تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
مهم ترین نکات تربیت کودکان مدت مطالعه: 8 دقیقه
ای سنج 16 اسفند 1400 مدت مطالعه: 8 دقیقه

مهم ترین نکات تربیت کودکان

آیا شما هم از همان زمان هایی که هنوز فرزندی نداشتید، دوست داشتید بهترین مادر یا پدر دنیا باشید؟ اکنون چه طور؟

حالا که فرزندی را به دنیا آورده اید، تمام تلاش خود را برای بهترین بودن می کنید؟ آیا می دانستید یکی از مهم ترین کارهایی که به شما کمک می کند، والد خوبی باشید، تربیت صحیح فرزند است؟

حتما می دانید که برای تربیت کودکان چه راهکارهایی را باید در پیش بگیرید و از انجام چه کارهایی باید پرهیز کنید. اما ای سنج قرار است در این مقاله، مهم ترین نکات تربیت کودکان را یک بار دیگر به شما یادآوری کند. مطالعه این نکات در تربیت کودکان شما را یاری می کند. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:

در صورت تمایل می توانید مقالات، سن تربیت کودکان از چه زمانی آغاز می شود؟،بهترین روش برای تربیت کودکان 4 تا 5 ساله، طبیعت در مقابل تربیت، تعلیم و تربیت فرزندان طلاق را در مجله ای سنج مورد مطالعه قرار دهید. 

به چه مسائلی در تربیت کودک باید توجه کرد؟

زمانی که از مادران و پدران سوال می کنیم، برای فرزندانشان چه می خواهند، عموما رایج ترین پاسخی که از آنان دریافت می کنیم این است که، فرزندشان شاد، سلامت، سرزنده و موفق باشد. اما برای اینکه فرزندانی شاد، موفق تربیت کرد باید به چه نکاتی توجه داشت؟

گاها والدین برای تربیت فرزندان شاد و موفق و برقراری تعادل میان این موارد، سردرگم می شوند و دائما از خود می پرسند چگونه باید فرزندی شاد اما موفق تربیت کنیم؟ چه روش هایی را به کار بگیریم که برای فرزندانمان هم خوشایند باشد؟
در ادامه قرار است با ارائه برخی از مهم ترین نکات تربیتی، به این سوالات پاسخ دهیم:

 پرورش همدلی

آیا می دانید یکی از بزرگ ترین لطف هایی که می توانید در حق فرزند خود انجام دهید، پرورش مهارت همدلی در او می باشد؟! بنابراین پرورش همدلی را به عنوان یکی از مهم ترین نکات تربیتی در نظر بگیرید.

توانایی قرار دادن خود به جای دیگران، درک احساسات دیگران، درک افکار دیگران، یکی از مهم ترین چیزهایی است که فرزند شما باید یاد بگیرد.
طبق مطالعات صورت گرفته، داشتن همدلی یک مولفه مهم برای کسب موفقیت در آینده است.

اما چگونه باید همدلی را در فرزند خود ایجاد کنید؟ به فرزند خود یاد بدهید در مورد احساساتش با شما صحبت کند و او را مدام به ابراز احساسات و صحبت از احساساتی که تجربه می کند، تشویق کنید و با رفتارتان به او نشان دهید که احساسات او برای شما اهمیت دارد.

اگر با دوستش دعوا کرد، به او بگویید که خودش را جای او بگذارد و ببیند در این موقعیت او چه احساسی دارد؟ راهکارهای مدیریت احساسات و هیجانات را به او یاد بدهید.

 خوب رفتار کردن با دیگران

کودک خود را تشویق کنید تا خوبی ها را ببیند و از خوبی ها صحبت کند. درست است که افراد شرور یا قلدر همیشه سر تیتر خبرها هستند اما افراد خوبی هم در این دنیا وجود دارند که به انجام کارهای نیک مشغول اند.

اما کودکان چگونه خوبی ها را یاد می گیرند؟ از تلوزیون؟ از گوینده خبر؟ عمه ها؟ دایی ها؟

والدین عزیز، کودک شما خوبی کردن را از رفتار شما یاد می گیرد. به رفتار خود توجه کنید؛ حتی زمانی که کودکتان کنار شما نیست، با فروشنده سوپر مارکت چگونه حرف می زنید؟ آیا از او تشکر می کنید؟ آیا از شایعه پراکنی با همسایگان خودداری می کنید؟
آیا زمانی که با یک پاکبان صحبت می کنید، از لحن محترمانه استفاده می کنید؟ آیا برای شما شخصیت و منش انسان ها مهم است یا رنگ و نژادشان؟
اگر می خواهید فرزند خوبی تربیت کنید باید در ابتدا خودتان رفتار خوب و درستی داشته باشید؛ رفتار شما به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر فرزندتان تاثیر می گذارد.

 آموزش قدردانی

یکی از مهم ترین نکات تربیت کودکان، آموزش شکرگذاری و قدردانی به آن هاست. به کودک خود قدردانی کردن را یاد بدهید؛ به عنوان مثال کودک شما باید بعد از خوردن هر وعده غذایی شکرگزار باشد، زمانی که از پدر بزرگ یا مادربزرگ هدیه دریافت می کند، از آنان تشکر کند.

پس اطمینان پیدا کنید که کودک شما قدردانی از دیگران را یاد گرفته است.

 سپردن مسئولیت به کودک

حمایت بیش از اندازه و به عهده گرفتن همه ی کارهای کودک، فرزند شما را تبدیل به یک فرد بی اعتماد به نفس، لوس و متکی می کند. کودک شما باید فرصت اکتشاف در محیط داشته باشد و یکی از کارهایی که شما می توانید انجام دهید، سپردن مسئولیت به کودک است.

قرار نیست کودک به تنهایی غذا درست کند! در ذهنتان کارهایی که متناسب سن کودک است را مشخص کنید.

کارهایی مانند: دستمال کشیدن بر روی میز، جارو زدن، چیدن ظروف از جمله کارهایی است که کودک می تواند انجام دهد. اما یادتان باشد حتی اگر کودک کارش را به درستی انجام نداد، با او بحث و جدل نداشته باشید و با لبخندی از او قدردانی کنید.

زمانی که کودک مسئولیتی را در خانه بر عهده می گیرد، احساس می کند برای شادی خانواده کاری انجام داده است، در این حالت او احساس غرور و شادی خواهد کرد.

 آموزش مهربانی و احترام

اگر شیوه تعامل شما با کودکتان توام با مهربانی و احترام باشد، کودک شما مهربانی کردن به دیگران و احترام گذاشتن به آنان را یاد خواهد گرفت. حالا یکبار دیگر به نحوه تعامل خود با کودکتان فکر کنید؟ تا به امروز رفتار شما با کودکتان چگونه بوده است؟ آیا وقتی ناراحت هستید سر فرزند خود داد می زنید؟
بهتر آن است حتی زمانی که از کودک خود ناراحت هستید و او کار اشتباهی انجام داده است، بدرفتاری را کنار بگذارید و با لحن قاطعانه اما محترمانه او را متوجه اشتباهش کنید.

 پاداش دادن

یک نکته خیلی مهم را باید به شما گوشزد کنیم؛ قرار نیست برای انجام هرکار خوبی به کودک خود پاداش بدهید، این کار فقط باعث شرطی شدن کودک می شود.

شرطی شدن به این معناست که تا زمانی که شما به او پاداش دهید او کار خوب انجام می دهد و اگر پاداشی دریافت نکند، هیچ کار خوبی انجام نمی دهد.

کودکان عاشق تشویق شدن هستند و با تایید والدین رشد می کنند؛ برخی اوقات خرید یک جایزه به کودک این احساس را منتقل می کند که کار خوبی انجام داده است و شما قدردان او هستید.

تشویق کلامی یکی از موثر ترین انواع پاداش است.

 انجام کارها به صورت داوطلبانه

به کودک خود بیاموزید که برای انجام برخی کارهای خوب، داوطلب شود. انجام کارهای خوب داوطلبانه به رشد شخصیت کودک کمک می کند. کار خوب داوطلبانه می تواند کمک به یک همسایه پیر و سالخورده باشد، خرید لباس برای کودکان کار باشد، اهدا غذا به فرد نیازمند باشد و ...

کمک به دیگران علاوه بر تقویت احساس همدلی در کودک به او یادآوری می کند که باید شکر گذار هرآنچه که دارد باشد و برای تغییر در زندگی و پیشرفت تلاش کند.
شما باید دایره همدلی و نگران بودن را در کودکتان گسترش دهید چرا که کودک فقط با اعضای خانواده در ارتباط نیست و او عضو کوچکی از جامعه نیز می باشد.

 توجه: در صورت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید.

مهم ترین نکات تربیت کودکان

 دوست داشتن خود

به عنوان یک والد خوب، باید کودکتان را به گونه ای تربیت کنید که خودش را دوست داشته باشد. کودکی که خودش را دوست دارد:

  •  از انجام کار اشتباه دچار ترس و اشتباه نمی شود. 
  • در صورتی که کار نادرستی انجام دهد، خودش را فرد بی ارزشی نمی داند. 
  • این کودک خود سرزنش گری و خود انتقادی ندارد.
  •  کودک از اعتماد به نفس بالایی برخوردار است. 
  • عزت نفس خوبی دارد.
  •  به دیگران کمک می کند.
  •  برای نظرات دیگران ارزش و احترام قائل است هویت و شخصیت رشد یافته ای دارد.
  • یک کودک مستقل و فعال است که کورکورانه از هیچ فردی تبعیت نمی کند. 
  • کودکی که به خودش عشق می ورزد، دیدگاه های مخالف اما درست با عقیده اش را می پذیرد.

 آموزش دوستی

به کودکتان یاد بدهید دوست خوبی باشد؛ دوستی نماد وفاداری و کمک به دیگران است. می دانم که به عنوان یک والد گاهی می ترسید و با خود فکر می کنید آیا کودک خوبی تربیت می کنم یا نه، همه ی این مسائل طبیعی است.

برای آموزش دوستی به کودک فقط کافی است بعد از پدر و مادر بودن، رفیق و دوست خوبی برای او باشید.

کودکان با چالش های متفاوتی روبه رو می شوند، بیش از دوره کودکی شما پدران و مادران با دنیای اجتماعی و مسائل مربوط به آن مانند مسائل نژادی، جنسیتی، تبعیض و .. در ارتباط هستند.
با ایجاد یک فضای صمیمانه می توانید فرصتی مناسب برای آموزش دوستی ایجاد کنید و با کودک خود رابطه صمیمانه برقرار کنید. اگر کودک شما را دوست خود بداند، در مورد مسائل و مشکلاتش با شما صحبت می کند و شما می توانید به خوبی او را راهنمایی کنید و او را از ارتکاب خطا دور کنید.

 صحبت از ارزش ها

برای اینکه یک کودک خوب تربیت کنید باید به صراحت در مورد ارزش ها و انتظاراتی که از کودکتان دارید با او صحبت کنید. صحبت در مورد مسائلی همچون:

  •  صادق بودن و چرا باید دروغ نگوییم کمک به همسایه چرا خوب است؟ 
  • چرا باید زمانی که به مسجد، کلیسا می رویم، به این مکان ها احترام بگذاریم؟
  •  صحبت در مورد برابری انسان ها فارغ از هر رنگ و نژادی، مسئولیت پذیر بودن در قبال همنوعان
  •  و...

جز مواردی است که باید با کودک در مورد آن  به اندازه فهم و درکشان صحبت کنید.
یک کودک با یادگیری مفاهیم مختلف از پدر و مادرش، یاد می گیرد به دیگران بدی نکند، دزدی نکند، نژاد پرست و... نباشد.  

 تعیین محدودیت و آموزش نظم

برقراری نظم و انظباط در هر خانه ای ضروری می باشد. هدف از آموزش نظم و انظباط به کودک،آموزش خود کنترلی و انتخاب رفتارهای قابل قبول است. کودکان برای تبدیل شدن به بزرگسالان مسئولیت پذیر، باید با محدودیت هایی در منزل رو به رو شوند.

زمانی که برای بچه ها قانون تعیین کنید، آن ها قادر به درک انتظارات شما خواهند بود و خود کنترلی را به درستی یاد می گیرند.
به عنوان مثال، برای تماشای تلوزیون زمان تعیین کنید یا به فرزندتان بگویید در صورتی که تکالیفش را انجام ندهد، نمی تواند با اسباب بازی هایش بازی کند. 

 سخنرانی ممنوع

اگر می خواهید فرزندان خوبی تربیت کنید، این نکته تربیتی مهم را به خاطر داشته باشید: سخنرانی ممنوع! قرار نیست هر زمانی که کودک کار اشتباهی انجام داد، دست از از کار بکشید و شروع به نصیحت کردن کنید.

اگر قرار باشد دائما به نصیحت و سخنرانی فرزند خود بپردازید، با گذشت زمان او دیگر به حرف های شما توجهی نخواهد داشت.

به جای سخنرانی از او سوال بپرسید تا از قصد و نیت انجام کار او آگاه شوید و بدین صورت او را متوجه اشتباه خود کنید. سعی کنید نظرات خود را در زمان مناسب با او در میان بگذارید و ارتباط صمیمانه ای با او برقرار کنید. در این صورت اگر فرزند شما بین دوراهی گیر کرد، حتما از شما مشورت می گیرد. 

تربیت فرزندان از دیدگاه اسلام

دین اسلام به تربیت صحیح فرزندان تاکید زیادی دارد؛ پیامبران و امامان همواره والدین را به تربیت فرزندانی صالح و درستکار تشویق می کند.

دین اسلام به والدین توصیه می کند فرزندان خود را متناسب با شرایط و زمان تربیت کنند و مسائل به روز را به آن ها یاد دهند.

از نظر دین اسلام، هفت سال اول زندگی کودک، دوره رشد و تکوین است؛ در این دوره کودک آماده فراگیری مطالب مختلف می باشد. هفت سال دوم، دوره ای است که والدین باید به تربیت دینی کودکان توجه داشته باشند و مسائل دینی را به آن ها آموزش دهند. در نهایت هفت سال سوم، دوره تمرین و تکرار اعمال فراگرفته شده می باشد.

نکات کوتاه تربیتی کودکان

مهم ترین و کوتاه ترین نکات تربیتی که باید به خاطر داشته باشید، شامل موارد زیر است:

  • تنبیه بدنی در هر صورتی ممنوع است.
  • والدین باید برای ارتقا اعتماد به نفس و اعتماد به نفس کودک تلاش کنند.
  • استقلال و خودمختاری را به کودک یاد دهید.
  • توانایی و استعداد های کودک را تقویت کنید.
  • به کودک زور نگویید.
  • در مقابل برخی رفتارهای کودک به جای لجبازی سکوت کنید.
  • احترام متقابل را فراموش نکنید.
  • اجازه بدهید کودک کودکی کند.
  • تربیت واقع گرایانه را جایگزین تقویت سلیقه ای کنید.
  • به تربیت دینی کودک توجه داشته باشید.
  • مهارت های زندگی را به کودک یاد دهید.
  • پاسخگوی نیاز کودک باشید.
  • صبر و خویشتن داری را به کودک یاد دهید.
  • حامی و همراه کودک باشید.
  • و...

تاثیر روش تربیتی فرزند در فرآیند رشد و یادگیری او

تربیت کودک مهم است و انتخاب روش تربیتی مهم تر! والدین باید روش واقع گرایانه ای را برای تربیت فرزند اتخاذ کنند و از تربیت سلیقه ای کودک پرهیز کنند.
پدر و مادر در تربیت فرزند باید هم نظر و همراه باشند و با یک هدف و نقطه نظر مشترک، فرزند خود را تربیت کنند.

روش تربیتی والدین، تاثیر زیادی بر فرآیند رشد کودک دارد. روش تربیتی والدین می تواند کودک را به موفقیت برساند یا از موفقیت دور کند، ممکن است منجر به خودشکوفایی کودک شود یا زمینه را برای بروز مشکلات فردی و روانی در کودک فراهم کند.

یک تربیت درست، فراهم کردن محیط غنی و امکانات کافی، همان چیزی است که هر کودکی به آن نیاز دارد و بله! والدین عزیز، روش تربیتی شما تاثیر مستقیمی بر فرآیند رشد و یادگیری کودکتان دارد.

چرا باید به نکات تربیت فرزند پایبند بود؟

به نظر شما چرا پایبندی به نکات تربیتی مهم است؟ اگر تا به این قسمت از مقاله همراه ما بوده باشید، اکنون می دانید تربیت فرزندان نقش به سزایی بر آینده آنان دارد و این وظیفه مهم بر عهده والدین است.
والدین باید نهایت دقت خود را در تربیت فرزند داشته باشند و به نکات تربیتی پایبند باشند چرا که تربیت فرزندان نقش مهمی در موارد زیر دارد:

  • رشد شخصیت و ویژگی های شخصیتی
  •  شکوفایی و به کمال رسیدن 
  • ارتقای انواع مهارت ها و توانایی های شناختی، هیجانی، رفتاری و... 
  • سلامت روان و سلامت جسم
  • موفقیت بیشتر
  • داشتن آینده روشن
  • شناخت توانایی های کودک
  • درک نیاز کودک
  • و...

والدینی که شناخت تمامی ویژگی های کودک برایشان مهم است، می توانند با بهترین تست ها و آزمون های روانشناسی کودکان آشنا شوند و آن ها را انجام دهند.

ویژگی های والدین موفق در تربیت فرزند

والد بودن سخت و با مسئولیت های زیاد همراه است؛ در کلاس درس مدرسه یا دانشگاه درسی برای والد خوب بودن وجود ندارد و این مسئله  فرزند پروری و تربیت فرزندان را سخت می کند.
اما والدین می توانند با مطالعه، یادگیری، کسب تجربه، یک والد موفق باشند و فرزندانی نیکو و شایسته تربیت کنند.

والدین موفق که عملکرد خوب و قابل قبولی در تربیت فرزند دارند، دارای برخی ویژگی ها می باشند:

  • از اهمیت ارتباطات فیزیکی، در آغوش گرفتن، بوسیدن فرزند و نوازش او آگاه اند و می دانند که فرزندان نیاز به محبت دارند.
  • آن ها در مقابل اجرای قوانین و هنجارهای خانوادگی حساس اند و در مقابل عمل به قوانین رفتار باثباتی دارند.
  • آن ها به جای سرزنش و تنبیه کودک، رفتارها و عادات غلط او را با لحن مناسب و در قالب گفتگوی منطقی به کودک گوشزد می کنند.
  • والدین موفق اعتماد به نفس و عزت نفس کودک خود را تقویت می کنند.
  •  آن ها می دانند والدین آینه رفتاری کودکان هستند و کودکان، بسیاری از رفتارهای خود را از والدین تقلید می کنند، پس برای تربیت فرزند در ابتدا باید عادات و رفتارهای غلط خود را اصلاح کنند.
  • والدین موفق شنوندگان خوبی در برابر مشکلات فرزندان هستند و بدون قضاوت به صحبت های فرزندان خود گوش می دهند.
  • آن ها از اهمیت برقراری یک رابطه دوستانه با فرزند آگاه اند و می دانند که باید یک رابطه دوستانه و صمیمانه با فرزند خود برقرار کنند. 
  • آن ها پیش از هر چیز سعی می کنند با منطق و استدلال مشکلات میان خود و فرزندشان را حل و فصل کنند.
  • و...

معرفی کتاب درباره نکات مهم تربیتی والدین

در مقاله پر فروش ترین کتاب های تربیت کودکان به معرفی کتاب هایی در خصوص تربیت کودک پرداخته ایم؛ در صورت تمایل می توانید این مقاله را در مجله ای سنج مطالعه کنید.

اگر علاقه مند به مطالعه کتاب در خصوص نکات تربیتی بودید، می توانید کتب زیر را مطالعه کنید:

  • کتاب مادر کافی نوشته جی فراست که یک کتاب خوب در زمینه فرزند پروری و تربیت کودک است و مراحل رشدی کودک را تا سن 5 سالگی بررسی کرده است. 
  • کتاب تربیت بدون فریاد که توسط هال ادوارد رانکل نوشته شده و در مورد چالش های تربیت فرزندان، حفظ آرامش و رفتار درست والدین برای مقابله با این چالش ها صحبت می کند.
  • کتاب کودک، خانواده، انسان که توسط ادل فیبر، ایلن مزلیش نوشته شده است و آنچه در این کتاب آمده حاصل تجربیات دو مادر در خصوص فرزند پروری است.
  • و...

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد مهم ترین نکات تربیت کودکان صحبت کردیم. پدر و مادر بودن مسئولیت بزرگی دارد. تربیت کودکان بسیار مهم است و والدین باید در تربیت کودک خود به نکات مختلف توجه کنند. در این مقاله به مرور برخی از مهم ترین نکات تربیتی پرداختیم.

 آیا برای تربیت کودک خود از نکاتی که در این مقاله گفتیم، استفاده کرده اید؟ لطفا تجارب، نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.

 
 

 

 

ازدواج سفید چیست | مزایا و معایب آن
سکس تراپی چیست | چه مزایایی دارد؟
تربیت جنسی کودکان | بررسی 0 تا 100
بلوغ عاطفی چیست | تاثیر آن در ازدواج

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • مهم ترین نکات تربیتی کودک چیست؟

    • پرورش همدلی، ایجاد اعتماد به نفس و عزت نفس، تلاش برای ایجاد استقلال و خودمختاری، آموزش قدردانی، آموزش دوستی و غیره.
  • آیا روش تربیتی بر یادگیری و رشد کودک تاثیر دارد؟

    • بله، روش تربیتی تاثیر مستقیمی بر یادگیری و رشد کودکان دارد.
  • در تربیت فرزند از چه چیزی باید پرهیز کرد؟

    • از مواردی مانند تنبیه بدنی، زورگویی، شکستن غرور کودک و... باید پرهیز کرد.
  • نظر دین اسلام در مورد تربیت کودک چیست؟

    • دین اسلام به تربیت فرزندانی شایسته و صالح تاکید زیادی دارد.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید