تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
مروری کوتاه بر اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی مدت مطالعه: 5 دقیقه
ای سنج 12 شهریور 1400 مدت مطالعه: 5 دقیقه

مروری کوتاه بر اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی

در این مقاله اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی مورد بررسی قرار می گیرد. در این نوع اختلال فرد به طور همزمان نشانه های افسردگی و شیدایی را دارد. در ادامه براساس فهرست مطالب زیر بیشتر به این موضوع می پردازیم:

اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی

اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی (که به آن "دوره مختلط" ، "حالت مختلط" یا "افسردگی آشفته" نیز گفته می شود) یک اختلال خلقی است که، فرد در آن همزمان علائم و نشانه های افسردگی و شیدایی یا هیپومانیا را از خود نشان می دهد.

زمانی که این اختلال برای اولین بار شناخته شد و در میان روان شناسان به بحث و بررسی گذاشته شد، به عنوان تشخیصی در اختلال افسردگی اساسی با ویژگی های مختلط در نظر گرفته شد، که در این باره میان محققان و پزشکان شک و تردید و بحث و بررسی های زیادی به وجود آمد.

اما پس از بررسی فراوان سر انجام در سال 2013، این اختلال در ویراست پنجم راهنمای تشخیصی و آماری  اختلالات روانی گنجانده شده و تشخیص این اختلال برای افرادی که معیار های این اختلال را برآورده می کنند، مطرح شد.

 نشانه های اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی

روان شناسان به این نتیجه رسیده اند که، اختلالات خلقی در یک طیف از حالات غمگینی (افسردگی) تا حالت سرخوشی (شیدایی) قرار دارند؛ همچنین بیان شده است کمتر اتفاق می افتد که فردی بدون هیچ علائم دیگری فقط اختلال افسردگی داشته باشد.

به صورت کلی، فردی که در یک سر طیف قرار دارد، نشانه و علائمی که مربوط به آن اختلال است را نشان داده ولی تمایل به حرکت به آن سوی طیف را هم دارد.

مثلا در همین حال که شما مشغول ارزیابی نشانه های خود هستید، پزشک شما سوالاتی را در مورد علائمی که دارید می پرسد تا وجه تمایزی میان اختلال افسردگی و اختلال دو قطبی در شما قائل شود و تشخیص درستی داشته باشد.

افرادی که تجربه ی افسردگی با ویژگی های ترکیبی و مختلط را دارند، معمولاً علائم افسردگی را تجربه می کنند، اما ممکن است علائم شیدایی خاص (مانند افکار مسابقه ای) را نیز داشته باشند. 

نکته

افکار مسابقه ای آن دسته از افکاری هستند که به صورت منسجم و یکی پس از دیگری به ذهن فرد می آیند؛ این افکار مزاحم و منفی هستند و به حالت مسابقه گونه در ذهن افراد وجود دارند.

برای اینکه تشخیص اختلال افسردگی اساسی را از سوی پزشک خود بگیرید، باید نشانه های خاصی را حداقل در دو هفته گذشته یا بیشتر به صورت هر روزه تجربه کنید.

از ویژگی های اصلی که برای اختلال افسردگی اساسی مطرح می شود، موارد زیر می باشد:

  •  خلق و خوی ملال آور و غمگین 
  • کاهش و افزایش اشتها
  •  کاهش و افزایش میزان خواب
  •  بی لذتی از فعالیت های لذت بخش گذشته 

برای اینکه ابتلا به اختلال افسردگی اساسی در ما تشخیص داده شود، باید 4 مورد از ویژگی های زیر را داشته باشید:

  •  احساس خستگی، کمبود انرژی و انگیزه
  •  احساس بی ارزشی، شرمندگی یا گناه ناتوانی در به خواب رفتن یا داشتن خواب زیاد
  •  کاهش یا افزایش وزن، خوردن بیشتر یا کمتر از حد معمول 
  • تحریک روانی حرکتی (قدم زدن، بی قراری) یا عقب ماندگی (فکر یا حرکت کند) 
  • افکار مکرر در مورد مرگ، افکار خودکشی یا تلاش برای خودکشی کردن 
  • مشکل در تفکر و تمرکز

اگر پزشک شما احساس کند که معیارهای تشخیص اختلال افسردگی را دارید، گام بعدی را برای تعیین اینکه آیا علائم هیپومانیا یا شیدایی را نیز تجربه می کنید، بر میدارد. این علائم شامل موارد زیر است:

  •  پرحرف بودن یا "پرحرفی"، گفتاری که تحت فشار است.
  • کاهش نیاز به خواب خلق و خوی بالا و سرخوشانه افزایش انرژی یا فعالیت های هدفمند
  • اعتماد به نفس بالا
  • مشارکت در فعالیت هایی که ممکن است در لحظه احساس خوبی  برای فرد به همراه داشته باشند اما می توانند پیامدهای جدی بالقوه ای برای فرد به همراه داشته باشند (مانند مصرف زیاد الکل، رفتارهای پرخطر جنسی، رفتار های تکانشی و غیره)
  • افکار مسابقه ای یا طوفان های فکری که شامل ایده های زیاد است.
توجه

اگر در دو هفته گذشته در دوره ی افسردگی ای که تجربه کرده اید، حداقل سه روز علائم هیپومانیا یا شیدایی را به صورت تقریباً هر روز تجربه کرده باشید، پزشک شما می تواند تشخیص افسردگی "با ویژگی های مختلط" را به تشخیص افسردگی در شما اضافه کند.

 دلایل اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی

کماکان هنوز هم دلایل مشخصی برای علت به وجود آمدن افسردگی آشفته مشخص نشده است. اما مانند آنچه در سایر اختلالات افسردگی روی می دهد، روان شناسان معتقدند که عواملی مانند، سابقه خانوادگی، ژنتیکی و فردی و محیطی و دیگر عوامل در بروز این اختلال نقش دارند.

از آنجا که در هنگام تشخیص گذاری این اختلال می تواند با اختلال دو قطبی اشتباه گرفته شود و به اشتباه تشخیص گذاری شود، ممکن است تعداد مبتلایان به دو قطبی بیشتر از آنچه که هست هم گزارش شود.

در گذشته، تمایز بین افسردگی با دوره های مختلط و اختلال دوقطبی، برای پزشکان بسیار چالش برانگیز و بحث برانگیز بود. هرچه تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت بگیرد، علت به وجود آمدن این اختلال و تشخیص گذاری برای این اختلال راحت تر هم می شود.

 تشخیص اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی

تشخیص اختلال افسردگی با ویژگی های مختلط یا ترکیبی می تواند بسیار چالش برانگیز باشد؛ چرا که در مدت زمان طولانی، به متخصصان سلامت روان آموزش داده شده است که، اگر فردی علائم شیدایی داشته باشد، وجود علائم شیدایی بدان معناست که فرد مبتلا به افسردگی دوقطبی است و نه افسردگی تک قطبی.

علائم مربوط به افسردگی اساسی می تواند به راحتی تشخیص گذاری شود، اما به همین میزان، تشخیص شیدایی اندکی سخت تر می باشد هم توسط خود فرد و هم درمانگری که قصد درمان او را دارد.

لازم به ذکر است که شباهت های آشکاری بین دوره های ترکیبی افسردگی و اختلال دوقطبی وجود دارد که این شباهت ها شامل علائم مشترک میان این دو اختلال است و ممکن است تشخیص آن برای پزشکان و محققان بسیار راحت باشد، اما این شرایط ممکن است با عوامل خطری (مانند سابقه خانوادگی بیماری روانی) همراه باشد.

پزشکان برای تشخیص گذاری این اختلالات باید تمام معیار ها را در نظر بگیرند و برای تشخیص گذاری به آن ها توجه ویژه ای داشته باشند؛ زیرا توجه ناکافی به همه ی علائم و معیار ها می تواند موجب گمراهی متخصصان شود.

هشدار

طبق تحقیقات، در مقایسه ای که بین مبتلایان به اختلال افسردگی و مبتلایان افسردگی با ویژگی های ترکیبی و مختلط صورت گرفته است،افراد مبتلا به افسردگی با دوره های مختلط یا همان افسردگی آشفته در معرض بیشتر خطر سو استفاده از مواد مخدر و خودکشی هستند. این همان دلیلی است که تشخیص درست برای این اختلال را حائز اهمیت می دارد.

شیوع اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی 

درحالی که تشخیص اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی یا همان مختلط کاری سخت و دشوار است، اما طبق تحقیقات صورت گرفته حدود 25 درصد از افرادی که مبتلا به افسردگی تک قطبی هستند، ممکن است نشانه های ترکیبی و یا همان مختلط را هم داشته باشند.

پیشگیری از اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی

به جهت پیشگیری از بروز اختلال افسرگی مختلط می توان از برخی راهکارهای درمانی کمک گرفت. برخی از موثرترین راهکارهایی که می توان به منظور پیشگیری از اختلال افسردگی از آن ها بهره برد، دوری از انزوا و معاشرت با دوستان و آشنایان، ورزش روزانه و داشتن تحرک بدنی، مصرف مواد غذایی سالم و رعایت رژیم غذایی، مصرف ویتامین، معاشرت با دوستان حمایت گر، کمک گرفتن از یک روانشناس و... می باشد.

 درمان اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی

پس از تشخیص اختلال افسردگی با ویژگی های مختلط، پزشک یا روانپزشک گزینه های درمانی را با شما در میان می گذارد. اولین گزینه ممکن است روان درمانی یا دارودرمانی  یا استفاده از هر دو باشد.

اگرچه شباهت هایی بین افسردگی با ویژگی های مختلط و اختلال دوقطبی وجود دارد، اما بیماران مبتلا به این دو حالت در نحوه پاسخ به درمان، به ویژه درمان دارویی، بسیار متفاوت با یکدیگر عمل می کنند.

همچنین مهم است که بدانید، تشخیص اختلال افسردگی با ویژگی های مختلط به خودی خود یک عامل خطر مهم برای ایجاد اختلال دوقطبی محسوب می شود.

هنگامی که با پزشک خود در حال تدوین یک برنامه درمانی مناسب هستید، این عوامل خطر را در نظر بگیرید. برای کمک به بهبود علائم شیدایی، روان پزشک شما ممکن است داروهای ضد روان پریشی غیر معمول مانند موارد زیر را برای شما تجویز کند:

  •  آبلیفای (آریپیپرازول)
  •  ژئودون (زیپراسیدون) 
  • لاتودا (لوراسیدون)
  •  رکسولتی (برکسی پارازول)
  •  سافریس (آسناپین)
  •  سروکل (کوئتیاپین)
  •  زیپرکسا (اولانزاپین)

همچنین ممکن است به جای یک داروی ضد افسردگی یا علاوه بر آن، یک تثبیت کننده خلق مانند لیتیوم یا دپاکوت برای شما تجویز شود.

برخی از افرادی که مبتلا به افسردگی با ویژگی های مختلط هستند، در خواب دچار مشکلاتی می شوند یا به ویژه در دوره های شیدایی - هیپومانیا احساس آشفتگی دارند.

پزشک شما ممکن است داروهای آرامبخشی را برای کمک به این علائم برای شما تجویز کند؛ این دارو ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  •  آتیوان (لورازپام)
  •  کلونوپین (کلونازپام) 
  • زاناکس (آلپرازولام)
توجه

ممکن است برای بهبودی بیشتر، در کنار مصرف این دارو ها، راه ها و روش های درمانی دیگری برای شما تجویز شود. روان درمانی و شوک الکترونیکی از همین راه ها می باشند.

اگر تمایل دارید تا با علائم افسردگی در زنان و علائم افسردگی در مردان آشنا شوید، می توانید به مقاله مورد نظر  مراجعه نمایید.

 جمع بندی ای سنج

در این مقاله مروری کوتاه بر اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی داشتیم. اگر فکر می کنید که علائم افسردگی با ویژگی های ترکیبی را دارید، بهتر است با یک متخصص بهداشت روانی صحبت کرده و برای درمان زودهنگام آن اقدام کنید.

توجه داشته باشید که در تشخیص گذاری،  این اختلال با اختلال دوقطبی اشتباه گرفته نشود.

 آیا شما هم دوره های افسردگی با ویژگی های مختلط را تجربه کرده اید؟ نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) چیست؟ علائم و درمان آن
توهم چیست | بررسی 0 تا 100 اختلال توهم زا
استرس مزمن چیست | شاید شما هم دارای این اختلال باشید؟
اختلال تعادل چیست | علائم و بهترین روش‌های درمان
فوت فتیش چیست | انواع و راه های درمان
بهترین روش های کنترل عصبانیت
شوک روانی چیست | بررسی علائم و راه‌های درمان
اسکیزوفرنی چیست | علل، علائم و روش‌های درمان
تروما چیست | انواع و راه درمان

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • نام های دیگر اختلال افسردگی با ویژگی های مختلط چیست؟

    • اختلال افسردگی با ویژگی های ترکیبی (که به آن "دوره مختلط" ، "حالت مختلط" یا "افسردگی آشفته" نیز گفته می شود).
  • اختلال افسردگی با ویژگی های مختلط چگونه اختلالی است؟

    • یک اختلال خلقی است که، فرد در آن همزمان علائم و نشانه های افسردگی و شیدایی یا هیپومانیا را از خود نشان می دهد.
  • اختلال افسردگی با ویژگی های مختلط چگونه درمان می شود؟

    • این اختلال با روان درمانی و دارو درمانی قابل درمان است.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید