7 راه برای افزایش هوش هیجانی
شواهد نشان می دهد که هوش هیجانی نقش زیادی در عملکرد افراد در محیط کار، روابط عاطفی و جنبه های دیگر زندگی شان دارد.
افراد دارای هوش هیجانی بالا معمولاً بهزیستی روانی و جسمی بیشتری را تجربه می کنند.
مفهوم هوش هیجانی توسط نویسنده ای به نام دانیل گلمن در کتاب پر فروش هوش هیجانی، محبوبیت یافته و به مردم معرفی شد. این ایده ابتدا توسط جان مایر و پیتر سالووی در سال ۱۹۹۰ مطرح شد.
مدل هوش هیجانی ارائه شده توسط سالووی و مایر شامل چهار بخش است:
۱-احساسات را در خود و دیگران به طور دقیق درک کنید.
۲-از احساسات برای تسهیل افکار استفاده کنید.
۳-احساسات، زبان عاطفی و سیگنال های منتقل شده از آن ها را درک کنید.
۴-احساسات خود را برای رسیدن به اهداف خاص مدیریت کنید.
مطالعات نشان داده است که هوش هیجانی، ویژگی کاملاً اکتسابی بوده و افراد قادر خواهند بود تا با آموزش و تمرین هایی مناسب، آن را در خود رشد دهند.
در این جا هفت روش ساده برای تقویت هوش هیجانی شما ارائه شده است:
۱-احساسات خود را نامگذاری کنید.
هوش هیجانی
با وجود اینکه احساساتی که ما تجربه می کنیم تاثر زیادی بر روند زندگی مان دارد، اما صحبت کردن در باره ی آن ها برای افراد سخت می باشد. بسیاری از افراد خیلی راحت می گویند که توده ای در معده شان داشته اند یا مشکلی برایشان پیش آمده بدون آن که واقعا متوجه باشند دچار چه غم و اضطرابی هستند.
نامگذای احساسات باعث می شود آگاهی مناسبی از آن ها بدست آورید. سعی کنید به خود توجه بیشتری داشته و احساساتتان را با کلمات ملموسی مثل غم، اضطراب، شادی و… توصیف کنید.
۱-در نظر بگیرید که چگونه احساسات شما بر قضاوت هایتان تاثیر می گذارند.
اکنون که متوجه شدید چه احساسی دارید، بهتر است زمانی را به این موضوع اختصاص بدهید که چگونه احساسات بر افکار و رفتارهای شما تاثیر می گذارند. برای مثال هنگامی که می ترسید، احتمالاً توانایی های خود را دست کم می گیرید.
برای تصمیم گیری بهتر باید بدانید که احساسات شما بر داوری هایتان چه تاثیری دارند. با اینجام این کار شما احساسات و منطق خود را متعادل ساخته و در نتجه برای تصمیم گیری بهتر آماده خواهید شد.
۳-احساسات شما می توانند دوست یا دشمن تان باشند.
هر احساسی که ما تجربه می کنیم این قدرت را دارد که گاهی اوقات مفید و در مواقعی نیز مضر باشد.
وقتی در هر لحظه که احساس خود را تعیین کردید، سپس به این فکر کنید که آیا این احساس در این زمان دوست شما است یا دشمنتان! برای مثال عصبانیت هنگامی که به شما کمک می کند در مقابل بی عدالتی بایستید یک دوست است، اما زمانیکه که در حال مشاجره با رئیس خود هستید، ممکن است مانند یک دشمن باشد.
موقعی که متوجه شدید احساس شما دشمن تان است، باید آن را به گونه ای مدیریت کنید که آسیبی به شما نرساند. برای مثال وقتی متوجه می شوید در موقعیتی غمگینی قرار دارید که این حس مانع عملکردتان است، باید با آن مقابله کنید تا بر عملکردتان تاثیر نگذارد. مثلاً در آن زمان ورزش کنید یا به فعالیتی بپردازید که به آن علاقمند هستید.
هوش هیجانی
۴-مسئولیت احساسات خود را بر عهده بگیرید.
اگر فکر می کنید همکار شما باعث ایجاد احساس نامطلوبی در شما شده است، بهتر است صبر کنید! این تصور به معنای آن است که شما اجازه می دهید فرد دیگری احساساتتان را کنترل کند. بیایید به جای اینکه بگویید ” او من را عصبانی کرده” بگویید ” من از اتفاق رخ داده، ناراحت هستم”.
۵-به احساسات دیگران توجه کنید.
درک شما از احساس سایر افراد یکی از مولفه های اصلی برای افزایش هوش هیجانی شماست. تمرکز روی این امر باعث می شود تا گفتگوهای مدیریت شده تری با افراد داشته باشید.
اگر بتوانید احساسات شخص دیگر را تشخیص دهید، بهتر متوجه خواهید شد که چگونه این احساسات بر درک و رفتار آن فرد تاثیر می گذارد.
۶-عملکرد خود را تحلیل کنید.
در پایان روز به بررسی تعاملاتتان بپردازید و تحلیل کنید که کدام یک از گفتگوهایتان موثر بوده و در چه زمینه هایی نیز خطا داشته اید.
اگر علاقمند به سنجش هوش هیجانی خود هستید، تیم ایسنج در این زمینه دو تست را برای شما فراهم کرده است: تست هوش هیجانی شات عملکرد کلی شما را به صورت رایگان در اختیارتان قرار می دهد. همچنین اگر شما علاقمند به دریافت توضیحاتی بیشتری درباره ی هر یک از مقیاس های هوش هیجانی خود می باشید، تست هوش هیجانی بار آن را به شما پیشنهاد می کنیم.