تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

مقاله مروری
نظم نوجوانان: راهکار ها و چالش های آن مدت مطالعه: 7 دقیقه
ای سنج 28 فروردین 1400 مدت مطالعه: 7 دقیقه

نظم نوجوانان: راهکار ها و چالش های آن

در این مقاله می خواهیم در مورد نظم نوجوانان: راهکارها و چالش های آن صحبت کنیم. دوره نوجوانی یکی از بحرانی ترین دوران زندگی برای فرزندان هر والدینی می باشد. به همین خاطر تربیت این دوره سنی برای والدین همیشه با چالش های فراوان همراه است. بنابراین در ادامه براساس فهرست مطالب زیر به بررسی نظم در دوران نوجوانانی می پردازیم:

فهرست مطالب

مشکلات رفتاری و راه حل های موثر برای نوجوانان 13 تا 18 ساله

هنگامی که فرزندان شما به سنین نوجوانی نزدیک تر و بزرگ می شوند، نحوه ی برخورد و تربیت شما در مقابل فرزندان تان هم تغییر می کند و ممکن است خودتان را بیشتر به عنوان یک راهنما در کنار فرزندتان ببینید. البته این بدان معنا نمی باشد که فرزند شما در برابر مسائل و مشکلاتش دیگر به شما نیاز نخواهد داشت اما با این حال مشکلی نخواهد داشت که به فرزندتان اجازه بدهید  گاهی خودش انتخاب کند و مسئولیت انتخاب هایش را به عهده بگیرد هرچند که از نظر شما انتخاب های خوبی نداشته باشد .

رفتار های معمول و عادی فرزندان در سنین نوجوانانی کدام اند؟

نوجوانان دوست دارند محدوده ی اختیارات و استقلال خود را بدانند و مشخص کنند پس اگرمخالفت خود را با فرزند نوجوان تان اعلام کردید و او به بحث و مجادله با شما پرداخت و در نبود شما کارهایی مطابق میل خودش انجام داد، تعجب نکنید .اغلب اوقات بین والدین و نوجوانان شان بحث و درگیری هایی وجود دارد. در همین راستا فرزند شما ممکن است در موقعیت هایی بر کمک های شما حساب باز کند و از شما کمک بخواهد و دقایقی بعد ادعا کند که اصلا به شما و کمک شما نیازی ندارد .

دوره نوجوانی می تواند زمان مبهمی برای نوجوانان باشد چرا که نوجوانان در این دوران از نظر جسمی، عاطفی و روانی تغییر می کنند و این طبیعی می باشد که نوجوانان در برخی از موقعیت های زندگی مسئولیت پذیرتر و رفتاری مشابه رفتار والدین خود و بزرگ تر ها داشته باشند و البته که رفتاری مانند کودکان در موقعیت های دیگر از خود نشان دهند.

در همین دوره  با پیدا کردن دوستان و همسالان و افزایش روابط در این دوران و حتی روابط رمانتیک، طبیعی است که فرزند شما ترجیح بدهد زمان بیشتری را صرف دوستانش کند تا  بخواهد با خانواده اش وقت بگذراند و این بدان معناست که فرزندتان علاقه ی کمتری دارد تا با خانواده خود باشد و وقت بگذارند.

هم چنین با افزایش سن نوجوان شما حریم خصوصی بیشتری را از شما درخواست  می کند و ترجیح می دهد مکالماتش را در فضای اجتماعی و مجازی خصوصی نگه دارد و زمان بیشتری را در اتاقش به تنهایی و پشت در بسته بگذراند بدون اینکه بخواهد از اتاقش بیرون بیاید.

هشدار

اگرچه که ممکن است تمامی این مسائل برای شما دلهره اور و نگران کننده  باشد ولی خوب است بدانید که که همه این تغییرات بخشی از روند طبیعی رشد است و جای نگرانی نیست اما ممکن است افسردگی، اضطراب، اختلالات خوردن و مسائل مربوط به مصرف مواد در این دوره پدیدار شود!  پس مراقب بهداشت روان فرزندتان در این دوره مهم و کمی سخت باشید .

چالش های رایج در این دوره

در حال حاضر شما زمان کمی برای اماده کردن فرزند خود برای مواجه شدن با دنیای واقعی دارید و این مهم است که بتوانید تعادلی را برای دادن آزادی به فرزندتان و همچنان مراقبت از وی و دادن راهنمایی به او به عمل اورید. بیشتر نوجوانان آزادی بیشتری نسبت به آن چه که می توانند از عهده آن بر بیایند از خانواده خود در خواست می کنند. آن ها ممکن است به شما بگویند که نیازی به اجازه شما در مورد رفت و آمد های شان ندارند و یا اگر مخالفت شما را در مورد به مهمانی رفتن ببینند با شما به بحث بپردازند و در مواقع دیگر به شما بگویند که شما هیچ چیزی در مورد نوجوان بودن نمی دانید و خودشان آگاه به تمامی مسائل می باشند.

نوجوان شما سعی بر این دارد که استقلال و آزادی عمل خود را با انجام دادن کار ها با روش و سرعت مخصوص به خود به شما نشان دهد ولی اگر از آن ها بخواهید در شستن ظرف و یا غذا درست کردن  و کار های روزانه منزل به شما کمک کنند از انجام کار ها طفره بروند و بهانه بیاورند و یا به شما بگویند بعدا به شما کمک خواهند کرد و یا زمان کمک کردن به شما را ندارند. 

نوجوان شما در این دوره زورنج تر و آسیب پذیر تر از دوران دیگر است و ممکن است در برخورد با مشکلات با دوستانش و یا مشکلاتش در مدرسه و روابط عاطفی اش، به سادگی آشفته شود و نداند که چه باید بکند .

طبیعی است که نوجوان شما برای فرار از دردسر و مشکلاتش به شما دروغ بگوید و یا شکستن و نقض قوانین را انکار کند و حتی به شما بگوید که از شکستن گلدانی که خودش شکسته، هیچ اطلاعی ندارد !

نوجوان شما ممکن است با آدم های زیادی ارتباط بگیرد و آدم ها را در ارتباط برقرار کردن بسنجد .ممکن است این هفته به کلاس پیانو برود و هفته ی دیگر سر از کلاس گیتار در بیاورد . ممکن است هر روز یک نوع پوشش و لباس را برای خودش انتخاب کند و مدل موهایش را هر روز تغییر دهد او همه ی این کار ها را برای بیان و اثبات خودش به شما و دیگران انجام می دهد.

راهکارهای انظباطی موثر برای نوجوانان

اگر چه نوجوان شما اکنون در مسیر بزرگ شدن قدم بر میدارد و از دنیای کودکی خود فاصله گرفته است اما خوب است که او را از پیامد کارهایش آگاه کنید و درس هایی را برای ادامه زندگی اش به او بیاموزید.

در زیر به شرح چند راهکار موثر تربیتی برای فرزند نوجوانتان خواهیم پرداخت :    

وسایل الکترونیکی را حذف کنید 

از گوشی و لپ تاپ شروع کنید و امتیازات خاصی را برای استفاده فرزندتان از این وسایل در نظر بگیرید و استفاده از این وسایل را محدود به زمان کنید. بی شک موثر خواهد بود .

  قوانین ارتباط با دوستان

اجازه بدهید با دوستانشان وقت بگذرانند  اما اگر مرتکب اشتباهی شدند دیدار با دوستانشان را کمتر و یا محدود به اخر هفته ها کنید . این باعث می شود قدر با دوستانشان بودن را بیشتر بدانند و در انتخاب ها و اشتباهاتشان  تجدید نظر کنند.

  قوانین را برای نوجوانتان سخت تر کنید 

 اگر نوجوان شما از اجرای قوانین سرپییچی کرد و قوانین را نقض کرد قوانین جدید تر اما محکم تری برای او وضع کنید .

  جبران اشتباهات

گر نوجوان شما مرتکب کار اشتباهی در مقابل کسی شد از او بخواهید اشتباهش را جبرا ن کند و برنامه ای برای جبران خسارت به او ارائه کنید. به آنها یا اوری کنید که باید اشتباه خود را جبران کنند و مسئولیت کارهایشان را بر عهده بگیرند .

  روبرو شدن با عواقب کارهایشان

به نوجوان خود اجازه دهید با عواقب طبیعی کار هایش روبرو شود. عواقب طبیعی می توانند بهترین معلمان در شرایط خاص باشند. اما مهم است که اطمینان حاصل کنید که عواقب طبیعی واقعاً به نوجوان شما درس زندگی می دهد. اگر چنین است، عقب نشینی کنید و بگذارید نوجوان شما با عواقب انتخاب خود روبرو شود.

  پیامدهای منطقی ارائه دهید

اگر نوجوان شما چیزی را خراب کرد، برای رفع آن به او پول بدهید. یا اگر در قبال ماشین بی مسئولیت هستند، امتیاز رانندگی را از آنها بگیرید.عواقبی ایجاد کنید که مستقیماً به انتخاب های نادرستی که نوجوان شما انجام داده است، مرتبط باشد.

مسئولیت های اضافی تعیین کنید

امتیازات نوجوان خود را  تا زمانی که تکالیف اضافی ای را  که به عهده یشان گذاشتید  کامل کنند یا وظایف خاصی را انجام دهند، از بین ببرید. هنگامی که آنها به شما نشان دهند می توانند مسئولیت پذیر باشند، می توانید امتیازات  آن ها را پس بدهید .

جلوگیری از مشکلات آینده 

اگر مانند یک پدر و مادر به شدت محافظه کار و کنترل کننده عمل کنید نوجوان شما هیچ وقت یاد نمیگیرد که چگونه باید زندگی کند و در خلال زندگی  تصمیم گیری های درست و سالمی داشته باشد و هرگز نمی تواند مهارت های لازم برای یک بزرگسال مسئولیت پذیر را داشته باشد . در اینجا به بررسی چند راهکار موثر برای جلوگیری از مشکلات رفتاری نوجوانان می پردازیم:

از درگیری بر سر اثبات قدرت پرهیز کنید

وقتی نوجوان شما می گوید، "این منصفانه نیست!" یا "من بعداً این کار را خواهم کرد"، در مقابل وسوسه بحث کردن مقاومت کنید. یک حد مشخص تعیین کنید و نتیجه را دنبال کنید. اما درگیر جنگ قدرت و اثبات اینکه چه کسی قوی تر و قدرتمند تر است نشوید.

 انتظارات خود را روشن کنید

قبل از اینکه نوجوان خود را در سینما رها کنید یا اجازه دهید به تنهایی به پارک برای اسکیت برود ، انتظارات خود را از او بیان کنید . به او بگویید اگر با مشکلی روبرو شد می خواهید چه کاری انجام دهد و انتظار دارید در چه ساعتی در خانه باشد.

برای نوجوانتان حق و امتیازاتی قائل شوید

اگر نوجوان شما کفش های کتانی بسکتبال گران قیمت می خواهد ، یا اینکه از شمامی خواهد دیرتر از خواب بیدار شود و زمان بیشتری را در تخت خواب بماند ، روشن کنید که امتیازات چگونه باید کسب شود اما اگر رفتار نوجوان شما  برای کسب امتیازات  مجاز و مناسب نیست  ، اجازه ندهید که آنها این امتیازات را داشته باشند.

 قرارداد رفتاری ایجاد کنید

وقتی به نوجوان خود امتیاز جدیدی می دهید ، مانند تلفن هوشمند یا منع رفت و آمد بعدی ، قرارداد رفتاری ایجاد کنید. قوانین را مرور کرده و عواقب نقض قوانین را بیان کنید. قبل از اینکه امتیازی  از شما بگیرند ، آنها را امضا کنید.

 الگوی خوبی باشید

نوجوان شما بیش از شنیدن آنچه شما می گویید ، با مشاهده کارهایی که انجام می دهید بیشتر می آموزد. بنابراین اطمینان حاصل کنید که الگوی خوبی در تمام زمینه های زندگی نوجوان خود هستید.

اوقات با کیفیتی را با نوجوان خود بگذرانید

به نوجوان خود توجه مثبت دهید تا رابطه ای محکم و صمیمی با شما ایجاد کند. با یادگیری نحوه بازی کردن یک بازی ویدیویی یا تماشای یک فیلم نوجوان ، تمایل خود را برای ورود به دنیای نوجوانان نشان دهید و خود برای وارد شدن به دنیای فرزندتان قدم بردارید .

انتظار داشته باشید که نوجوان شما مسئولیت پذیر باشد

تا زمانی که این انتظارات منطقی باشد ، نوجوان شما احتمالاً انتظارات شما را برآورده می کند. بنابراین به صراحت بگویید که انتظار دارید در مدرسه عملکرد خوبی داشته باشد یا انتظار دارید کارهای روزانه خود را انجام دهد.

نظم و انضباط را برای نقض جدی قوانین حفظ نکنید

اگر کودک 16 ساله شما در اتاق تنها بنشیند و تمام روز بازی های ویدیویی انجام دهد ، ممکن است رفتار بدی نداشته باشد. اما ، بهتر است فعالیت هایی برای کمک به معاشرت و رفتار مسئولیت پذیرتر نیاز داشته باشد. نظم و انضباطی را ارائه دهید که به کودک شما کمک می کند تا بهتر عمل کند ، نه فقط مجازاتی برای عمل بد باشد .

توصیه های ارتباطی 

ممکن است متوجه شوید که فرزند شما از صحبت کردن با دوستانش هرگز خسته نمی شود و به نوعی نمیتواند از صحبت کردن  با آن ها دست بکشد اما اگر شما از آن ها بپرسید چه خبر و بخواهید در مورد اتفاقاتی که در روز برایشان افتاده با شما صحبت کنند هیچ حرفی با شما نداشته باشند و به توضیحی کوتاه بسنده کنند. اما این مهم است که به تلاش خود برای برقراری ارتباط با فرزندتان ادامه دهید . چند توصیه ارتباطی را در ذیل آورده ایم :

به طور منظم ارتباط برقرار کنید

ارتباطات سالم قلب هر رابطه خوب است. مهم است که در مورد همه چیز ، از فشار همسالان گرفته تا اهداف آنها برای آینده صحبت کنید. وقتی نوجوان شما بداند می تواند با شما صحبت کند ، به احتمال زیاد مجذوب راهنمایی شما می شود.

در حین فعالیت صحبت کنید

اصرار بر اینکه نوجوان شما بنشیند و در مورد موضوعات جدی با شما رودررو صحبت کند ، ممکن است برای نوجوان ناخوشایند باشد. ممکن است متوجه شوید نوجوان شما هنگامی که با هم فعالیتی مانند بازی شطرنج یا حتی گردش با اتومبیل را انجام می دهید ، تمایل بیشتری برای صحبت دارد.

اصرار نکنید که نوجوانتان با شما صحبت کند

بدست آوردن مقداری استقلال برای نوجوان شما لازم اس، بنابراین اصرار نکنید که همه چیز را به شما بگوید. به آنها کمک کنید تا چندین بزرگسال مطمئن و اگاه دیگر را که همیشه می توانند برای مشاوره به آنها مراجعه کنند ، شناسایی کنند. عمه ، مادربزرگ ، مربی، معلم یا همسایه ممکن است از افرادی باشد که کودک شما در صحبت کردن در مورد موضوعات خاص احساس راحتی کنند.

با هم مسائل را حل کنید

به جای اینکه به نوجوان خود بگویید که کارها را چه طور و به تنهایی انجام بدهد میتوانید با ارائه روش ها و راهکار های بالقوه دیگر فرزند خود را تشویق کنید که به کمک یکدیگر به حل مسایل بپردازید .

به دنیای نوجوان خود قدم بگذارید

نوجوان شما ممکن است آزادانه از طریق رسانه های اجتماعی یا از طریق پیام کوتاه با دیگران ارتباط برقرار کند. بنابراین اگر  مایل هستید به دنیای نوجوان خود قدم بگذارید˛ می توانید  به هر شکلی که برای او راحت تر به نظر می رسد با او  صحبت کنید.

بیشتر بخوانید

با توجه به مطالب فوق پیشنهاد می گردد مقاله ای تحت عنوان «برای نوجوانان چه قوانینی در خانه بگذاریم؟» را مطالعه نمایید.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد نظم در نوجوانان، راهکار ها و چالش های آن به طور مفصل صحبت شد. همانطور که گفته شد همواره در فرزندان علی الخصوص نوجوانان چالش های زیادی در بین خانواده ها وجود دارد. دوره نوجوانی بنا به نقل از روان نشاسان یک دوره بحرانی تلقی می شود. که خانواده ها در این میان می توانند نقش تاثیر گذاری داشته باشند. اما بحث نظم در بین نوجوانان و نهاینه کردن آن همواره با مشکلات عدیده ای مواجه است که البته والدین می توانند با پیاده سازی راهکارهای مناسب و بررسی چالش های موجود این دوران را هم به سلامتی برای فرزندان شان سپری کنند.

آیا شما هم در دوره سنی نوجوانی با چالش های مطرح شده روبرو بوده اید؟ از چه راهکارهایی برای پیاده سازی نظم استفاده می کنید؟ لطفا دیدگاه و نظرات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.  

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید