب به سه دسته، نمایشی موافق، نمایشی سرزنده و نمایشی کودک تقسیم می شوند.

نمایشی های سرزنده

نمایشی های سرزنده اغلب پر از شور و نشاط هستند. با دیگران صمیمی برخورد می کنند و به راحتی می توانند دیگران را متقاعد کنند و تحت تاثیر قرار دهند.

نمایشی های موافق

نمایشی های موافق چون به دنبال تحسین و تشویق دیگران هستند و دوست دارند مرکز توجه دیگران باشند، خشم و عصبانیت خود را به دیگران نشان نمی دهند، دست به تملق و چاپلوسی میزنند تا نظر موافق دیگران را به خود جلب کنند.

نمایشی کودک

نمایشی کودک هم همانطور که از نامش پیداست، مانند کودکان به دیگران وابسته هستند و با رفتار های بچگانه سعی در جلب توجه دیگران دارند.

آیا نمایشی ها به درمانگر مراجعه می کنند؟

این افراد در صورت مراجعه به روانشناس و درمانگر، رابطه خوبی را با درمانگرشان برقرار می کنند. به خوبی با او صحبت می کنند و مایل هستند به طور کامل تاریخچه زندگی شان را با درمانگرشان در میان بگذارند. در حین صحبت کردن با درمانگر، ژست ها و تاکید ها و مکث های نمایشی زیادی را به کار می برند. لغزش های زبانی زیادی دارند.آن ها پر زرق و برق و با تملق سخن می گویند. اظهار نظر های عاطفی در آن ها شایع است. و نکته قابل توجه و راحت در تشخیص این اختلال در مبتلایان نمایشی، نحوه پوشش و لباس پوشیدن آن هاست.

میزان شیوع اختلال شخصیت نمایشی چگونه است؟

میزان شیوع این اختلال دو درصد و این اختلال در زنان بیشتر از مردان است. اما رفتار های اغواگرانه در هر دو جنس به یک میزان می باشد.

مکانیسم دفاعی رایج در نمایشی ها چیست؟

نمایشی ها چون از فهم دقیق احساسات خود عاجز هستند در نتیجه آن از مکانیسم واپس زنی استفاده میکنند و چون نمی توانند انگیزه های خود را توضیح دهند ناخودآگاه از مکانیسم تجزیه استفاده می کنند.

خوب است بدانید؛ فرد در مکانیسم دفاعی تجزیه، یک تغییر موقت ولی سخت و شدید در شخصیتش ایجاد می کند و هدف فرد از این کار فرار و رها شدن از یک حالت هیجانی دردناک است و فرد در واپس زنی سعی دارد هیجانات و احساساتش را از حوزه آگاهی خودش خارج کند؛چرا؟ چون موجب اضطراب و ناراحتی در وی می شود.

دلایل ابتلا به اختلال شخصیت نمایشی چیست؟

همانطور که قبلا هم گفتیم اختلالات می تواند تحت تاثیر عوامل ژنتیکی و زیستی یا محیطی و تربیتی باشند. از جمله مواردی که برای دلیل ابتلا به اختلال شخصیت نمایشی ذکر شده است، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
داشتن مادری اغوا گر
تحت خشونت از جانب پدر قرار گرفتن 
دوری از خانواده
طرد شدن از جانب خانواده 
محبت بیش از اندازه

این اختلال در تشخیص شبیه کدام یک از اختلالات می تواند باشد؟

از آنجا که رفتار های خودکشی گرایانه و نگاه صفر تا صدی در مبتلایان به اختلال نمایشی هم وجود دارد، البته نه به آن شدتی که در مرزی ها است اما پزشک متخصص باید در تشخیص گذاری این اختلال و اختلال مرزی دقت و توجه داشته باشد.

همچنین، فردی که مبتلا به اختلال نمایشی است ممکن است تشخیص سندروم بریکه و یا اختلال جسمانی سازی نیز بگیرد.

اگر فردی مبتلا به اختلال نمایشی باشد، این اختلال می تواند تاثیری بر عملکرد های او بگذارد؟

البته که بله! اگر فردی مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی باشد، قطعا این اختلال می تواند تاثیراتی بر روند زندگی او بگذارد و روند زندگی را از حالت نرمال خارج کند. می پرسید چگونه؟ ساده است این اختلال می تواند بر روند شغلی فرد در محل کارش و هم چنین روابط اجتماعی اش تاثیر گذار باشد.

برای درک بهتر این ماجرا علی را در نظر بگیرید؛ او یک کارمند ساده در یک شرکت است، که دوست دارد دائما در مرکز توجهات همه باشد و همه ی کارمندان به نظرات او دقیقا گوش بدهند.

وقتی کسی به او توجه نکند، به شدت ناراحت می شود و بدخلقی می کند و خوب معلوم است که تمرکز او از کار پرت می شود و نمی تواند کارش را درست و به موقع انجام دهد.

علاوه بر تمام این موارد، علی ترجیح می دهد لباس متفاوت تری از لباس کار بپوشد؛ چرا که این مورد باعث می شود در دید همگان باشد و همه به او توجه کنند و یا مواقعی سعی بر ارتباط برقرار کردن با همکاران خانمش دارد و سعی دارد آن ها به نحوی تحت تاثیر قرار دهد و به گونه ای آنان را اغوا کند.

واضح است که تمام این موارد موجب نقص در عملکرد های او در محیط شغلی و اجتماعی اش می شود و زندگی اجتماعی اش را تحت تاثیر قرار می دهد.

از موارد دیگر که می تواند همبستگی بالایی با اختلال شخصیت نمایشی داشته باشد، ابتلا به افسردگی در این افراد است. 

آیا می توانیم از اختلال شخصیت نمایشی جلوگیری کنیم؟

در جواب باید به شما بگویم که خیر! نمی توان از بروز این اختلال در افراد جلوگیری کرد و یا کاری کرد که افراد به این اختلال مبتلا نشوند؛ اما قابل درمان است.

متخصصان و روان شناسان می توانند با اجرای روش های درمانی به این افراد کمک کنند و روند این اختلال را در این افراد کنترل کنند. 

برای درمان این اختلال چه باید کرد؟

اگر شما هم مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی هستید و یا در اطراف خود شخصی را می شناسید که اختلال نمایشی دارد، بهتر است به یک درمانگر متخصص مراجعه کنید. درمان های روانکاوی چه به صورت فردی و چه به صورت گروهی برای درمان این افراد مفید است.

البته دارو درمانی را هم می توان برای نمایشی ها لحاظ کرد.

 توجه: در صورتی که تصویر واضح نیست اینجا را کلیک کنید.

اختلال شخصیت نمایشی

یکی از افکار و فرضیه های نمایشی ها در مورد خودشان این است که، خودشان را افرادی بی کفایت و نالایق می دانند و فکر می کنند به تنهایی از پس کارهایشان بر نمی آیند.

بنابراین، چون این افراد از افکار و فرض اشتباه رنج می برند و دائما فکر می کنند که باید شخصی کنار خودشان داشته باشند، درمان شناختی رفتاری هم می تواند برای شان تاثیر گذار باشد. خانواده درمانی نیز برای این افراد موثر است.

توجه

 نمایشی ها رفتار هایی کلیشه ای که نشان دهنده بیش زنانگی در زنان و بیش مردانگی در مردان است را از خودشان نشان می دهند.

جمع بندی ای سنج

آنچه در این مقاله خواندید، شرح مختصر اما دقیقی از اختلال شخصیت نمایشی بود. همانطور که گفته شد افراد مبتلا به این نوع اختلال اغلب نمی توانند روابط طولانی مدت با دیگران برقرار کنند و از طرف دائما در حال نمایش هستند.

نمایشی ها به سه دسته نمایشی موافق، نمایشی سرزنده و نمایشی کودک معرفی شدند. در نهایت برای درمان این نوع اختلال حتما باید از دانش درمانگران متخصص در این زمینه استفاده نمایید.

آیا تا به حال با افرادی که ویژگی های این نوع اختلال را داشته اند ارتباط داشته اید؟ لطفا دیدگاه و نظرات ارزشمند خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) چیست؟ علائم و درمان آن
توهم چیست | بررسی 0 تا 100 اختلال توهم زا
استرس مزمن چیست | شاید شما هم دارای این اختلال باشید؟
اختلال تعادل چیست | علائم و بهترین روش‌های درمان
فوت فتیش چیست | انواع و راه های درمان
بهترین روش های کنترل عصبانیت
شوک روانی چیست | بررسی علائم و راه‌های درمان
اسکیزوفرنی چیست | علل، علائم و روش‌های درمان
تروما چیست | انواع و راه درمان

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید