تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
رابطه سمی چیست؟ | علائم روابط سمی مدت مطالعه: 6 دقیقه
ای سنج 11 آذر 1402 مدت مطالعه: 6 دقیقه

رابطه سمی چیست؟ | علائم روابط سمی

افرادی که در یک رابطه سمی یا مسموم هستند اغلب می دانند که چیزی اشتباه است، اما هرگز نمی دانند که پیامدهای چنین روابط اشتباه یا به اصطلاح سمی ای چقدر جدی است. ممکن است در رابطه کنونی خود احساس ناراحتی، تخلیه عاطفی، حمایت نشدن یا کم ارزش شدن داشته باشید.

اما به تلاش خود ادامه دهید تا همه چیز را حل کنید زیرا نمی خواهید آن را ترک کنید. اما آیا یک رابطه سمی (toxic relationship) قابل رفع است؟ تا انتها این مطلب از ای سنج همراه ما باشید، تا یاد بگیرید چگونه علائم هشدار دهنده یک رابطه سمی را بشناسید و در مورد آن چه کاری می توانید انجام دهید.

رابطه سمی چیست؟

هر رابطه ای از فراز و نشیب ها عبور می کند و سطحی از سمیت دارد، بنابراین می توان گفت گاهی ناراحتی در رابطه وجود که متقابل کارهایی برای انجام دادن و بهود وجود دارد. اما یک رابطه سمی متفاوت است، یعنی دائما ناخوشایند است و لحظات منفی در آن بیشتر از لحظات مثبت است.

یک رابطه سمی از نظر عاطفی، ذهنی و احتمالاً جسمی برای یک یا هر دو شریک زندگی مضر است. یک یا هر دو طرف را از نظر عاطفی تخلیه، تحقیر و ناراضی می کند و این باعث می شود که شما احساس سوء تفاهم، حمایت نشدن یا مورد حمله بی اعتنایی قرار گرفتن کنید.

البته که پارتنر سمی همیشه از روی بدخواهی با افرادی که دوستشان دارند بدرفتاری نمی کنند. آنها ممکن است با مسائلی دست و پنجه نرم کنند که باعث می شود دیگران را مورد انتقاد قرار دهند. به طور مثال افسردگی ، اضطراب و سایر اختلالات می توانند آنها را شریک بدی کنند و البته در برخی موارد، خودشیفتگی در نحوه رفتار آنها با عزیزانشان نقش دارد.

انواع روابط سمی

روابط سمی می ‌توانند به صورت مختلفی ایجاد شوند و در محیط ‌های مختلفی وجود داشته باشند. در ادامه، برخی از انواع روابط سمی را برای شما توضیح می‌دهم:

روابط عاطفی سمی

این نوع روابط ممکن است در روابط عاطفی و عاشقانه ایجاد شود. عناصری همچون علاقه بیش از حد به کنترل یا محدود کردن شخصیت دیگر، تهدید، تحقیر، فشار روانی، جسمانی، یا به دست آوردن توجه از طریق انتقام و ترس ممکن است در این نوع روابط وجود داشته باشد.

روابط دوستی سمی

در دوستی ‌های سمی، عناصری مانند رقابت مضر، خیانت، تحقیر و تهدید از طرف یکی از دوستان وجود دارد. این عناصر می ‌توانند به روابط دوستانه به شدت آسیب برسانند.

روابط خانوادگی سمی

در خانواده نیز ممکن است روابط سمی وجود داشته باشند. که می‌تواند شامل تعصب، ترس، مشاجرات مکرر، تحقیر و حتی سوءاستفاده جسمی یا روانی از اعضای خانواده باشد.

روابط کاری سمی

ممکن است در محیط کار نیز روابط سمی وجود داشته باشد. که می‌تواند شامل زورگویی، تحقیر، تهدید به اخراج، مسائل مرتبط با تبعیض و آزار معنوی باشد.

نشانه های یک رابطه سمی

چگونه می توانید متوجه شوید که آیا در یک رابطه سمی هستید؟ احساس ناراحتی به تنهایی نشانه یک رابطه سمی نیست، اگرچه هر رابطه ای که به جای بهتر شدن حال شما را بدتر کند می تواند در طول زمان سمی شود؛ اما روابط سمی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد و علائم مسمومیت می تواند ظریف یا بسیار آشکار باشد. با این حال، اگر یک یا چند مورد از پرچم های قرمز ذکر شده در زیر را تجربه کردید، باید نگران سلامتی رابطه خود باشید.

ارتباط خصمانه

ارتباط خوب زمانی که افراد در مورد انتظارات و احساسات خود صادق باشند برای هر رابطه سالم ضروری است. و اگر به جای ارتباط آشکار ، احترام متقابل و مهربانی ، بیشتر گفتگوهای شما با تحقیر و پر از کنایه، اظهارات سرزنش و فریاد است، این موارد زنگ خطری برای رابطه است.

بی صداقتی

وقتی اعتماد در یک رابطه از بین می رود، افراد شروع به پنهان کردن رازهای یکدیگر می کنند. با دروغ های سفید که به ظاهر بی ضرر هستند شروع می شود و به دروغ های بزرگی تبدیل می شود که پتانسیل پایان دادن به رابطه را دارند.

در این روبط هیچ صراحتی وجود ندارد و یکی یا هر دوی شما دائماً باید بخش هایی از زندگی خود را پنهان کنید.

حسادت

در یک رابطه سالم حسادت معنایی ندارد و حتی طرفین از هر گونه پیشرفت یکدیگر خوشحال می شوند، اما در یک رابطه سمی این طور نیست.

نفرت از یکدیگر

قطعا در یک رابطه خوب نفرت جایی ندارد، اما اگر در یک رابطه سمی باشید احتمالا احساسات منفی بسیاری را احساس می کنید و حتی این احساسات باعث نفرت از یکدیگر می شود.

تغییر شخصیت

منطقی است که برای بهبود رابطه شما یا شریک احساسیتان برخی از خصوصیات منفی را کنار بگذارید. با این حال اگر روابط شما به سمتی برود که مجبور شوید اعتقادات، عقاید و همه ی رفتار های خود را تغییر دهید، این رابطه سمی است.

غم و اندوه همیشگی

این که گاهی غمگین باشید طبیعی است، اگر اگر شما دائما در رابطه خود احساس غم می کنید و از دید دیگران افسرده به نظر می رسید، نشانی از رابطه سمی است.

احساس بی لیاقتی

رابطه شما باید به نحوی باشد که همواره تشویق شوید و امید داشته باشید که مورد تایید هستید، اما در یک رابطه سمی دائما سرزنش و تحقیر می شوید و شریک شما آنچه انجام می دهید را رد کرده.

دستکاری احساسات

به طور مثال ممکن است شریک زندگی شما دائماً بگوید که شما بیش از حد حساس هستید یا احساسات او را درک نمی کنید. این دستکاری عاطفی برای سرکوب واکنش شما و اجتناب از مسئولیت انجام می شود.

انتقاد مداوم

اگر شریک عاطفی شما دائماً از کارهایی که انجام می ‌دهید انتقاد می ‌کند، مانند نحوه لباس پوشیدن، تعاملات و تصمیم‌هایی که می‌ گیرید، می‌تواند عزت نفس شما را کاهش دهد . ممکن است احساس کنید که به اندازه کافی خوب نیستید و این موضوع می تواند گیج کننده باشد زیرا در ابتدای رابطه، به نظر می رسید که آنها از هر کاری که شما انجام می دهید راضی هستند و به مرور زمان این اتفاق رخ داده است. این موضوع نشانه یک رابطه ناسالم است .

حسادت

حسادت شدید می تواند مانع از تعامل اجتماعی شما شود. شریک زندگی شما ممکن است نخواهد که شما با دوستان و همکارانتان تعامل داشته باشید زیرا می ترسند شما را از دست بدهند. این حسادت می تواند آنقدر غیرمنطقی شود که هر وقت با دیگران وقت می گذارید شما را به خیانت متهم کنند.

انزوا

آزار و اذیت شما برای قطع رابطه دوستان و خانواده نشانه ای از یک شریک سمی است. آنها همه شما را برای خودشان می خواهند و شما را به انزوا می کشانند. انزوا به تدریج اتفاق می افتد و ممکن است تا دیر نشده متوجه آن نشوید.

علت ایجاد روابط سمی چیست؟

در یک رابطه مسموم، هر دو طرف به هم بی احترامی می کنند. آنها رفتارهایی ایجاد می کنند که برای یکدیگر ناامید کننده و آزاردهنده است. علت اصلی چنین رفتارهای سمی در روابط فقدان همدلی است .

امتناع از درک احساسات یکدیگر، درخواست از شریک زندگی تان که انتظارات شما را برآورده کند، و ایجاد احساس گناه در او برای انجام ندادن این کار، ناشی از عدم همدلی است. اما اگر هر دو طرف در یک رابطه نسبت به یکدیگر همدل و دلسوز باشند ، رابطه سالم خواهد بود.

اساساً چندین شرایط روانی ممکن است منجر به فقدان همدلی و رفتارهای ناسالم شود. برخی از عوامل ایجاد کننده عبارتند از:

  • اضطراب
  • اعتیاد
  • افسردگی
  • خشم

چگونه روابط سمی بر سلامت روحی و جسمی تأثیر می گذارد؟

روابط سمی بر سلامت روان تأثیر منفی می گذارد و می تواند تأثیرات مضری بر سلامت جسمانی شما نیز داشته باشد. شما در حالت جنگ یا گریز دائمی هستید و نمی ‌توانید آرام شوید و این روند می ‌تواند منجر به اضطراب ، افسردگی، اختلال در خواب و حتی تضعیف سیستم ایمنی در طول زمان شود.

روابط سمی می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به مشکلات قلبی، افزایش فشار خون و سطح قند خون شود و شما را در برابر سایر بیماری ها آسیب پذیرتر کند. با گذشت زمان، روابط بد می تواند علائمی مانند بدن درد، التهاب و علائم مشکلات پوستی را بیشتر کند و منجر به مشکلات گوارشی و تغییرات هورمونی شود.

روابط سمی می تواند عزت نفس و اعتماد به نفس شما را از بین ببرد و باعث شود که در روابط دیگر به دنبال تعارض باشید زیرا ممکن است از تشخیص رفتار سالم خودداری کنید. آنها همچنین می توانند حواس شما را از سایر روابط در زندگی منحرف کنند و منجر به انزوای اجتماعی شوند.

یک رابطه سمی ممکن است بر توانایی شما برای مراقبت صحیح از خود تأثیر منفی بگذارد، بنابراین ممکن است روال عادی مراقبت از خود، عادات خواب، برنامه تمرینی، سرگرمی ها و حتی بهداشت شخصی خود را قربانی کنید.

تشخیص رابطه سمی

در زیر به برخی از نشانه‌ها و روش‌های تشخیص رابطه‌های سمی اشاره کرده ایم:

فشار روحی بی دلیل: اگر یکی از طرفین در رابطه بر روی دیگری فشار ناپذیر و نازل می‌آورد، این مورد ممکن است نشانه‌ ای از یک رابطه سمی باشد.

اهانت و توهین: استفاده از کلمات توهین‌ آمیز یا انتقادهای مستمر و نادرست می‌تواند نشانه‌ای از یک رابطه سمی باشد.

انزوا: طرفین در یک رابطه سمی ممکن است دیگری را از دوستان و خانواده خود دور نگه دارند یا سعی کنند او را از جهان بیرون کنند.

اعتیاد: اگر یکی از طرفین به مواد مخدر یا الکل متوسل شود و این مسئله تاثیر منفی بر رابطه داشته باشد، این ممکن است نشانه‌ای از رابطه سمی باشد.

آسیب فیزیکی یا جسمی: هر نوع فعالیت جسمی ناپسند یا تجاوز به یکی از طرفین در رابطه نشانه‌ای از رابطه سمی است.

عدم احترام به مرزها: احترام به مرزها و حریم شخصی یکدیگر در روابط بسیار مهم است. اگر یکی از طرفین به طور مداوم خطر قرمز های شخصی دیگری را نادیده بگیرد، این ممکن است نشانه‌ ای از رابطه سمی باشد.

عدم ارتباط موثر: عدم توانایی در ارتباط موثر و حل مسائل با یکدیگر نیز می‌ تواند نشانه‌ای از یک رابطه سمی باشد.

آیا می توان یک رابطه سمی را نجات داد؟ 

بله، یک رابطه سمی را می توان بهبود بخشید. اگر هر دو طرف مایل به انجام این کار و تغییر پویایی باشند، می توانند یک رابطه سالم ایجاد کنند. برای تغییر یک رابطه سمی به یک رابطه سالم، مراحل مختلفی وجود دارد:

  • نقش خود را در رابطه ناسالم بپذیرید و مسئولیت آن را بپذیرید
  • از یک مشاور حرفه ای کمک بگیرید
  • روی درک و دلسوز بودن نسبت به یکدیگر کار کنید
  • رفتارهای ناسالم را با رفتارهای سالم جایگزین کنید
نکته:

اما شما نباید روابط سمی را با روابط توهین آمیز اشتباه بگیرید. سوء استفاده عاطفی یا جسمی شکل شدیدی از مسمومیت است و به هیچ دلیلی نباید توسط کسی تحمل شود.

چگونه از روابط سمی جلوگیری کنیم؟

بلوغ عاطفی می تواند به شما کمک کند رفتارهای ناسالم را شناسایی کرده و از آنها در رابطه خود اجتناب کنید. تشخیص زودهنگام محرک های روانی یک راه عالی برای پیش بینی و اجتناب از روابط ناسالم است. در زیر چند نکته وجود دارد که می تواند به شما در تشخیص اینکه آیا یک موقعیت سمی است کمک می کند:

  • مرزهای خود را بشناسید و آنها را برای شریک زندگی خود روشن کنید
  • بدانید کدام محرک ها باعث می شوند رفتار ناسالم را به تصویر بکشید
  • خط قرمز ها را هر چقدر هم که بی اهمیت به نظر برسند نادیده نگیرید
  • به دنبال شادی در درون خود باشید تا برای آن به شریک زندگی خود متکی نباشید
  • آماده باشید تا از رابطه ای که شما را ناراضی می کند دور شوید

چگونه از رابطه سمی خارج شویم؟

اگر با تمامی تلاش های شما برای بهبود رابطه بازهم اوضاع بهبود نیافته است، زمان آن رسیده است که رابطه خود خارج شوید. قطعا مقابله با رابطه سمی استرس زا است، بنابراین بهتر است در ابتدا با خود کنار بیایید و تنها سلامت روان خود را اولویت قرار دهید.

روابط سمی می تواند شما را به فردی منفی و درونگرا تبدیل کند، بنابراین رابطه خود را به پایان برسانید و عشق ورزیدن به خودتان را شروغ کنید.

نتیجه گیری ای سنج

به عنوان انسان، ما کامل نیستیم، و حتی یک رابطه خوب ممکن است دوره های کوتاهی از رفتارها را داشته باشد که ممکن است از طرف یک یا هر دو شریک جنسی سمی باشد. اما روابط سمی همیشه احساس بدی دارند و در حال تخلیه هستند و اگر اصلاح نشوند، این پتانسیل را دارند که به شدت برای حال شما مضر باشد.

استرسی که در یک رابطه سمی تجربه می کنید می تواند بر ذهن و بدن شما تأثیر منفی بگذارد، بنابراین مهم است که بر سلامت و رفاه خود تمرکز کنید.

امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.

ماری جوانا یا گل چیست | آیا فوایدی هم دارد؟
مهرطلبی چیست | ویژگی‌های افراد مهرطلب
رفتار مناسب با کودک لجباز چیست؟
علائم کمبود اعتماد به نفس چیست؟
انواع اعتماد به نفس کدام است | بهترین نوع اعتماد به نفس
تفاوت خشم و پرخاشگری چیست؟
چند پتانسیلی چیست؟ 4 ویژگی خارق العاده افراد چند پتانسیلی
ضمیر ناخودآگاه چیست | بررسی 0 تا 100

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • آیا بحث زیاد در رابطه نشان از سمی بودن است؟

    • خیر، لزوما هرگونه بحثی نشان از رابطه سمی نیست و لازم است که ابعاد دیگر رابطه نیز بررسی شود.
  • آیا یک رابطه سمی ارزش تلاش کردن دارد؟

    • این موضوع وابسته به ملاک های شما از یک رابطه و رفتار های طرف مقابل دارد.
  • آیا کنترل گری از علائم سمی بودن رابطه است؟

    • بله، اگر کنترل گری به حدی باشد که موجب آسیب به روان شما و عدم پیشرفت شود یکی از علائم رابطه سمی است.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید