پست وبلاگی
20 نشانه هوش هیجانی پایین مدت مطالعه: 5 دقیقه
ای سنج 07 اسفند 1399 مدت مطالعه: 5 دقیقه

20 نشانه هوش هیجانی پایین

در این مقاله می خواهیم در مورد هوش هیجانی پایین (Low emotional intelligence) صحبت کنیم. اگر بخواهیم به طور کلی تعریفی از هوش هیجانی ارائه بدهیم می توان گفت که این مفهوم یعنی توانایی نظارت و پایش احساسات و هیجانات خود و دیگران، تفکیک و تشخیص آن‌ها، و استفاده از این اطلاعات به عنوان راهنمای تفکر و رفتار می باشد. به هر حال در ادامه براساس فهرست مطالب زیر به نشانه های هوش هیجانی پایین می پردازیم:

هوش هیجانی چیست؟

هوش هیجانی که تحت عنوان هوش عاطفی هم شناخته می شود، اشاره به توانایی فرد در شناسایی، درک، پردازش و ابراز و مدیریت احساسات خود و درک احساسات، توانایی تفسیر و پاسخ دادن به احساسات دیگران دارد.

هوش هیجانی باعث خودآگاهی عاطفی، توانایی استفاده از احساسات، بیان و ابراز احساسات، توانایی بالا در حل مسئله و برقراری ارتباط سازنده با دیگران می شود.

چرا هوش هیجانی مهم است؟

هوش هیجانی اهمیت بسیاری دارد؛ برخی از دلایل اهمیت آن شامل موارد زیر است:

  • مدیریت استرس
  • غلبه بر چالش ها
  • کاهش اختلافات
  • برقراری ارتباط موثر
  • همدلی با دیگران

هوش هیجانی کم چیست؟

هوش هیجانی پایین به ناتوانی در درک دقیق احساسات (هم در خودتان و هم در دیگران) و استفاده از این اطلاعات برای هدایت تفکر و اعمال شما اشاره دارد. هوش هیجانی (که گاهی اوقات به عنوان "ضریب احساسی" یا "EQ" نیز شناخته می شود) اساساً برای هر جنبه از زندگی ضروری است. در حقیقت، بسیاری از کارشناسان اکنون بر این باورند که در تعیین موفقیت کلی زندگی، EQ واقعاً مهمتر از ضریب هوشی است. 

توجه

داشتن ضریب هوشی پایین یا هوش هیجانی پایین می تواند نه تنها بر روابط بین فردی بلکه بر سلامت روحی و جسمی شما تأثیر منفی بگذارد. 

نشانه های هوش هیجانی پایین

روش های زیادی وجود دارد که بتوان از طریق آن افرادی که از هوش هیجانی پایینی برخوردار هستند را شناسایی کنم. در ادامه نشانه های هوش هیجانی پایین آورده می شود: 

 حق دانستن خود

در اطرافیانتان احتمالاً افرادی را دیده باشید که همیشه با دیگران در حال جر و بحث و درگیری باشند. چرا که این افراد اغلب به خود اطمینان صد در صدی دارند. حتی اگر اثبات غلط بودن آنها را به آنها ارائه دهید، آنها استدلال می كنند كه واقعیتهای شما نادرست است. آنها باید به هر قیمتی برنده شوند و به سادگی "موافقت"  با جمع را غیرممکن می دانند. به هر حال افرادی که از هوش هیجانی پایینی برخودار هستند در بحث های گروهی بیشتر اوقات خود را کامل می دانند.

نشانه های هوش هیجانی پایین: حق دانستن خود

غافل بودن از احساسات دیگران 

به نظر می رسد بسیاری از افراد با EQ پایین از احساسات دیگران غافل هستند. آنها اغلب از این که اطرافیانشان از آن ها می رنجند تعجب می کنند. در واقع این دسته از افراد به طوری کلی از احساسات و دنیای درونی اطرافیانشان بی خبر هستند.

نشانه های هوش هیجانی پایین: غافل بودن از <strong class='view_keyword' data-description='تجربه درک چیزها از طریق حواس' onclick='view_tooltip(this)' >احساس</strong> دیگران

بی احساس رفتار کردن

در بیشتر موارد، افراد با EQ پایین نمی توانند صحبت های درست داشته باشند. همچنین ممکن است مناسب یا نامناسب بودن شرایط را به درستی درک نکنند. به عنوان مثال، آنها ممکن است در مراسم خاکسپاری نتوانند به خوبی با کلمات پر احساس باعث آرامش اطرافیانشان شوند و اغلب در این گونه مراسمات کلمات و جملاتی را می گویند که باعث رنجش و دلخوری طرف مقابل می شود.

نشانه های هوش هیجانی پایین: بی احساس <strong class='view_keyword' data-description='اعمال و طرز رفتارهایی است که توسط افراد، ارگانیسم ها، سیستم ها یا موجودات در رابطه با خود یا محیطشان اتفاق می افتد.' onclick='view_tooltip(this)' >رفتار</strong> کردن

همچنین این افراد امکان دارد بلافاصله پس از یک اتفاق غم انگیز شوخی های نامناسبی داشته باشند. به هر حال از آنجا که آنها در درک احساسات دیگران مشکل دارند، جای تعجب نیست که آنها قادر به تفسیر و پاسخ مناسب به لحن و جو احساسی نیستند.

سرزنش کردن دیگران به خاطر مشکلاتشان 

افراد با EQ پایین بینش کمی در مورد اینکه چگونه احساسات آنها ممکن است منجر به مشکلات شود، دارند. چیزی که یک فرد با هوش هیجانی پایین نمی تواند انجام دهد این است که خود را در قبال عملکرد خود مسئول بداند. وقتی مشکلی پیش می آید، اولین واکنش آنها یافتن شخص یا چیز دیگری است که باید مقصر شناخته شود. آنها ممکن است بگویند که چاره دیگری برای کاری که انجام داده اند نداشته اند و دیگران به سادگی وضعیت آنها را درک نمی کنند.

 نشانه های هوش هیجانی پایین: سرزنش کردن دیگران

به عنوان مثال، اگر آنها پیامهای شما را بخوانند، تقصیر شماست که قفل تلفن را باز گذاشته اید. اگر آنها در انجام وظیفه ای کوتاهی کنند، پنجره ای بشکنند، شغلی را پیدا نکنند یا شام را بسوزانند، به نوعی ممکن است این کار را تقصیر شخص دیگری بیاندازند.

 ضعیف بودن مهارت های مقابله ایی

عدم توانایی در کنار آمدن با موقعیت های دارای احساسات می تواند شاخص EQ پایین باشد. درک عواطف شدید خود یا اطرافیان، برای کسانی که از هوش هیجانی پایینی برخوردار نیستند دشوار است. این افراد برای جلوگیری از مقابله با عواقب احساسی، معمولاً از این شرایط دور می شوند. پنهان کردن احساسات واقعی آنها نیز بسیار رایج است.

 نشانه های هوش هیجانی پایین: <strong class='view_keyword' data-description='توانایی یا تبحر حاصل از آموزش و تمرین' onclick='view_tooltip(this)' >مهارت</strong> مقابله ای ضعیف

 داشتن طغیان های احساسی 

توانایی تنظیم احساسات یکی از مولفه های هوش هیجانی است . افراد با EQ پایین معمولاً برای درک و کنترل احساسات خود دست و پنجه نرم می کنند. آنها ممکن است بدون اینکه بفهمند واقعاً چه احساسی دارند یا چرا اینقدر ناراحت هستند، واکنش فوری نشان دهند. در هر صورت فردی که فاقد EQ است نیز ممکن است دچار طغیان های احساسی غیرمنتظره ای شود که بیش از حد غیرقابل کنترل است. 

نشانه های هوش هیجانی پایین: داشتن طغیان های احساسی

 عدم داشتن روابط های دوستانه

افراد با EQ پایین معمولاً دوستان نزدیک بسیار کمی دارند. این به خاطر این است که ارتباطات دوستانه نیاز به بده و بستان های متقابل، تقسیم احساسات، عطوفت و حمایت عاطفی دارد، که همه این ویژگی ها اغلب در افراد با EQ پایین وجود ندارد. در عوض، افراد با ضریب هوشی پایین اغلب به عنوان  بی احساس ظاهر می شوند.

 نشانه های هوش هیجانی پایین: عدم داشتن روابط دوستانه

 چرخاندن مکالمات به سمت خود

افراد با EQ پایین تمایل دارند بر گفتگو مسلط شوند. در صحبت های گروهی حتی اگر آنها سوال می کنند به نظر می رسد که به دقت گوش می دهند، اما همیشه راهی پیدا می کنند که همه چیز را به آنها برگردانند. 

 نشانه های هوش هیجانی پایین: چرخاندن مکالمات به سمت خود

بیشتر بدانید

با توجه به مطالب مورد نظر پیشنهاد می گردد مقاله ای تحت عنوان «7 راه برای افزایش هوش هیجانی» را حتما مطالعه نمایید.

جر و بحث های دائمی

هوش هیجانی پایین باعث جر و بحث های مداوم، درگیری و تنش با دیگران می شود؛ این افراد توانایی کمی در برقراری ارتباط و بحث منطقی از خود نشان می دهند و درگیر جنگ لفظی با دیگران می شوند.
یکی از دلایل جر و بحث های همیشگی، متوجه احساسات دیگران نبودن می باشد.

حساس دانستن دیگران

از آنجایی که موقعیت شناسی این افراد ضعیف است، ممکن است در موقعیت های مختلف رفتارهای نا به جا و ناشایستی از خود نشان دهند و اگر دیگران به آن ها اعتراض کنند، آن ها را بی جنبه، حساس و لوس می دانند.
نمونه این رفتار زمانی رخ می دهد که آن ها در یک مجلس عزاداری، یک خاطره خنده دار تعریف می کنند و اگر دیگران به آن ها معترض شوند، آن ها ناراحت شده و می گویند فلان شخص حساس است من کاری نکرده ام.

عدم اهمیت به نظرات دیگران

این افراد در اکثر مواقع فکر می کنند که راست می گویند و حق با آن ها است و به صورت تمام قد از خود دفاع کرده و از شنیدن حرف های دیگران و نظرات آن ها اجتناب می کنند.
این افراد نسبت به احساسات دیگران منتقد و بدبین هستند.

هم حسی ضعیف با دیگران

هوش هیجانی پایین باعث عدم درک احساسات دیگران می شود؛ بنابراین، این افراد توانایی کمی در همدلی و همدردی با دیگران دارند و نمی توانند خودشان را جای آن ها بگذارند.
در نتیجه ممکن است مشکلاتی را در خانه، خانواده، مدرسه یا محل کار تجربه کنند.

عصبانی نشدن

یک فرد نرمال، انواع مختلف احساسات نظیر احساسات مثبت و منفی را تجربه می کند؛ فردی که هوش هیجانی خوبی دارد می تواند احساساتش را کنترل و مدیریت کند.
گاه افرادی که هوش هیجانی پایین دارند سعی می کنند احساسات منفی خود نظیر عصبانیت، خشم، غم و غیره را به دیگران نشان ندهند که اشتباه است.

تجربه اضطراب

وقتی فرد نتواند احساساتش را شناسایی و تجربه کند و دائما به دنبال پنهان کردن احساساتش باشد، احساسات مخفی شده به صورت تنش، نگرانی و استرس نمایان می شوند و باعث خستگی جسمانی و روانی فرد می شود.
در این حالت، فرد در مدیریت احساسات خود مشکل دارد و دچار مشکلات جدید می شود.

ناتوانی در دفاع از خود

این افراد توانایی کمی در دفاع از خود دارند و نمی توانند در بحث ها و کشمکش ها از خودشان دفاع کنند یا حرفشان را به گوش دیگران برسانند.

دایره لغات احساسی محدود

انسان قادر به تجربه طیف مختلفی از احساسات می باشد؛ احساساتی که گاه منفی و گاه مثبت هستند. فردی که هوش هیجانی پایین دارد، نمی تواند احساساتی که تجربه می کند را به صورت دقیق بیان و ابراز کند.
آن ها برای توصیف احساسات خود کلمات محدودی دارند و گاه دچار سو تفاهم می شوند.

قضاوت زودهنگام

هوش هیجانی پایین باعث قضاوت زودهنگام، تصمیم گیری سریع، دفاع از خود و اهمیت ندادن به نظرات دیگران می شود. این افراد به هنگام بیان نظرات خود ممکن است با دیگران بحث و جدل افراطی داشته باشند.

متوجه نشدن منظور حرف از سوی دیگران

این افراد در بیشتر مواقع فکر می کنند که دیگران متوجه منظور آن ها نمی شوند و نیت پشت حرف های آن ها را متوجه نمی شوند.

عدم شناسایی محرک های انگیزشی

این افراد هدف و معنای زندگی خود را به خوبی پیدا نکرده اند و گاه در ادامه مسیر رشد و پیشرفت دچار سردرگمی می شوند و راه را گم می کنند.

زودرنجی

از آنجایی که این افراد درک خوبی از احساسات، گفتار و اعمالشان ندارند و اعتماد به نفس کمی دارند، زودرنج هستند و به اصطلاح در موقعیت های مختلف زود ناراحت شده و به آن ها بر می خورد.
آن ها مرز میان شوخی و جدی را تشخیص نمی دهند و گاه از شوخی و خنده دیگران ناراحت می شوند.

چگونه می توان هوش هیجانی را تقویت کرد؟

اگر می خواهید هوش هیجانی خود را تقویت کنید، می توانید:

  • احساسات خود را تنظیم و مدیریت کنید.
  • سعی کنید احساسات خود را بشناسید.
  • گوش دادن فعال داشته باشید.
  • سعی کنید ارتباطات غیر کلامی را بشناسید و از آن آگاه باشید.
  • قبل از هر عملی فکر کنید.
  • و...

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد نشانه های هوش هیجانی پایین صحبت کردیم. هوش هیجانی پایین در بسیاری از زمینه های زندگی می تواند مشکل ایجاد کند. همچنان که در این مقاله گفته شد افراد با EQ پایین دارای نشانه هایی از قبیل غافل بودن از احساسات دیگران، چرخاندن مکالمات به سمت خود، داشتن طغیان های احساسی، بی احساس رفتار کردن و ... می باشد.
 با توجه به ویژگی های مطرح شده برای EQ پایین، کدام یک از آن ها را دارا هستید؟ لطفا نظرات و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • هوش هیجانی چیست؟

    • به توانایی درک و شناسایی احساسات خود و شناسایی احساسات و هیجانات دیگران هوش هیجانی می گویند.
  • آیا هوش هیجانی مهم است؟

    • بله هوش هیجانی مهم بوده و تاثیر مثبت به سزایی بر موفقیت و پیشرفت دارد.
  • آیا می توان هوش هیجانی را تقویت کرد؟

    • بله، با استفاده از راهکارهای درمانی می توان هوش هیجانی را ارتقا داد.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید