تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
مهارت های زندگی چیست؟ | مهارت های ده گانه زندگی مدت مطالعه: 11 دقیقه
ای سنج 16 آبان 1402 مدت مطالعه: 11 دقیقه

مهارت های زندگی چیست؟ | مهارت های ده گانه زندگی

مهارت های زندگی در برگیرنده دانش، رفتار، نگرش و ارزش هایی است که نشان دهنده دانش و مهارت برای رسیدن به یک هدف یا انجام کار است.

زندگی انسان امروزی، یک زندگی پرچالش است و یادگیری مهارت های زندگی باعث افزایش شایستگی های فردی و ارتقای تفکر انتقادی، خلاقیت، سازگاری، حل مسئله و همکاری صلح آمیز با دیگران می شود.

در این مقاله نگاهی بر مفهوم مهارت های زندگی و مهارت های ده گانه زندگی از نظر سازمان بهداشت جهانی خواهیم داشت.

در صورت تمایل می توانید مقاله، برای یک زندگی سالم به چه مهارت هایی نیاز دارم؟ را در مجله ای سنج مطالعه کنید.

مهارت های زندگی چیست؟

شاید پاسخ شما به سوال مهارت های زندگی چیست؟ مجموعه مهارت هایی باشد که برای داشتن یک زندگی خوب ضروری است و این تعریف تا حد زیادی درست است اما اگر بخواهیم پاسخ تکمیل تری به این سوال بدهیم باید بگوییم: مهارت های زندگی اصطلاحی است که برای توصیف مجموعه ای از مهارت های اساسی که از طریق یادگیری یا تجربیات مستقیم زندگی به دست می آید و افراد با استفاده و به کار بردن آن ها می توانند به طور موثر با مسائل و مشکلات زندگی روزمره مواجه شوند و مقابله کنند، به کار می رود. 

برخی از مهم ترین مهارت های زندگی شامل تفکر انتقادی، خلاقیت، حل مسئله، تصمیم گیری، توانایی برقراری ارتباط و همکاری با دیگران، مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی و... می باشد.
مجموعه این مهارت ها به داشتن زندگی فردی و اجتماعی سالم و موفق کمک می کند و مسیر موفقیت افراد را در شغل و تحصیل فراهم می کند.

مهارت های زندگی با زندگی واقعی مردم در ارتباط است و یادگیری آن می تواند بر عملکرد مردم تاثیر مثبت بگذارد.

تاریخچه مهارت های زندگی

پیش از توضیح تاریخچه مهارت های زندگی باید بگوییم زیر ساخت نظری آموزش مهارت های زندگی بر مبنای نظریه یادگیری اجتماعی بندورا می باشد؛ بر اساس این نظریه افراد با مشاهده رفتار دیگران چیزهای مختلفی را یاد می گیرند و در نهایت احساس خودکارآمدی آن ها افزایش پیدا می کند.

گیلبرت بوتوین اولین فردی بود که در سال 1979 آموزش مهارت های زندگی به دانش آموزان کلاس هفتم تا نهم را بر اساس برنامه ای جامع آغاز کرد و در کلاس های آموزش مهارت های زندگی به نوجوانان یاد می داد که چگونه باید تصمیم گیری کنند، تفکر نقادانه داشته باشند و مهارت های مرتبط با رفتارهای جرات مندانه را در خود تقویت کنند تا در مقابل وسوسه انجام کارهای نادرست مقاومت کنند.
در واقع بوتوین قصد داشت یک برنامه واحد پیشگیری اولیه تدوین و ارائه کند اما به مرور زمان و با مشاهده تاثیر مثبت یادگیری این مهارت ها بر زندگی، آموزش آن گسترش پیدا کرد.

آموزش مهارت های زندگی در کشور ایران نیز توسط بینا و همکارانش در سال 1378 در منطقه دماوند آغاز شد و تاثیر مثبت آموزش مهارت ها بر سلامت روان دانش آموزان و معلمان کاملا مشهود بود.

سطوح مهارت های زندگی

وقتی یک فرد مهارت های زندگی را بلد باشد و یا برای یادگیری آن ها تلاش کند، مقابله موثر تری با مشکلات و چالش ها در زندگی خواهد داشت و بهتر از افرادی که مهارت های زندگی را بلد نیستند، می تواند با دیگران ارتباط برقرار کند و تاثیر مثبت بر جامعه و محیط بگذارد.

متخصصان مهارت های زندگی، خصوصا چند مهارت اصلی زندگی را در سه سطح طبقه بندی کرده اند:

  • سطح نخست؛ شامل مهارت های اساسی و پایه ای روان شناختی و اجتماعی می شود که از فرهنگ و اجتماع تاثیر می پذیرد؛ همدلی جز این مهارت ها است.
  • سطح دوم؛ مهارت هایی را شامل می شود که در شرایط خاص مورد استفاده قرار می گیرند؛ مهارت هایی مانند مذاکره و حل تعارض جز این مهارت ها می باشد.
  • سطح سوم؛ در برگیرنده مهارت هایی است که در زندگی کاربردی هستند؛ اجتناب از مصرف مواد مخدر جز این گروه از مهارت ها می باشد.

چرا به مهارت های زندگی نیاز داریم؟

ما به مهارت های زندگی نیاز داریم، چون این مهارت ها به ما کمک می کند:

  • توانایی مقابله موثرتر با چالش ها داشته باشیم.
  • دسترسی راحت تر و سریع تر به اهداف بلند مدت خود داشته باشیم.
  • سلامت روان، سلامت جسمانی و سلامت اجتماعی بیشتری داشته باشیم.
  • مقابله بهتری با اضطراب ها و فشارهای زندگی داشته باشیم.
  • با تغییرات بهتر کنار بیاییم.
  • تصمیم گیری بهتر داشته باشیم.
  • راه حل های خلاقانه برای مسائل و مشکلات پیدا کنیم.
  • در قبال رفتار و اعمال خود مسئولیت پذیر باشیم.
  • در روابط بین فردی، همکاری و مشارکت بیشتری داشته باشیم.
  • گزینه های موجود را بهتر بررسی کنیم.
  • درک بهتری از خودآگاهی، همدلی و تاثیرات آن بر خود و دیگران داشته باشیم.
  • و...

اهمیت مهارت های زندگی در محل کار

یادگیری مهارت های زندگی فقط در زندگی روزمره به کار شما نمی آید بلکه به شما در موقعیت های مختلف شغلی و تحصیلی کمک می کند. وقتی مهارت های زندگی را در فضای حرفه ای به کار ببرید، ضمن توسعه فردی، مقابله بهتری با مسائل و چالش های شغلی خواهید داشت، حد و مرز های شغلی خود را مشخص می کنید و در نهایت از حاشیه امن خود خارج می شوید.

مهارت های زندگی در محل کار به شما کمک می کند تا:

  • به راحتی با دیگران کار کنید و مهارت کار گروهی را در خود تقویت کنید.
  • راه حل های خلاقانه برای مسائل و مشکلات خود پیدا کنید.
  • ذهن خود را باز بگذارید و با طوفان های فکری ایده های جدید داشته باشید.
  • مسئولیت کارهای تیمی و دفاع از هم گروهی های خود را بپذیرید.
  • از شکست خوردن ترس نداشته باشید و ناکامی های خود را بپذیرید.
  • از هر فرصتی برای یادگیری استفاده کنید.
  • توانایی هدایت، مدیریت و حل تعارض در محل کار را به دست بیاورید.
  • نظرات موافق و مخالف و دیدگاه متفاوت کارمندان را بپذیرید.
  • و...

نقش مهارت های زندگی در ارتقای بهداشت روانی

با تکیه بر مطالعات صورت گرفته در زمینه یادگیری مهارت های زندگی و تاثیر آن بر بهداشت و سلامت روان باید بگوییم، تاثیر مثبت یادگیری مهارت های زندگی بر سلامت روان غیر قابل انکار است.
یادگیری و تقویت مهارت های زندگی باعث می شود فرد با استفاده از دانش، نگرش و ارزش ها بر توانایی های خود سرمایه گذاری کند و توانایی های بالقوه اش را به توانایی های بالفعل تبدیل کند و در مسیر زندگی دقیقا بداند که چه کارهایی قرار است انجام دهد.

یادگیری مهارت های اجتماعی به فرد در جهت داشتن رفتار سالم، انگیزه و اشتیاق برای رشد و پیشرفت کمک می کند و بر ادراک فرد از خود و برداشت دیگران از او تاثیر مثبت می گذارد.  

از دیگر سو، یادگیری مهارت های زندگی باعث افزایش اعتماد به نفس، تجربه احساس خود ارزشمندی می شود و از بروز نشانه ها و اختلالات روان شناختی جلوگیری می کند. 

مدل های آموزشی مهارت های زندگی

مهارت های زندگی در دنیا بر اساس دو مدل آموزشی، آموزش و تدریس می شود؛ مدل ده گانه و مدل H4.

مدل H4؛ این مدل در ایالت متحده آمریکا اقدام به آموزش مهارت های زندگی به نوجوانان و جوانان 5 تا 21 ساله با هدف بهترین را ساختن فعالیت می کند و یکی از شعار های آن ها آموزش از طریق عمل کردن می باشد.
رسالت این مدل کمک به جوانان در جهت شکوفا کردن استعدادهای آن ها و پیشبرد اهداف آن ها می باشد و در این راه با ارائه برنامه های آموزش تجربی سعی می کنند نوجوانان را به شهروندان و مدیران خوب تبدیل کنند.

در این مدل مهارت‌های مهم زندگی به ۴ دسته سر (Head)، دست (Hand)، قلب (Heart) و سلامتی (Health) تقسیم می‌شوند.

  • مهارت‌های مربوط به سر مهارت‌های تفکر و مدیریت هستند.
  • مهارت‌های مربوط به قلب مهارت‌های ارتباطی و توجه هستند.
  • مهارت‌های مربوط به دست مهارت‌های بخشش و کار هستند.
  • و مهارت‌های مربوط به سلامتی مهارت‌های زندگی و وجود هستند.

در خصوص مدل ده گانه در ادامه مفصل تر توضیح خواهیم داد.

مدل آموزشی H4 مهارت های زندگی

مهارت های ده گانه زندگی

سازمان بهداشت جهانی مهارت های زندگی را مجموعه مهارت های روانی اجتماعی تعریف کرده است که به افراد کمک می کند به شکل سازنده با نیازها و چالش های زندگی روزمره رو به رو شوند و مقابله بهتر و موثرتر با این چالش ها داشته باشند.
بر اساس تعریف ذکر شده، مهارت های ده گانه زندگی عبارت اند از:

مهارت های ده گانه زندگی

برخی از متخصصان، مهارت های ده گانه را به سه دسته تقسیم می کنند:

  • مهارت های فکری (Thinking Skills)
  • مهارت های فردی (Personal Skills)
  • مهارت های بین فردی (Interpersonal Skills)

مهارت تصمیم گیری

وقتی نگاهی گذرا به زندگی خود بیندازید، متوجه می شوید که شما همانند هر فرد دیگری روزانه در حال تصمیم گیری در مورد مسائل مختلف هستید و با تصمیماتی که می گیرید، مسیر زندگی خود را تعیین و مشخص می کنید و بر آینده زندگی خود و گاه دیگران تاثیر می گذارید و به همین دلیل مهم است که تصمیمات درست بگیرید و اهمیت مهارت تصمیم گیری اینجا مشخص می شود.

مهارت تصمیم گیری به انتخاب های درست، آگاهانه، سازنده و بهتر در زندگی کمک می کند و باعث می شود که از تصمیم گرفتن و انتخاب کردن نترسیم و فرار نکنیم، مسئولیت انتخاب های خودمان و پیامدهای آن را بپذیریم، نقش فعال تری در ساخت مسیر زندگی خود داشته باشیم و ارزیابی دقیق تری از گزینه ها و فرصت های پیش روی خود داشته باشیم.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص تصمیم گیری می توانید مقالات، تصمیم گیری و مشکلات آن، 9 عادتی که شما را تبدیل به یک تصمیم گیرنده عالی می کند، انتخاب هدف و تصمیم گیری، 5 نکته برای تصمیم گیری های لحظه ای را در مجله ای سنج مطالعه کنید.

مهارت حل مسئله

هر کدام از ما در زندگی خود با مسائل و چالش های متعدد رو به رو می شویم و باید بهترین راه حل و راهکار را برای مقابله با آن پیدا کنیم؛ برخی از افراد علاقه مند به حل مسائل هستند و برخی دیگر از حل مسئله فرار می کنند و دوست ندارند با آن مواجه شوند. مهارت حل مسئله یعنی یک مسئله را به طور دقیق ببینیم، برای خودمان آن را تعریف کنیم و ابعاد مختلف آن را بررسی کنیم و در نهایت یک راه حل مناسب برای آن پیدا کنیم تا بدین وسیله از تنش ها، اضطراب و استرس خود بکاهیم و بر کیفیت زندگی خود بیفزاییم.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص حل مسئله می توانید مقالات، درمان حل مسئله چیست؟، رفتار حل مسئله، یک رفتار مهم در زندگی و هنر حل مسئله را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت تفکر نقادانه

ما دائما در معرض دریافت داده ه و اطلاعات جدید هستیم و مهارت تفکر نقادانه به ما در جهت تجزیه و تحلیل عینی اطلاعات با توجه به تجربیاتی که داریم، کمک می کند.
به کمک مهارت تفکر نقادانه می توانیم استدلال درست تری از مسائل داشته باشیم و اطلاعاتی که وارد ذهنمان می شود را به طرز دقیقی ارزیابی و پالایش کنیم.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص تفکر نقادانه می توانید مقاله، ده مهارت ضروری برای ایجاد و ارتقای تفکر انتقادی را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت تفکر خلاق

خلاقیت و تفکر خلاق دو مهارت لازم و ضروری برای زندگی هستند؛ هیچ چیز به اندازه تفکر خلاقانه نمی تواند به افراد در جهت کنار آمدن با مسائل و چالش ها کمک کند. تفکر خلاقانه با تفکر کردن و سبک های خاص تفکر در ارتباط است و به حل مسئله و پیدا کردن راه حل های منطقی و تصمیم گیری درست کمک می کند.
تفکر خلاق باعث آگاهی و استقلال می شود و سازگاری ما را با زندگی بیشتر می کند.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص تفکر خلاق می توانید مقاله، تفکر خلاق چیست؟ بهترین راه حل برای خلاق بودن را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت خودآگاهی

خودآگاهی لازمه زندگی امروز است؛ وقتی از خودآگاهی صحبت می کنیم یعنی خودمان را خوب بشناسیم، بتوانیم افکار و احساسات خود را شناسایی و ارزیابی کنیم، علاقه مندی های خود را بشناسیم و درک درستی از نقاط قوت و ضعف خود داشته باشیم.
مهارت خودآگاهی به ما برای برقراری ارتباط بهتر با دیگران و افزایش استقلال و خودمختاری کمک کرده و توسعه فردی ما را به همراه دارد.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص خودآگاهی مقاله 4 ویژگی افرادی که خودآگاهی بالایی دارند را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت های ارتباطی

انسان امروز وابسته به جامعه و برقراری ارتباط با دیگران است و در بستر ارتباطات به رشد و تکامل و پیشرفت می رسد؛ مهارت های ارتباطی به برقراری ارتباط موثر  و تشکیل ارتباطات سالم کمک می کند و باعث سازگاری بهتر با محیط و رفتار متناسب با محیط و شرایط می شود.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص مهارت های ارتباطی می توانید مقاله، انواع مهارت های ارتباطی و شروط برقراری ارتباط موثر، 9 راهکار برای بهبود ارتباطات غیر کلامی را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت همدلی

مهارت همدلی باعث می شود، احساسات و عواطف دیگران را بهتر درک کنیم و بتوانیم خودمان را جای دیگران بگذاریم و دیدگاه متفاوت یا شرایط متفاوت آن ها را بپذیریم و در نهایت به آن ها احترام بگذاریم و مشکلات را با زاویه دید آن ها ببنیم و از شدت سو تفاهمات یا تعارض ها کم کنیم.

وقتی همدلی وجود داشته باشد، روابط اجتماعی بهبود پیدا می کند و پذیرش افراد از یکدیگر بیشتر شده و رفتارهای حمایتی افراد از یکدیگر بیشتر می شود.

قبول تفاوت ها، ابراز علاقه به دیگران، پذیرش و تحمل افراد و دیدگاه های آنان، قبول تفاوت ها، احترام گذاشتن به دیگران و دوست پیدا کردن از جمله مولفه های این مهارت می باشد.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص همدلی می توانید مقالات، همدلی چیست؟ و از کجا باید بدانید که فرد همدلی هستید، همدلی چیست و انواع همدلی و با همدلان سیاه بیشتر آشنا بشید را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت مدیریت روابط

روابط نقش تعیین کننده ای بر زندگی ما دارند؛ گاهی اوقات روابط باعث شکل گیری سو تفاهم و تنش می شوند و اگر مهارت مدیریت رابطه وجود داشته باشد، تنش ها به حداقل خود می رسد.
مهارت مدیریت رابطه به ما در جهت تعامل مثبت با دیگران کمک می کند و باعث درک احساسات دیگران و رفتار متناسب با آن ها می شود.

مهارت مدیریت رابطه به ما در ساخت روابط سازنده و خوب کمک می کند و باعث ارتباطات اجتماعی قوی می شود و به ما در جهت کنار آمدن با مشکلات و بحران های زندگی به جهت برخورداری از حمایت اجتماعی کمک قابل توجهی می کند.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص مدیریت روابط می توانید مقالات، راهکارهایی برای بهبود روابط زوجین، آیا عشق بدون قید و شرط باعث روابط سالم می شود؟، روابط مادر و دختر، تاثیرات قدرت در روابط جنسی، نشانه های وابستگی در روابط، راهکارهایی برای بهبود روابط عاطفی و... را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت مدیریت عواطف و هیجانات

عدم شناخت عواطف و احساسات و ناتوانی در مدیریت آن ها می تواند پیامدهای منفی و زیان باری برای ما داشته باشد. منظور از مدیریت عواطف و احساسات، شناخت احساسات و هیجانات خود و دیگران می باشد.
وقتی مهارت مدیریت عواطف و هیجانات را داشته باشیم از تاثیر رفتارها و هیجانات خود بر دیگران آگاهیم و سعی می کنیم پاسخ درست به رفتارها و هیجانات دیگران بدهیم. 
مدیریت عواطف و هیجانات با هوش هیجانی در ارتباط مستقیم می باشد.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص مدیریت عواطف و هیجانات می توانید مقالات، افسار هیجاناتتان را در دست بگیرید، ناگفته هایی در مورد سه هیجان ناخوشایند، هیجان چیست و ... را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت مدیریت استرس

آیا کسی هست که بتواند بگوید من دچار استرس نمی شوم و زندگی من خالی از استرس است؟ قطعا نه! تجربه استرس در زندگی امروزی امری اجتناب ناپذیر است.
وقتی مهارت مدیریت استرس را بلد باشیم، مقابله موثر تری با استرس ها و فشارهای زندگی خواهیم داشت و می توانیم منابع استرس را بهتر مدیریت و کنترل کنیم و با رفتار درست و منطقی از فشار و تنش ناشی از استرس کم کنیم.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص مدیریت استرس می توانید مقالات، استرس و راهکارهای برخورد صحیح با آن، استرس های زندگی و چگونگی مقابله انسان با آن، چطور در شرایط استرس زا آرامشمان را حفظ کنیم؟ و... را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

دیگر مهارت های مهم زندگی

سازمان بهداشت جهانی، مهارت های ذکر شده در قسمت بالا را جز مهارت های ده گانه مهم می داند اما به عقیده متخصصان چند مهارت زندگی مهم دیگر وجود دارد که یادگیری آن ها می تواند برای افراد پر فایده باشد:

مهارت قاطعیت

مهارت قاطعیت به شما کمک می کند بدون اینکه کوچک ترین آسیبی به دیگران برسانید و با در نظر گرفتن احساسات دیگران، نظرات و عقاید خود را به صورت آزادانه و البته محترمانه مطرح کنید و از نظرات و انتقادات خود دفاع کنید و حد و مرز مشخص برای خود داشته باشید.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص مهارت قطعیت می توانید مقاله، سه راه برای مقابله با عدم قطعیت را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت ارتباط موثر

ارتباط موثر جز مهم ترین مهارت هایی است که باید در زندگی به دست بیاورید؛ منظور از مهارت ارتباط موثر برقراری ارتباط کلامی و غیر کلامی با دیگران است و این مهارت چیزی فراتر از بیان کلمات و یا استفاده از حرکات در انتقال مفاهیم به دیگران می باشد.

ارتباط موثر به شما کمک می کند تا خودتان را به صورت واضح و شفاف ابراز و بیان کنید. ارائه و بیان استادانه ایده ها، متقاعد کردن دیگران، استفاده از لحن و تن صدای مناسب هنگام صحبت کردن، توجه به احساسات دیگران و خود و تلاش برای ایجاد احساس امنیت برای دیگران وقتی با شما معاشرت می کنند، از جمله مولفه های مهارت ارتباط موثر می باشد.

ابراز وجود، خجالت نکشیدن، گوش دادن به دیگران، توانایی مذاکره از جمله مولفه های مهم این مهارت می باشد.  

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص ارتباط موثر مقاله، مهارت های ارتباطی موثر برای موفقیت شغلی را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت مدیریت زمان

مهارت مدیریت زمان به شما در راستای استفاده بهینه از زمان و انجام وظایف و فعالیت ها به صورت سازماندهی شده، کمک می کند.
وقتی بتوانید زمانتان را مدیریت کنید، بهترین عملکرد را خواهید داشت و تحت فشار و تنش به خوبی کار می کنید و امور خود را به درستی اولویت بندی و سازماندهی می کنید.
با مدیریت زمان به چیزهایی که ضروری نیستند، نه می گویید و در نهایت اضطراب کمتری را برای انجام کارها تجربه می کنید.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص مدیریت زمان می توانید مقالات، مدیریت زمان چیست؟ راهکارهای آن کدام است؟، نکاتی برای مدیریت زمان، 10 راه ساده و موثر در مدیریت زمان بدون جا زدن، مدیریت زمان و اهمیت آن، تکنیک پومودورو یا گوجه فرنگی در مدیریت زمان را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

مهارت مذاکره

وقتی مهارت مذاکره کردن را بلد باشید، یک موقعیت برد-برد برای خود ایجاد می کنید و می توانید بر سر مسائل مختلف با دیگران توافق یا مصالحه کنید و منفعت هر دو طرف مذاکره را در نظر بگیرید.
مهارت مذاکره جز مهارت های بین فردی محسوب می شود که به شما در حل تعارضات و مشکلات کمک می کند.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص مذاکره می توانید مقاله مذاکره و مهارت های آن را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

چگونه مهارت های زندگی را یاد بگیریم؟

راه های مختلفی برای یادگیری مهارت های زندگی وجود دارد؛ فقط کافی است اراده کنید!

برای یادگیری مهارت های زندگی می توانید از کلینیک های روانشناسی و شرکت در کارگاه های روان شناختی، ثبت نام در کلاس های فرهنگ سرا و سرای محله، مراکز مشاوره، برنامه های رادیو و تلوزیونی، مطالعه کتاب، تماشای ویدئوهای آموزشی، والدین و معلمان مسئله کمک بگیرید.

چرا باید مهارت های زندگی را یاد بگیریم و آموزش دهیم؟

در واقع اهداف مهارت های زندگی چه چیزهایی می باشد؟ مهارت های زندگی به افراد در خصوص فعال بودن، آگاه بودن، مسئولیت پذیر بودن کمک می کند و این ویژگی ها بر میزان موفقیت فرد در زندگی و جامعه کمک می کند.

زمانی که مهارت های زندگی آموخته و آموزش داده شود، منجر به تقویت اعتماد به نفس، تقویت روحیه همکاری و مشارکت، تقویت احساسات و عواطف انسانی، مقاومت در برابر تاثیر پذیری منفی، تشخیص بهتر احساسات و بیان آن ها، سلامت بیشتر روان و جسم، تقویت مهارت های ارتباطی، تقویت روحیه همزیستی مسالمت آمیز، بهبود سازگاری و انعطاف پذیری فرد با دیگران و محیط و غیره می شود.

آموزش مهارت های زندگی از چه سنی آغاز می شود؟

بهتر آن است که آموزش مهارت های زندگی از سنین کم و دوره کودکی مصادف با دوران مدرسه شروع شود و تا سنین بزرگسالی ادامه پیدا کند.
در واقع همه ی افراد جامعه نیاز دارند که مهارت های زندگی را یاد بگیرند و این مهارت ها محدود به سن خاص نمی شود چون در هر سنی رو به رو شدن با فشارها و هیجانات زندگی امری بدیهی است و نیاز به مقابله با این چالش ها احساس می شود.

آموزش مهارت های زندگی چه سودی برای جوانان دارد؟

آموزش و یادگیری مهارت های زندگی به جوانان کمک می کند تا اعتماد به نفس خود را توسعه دهند و با تغییرات و چالش های مهم زندگی مانند قلدری، تبعیض و... با موفقیت کنار بیایند.

یادگیری مهارت های زندگی باعث افزایش جرئت ورزی و ابراز وجود نوجوانان در جامعه می شود و آن ها را قادر می سازد تا با توسعه تخصص و تجربه ای که برای دفاع از حقوق خود و درک مسئولیت های خود نیاز دارند، مشارکت مثبتی در جامعه و خانه داشته باشند و برای چالش ها و فرصت های زندگی بزرگسالی و کاری آماده شوند.

نداشتن مهارت های زندگی چه آسیب هایی به دنبال دارد؟

مسلما نداشتن مهارت های زندگی تاثیر مستقیم بر روند رشد و توسعه فرد دارد؛ وقتی مهارت های زندگی را یاد نگیریم، تصمیم گیری های درستی نخواهیم داشت، نمی توانیم هیجانات خود را خوب کنترل کنیم، نمی توانیم ارتباط موثر با دیگران برقرار کنیم، ممکن است تمایل به انجام رفتارهای غلط و آسیب رسان مانند مصرف مواد مخدر و الکل بیشتر شود.

موارد ذکر شده فقط چند نمونه از آسیب های نداشتن مهارت های زندگی است.

معیارهای اثربخشی مهارت های زندگی

بر اساس نظر سازمان یونیسف، یکی از معیارهای تشخیص اثر بخشی مهارت های زندگی، ایجاد تغییر در رفتار است. زمانی که یادگیری مهارت های زندگی باعث ایجاد تغییر مثبت در رفتار و ایجاد رفتارهای سازنده و ایجاد دانش و نگرش های جدید در افراد شود، باعث استفاده از دانش و آموخته ها به صورت عملی و کاربردی در زندگی شود، اثربخشی لازم را خواهد داشت.

معرفی کتاب

مطالعه کتاب های مختلف به شما در جهت یادگیری مهارت های مهم زندگی کمک می کند؛ برخی از بهترین کتاب ها در زمینه یادگیری مهارت های زندگی عبارت اند از:

  • کتاب هفت عادت مردمان مؤثر نوشته استفان کاوی.
  • کتاب آیین دوست یابی نوشته دیل کارنگی
  • کتاب قاطع از برادران هیث
  • کتاب مهارت های زندگی نوشته علی محمد سلطانی
  • کتاب مهارت های زندگی؛ 101 مبحث برای زندگی عاقلانه نوشته آرنولد لازاروس و کلیفورد لازاروس
  • کتاب مهارت های زندگی؛ مهارت های رفتاری ویژه بزرگسالان نوشته زینب میرزایی
  • و...

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در خصوص مهارت های زندگی صحبت کردیم. بر اساس آنچه در این مقاله مرور کردیم، یادگیری مهارت های زندگی امری ضروری در زندگی است؛ اگرچه یادگیری این مهارت ها می تواند زمان بر و یا در ابتدای کار یادگیری دشوار باشد، اما یادگیری آن ها فواید بسیاری در زندگی دارد و مسیر توسعه و رشد فردی را فراهم می کند.

یادگیری مهارت هایی مانند مدیریت استرس، مدیریت زمان، قاطعیت، مذاکره و همدلی مسیر رسیدن به موفقیت در ابعاد مختلف را هموار کرده و بر روابط بین فردی با دیگران تاثیرات مثبت بسیاری دارد. 

آیا مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شد؟ شما مهارت های ده گانه زندگی را یاد گرفته اید؟ لطفا نظرات، دیدگاه و تجربیات ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.

مهرطلبی چیست | ویژگی‌های افراد مهرطلب
رفتار مناسب با کودک لجباز چیست؟
علائم کمبود اعتماد به نفس چیست؟
انواع اعتماد به نفس کدام است | بهترین نوع اعتماد به نفس
تفاوت خشم و پرخاشگری چیست؟
چند پتانسیلی چیست؟ 4 ویژگی خارق العاده افراد چند پتانسیلی
ضمیر ناخودآگاه چیست | بررسی 0 تا 100
هیپنوتیزم چیست | کاربرد آن

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • آموزش مهارت زندگی از چه سنی آغاز می شود؟

    • بهتر آن است که آموزش مهارت های زندگی از سنین کم و دوره کودکی مصادف با دوران مدرسه شروع شود و تا سنین بزرگسالی ادامه پیدا کند. در واقع همه ی افراد جامعه نیاز دارند که مهارت های زندگی را یاد بگیرند و این مهارت ها محدود به سن خاص نمی شود چون در هر سنی رو به رو شدن با فشارها و هیجانات زندگی امری بدیهی است و نیاز به مقابله با این چالش ها احساس می شود.
  • مهارت زندگی از نظر سازمان بهداشت جهانی یعنی چه؟

    • سازمان بهداشت جهانی مهارت های زندگی را مجموعه مهارت های روانی اجتماعی تعریف کرده است که به افراد کمک می کند به شکل سازنده با نیازها و چالش های زندگی روزمره رو به رو شوند و مقابله بهتر و موثرتر با این چالش ها داشته باشند.
  • مهارت ده گانه زندگی از نظر سازمان بهداشت جهانی به چند دسته تقسیم می شوند؟

    • برخی از متخصصان، مهارت های ده گانه را به سه دسته تقسیم می کنند: مهارت های فکری (Thinking Skills) مهارت های فردی (Personal Skills) مهارت های بین فردی (Interpersonal Skills)
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید