تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
اختلالات روانی در نوجوانان + راه های درمان مدت مطالعه: 11 دقیقه
ای سنج 20 آبان 1402 مدت مطالعه: 11 دقیقه

اختلالات روانی در نوجوانان + راه های درمان

بسیاری از افراد تصور می کنند ابتلا به اختلالات روانی مختص بزرگسالان است و کودکان و نوجوانان به اختلالات روانی دچار نمی شوند و با تکیه بر همین تصور، نشانه های اختلالات روانی را در نوجوان خود نادیده می گیرند و به عوامل مختلفی مانند دوره حساس بلوغ نسبت می دهند.
واقعیت این است که نوجوانان هم دچار اختلالات روانی می شوند و در صورتی که این اختلالات در همین دوره تشخیص داده نشوند و درمان نشوند، پیامدهای زیان باری را در زندگی بزرگسالی در پی خواهد داشت.
در این مقاله نگاهی بر اختلالات روانی در نوجوانان و راه های درمان آن خواهیم داشت.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص دوره نوجوانی می توانید مقاله روانشناسی نوجوان چیست؟ را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

در سراسر دنیا از هر 6 نفر، یک نفر در رنج سنی 10 تا 19 سال قرار دارد و نوجوانی دوره منحصر به فرد و تاثیر گذاری است؛ نوجوانان در این دوره تغییرات فیزیکی، عاطفی، روانی و اجتماعی مختلفی را تجربه می کنند و ممکن است در معرض خطرات و مشکلاتی مانند فقر، خشونت، سو استفاده قرار بگیرند و همین مسئله آنان را در برابر مشکلات مرتبط با سلامت روان آسیب پذیرتر می کند.

محافظت از نوجوانان در برابر ناملایمات، ارتقای یادگیری اجتماعی-عاطفی و بهزیستی روانشناختی و اطمینان از دسترسی به مراقبت های بهداشت روانی برای سلامت و رفاه آن ها در دوران نوجوانی و بزرگسالی حیاتی و ضروری است.

نوجوانان دارای شرایط سلامت روانی به ویژه در برابر طرد اجتماعی، تبعیض، انگ و برچسب، مشکلات آموزشی، رفتارهای مخاطره آمیز، بیماری جسمی و نقض حقوق بشر آسیب پذیر هستند.

چند حقیقت در مورد اختلالات روانی در نوجوانان

  • بر اساس آمار منتشر شده از سازمان بهداشت جهانی در سطح جهان، از هر هفت نوجوان 10 تا 19 ساله، یک نفر دچار اختلال روانی است که 13 درصد از بار جهانی بیماری روان شناختی در این گروه سنی رخ می دهد.
  • بر اساس تخمین ها در سطح جهانی، از هر 1 نفر در 7 نفر(14٪) 10 تا 19 ساله، شرایط سلامت روانی را تجربه می کنند اما مشکل روانی آن ها ناشناخته و غیر قابل درمان باقی می ماند.
  • افسردگی، اضطراب و اختلالات رفتاری از علل اصلی بیماری و ناتوانی در میان نوجوانان هستند.
  • خودکشی چهارمین عامل مرگ و میر در بین نوجوانان 15 تا 29 ساله است.
  • پیامدهای عدم توجه به درمان اختلالات روانی و ناتوانی در رسیدگی به شرایط سلامت روان نوجوانان، تا بزرگسالی گسترش می ‌یابد، سلامت جسمی و روانی را مختل می ‌کند و فرصت‌ های زندگی رضایت‌ بخش را در بزرگسالی محدود می‌ کند.

حقایقی در مورد اختلالات روانی در نوجوانان

مشکلات روانی نوجوانان از چند جهت قابل بحث است؟

مشکلات روانی نوجوانان را از 3جهت می توان مورد بررسی قرار داد؛ این چهار جهت عبارت اند از:

  • بعد عاطفی؛ دربرگیرنده عواملی همچون کمبود عاطفه، تمایل به مرکز توجه بودن و جلب محبت دیگران از سوی نوجوان است. حساسیت و زودرنجی از دیگر نکات مورد توجه در خصوص نوجوانانی است که از نظر عاطفی دچار مشکل هستند؛ آن ها ممکن است لحظه ای بسیار شاد و لحظه ای غمگین و در خود فرو رفته باشند و لحظه ای با صدای بلند بخندند و چند دقیقه بعد گریه کنند.
  • بعد جسمی؛ شامل تجربه دردهای جسمانی با دلیل و بدون دلیل است؛ آریتمی، سرگیجه، کم اشتهایی، خستگی، تاری دید، مشکلات گوارشی از جمله مشکلات جسمانی می باشد.
  • بعد روانی و ذهنی؛ شامل ابتلا به برخی مشکلات و بیماری های روانی است؛ نوجوان علائمی نظیر گریه کردن مداوم، صحبت کردن با خود، شانه خالی کردن از بار مسئولیت، شکایت از دیگران، ناتوانی در تصمیم گیری، عدم تمرکز و توجه، ارتکاب خشونت علیه دیگران، استرس و اضطراب و... را به دلایل مختلف تجربه می کنند.

چرا سلامت روانی نوجوان مهم است؟

متاسفانه بسیاری از والدین مشکلات روانی نوجوانان را جدی نمی گیرند و تصور می کنند این علائم به دوره نوجوانی مربوط است یا در صورتی که نسبت به علائم برخی اختلالات در نوجوان شک می کنند، فکر می کنند با مرور زمان علائم این اختلال کم می شود؛ اما این تصور غلط می تواند زندگی نوجوان را در آینده تحت تاثیر قرار دهد.

نادیده گرفتن یا فراموش کردن نشانه های اختلالات روانی در نوجوان، باعث درمان شدن یا از بین رفتن اختلال نمی شود بلکه بر عملکرد تحصیلی، نحوه تعامل و برقراری ارتباط با دیگران نوجوان تاثیرات منفی جدی به جای می گذارد؛ عدم درمان یک اختلال روانی عملکرد فرد در بزرگسالی را هم تحت تاثیر منفی قرار داده و می تواند مسیر زندگی فرد را تغییر دهد.
نوجوان ممکن است به دنبال کاهش نشانه ها و علائمی که تجربه می کند به سمت رفتارهای پر خطر و آسیب رسان مانند مصرف مواد مخدر، مصرف الکل، قلدری و پرخاشگری و ... روی بیاورد و همین مسئله می تواند آسیب های جدی در پی داشته باشد.

عوامل تاثیر گذار بر سلامت روان نوجوانان

نوجوانی یک دوره حیاتی برای ایجاد عادات اجتماعی و عاطفی مهم برای بهزیستی ذهنی است؛ عاداتی که شامل اتخاذ الگوهای خواب سالم، ورزش منظم، توسعه مهارت های مقابله ای، حل مسئله، برقراری و مدیریت ارتباطات بین فردی و یادگیری مدیریت احساسات و ... می باشد.

عوامل متعددی بر سلامت روان نوجوانان تأثیر می گذارد؛ هر چه نوجوانان بیشتر در معرض عوامل خطر قرار بگیرند، تأثیر بالقوه آن بر سلامت روان آن ها بیشتر می شود.
عواملی که می توانند در ایجاد استرس در دوران نوجوانی نقش داشته باشند و سلامت روان نوجوان را تحت تاثیر قرار دهند، عبارت اند از:

  • قرار گرفتن در معرض ناملایمات و رویدادهای آسیب زا
  • فشار برای همنوایی با همسالان و کشف هویت
  • نفوذ رسانه ها و هنجارهای جنسیتی؛ که می تواند اختلاف بین واقعیت زندگی یک نوجوان و ادراکات یا آرزوهای آن ها برای آینده را تشدید کند.
  • کیفیت زندگی خانه و خانواده و روابط آن ها با همسالان
  • خشونت (به ویژه خشونت جنسی و قلدری)، تربیت خشن والدین
  • مشکلات شدید و اجتماعی-اقتصادی
  • تغییرات شدید هورمونی
  • تجربه استرس
  • محیط اجتماعی
  • برخی از نوجوانان به دلیل شرایط زندگی که دارند، انگ یا برچسبی که از سوی دیگران دریافت کرده اند، تبعیض یا طرد شدن یا عدم دسترسی به حمایت و خدمات با کیفیت، در معرض خطر بیشتری از شرایط سلامت روان هستند؛ این موارد شامل نوجوانانی است که:
    در محیط های آسیب پذیر و به اصطلاح  شکننده زندگی می کنند، نوجوانان مبتلا به بیماری های مزمن، نوجوان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، ناتوانی ذهنی یا سایر بیماری های عصبی، نوجوانان باردار، والدین نوجوان یا کسانی که ازدواج های زودهنگام یا اجباری دارند، نوجوانانی که پدر یا مادر یا هر دو والد خود را از دست داده اند و نوجوانان از پیشینه های قومی یا جنسی اقلیت یا عضویت در سایر گروه های تبعیض آمیز مانند جامعه رنگین کمانی.

عوامل تاثیر گذار بر سلامت روان نوجوانان

چگونه بفهمیم که نوجوانمان اختلال روانی دارد؟

شاید تشخیص نشانه های اختلالات روانی در نوجوانان برای والدینی که هیچگونه آگاهی در زمینه اختلالات روانی ندارند، کار سختی باشد؛ گاه نشانه های اختلالات روانی با نشانه های دوره بلوغ و تغییرات هورمونی اشتباه گرفته می شود اما مهم ترین چیز در تشخیص نشانه های اختلالات روانی در نوجوانان، بررسی و توجه به تغییرات خلق و خو در نوجوان است.

اگر نوجوان دچار بی لذتی شد، یعنی از انجام کارهایی که قبلا برایش بسیار لذت بخش بود اما اکنون هیچ لذتی از انجام آن ها نمی برد، دچار تغییر در الگوی خواب یا اشتها شد، تمایل به انزوا و دوری گزینی از دیگران پیدا کرد یا با افت عملکرد تحصیلی مواجه شد، باید نسبت به این نشانه ها حساس بود و بهترین راهکار کمک گرفتن از یک متخصص سلامت روان مانند روان شناس می باشد.

شیوع اختلالات روانی در نوجوانان

بر اساس نتایج مطالعات انجام شده:

  • دختران بیش از پسران اختلالاتی مانند افسردگی و اختلال خوردن را تجربه می کنند.
  • پسران بیش از دختران دچار اختلالات رفتاری می شوند.
  • نوجوانانی که والدین آن ها تحصیلات کمتری دارند، بیش از دیگر نوجوانانی که والدین آن ها تحصیلات بالایی دارند، دچار اختلالات روانی می شوند.
  • احتمال ابتلای نوجوانان به اختلالات روانی در آن هایی که فرزند طلاق هستند یا مورد سو استفاده و آزار جنسی قرار گرفته اند، بیشتر است.

اختلالات روانی شایع در میان نوجوانان

اختلالات عاطفی و خلقی

اختلالات عاطفی، خلقی و اضطرابی در میان نوجوانان شیوع بالایی دارد؛ تخمین زده می شود که 3.6 درصد از افراد 10 تا 14 ساله و 4.6 درصد از 15 تا 19 ساله اختلال اضطرابی را تجربه می کنند.
همچنین تخمین زده می شود که افسردگی در بین 1.1 درصد از نوجوانان 10 تا 14 ساله و 2.8 درصد از نوجوانان 15 تا 19 ساله رخ می دهد.
افسردگی و اضطراب در برخی از علائم از جمله تغییرات سریع و غیر منتظره در خلق و خوی مشترک و مشابه هستند. اختلالات اضطرابی و افسردگی می تواند به شدت بر حضور در مدرسه و انجام تکالیف مدرسه تأثیر بگذارد.
کناره گیری اجتماعی می تواند انزوا و تنهایی را تشدید کند و افسردگی می تواند منجر به خودکشی در نوجوانان شود.

افسردگی در نوجوانان

متاسفانه افسردگی شیوع نسبتا بالایی در دوره نوجوانی دارد؛ نوجوانان در این دوره ممکن است دچار افسردگی ناشی از بلوغ یا افسردگی غیر عادی شوند.

دوره بلوغ، یک دوره پر تغییر است و تجربه تنش و ناآرامی در این دوره، امری شایع به نظر می رسد؛ نوجوان در این دوره به دنبال کسب استقلال و تشخص طلبی است و چالش هایی را با خانواده تجربه می کند؛ بنابراین در این دوره و در فرآیند هویت یابی، تجربه افسردگی ممکن بوده و افسردگی ناشی از بلوغ به درمان نیاز ندارد اما اگر نشانه ها بیش از پیش ادامه دار شد، مراجعه به روانشناس امری ضروری است.
برخی از نشانه های افسردگی ناشی از بلوغ شامل موارد زیر است:

  • احساس ضعف و خستگی
  • نوسان خلقی و عدم ثبات اخلاقی
  • اختلال در خواب؛ کم خوابی یا پر خوابی
  • تجربه استرس و اضطراب
  • نداشتن انگیزه و علاقه
  • ناراحتی و احساس غم
  • بدبینی نسبت به دنیا
  • داشتن افکار خودکشی و تمایل به خودکشی

افسردگی غیر عادی زمانی بروز پیدا می کند که علائم افسردگی ناشی از بلوغ تشدید و ادامه دار می شود و فرد دچار نقص عملکرد می شود. افسردگی انواع مختلفی دارد و به دلایل متفاوت بروز پیدا می کند.
مثلا جدایی والدین از یکدیگر، مهاجرت، تجربه مشکل مالی، فوت فرد عزیز، می تواند جز دلایل ایجاد کننده افسردگی باشد. برخی از نشانه های افسردگی عبارت اند از:

  • تجربه احساس غم و اندوه فراوان
  • بدبینی و یاس و ناامیدی
  • احساس پوچی
  • احساس عذاب وجدان
  • عزت نفس پایین
  • افکار مرگ
  • تغییر الگوی خواب و اشتها
  • گوشه گیری
  • دردهای جسمانی بدون دلیل مشخص
  • و...

اختلالات اضطرابی

این دسته از اختلالات انواع مختلفی دارند؛ حملات وحشت زدگی (پانیک)، اضطراب اجتماعی، فوبیا از جمله اختلالات اضطرابی هستند.
نوجوانان در این دوره می توانند دچار اختلال اضطراب اجتماعی شوند؛ عدم تمایل به حضور در جمع، حساسیت به انتقاد و تمسخر، تجربه اضطراب به هنگام سخنرانی یا ارائه مطلب در جمعیت از جمله نشانه های این اختلال است.
اختلالات اضطرابی به شدت بر عملکرد تحصیلی نوجوان تاثیر می گذارد، روابط نوجوان با دیگران را تحت تاثیر قرار می دهد و حتی می تواند منجر به فرار کردن از مدرسه شود.

در صورت تمایل به مطالعه مقالات بیشتر در خصوص افسردگی نوجوانان می توانید مقالات، مهم ترین علائم افسردگی در نوجوانان پسر، مهم ترین علائم افسردگی در نوجوانان دختر را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

اختلالات رفتاری

اختلالات رفتاری از دیگر اختلالات روانی شایع در دوره نوجوانی است. اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) که با مشکل در توجه، فعالیت بیش از حد و اقدام بدون توجه و در نظر گرفتن عواقب و پیامدهای کارها مشخص می شود، در بین 1/3 درصد از نوجوانان 14-10 ساله و 4/2 درصد از افراد 15-19 ساله رخ می دهد.
اختلال سلوک (شامل علائم رفتار مخرب یا چالش برانگیز) در بین 3.6 درصد از نوجوانان 10 تا 14 ساله و 2.4 درصد از افراد 15 تا 19 ساله رخ می دهد.
 اختلالات رفتاری می تواند بر روند تحصیل نوجوانان تأثیر بگذارد و اختلال سلوک ممکن است منجر به رفتار مجرمانه در نوجوان شود.

در اختلال بیش فعالی، نوجوان دچار نقص توجه و تمرکز و انجام فعالیت های تکانشی بدون فکر کردن است؛ فراموش کردن، ناتوانی در رعایت نوبت، صحبت کردن بیش از اندازه، گم کردن وسایل شخصی، احساس خستگی ناپذیر به دنبال فعالیت های زیاد، برخوردهای تکانشی از جمله نشانه های این اختلال است.

اختلال سلوک دیگر اختلالی است که در دوره کودکی و نوجوانی شروع شده و در صورتی که درمان نشود می تواند به اختلال شخصیت ضد اجتماعی تبدیل شود. از نشانه های بارز این اختلال، بی توجهی به حقوق دیگران و نقض حقوق آن ها است؛ دزدی، دروغ گویی، خشم انفجاری، آسیب زدن به اموال دیگران از جمله نشانه های این اختلال است.

اختلال نافرمانی مقابله ای دیگر اختلال رایج دوره نوجوانی است؛ بر اساس آمار منتشر شده 1 تا 16 درضد نوجوانان یک بار این اختلال را در دوره دبستان از خود نشان داده اند. در صورتی که این اختلال در دوره کودکی درمان نشود، تبدیل به اختلال سلوک در نوجوانی می شود.
لجبازی، سرکشی، پرخاشگری کلامی و فیزیکی، کینه توزی از نشانه های این اختلال است.

در صورت تمایل می توانید مقاله، اختلال سلوک (CD) چیست؟ را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

اختلالات خوردن

اختلالات خوردن، مانند بی اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی، معمولا در دوران نوجوانی و جوانی ظاهر می شوند.
اختلالات خوردن شامل رفتارهای غذایی غیرعادی و اشتغال ذهنی به غذا است که در بیشتر موارد با نگرانی در مورد وزن و شکل بدن همراه است.
بی اشتهایی عصبی می تواند منجر به مرگ زودرس به دلیل عوارض پزشکی یا خودکشی شود و مرگ و میر بالاتری نسبت به سایر اختلالات روانی دارد.

نوجوان مبتلا به اختلال خوردن، می تواند دچار پر اشتهایی عصبی یا بی اشتهایی عصبی شود؛ در کم اشتهایی کم غذا می خورد و کاهش وزن شدید دارد در پرخوری عصبی، غذا زیاد می خورد اما با استفاده از ملین ها یا استفراغ، سعی می کند غذایی که خورده است را از بدنش خارج کند.
این اختلال در زنان بیش از مردان است و ضمن تحت تاثیر قرار دادن سلامت روان، سلامت جسم را هم تحت تاثیر قرار می دهد.

در صورت تمایل می توانید مقاله، اختلالات خوردن را بهتر بشناسیم را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

اختلالات مرتبط با روان پریشی

شرایطی با علائم روان پریشی را شامل می شود و اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی بروز پیدا می کند.
علائم می تواند شامل توهم یا هذیان باشد. تجربه علائم و نشانه های روان پریشی می تواند توانایی نوجوان را برای مشارکت در زندگی روزمره و آموزش مختل کند و اغلب منجر برچسب خوردن از سوی دیگران و کناره گیری از آن ها شود.

اختلال اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی جز بیماری های است که مزمن بوده و متاسفانه درمان قطعی ندارد و سن شروع آن به دوره نوجوانی بر می گردد. فرد مبتلا به این اختلال علائم توهم و هذیان را تجربه می کند و در یادگیری و گاها حرکت دچار مشکلات جدی می شود.

خودکشی و خود آزاری

خودکشی چهارمین علت مرگ در نوجوانان (15 تا 19 سال) است؛ عوامل مختلفی باعث ایجاد خطر خودکشی در نوجوان می شود؛ سو استفاده از الکل و مواد مخدر، تجربه رویدادهای آسیب زا در دوره کودکی، دسترسی به وسایل خودکشی، نداشتن حامی و مراقب جز این موارد می باشد.

در صورت تمایل می توانید مقالات، چرا به خودکشی فکر می کنیم؟ روش ارزیابی افکار خودکشی را بشناسیم؟، افکار مربوط به خودکشی چگونه است؟، پیشگیری از خودکشی، درک خودکشی در میان مردان، ارتباط خودکشی با جنسیت را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

رفتارهای آسیب رسان و خطرناک

بسیاری از رفتارهای پرخطر مانند رفتار جنسی پر خطر یا مصرف مواد مخدر در دوره نوجوانی شروع شده و به عنوان استراتژی برای مقابله با مشکلات عاطفی به کار برده می شوند و این رفتارها بر سلامت جسم و روان نوجوانان تاثیر سو و به سزایی دارد.
بر اساس آماری که در سال 2016 منتشر شد، در سراسر جهان، شیوع مصرف زیاد الکل به صورت دوره ای و مقطعی در میان نوجوانان 15 تا 19 ساله، 13.6 درصد بود و مردان بیشتر از زنان در معرض خطر این رفتار بودند.

استفاده از سیگار، تنباکو و حشیش نگرانی رفتارهای پرخطر دیگری در سنین نوجوانی هستند؛ بسیاری از افراد سیگاری بزرگسال اولین سیگار خود را قبل از سن 18 سالگی مصرف کردند. ماری جوآنا پرمصرف ترین ماده مخدر در بین جوانان است که حدود 4.7 درصد از افراد 15 تا 16 ساله حداقل یک بار در سال 2018، آن را مصرف کرده اند.

اعتیاد زندگی نوجوان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و والدین نقش پررنگی در محافظت از فرزند نوجوان خود دارند؛ آن ها باید نسبت به رفت و آمدهای نوجوان خود، دوستانی که نوجوان دارد کنترل و آگاهی داشته باشند، نشانه های مصرف مواد مخدر یا الکل را بشناسند و نوجوان را از عوارض مصرف مواد مخدر و الکل آگاه کنند و آموزش های لازم را در دوره کودکی به فرزند خود بدهند.

ارتکاب خشونت یک رفتار مخاطره آمیز دیگر است که می تواند احتمال پیشرفت تحصیلی پایین، آسیب روانی و جسمانی، درگیری با جرم یا مرگ را افزایش دهد. متاسفانه، خشونت بین فردی در سال 2019 جز علل اصلی مرگ پسران نوجوان بود.

در صورت تمایل می توانید مقالات، چرا جوانان مرتکب خشونت و قتل می شوند؟، سو استفاده جنسی از پسران و... را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

اختلال شخصیت مرزی

رایج ترین اختلال شخصیت در میان نوجوان است؛ نوجوانان مبتلا به این اختلال ناپایداری در عواطف و احساسات را تجربه می کنند و نوسان خلقی و رفتاری دارند.
روابط اجتماعی آن ها ضعیف و متزلل بوده و قادر به برقراری روابط سالم و طولانی مدت با دیگران نیستند و به هنگام برهم خوردن روابط دیگران را سرزنش می کنند.
ترس از تنهایی در این افراد شایع است و افکار خودکشی در آنان وجود دارد؛ خودجرحی و آسیب رساندن به خود در این نوجوانان دیده می شود.

در صورت تمایل می توانید مقاله، اختلال شخصیت مرزی (BPD) چیست؟ و اختلال شخصیت مرزی (BPD) و اشتغال را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

اختلالات خواب

اختلالات خواب از دیگر اختلالات روانی رایج در دوره کودکی و نوجوانی است؛ اختلال خوب شامل بی خوابی، پر خوابی، دیر به خواب رفتن، سخت از خواب بیدار شدن، کابوس هاس شبانه، ترس های شبانه، خواب گردی، شب ادراری و... می شود.

بررسی مشکلات نوجوان می تواند به درمان این اختلال کمک کند، گاه تجربه مشکلاتی در خانه یا مدرسه می تواند زمینه ساز بروز این اختلال شود؛ ارتباطات کودک با دیگران و تجربیات آسیب زا دوره کودکی می تواند باعث این اختلال شود.

در صورت تمایل می توانید مقالات، خواب چگونه بر سلامت روان تاثیر می گذارد؟، اختلال خواب ناشی از مواد یا دارو، کمبود خواب مزمن چیست؟، تاثیر خواب برسلامت روانی، 10 دلیل بی خوابی و .... را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

اختلال وسواس فکری- عملی

اغلب افراد با شنیدن نام وسواس فکر می کنند که این اختلال مرتبط با تمیزکاری و توجه بیش از اندازه به نظافت است؛ اگرچه یکی از انواع وسواس همین است اما وسواس فکری عملی فقط به این نشانه محدود نشده و شامل چک کردن مداوم وسایل، توجه به تقارن، جمع آوری وسایل غیر ضروری و به عبارتی احتکار می باشد.

وسواس فکری اشاره به تجربه الگوهای تکرار شونده فکری مزاحم در ذهن دارد که روان فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و فرد برای رهایی از تنش ناشی از وسواس فکری به وسواس عملی روی می آورد و کارهایی را برای رهایی از اضطراب انجام می دهد.
نوجوانان همانند بزرگسالان به اختلال وسواس مبتلا می شوند و در صورتی که این اختلال به موقع تشخیص داده شود، راه های درمان برای آن وجود دارد.

در صورت تمایل می توانید مقالات، اختلال وسواس فکری چیست؟علائم، علت و درمان، ماجرای وسواس، دارو درمانی برای بیماران مبتلا به اختلال وسواس، آیا راه نجاتی برای وسواس وجود دارد؟، باورهای غلطی که برای درمان اختلال وسواس اجباری (OCD)، اختلال ایجاد می کند، اختلال وسواس فکری عمل چیست؟ و... را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

اختلالات یادگیری

اختلال یادگیری جز اختلالات با ریشه عصبی می باشد که به بهره هوشی ارتباطی ندارد؛ اختلال یادگیری باعث نقص عملکرد تحصیلی می شود و با نقص توانایی مغز برای ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات تأثیر می‌ گذارد.
اختلال یادگیری منجر به ناتوانی در یادگیری خواندن، نوشتن، صحبت کردن، گوش دادن، درک مفاهیم ریاضی و درک عمومی می شود.

در صورت تمایل می توانید مقالات، چگونه اختلال یادگیری را تشخیص دهیم؟، مروری بر ناتوانی های یادگیری (learning disabilities)، هیچ وقت برای یادگیری دیر نیست و... را در مجله ای سنج مطالعه کنید. 

پیامدهای ابتلا به اختلالات روانی در نوجوانان

برخی از پیامدهای منفی ابتلا به اختلال روانی در نوجوانان شامل موارد زیر است:

  • کاهش روابط اجتماعی
  • نتایج تحصیلی بدتر
  • خطر بارداری
  • خطر ابتلا به بیماری های جنسی
  • خودکشی کردن
  • و...

راه های پیشگیری از اختلالات روانی در نوجوانان

برخی راهکارهای درمانی وجود دارد که می تواند از بروز اختلالات روانی جلوگیری کند و شدت نشانه های اختلالات روانی کم کند؛ انجام راهکارهای زیر به نوجوانان و والدین آن ها  در خصوص پیشگیری از اختلالات روانی توصیه می شود:

  • والدین باید سعی کنند ارتباط سالم و صمیمی با نوجوان خود برقرار کنند.
  • ورزش را در برنامه روزانه نوجوان قرار دهند.
  • به تغذیه سالم و خواب کافی نوجوان توجه داشته باشند.
  • مهارت های زندگی، مهارت های ارتباطی و اجتماعی را به فرزند خود آموزش دهند.
  • صرف نظر از تامین خوراک و پوشاک به نیازهای عاطفی نوجوان توجه کنند.
  • با نوجوان خود در مورد مسائل مختلف صحبت کنند و دغدغه های نوجوان را بشناسند.
  • دست از اعمال هنجارها و قوانین سفت و سخت و غیر قابل انعطاف بردارند.
  • نوجوان را بابت رفتارهای درست و سالم تشویق کنند و رفتارهای ناسالم او را اصلاح کنند.
  • به جای تنبیه از تقویت مثبت استفاده کنند.
  • به فرزند خود یاد بدهند که احساسات و عواطفش را بیان کند.
  • با اصلاح رفتار و گفتار خود، الگوی خوبی برای فرزندشان باشند.
  • برنامه ریزی کردن و اولویت بندی را به فرزند خود آموزش دهند.
  • دوستی با همسالان سالم را به فرزند خود یادآوری کنند.
  • نوجوان خود را تشویق به حضور در مهمانی ها و جمع های مثبت و سازنده کنند.
  • و...

آیا مشکلات روانی نوجوانان درمانی دارد؟

البته که بله و پیگیری روند درمان لازم و ضروری است؛ مشکلات روان شناختی نوجوانان در صورتی که به موقع درمان نشود با آسیب و پیامدهای منفی بسیاری همراه می شود.
برخی از مهم ترین راهکارهای درمانی برای درمان مشکلات روانی نوجوانان، شامل مراجعه به روانشناس و در صورت لزوم روانکاو، شرکت در خانواده درمانی، شرکت در درمان های گروهی و گروه درمانی های حمایتی و کلاس های یادگیری مهارت می باشد.

درمان اختلالات روانی در نوجوانان

نقش والدین در تشخیص و شناسایی نشانه های غیر معمول در نوجوانان بسیار مهم است اما کار درمان اختلالات روانی در نوجوانان را باید به کاردان سپرد!
در صورت تشخیص هرگونه علائم اختلالات روانی در نوجوان باید به متخصص سلامت روان یعنی روان شناس و در صورت لزوم روان پزشک مراجعه کرد.
متخصص سلامت روان با مصاحبه بالینی، ارزیابی بالینی، استفاده از تست های روان شناختی و... تشخیص گذاری را انجام داده و سپس نسبت به درمان اختلال روانی یا در شدت کمتر نشانه های غیر طبیعی اختلالات روانی اقدام می کند و در این راستا می تواند از انواع روان درمانی مانند درمان شناختی رفتاری، درمان رفتاری، درمان فردی، درمان گروهی و ... متناسب با شرایط نوجوان استفاده کند و در صورت لزوم در کنار روان درمانی و با صلاحدید روان پزشک، از دارو درمانی بهره ببرد.

چرا حدس زدن تعداد نوجوانانی که مبتلا به اختلالات روانشناختی هستند مشکل است ؟

دلایل متفاوتی در این خصوص وجود دارد؛ تعاریف متفاوتی که برای اختلال وجود دارد، عدم شناسایی اختلالات، ناتوانی در شناسایی علائم اختلالات، عدم مراجعه به مراکز درمانی و... برخی از این دلایل است.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد اختلالات روانی در نوجوانان و راه های درمان آن صحبت کردیم؛ بروز اختلالات روانی در نوجوانان امری شایع است و این تصور که ابتلا به اختلالات روانی فقط در بزرگسالان روی می دهد، یک تصور غلط می باشد. نوجوانان به دلایل مختلفی همچون تغییرات شدید هورمونی، تجربه استرس، تجربه رویداد آسیب زا می توانند دچار اختلالات روانی شوند و در صورت تشخیص به هنگام و پیگیری درمان می توان این اختلالات را درمان کرد.

آیا مطالعه مقاله فوق برای شما مفید واقع شد؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.  

 
 

 

 

مهرطلبی چیست | ویژگی‌های افراد مهرطلب
رفتار مناسب با کودک لجباز چیست؟
علائم کمبود اعتماد به نفس چیست؟
انواع اعتماد به نفس کدام است | بهترین نوع اعتماد به نفس
تفاوت خشم و پرخاشگری چیست؟
چند پتانسیلی چیست؟ 4 ویژگی خارق العاده افراد چند پتانسیلی
ضمیر ناخودآگاه چیست | بررسی 0 تا 100
هیپنوتیزم چیست | کاربرد آن

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • چرا حدس زدن تعداد نوجوانانی که مبتلا به اختلالات روانشناختی هستند مشکل است ؟

    • دلایل متفاوتی در این خصوص وجود دارد؛ تعاریف متفاوتی که برای اختلال وجود دارد، عدم شناسایی اختلالات، ناتوانی در شناسایی علائم اختلالات، عدم مراجعه به مراکز درمانی و... برخی از این دلایل است.
  • آیا مشکلات روانی نوجوانان قابل درمان است؟

    • البته که بله و پیگیری روند درمان لازم و ضروری است؛ مشکلات روان شناختی نوجوانان در صورتی که به موقع درمان نشود با آسیب و پیامدهای منفی بسیاری همراه می شود. برخی از مهم ترین راهکارهای درمانی برای درمان مشکلات روانی نوجوانان، شامل مراجعه به روانشناس و در صورت لزوم روانکاو، شرکت در خانواده درمانی، شرکت در درمان های گروهی و گروه درمانی های حمایتی و کلاس های یادگیری مهارت می باشد.
  • ابتلا به اختلالات روانی در نوجوانان با چه پیامدهایی همراه است؟

    • برخی از پیامدهای منفی و آسیب رسان ابتلا به اختلالات روانی در نوجوانان، عبارت اند از: کاهش روابط اجتماعی نتایج تحصیلی بدتر خطر بارداری خطر ابتلا به بیماری های جنسی خودکشی کردن و...
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید