تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
روانشناسی ورزش چیست؟ مدت مطالعه: 5 دقیقه
ای سنج 19 مهر 1400 مدت مطالعه: 5 دقیقه

روانشناسی ورزش چیست؟

روانشناسی ورزش به مطالعه ی مواردی چون، چگونگی تأثیر عوامل روانی بر ورزش، عملکرد ورزشی، ورزش و فعالیت بدنی می پردازد.روانشناسی در حوزه های مختلفی می تواند نقش موثری را ایفا کند. در این مقاله در مورد روانشناسی ورزش مطالبی را انتشار خواهیم داد. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:

روانشناسی ورزش

روانشناسی ورزش به مطالعه ی مواردی چون، چگونگی تأثیر عوامل روانی بر ورزش، عملکرد ورزشی، ورزش و فعالیت بدنی می پردازد.

روان شناسانی که در حوزه ی ورزش به کار و فعالیت مشغول اند به مواردی همچون تاثیر شرکت در فعالیت های ورزشی بر سلامت روان و احساس بهزیستی بیشتر می پردازند. همچنین روانشناسی ورزش، به ورزشکاران کمک می کند تا از روانشناسی برای بهبود عملکرد ورزشی و بهزیستی روانی خود استفاده کنند.

روان شناسان فقط با ورزشکاران حرفه ای و با سابقه ی زیاد کار نمی کنند، بلکه آن ها با افرادی که به تازگی ورزش را شروع کرده اند و مردمان عادی هم کار کرده و به آن ها کمک می کنند تا از ورزش کردن لذت ببرند و با آن ها کمک می کنند تا به برنامه های ورزشی خود متعهد و پایبند باشند.

مثلا، در حوزه ی روانشناسی ورزش می توان از ورزش دو و میدانی برای افزایش سطح سلامت جسم و روان و داشتن رفاه بیشتر استفاده کرد.

تاریخچه روانشناسی ورزش

روانشناسی ورزشی یک رشته نسبتاً جدید در روانشناسی می باشد. اولین آزمایشگاه های تحقیقاتی اختصاص داده شده به این موضوع در طول سال های 1920 و 1930 افتتاح شدند.

پس از تعطیلی اولین آزمایشگاه در ایالات متحده در اوایل دهه 1930، تحقیقات در مورد روانشناسی ورزش متوقف شد تا زمانی که این موضوع دوباره در دهه 1960 مورد توجه قرار گرفت.

انجمن بین المللی روانشناسی ورزش (ISSP) در سال 1965 تأسیس شد و در دهه 1970، روانشناسی ورزش به عنوان واحد و دوره های درسی دانشگاهی در سراسر آمریکای شمالی معرفی و تدریس شد.

در دهه 1980، روانشناسی ورزشی مورد توجه علمی بیشتری توسط متخصصان قرار گرفت و محققان شروع به بررسی نحوه استفاده از روانشناسی برای بهبود عملکرد ورزشی و همچنین چگونگی استفاده از ورزش برای بهبود بهزیستی روانی و کاهش سطح استرس داشتند.

کار یک روانشناس ورزش چیست؟

روان شناس ورزش یک روان شناس حرفه ای است که در محیط های ورزشی آموزش حرفه ای دیده است؛ روان شناسان ورزش از اصول روان شناختی و تکنیک های ورزشی استفاده می کنند تا شرایط عاطفی و روانی ورزشکار را بهبود ببخشند.
یک روان شناس ورزش با راهنمایی هایی که به ورزشکار می کند، عملکرد ورزشکار را ارتقا می دهد و به او در کسب موفقیت در رویداد های ورزشی کمک می کند.

روان شناس ورزش به ورزشکاران کمک می کند تا با استرس های فیزیکی، ذهنی و عاطفی خود مقابله کنند و به هنگام آسیب دیدگی ناامید نشده و انگیزه لازم برای ورزش کردن را داشته باشند و همچنین اعتماد به نفس خود را برای حضور در رویدادهای ورزشی و غلبه بر موانع حفظ کنند.

هدف روانشناسی ورزش

برخی از مهم ترین اهدافی که در روانشناسی ورزش دنبال می شود، شامل موارد زیر است:

  • افزایش اعتماد به نفس
  • افزایش انگیزه
  • هدایت درست انرژی روانی
  • کاهش اضطراب و استرس
  • افزایش روحیه همکاری میان ورزشکاران
  • افزایش همکاری میان ورزشکاران و مربی
  • استفاده از روش های ذهنی برای آموزش تخصصی
  • بهبود توجه و تمرکز
  • افزایش بهره وری
  • اصلاح تفسیر عبارات کلیدی
  • تسریع کاهش خستگی فکری و جسمی
  • و دیگر موارد. 

اهمیت روانشناسی در ورزش

استفاده از روان شناسی در ورزش مزایای بسیاری دارد؛ با کمک گرفتن از روانشناسی می توانیم رفتار ورزشکاران را پیش بینی کنیم و مواردی که عملکرد آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد شناسایی کنیم. ترکیب روانشناسی و ورزش به ورزشکاران در بهبود و تقویت عوامل درونی همچون انگیزش، اعتماد به نفس و غیره کمک می کند.

روانشناسی ورزش به کاهش استرس، جلوگیری از بروز اختلالات روان شناختی، پویاییی بیشتر ورزشکار کمک می کند. همچنین می توان از دانش روانشناسی در جهت کنترل عوامل منفی تاثیر گذار بر رفتار و عملکرد ورزشکاران استفاده کرد.  

از دیگر سو، دانش روانشناسی به علاقه مندان ورزش و ورزشکاران در بالفعل کردن توانایی های بالقوه کمک می کند و باعث بهبود و اصلاح عادات و رفتارهای غلط می شود و به نقش تفاوت های فردی در گزینش بازیکنان کمک کند.

مزایا و معایب روانشناسی ورزش

کمک گرفتن از یک روان شناس ورزش مزایای زیاد دارد؛ با کمک گرفتن از روان شناس ورزشی می توان:

از شدت استرس و اضطراب کم کرد برای مسابقات و رویداد های ورزشی آمادگی بیشتری پیدا کرد. فشار و استرس روانی را مدیریت کرد. تکنیک های بالا بردن انگیزش را یاد گرفت. سلامت روان و تندرستی را ارتقا داد. انسجام تیمی را ارتقا داد. رژیم های سخت ورزشی را بهتر مدیریت کرد. ریکاوری ذهنی بهتری داشت. مهارت های ذهنی را ارتقا داد. عملکرد ورزشی را بهبود ببخشید.

موضوعات و تکنیک های روانشناسی ورزش

روانشناسی ورزش به نسبت رشته ای جدید می باشد. این رشته بر روی موضوعات مختلفی همچون موضوعاتی که در زیر بیان می شود، کار می کند. برخی از متخصصان بر حوزه خاصی تمرکز دارند، در حالی که برخی دیگر طیف وسیعی از تکنیک ها را مورد بررسی و مطالعه قرار می دهند. این موضوعات عبارت اند از:

 توجه متمرکز

توجه متمرکز شامل توانایی و تنظیم تمرکز و توجه نشان ندادن به عامل حواس پرتی می باشد. مثلا فردی در ورزشگاه پر از طرفدار مشغول مسابقه دادن می باشد.

فرد باید بتواند که تمرکز و توجه کافی داشته باشد و حواسش به سر و صدای طرفداران پرت نشود. این مورد به ورزشکاران کمک می کند که حتی در حین رقابت با حریف هم تمرکز کافی داشته باشند و حواسشان به حرکات حریف پرت نشود.

استراتژی های رایجی که ممکن است برای توجه متمرکز مورد استفاده قرار گیرد، شامل مواردی مانند:تنفس عمیق برای کمک به توجه متمرکز، توجه به سیگنال ها و احساسات بدنی و توجه به تمرکز بر لحظه حال می باشد.

 تجسم و تعیین هدف

تجسم و تعیین هدف، شامل تجسم برای انجام یک کار، مانند شرکت در یک رویداد ورزشی یا انجام موفقیت آمیز یک مهارت خاص ورزشی می باشد. این حوزه از روانشناسی ورزش، به ورزشکاران برای آماده سازی ذهنی برای یک نمایش یا مسابقه و تمرکز بر روی این رویداد، کمک می کند.

تجسم می تواند شامل ساخت یک تصویر ذهنی از چیزی است که "قصد" انجام آن را دارید، باشد. ورزشکاران می توانند از این مهارت، برای پیش بینی نتیجه ای که دوست دازند در مسابقه به دست بیاورند، مانند برد و یا بردن با اختلاف زیاد، استفاده کنند.

آن ها ممکن است خود را برنده یک رویداد یا در حال انجام یک حرکت سخت ورزشی تصور کنند. همچنین این مهارت می تواند برای کمک به ورزشکاران برای داشتن احساس آرامش و تمرکز بیشتر قبل از شروع یک رویداد ورزشی مفید باشد.

 انگیزه و تیم سازی

برخی از روان شناسان ورزش با ورزشکاران و مربیان حرفه ای، برای بهبود عملکرد و افزایش انگیزه فعالیت و همکاری می کنند. مطالعه بر روی انواع انگیزه، یک موضوع اصلی در روانشناسی ورزش است که به انگیزه های بیرونی و درونی می پردازد.

 انگیزه بیرونی در مقابل انگیزه درونی

انگیزه های بیرونی می توانند شامل کسب مدال، دریافت پاداش مادی، قرار گرفتن در موقعیت خاص و یا شناخته شدن در اجتماع باشد. اما انگیزه های درونی که از درون افراد نشئت می گیرد، شامل احساس غرور درونی برای پیروزی در مسابقه یا  برنده شدن برای خوشحالی مردم و یا خانواده فرد می باشد.

تیم سازی هم از موضوعات پر اهمیت در روانشناسی ورزش است. روان شناس ورزش ممکن است با ورزشکاران و مربیان آنان برای داشتن همکاری بیشتر و کار گروهی موفقیت آمیز و ایجاد رفاقت صمیمی میان اعضای تیم، همکاری هایی داشته باشد.

 اضطراب

اغلب روانشناسان حرفه ای ورزشی به ورزشکاران کمک می کنند تا با فشار شدید ناشی از رقابت ها و رویداد های مهم ورزشی کنار بیایند. این کار شامل یافتن راه هایی برای کاهش اضطراب عملکرد و مبارزه با فرسودگی شغلی در ورزش است.

بسیار طبیعی است که یک ورزشکار قبل از شروع یک مسابقه ورزشی اضطراب داشته باشد و یا عصبانی باشد و این اضطراب و عصبانیت بر عملکرد او تاثیر می گذارد. بنابراین یادگیری تکنیک هایی می تواند به ورزشکاران برای داشتن آرامش اعصاب و کنترل این اضطراب کمک کند.

تاکتیک هایی که ممکن است در این زمینه مورد استفاده قرار بگیرند، شامل مواردی مانند، تکنیک های آرام سازی، تغییر افکار منفی، ایجاد اعتماد به نفس و یافتن عامل حواس پرتی که منجر به کاهش تمرکز و اضطراب است، می باشد. 

بیشتر بدانید

همچنین، فرسودگی می تواند برای ورزشکارانی رخ دهد که اغلب فشار، اضطراب و تمرینات شدید را تجربه می کنند. کمک به ورزشکاران برای بازگرداندن احساس تعادل، یادگیری آرامش و حفظ انگیزه، می تواند به مقابله با احساس فرسودگی کمک کند. 

 توانبخشی

تمرکز مهم دیگر روانشناسی ورزش، به کمک به ورزشکاران برای بهبود و بازگشت به ورزش پس از آسیب دیدگی است.

یک آسیب ورزشی می تواند باعث شود افراد علاوه بر آسیب جسمانی واکنش های احساسی مانند احساس خشم، یاس و ترس را هم تجربه کنند. روان شناسان ورزشی به ورزشکاران کمک می کنند که از لحاظ روانی بتوانند روند بهبودی را طی کنند و بتوانند اعتماد به نفس خود را دوباره پیدا و بازیابی کنند.

روانشناسی ورزش به عنوان شغل

رشته ی روانشناسی ورزش می تواند به علاقه مندان و دانشجویانی که در رشته روانشناسی درس می خوانند و کسانی که علاقه مند به ورزش و روان هستند، یک انتخاب شغلی هیجان انگیز و درست باشد.

انجمن روانشناسی آمریکا، روانشناسی ورزش را "حرفه ای داغ" توصیف می کند و بیان می کند، کسانی که در گروه های ورزشی دانشگاهی درس می خوانند و کار می کنند، می توانند سالانه حدود 60 تا 80 هزار دلار درآمد داشته باشند.

اگر به این حرفه علاقه مندید، می توانید با یادگیری بیشتر در مورد شرایط آموزشی، وظایف شغلی، حقوق و اصول دیگر در مورد مشاغل در روانشناسی ورزشی، کار خود را شروع کنید.

 جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد روانشناسی ورزش صحبت کردیم. روانشناسی ورزش رشته ای به نسبت جدید و هیجان انگیز می باشد. افرادی که علاقه مند به ورزش و روانشناسی هستند می توانند با گذراندن دوره های روانشناسی ورزش در دانشگاه ها و کسب مدرک معتبر روانشناسی ورزش را به عنوان شغل انتخاب کنند و در این حوزه شروع به فعالیت کنند.

 آیا در حین فعالیت های ورزشی با روانشناسان ورزشی در ارتباط و تعامل بوده اید؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید. 

تبعیض جنسیتی چیست | انواع و روش مقابله
تروما چیست | انواع و راه درمان
بررسی 0 تا 100 سندروم پیش از قاعدگی ( PMS)
پورنوگرافی چیست | بررسی تاثیر مخرب آن بر مغز انسان
ماری جوانا یا گل چیست | آیا فوایدی هم دارد؟
مهرطلبی چیست | ویژگی‌های افراد مهرطلب

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • روانشناسی ورزش چیست؟

    • روانشناسی ورزش به مطالعه ی مواردی چون، چگونگی تأثیر عوامل روانی بر ورزش، عملکرد ورزشی، ورزش و فعالیت بدنی می پردازد.
  • هدف روانشناسی ورزش چیست؟

    • افزایش اعتماد به نفس افزایش انگیزه هدایت درست انرژی روانی کاهش اضطراب و استرس افزایش روحیه همکاری میان ورزشکاران افزایش همکاری میان ورزشکاران و مربی و...
  • موضوعات و تکنیک های روانشناسی ورزش چیست؟

    • توجه و تمرکز، انگیزه و تعیین هدف، تیم سازی و...
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید