تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
خصوصیات و نشانه های والدین سمی مدت مطالعه: 6 دقیقه
ای سنج 08 آذر 1402 مدت مطالعه: 6 دقیقه

خصوصیات و نشانه های والدین سمی

هیچ‌کس تصمیم نمی‌گیرد والدینی سمی باشد، اما از آنجایی که یادگیری نحوه والد شدن در حین کار اتفاق می‌افتد، تشخیص اینکه آیا کار درست را انجام می ‌دهید ممکن است دشوار باشد. ممکن است احساس نکنید که چگونه فرزندان خود را به شیوه ای سالم تربیت کنید، به خصوص اگر در مواجهه با الگوهای خوب والدینی قرار نگرفته باشید یا در دوران کودکی خود توسط والدین سمی بزرگ شده باشید!

در این مطلب از سایت ای سنج قصد داریم بررسی نماییم که ویژگی های والدین سمی چیست و چگونه می توان این رفتار ها را کنترل کرد؛ بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.

منظور از والدین سمی چیست؟

روابط سمی می تواند بین اعضای خانواده، با دوستان یا در میان همکاران کار رخ دهد که در تمامی موارد اغلب می تواند منجر به کاهش سلامت روانی یا سلامت جسمانی شما شود.

والدین سمی می توانند آسیب های زیادی به فرزندان خود وارد کنند. این به این دلیل است که والدین نقش مهمی در کمک به رشد جسمی و عاطفی کودکان، شکل‌گیری نظرات و دیدگاه ‌های شخصی نسبت به جهان دارند و شروع به تعریف کردن آنها به عنوان یک شخص می‌ کنند.

اگر والدین کودک از نظر عاطفی در دسترس نباشند، به خوبی عمل نکنند، یا سوء استفاده کنند، پس احتمال کمتری دارد که یک فرد با کشف اینکه چه کسی است، احساس حمایت کافی کند و ممکن است احتمال بیشتری برای ایجاد نظر منفی درباره خود داشته باشد.

علائم والدین سمی

یک والدین سمی را اغلب می توان با جستجوی ویژگی های خاصی از فرزندپروری که بسیار ناسالم هستند شناسایی کرد. اگر متوجه شدید که به هر یک از این روش‌ها پدر و مادر می‌شوید، ممکن است از جستجوی حمایت برای سلامت روان خود بهره مند شوید. این به این دلیل است که والدینی که رفتار سمی دارند ممکن است با سلامت روانی خود دست و پنجه نرم کنند یا دچار اضطراب یا افسردگی باشند .

در ادامه به آنچه والدین سمی ممکن است با فرزندان خود انجام دهند، خواهیم پرداخت.

توهین کلامی داشته باشید

آزار کلامی شامل استفاده از کلمات منفی، حرکات یا کلام خاص برای تحقیر، توهین، ترساندن یا سرزنش یک فرد است. این شکل از آزار و اذیت می تواند برای کودک بسیار ترسناک باشد و منجر به آسیب دیدن عزت نفس و دیدگاه منفی فرد نسبت به خود شود.

اگر تا به حال به فرزندتان گفته اید که خنگ است، خجالت می کشد، چاق است یا تنبل است، این می تواند نشانه این باشد که شما به طور لفظی با او بدرفتاری می کنید.

عدم درک

یک والدین سمی ممکن است تلاش زیادی برای درک دیدگاه یا رفتار فرزندشان نداشته باشند. اگر ببینند که فرزندشان در یک مسابقه فوتبال عملکرد بدی دارد، ممکن است به جای اینکه بخواهند بفهمند در زمین چه اتفاقی افتاده است، به فرزند خود القا کنند که در این ورزش خوب نیست و توانایی بازی ندارد.

اگر فرزندشان بر سر فرزند دیگری فریاد بزند، والدین ممکن است بدون اینکه بفهمند چرا کودکشان در وهله اول ناراحت شده است، مستقیماً او را سرزنش کنند.

این فقدان همدلی ممکن است باعث شود بچه ها احساس کنند که والدینشان در کنارشان نیستند، هیچکس آنها را درک نمی کند، یا وقتی کمک آن نیاز دارند هیچ حمایتی ندارند. ممکن است به نظر برسد که والدین آنها از نظر عاطفی در دسترس نیستند و کودک ممکن است احساسات شدید طرد شدن را تجربه کند؛ در نتیجه ممکن است رفتار آنها بدتر شود و این چرخه ادامه یابد.

اغلب کودک را سرزنش می کنند

سرزنش یک ویژگی رایج در والدین سمی است. آنها ممکن است به فرزند خود بگویند که آنها مسئول به بن بست رسیدن شغل والدین خود ، تخلیه مالی آنها یا ایجاد احساس خستگی در آنها هستند . پدر و مادر شدن با مسئولیت هایی همراه است و در موارد فوق، بعید است که تقصیر کودک باشد که والدین ملاحظات یا مسئولیت های اضافی در زندگی دارند.

اگرچه یک والدین سمی ممکن است در سرزنش فرزندشان خوب باشند، اما احتمالاً در قبول مسئولیت کارهای خود بسیار ضعیف هستند.

ایجاد احساس گناه در کودک

این کار اغلب نوعی از روش کنترل گری است. والدین سمی سعی می کنند تا از قدرت خود بر فرزندشان سوء استفاده کنند تا او را متقاعد به انجام کاری که خود والدین علاقه دارند، به طور مثال:

عدم محبت یا حمایت تا زمانی که کودک موافقت کند به دانشگاهی که والدین آن را مناسب می دانند برود.

ایجاد احساس گناه در کودک به حدی که کارهایی را انجام دهد که نمی خواهد انجام دهد. برای مثال، یکی از والدین ممکن است بگوید: «اگر واقعاً مرا دوست داشتی، در این کلاس شرکت می‌کردی»، به‌طوری‌که کودک احساس می‌کند که چاره‌ای جز انجام کاری که والدین خود می خواهد ندارد.

رفتار بی‌صدا و نادیده گرفتن کودک تا زمانی که به خواسته شما عمل کند.

راز دار نبودن

برخی از والدین تمامی صحبت ها یا کار های کودک خود را به اشتراک می گذارند، این کار ممکن است این احساس را در کودک ایجاد کند که حریم خانه جای امنی برای او نیست و به مرور موجب می شود تا صحبت های خود را خارج از خانه و برای دیگران بیان کند.

به کودک احساس طردشدگی می دهند

در برخی موارد، کودک ممکن است احساس کند توسط والدین خود طرد شده است. والدین سمی تمایل زیادی به انتظارات زیادی از فرزندان خود دارند و اگر کودکی نتواند این انتظارات بالا را برآورده کند، والدین ممکن است محبت خود را کنار بگذارند، و حتی شروع به قطع ارتباط با کودک کنند. کودکان ممکن است متوجه شوند که ارتباطات محدود می شود، یا احساس کنند که دستاوردهای آنها کافی نمی باشد.

در برخی موارد، طرد شدن ممکن است در نتیجه عدم رضایت والدین از کودک رخ دهد. که این مورد ممکن است بیشتر برای کودکانی باشد که سعی می کنند از آنچه والدینشان برای آنها در نظر داشتند جدا شوند.

کودکانی که در خانواده‌های پرفشار هستند، یا آن‌هایی که والدینشان بسیار سخت‌گیر هستند، یا کودکانی که به عنوان بخشی از جامعه دگرباشان جنسی شناخته می‌شوند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ناامید شدن والدین خود باشند.

پیامد های فرزندپروری سمی چیست؟

اثرات والدین سمی روی کودکان

اگر هر یک از خصوصات اشاره شده در بالا را داشته باشید، یعنی دارید بر روی زندگی شخصی و اجتماعی کودک تاثیرات منفی می گذارید.

فرزندانی که با این خصوصات بزرگ می شوند اکثرا بسیار پرخاشگر، افسرده و گوشه گیر می شوند و برای برقراری ارتباط اجتماعی در سطح های مختلف زندگی با مشکل روبرو می شوند.

حتی ممکن است برخی از کودکان در سنین نوجوانی به سمت مواد مخدر بروند و رفتار های مخربی را خود نشان دهند. جدا از این موارد پیامد های این والدین حتی در زمینه شغلی یا در زمان تشکیل خانواده و ازدواج نیر دیده می شود.

در نهایت سلامت جسمی کودک به خطر می افتد و احتمال دارد به ضعف سیستم ایمنی مبتلا شود.

حتی اگر در زمان تربیت یا کودکی فرزند یا خودتان متوجه هیچ مشکلی نشوید، کودکانی که به شیوه‌ ای سمی بزرگ می ‌شوند ممکن است متوجه شوند که در نتیجه تجربیات اولیه‌شان در مراحل بعدی زندگی دچار مشکلاتی می‌شوند.

مسائل مربوط به استرس سمی در دوران کودکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مشکلات رفتاری یا سلامت روان در دوران کودکی یا بزرگسالی، مانند: احساس عصبانیت، ناامیدی یا تحریک پذیری
  • تشخیص اختلالات روانی مانند اضطراب یا افسردگی
  • سلامت جسمانی ضعیف
  • مشکلاتی در ایجاد روابط ایمن، حمایتی یا عاشقانه با دیگران
  • پیشرفت تحصیلی ضعیف در دوران کودکی یا مشکلات در کار در بزرگسالی

مشکلات فرزندان دارای والدین سمی

والدین سمی ممکن است برای فرزندان خود مشکلاتی ایجاد کنند که بر رشد و توسعه آنها تأثیر منفی بگذارد. برخی از مشکلات معمول فرزندان دارای والدین سمی شامل موارد زیر می باشد:

ناپایداری و عدم پایبندی

والدین سمی ممکن است ناپایدار باشند و نتوانند به درستی برای نیازهای روزمره فرزندان خود وقت بگذارند. این موضوع می‌ تواند به ناراحتی و نگرانی در فرزندان منجر شود.

نداشتن امنیت عاطفی

فرزندان والدین سمی ممکن است از نقص امنیت عاطفی رنج ببرند. آنها احساس کنند که نمی‌توانند به والدین خود اعتماد کنند؛ که این می‌تواند اثرات منفی بر روابط آنها با دیگران داشته باشد.

 مشکلات روانی

فرزندان والدین سمی احتمالاً با مشکلات روانی متعددی مواجه می‌شوند، از جمله افسردگی، اضطراب، اختلالات وابستگی به مواد مخدر، و اختلالات رفتاری.

مشکلات اجتماعی

والدین ممکن است نتوانند به فرزندان خود ارزش‌های اجتماعی مناسب را آموزش دهند، و فرزندان ممکن است در جامعه به درستی تعامل نکنند یا با دیگران مشکل داشته باشند.

چگونه والدین سمی نباشیم؟

والدین بودن یکی از مسئولیت‌های مهم و حساس در زندگی است، در ادامه تعدادی اصول و راهنما برای والدین و نحوه جلوگیری از تبدیل شدن به والدین سمی آورده ایم:

ارتباط مثبت با فرزندان

ایجاد رابطه مثبت و محبت‌آمیز با فرزندان بسیار مهم است. گوش دادن به آن‌ها، احترام به نظرات و احساساتشان، و اعطای وقت کافی به آن‌ها به آن‌ها اعتماد به نفس می‌دهد.

تربیت با روش درست

از تربیت با روش های فیزیکی یا انتقادهای سخت اجتناب کنید. به جای آن، از جملات مثبت استفاده کنید که شامل تشویق، تعیین مرزهای واضح و تعیین معاقبت‌های منطقی برای رفتارهای نامناسب می‌ باشد.

توجه به نیازهای روحی و روانی فرزندان

به نیازهای احساسی و روحی فرزندان توجه داشته و آن‌ها را در تعاملات خود با دنیا و محیط اجتماعی یاری دهید.

انعطاف‌ پذیری و تطابق

تغییرات در رفتار و نیازهای فرزندان را بپذیرید و تلاش کنید تا با آن‌ها همگام شوید.

حفظ تعادل زندگی

تلاش کنید تا تعادل بین کار و زندگی خود را حفظ کنید تا برای فرزندان خود حاضر و حضوری باشید.

خودآگاهی

به خودآگاهی پیرامون رفتارها و عواطف خود بپردازید تا بتوانید بهتر با فرزندان خود برخورد کنید.

مشورت و یادگیری

به دنبال منابع آموزشی و مشورت با والدین دیگر و متخصصان در زمینه پرورش فرزندان بگردید تا مهارت‌های والدینی خود را بهبود ببخشید.

 پذیرش اشتباهات

والدین همانند هر کس دیگری می‌توانند اشتباه کنند. اگر اشتباهی انجام دادید، به فرزندان خود اعلام کنید و سعی کنید از آن تجربه برای بهبود رفتارهای آینده استفاده کنید.

در نهایت، مهمترین نکته این است که هیچ والدینی کامل نیستند. باید تلاش کنید تا به عنوان والدین بهبود یابید و به مرور زمان تجربه بهتری در پرورش فرزندان کسب کنید.

چگونه می توانید خود را به عنوان والدین سمی تغییر دهید؟

اگر احساس می کنید که این کار ها غیر ارادی است و خودتان از انجام چنین رفتار هایی نسبت به فرزندتان ناراحت هستید، می توانید از مشاوره و روانشناس متخصص کمک بگیرید. برخی از کارهای دیگر شامل:

دادن فضای کافی به فرزند

به عنوان والدین تلاش کنید تا فضای شخصی که فرزندتان نیاز دارد را تامین کنید. اجاره دهید فرزند شما مسئولیت زندگی خود را بر عهده بگیرید و در انتخاب ها و تصمیم هایی که می گیرد او را حمایت کنید.

تشویق به استقلال

فرزند شما بیشتر از آنچه که فکر می کنید توانایی دارد، بنابراین یاد بگیرید که با دادن کار ها و مسئولیت های کوچک، به او اعتماد کنید.

به آن ها یاد بدهید که از تجربیات خود درس بگیرند و حتی اگر خطا کردن سرزنش نکنید و حمایت داشته باشید.

از راهنمایی بیش از حد در کارها و مسائل شخصی روزانه او خودداری کنید، زیرا این کا روند رشد کودک را کمتر می کند.

انتخاب کلمات درست

همان طور که در بالا مطالعه کردید استفاده کردن از کلمات نادرست یکی از ویژگی های مهم والدین سمی است، بنابراین از کلمات درست استفاده کنید و از به کار گیری کلمات تند و بازخورد سخت گیرانه خودداری کنید.

چند نکته درباره والدین سمی برای کودکان

دقت داشته باشید که شاید شما نتوانید آن ها را تغییر دهید اما می توانید روی خودتان کار کنید، بهترین راه حل بخشیدن است، حتی برخی مواقع می توانید گفت و گو داشته باشید. در زمان برخورد با والدین سمی باید به نکات زیر دقت کنید:

  • شما مانند والدین خود نیستید
  • شما نمی توانید اعضای خانواده را تغییر دهید
  • با جدایی فیزیکی از والدین آن ها اصلاح نمی شوند
  • مجبور نیستید که پدر و مادرتان را دوست داشته باشید
  • فاصله درست از والدین را تمرین کنید
  • خشم یا کینه کمکی به شما نمی کند
  • متنفر بودن راه حل خوبی نیست

کلام آخر

در این مطلب تلاش کردیم تا مهم ترین ویژگی های والدین سمی را عنوان کنیم؛ اگر شما یکی از والدین هستید، بهتر است تا دیر نشده و آسیب های بیشتری به کودک خود وارد نکرده اید، اقدام به تغییر رفتار کنید.

امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.

فانتزی جنسی چیست | انواع آن
بررسی انواع آزمایش های قبل از ازدواج
علت کاهش میل جنسی چیست | بررسی دلایل و راه‌های درمان
راه های افزایش میل جنسی زنان
بررسی رابطه جنسی قبل از ازدواج | مزایا و معایب آن
رفتار مناسب با کودک لجباز چیست؟
سبک زندگی چیست | بهترین نوع آن
دلایل احساس تنهایی در نوجوانان چیست | راه‌های مقابله با آن

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • آیا رهایی از والدین سمی ممکن است؟

    • قطعا شما نمی توانید والدین خود را برای همیشه رها کنید، بنابراین بهتر است رفتار های درست با آن ها را یاد بگیرید تا بتوانید شرایط را بهتر کنید.
  • آیا والدین سمی تغییر می کنند؟

    • بله گاهی اوقات والدین رفتارهایی سمی از خود نشان می دهند با این تصور که دارند به کودک کمک می کنند، اما اگر متوجه شوند که این رفتار ها آسیب زاست، می توانند خود را تغییر دهند.
  • آیا کنترل گری نشان از سمی بودن است؟

    • بستگی دارد که کنترل گری شما تا چه اندازه باشد، اگر به حدی کنترل گر هستید که کودک نمی تواند هیچ کاری را به تنهایی انجام دهد و در تمامی امور دخالت می کنید، بله این رفتار آسیب زاست.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید