تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

کمال گرایی چیست؟ چگونه سنجیده می شود؟ مدت مطالعه: 13 دقیقه
ای سنج 12 آبان 1400 مدت مطالعه: 13 دقیقه

کمال گرایی چیست؟ چگونه سنجیده می شود؟

کمال گرایی نوعی نیاز به کامل بودن و یا کامل به نظر رسیدن معنا می شود. در حالت دیگر می توان کمال گرایی را باور فرد برای رسیدن به کمال و نهایت یک چیز توصیف کنیم.

کمال گرایی عموما در میان افراد به عنوان یک ویژگی مثبت به جای ویژگی منفی توصیف می شود. کمال گرایی انواع مختلفی دارد و پیامد های آن بر زندگی افراد مشهود خواهد بود.  

این مقاله اختصاص به کمال گرایی و انواع تست کمال گرایی دارد. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:

قبل از شروع به مطالعه ی این مقاله، لطفا بخشی از داستان مریم را بخوانید.

 توجه: در صورت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید.

نمونه کیس کمال گرایی

کمال گرایی به چه معناست؟

برای توصیف کمال گرایی می توانیم بگوییم، کمال گرایی نوعی نیاز به کامل بودن و یا کامل به نظر رسیدن معنا می شود. در حالت دیگر می توان کمال گرایی را باور فرد برای رسیدن به کمال و نهایت یک چیز توصیف کنیم. کمال گرایی عموما در میان افراد به عنوان یک ویژگی مثبت به جای ویژگی منفی توصیف می شود.

بیشتر بدانید

یک اصطلاح رایج میان کمال گرایان وجود دارد؛ این اصطلاح کمال گرایی سالم می باشد. کمال گرایان زمانی که می خواهند در مورد رفتار های کمال گرایانه خود توضیح دهند و یا توجیحی بر این رفتار ها داشته باشند، از اصطلاح کمال گرایی سالم استفاده می کنند.

نشانه های کمال گرایی

کمال گرایی با برخی نشانه ها همراه است؛ در ادامه به بررسی نشانه های کمال گرایی می پردازیم.

  • تفکر همه یا هیچ؛ کمال گرایان دارای تفکر همه یا هیچ هستند و حد وسط برای آن ها معنی ندارد. آن ها استانداردهای بالایی را برای خود تعیین کرده و اگر موفق به کسب این استانداردها نشوند، احساس شکست می کنند.

تفکر همه یا هیچ یک خطای شناختی است.

  • دیدگاه انتقادی؛ یک فرد کمال گرا نسبت به خود یا دیگران به شدت انتقادگرا است؛ زمانی که خود یا دیگران دچار شکست می شوند، به شدت سرزنش گر و انتقادگر می شوند و به جای دیدن موفقیت ها و شکست ها به دنبال نواقص هستند. 
  • تحت فشار بودن؛ آن ها به دلیل استانداردهای بالایی که دارند دائما احساس تنش و استرس را تجربه می کنند چرا که از اینکه به اهداف خود نرسند، احساس خوبی ندارند.
  • استانداردهای غیرواقعی؛ کمال گرایان استانداردها و ارزش های غیرواقعی هم برای خود و هم برای دیگران ترسیم می کنند. آن ها ممکن است اهداف غیرقابل دسترس داشته باشند و برای به دست آوردن این اهداف تلاش زیادی کنند.
  • عزت نفس پایین؛ یکی از دلایلی که باعث می شود کمال گرایان عزت نفس پایین داشته باشند، خودانتقادی و نارضایتی از خود است. سخت گیری یا دوری از دیگران بر عزت نفس و اعتماد به نفس آن ها تاثیر می گذارد.
  • تمرکز بر نتیجه؛ کمال گرایان به جای تمرکز بر فرآیند کار فقط به نتیجه توجه دارند؛ آن ها به چیزی جز هدف توجه ندارند و تمام تمرکز خود را معطوف به توسعه و اجتناب از شکست می کنند.
  • اهمال کاری؛ اهمال کاری یکی از نشانه های کمال گرایی است؛ کمال گراها از آنجایی که تمایل به انجام کارها بدون هیچ عیب و نقصی دارند، ممکن است از ترس اینکه کار به خوبی انجام نشود، دست به انجام کار نزنند و بی تحرک باقی بمانند و انجام کار را به تعویق بیندازد.

علت کمال گرایی چیست؟

اما واقعا چرا ما کمال گرا می شویم؟ محققان برای اینکه بتوانند این سوال را جواب دهند، تحقیقاتی در این زمینه انجام داده اند. در نتیجه چند عامل مهم را با به وجود آمدن کمال گرایی در افراد در ارتباط دانسته اند. این موارد عبارت اند از:

  •  وقتی فردی دائما نگران این باشد که از دیگران تایید بگیرد، احساس امنیت نداشته باشد و یا تصور کند، فرد بی کفایتی می باشد، ممکن است به کمال گرایی دچار شود.
  •  اختلالاتی مانند وسواس هم در کمال گرایی نقش دارد. بین اختلال وسواس فکری عملی و کمال گرایی همبستگی وجود دارد؛ اما لازم است بدانید لزوما هر فردی که کمال گرایی دارد، وسواس ندارد و هر فرد وسواسی ای هم کمال گرا نیست. 
  • والدین کمال گرا در کمال گرایی نقش مهمی دارند! والدینی که فرزند خود را تشویق به پیشرفت می کنند و در صورت شکست آنان نارضایتی خود را نشان می دهند، ممکن است کمال گرایی را در فرزندانشان تقویت کنند.
  •  سبک دلبستگی ناایمن نیز در بروز کمال گرایی در افراد نقش دارد.
  •  افراد با سابقه ی موفقیت های بسیار، گاها فشار زیادی را برای رسیدن به موفقیت و اهداف خود احساس می کنند و همین مورد می تواند کمال گرایی را در آنان ایجاد کند.
  •  کودکانی که دائما به خاطر موفقیت‌هایشان مورد تحسین و تشویق دیگران قرار می‌گیرند، ممکن است با افزایش سن برای ادامه دار شدن موفقیت هایشان احساس فشار کنند، و همین احساس فشار و استرس می‌تواند باعث تمایل به  کمال‌گرایی در آنان شود.

 توجه: در صورت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید. 

علل کمال گرایی

معایب کمال گرایی کدام است؟

اگر تا به حال تصور می کردید که کمال گرایی فقط با خودش ویژگی مثبت به همراه می آورد، باید به شما بگوییم که خیر! کمال گرایی نیز می تواند معایبی با خود به همراه داشته باشد. برخی از این معایب که ممکن است با کمال گرایی همراه شود، عبارت اند از:

  • تاثیر منفی بر سلامت روان
  •  افسردگی
  •  اضطراب
  • خود انتقادی
  • خود سرزنش گری
  • پرخاشگری
  • ترس از شکست
  • تاثیر منفی بر نوآوری و خلاقیت
  • و ...

 توجه: در صروت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید.

معایب کمال گرایی

کمال گرایی به چند دسته تقسیم می شود؟

کمال گرایی همیشه هم راه رسیدن به موفقیت را برای ما هموار نمی کند! و در مواقعی حتی ممکن است سدی برای رسیدن به اهداف شود! طبق تحقیقات به نظر می رسد که چند نوع مختلف از کمال گرایی وجود دارد.

شاید همه ی انواع کمال گرایی در ظاهر شبیه به هم باشند اما اینگونه نیست و فرد کمال گرا در هر یک از این موارد انگیزه ها و اهداف  متفاوتی را دنبال می کند. انواع کمال گرایی شامل موارد زیر می شود:

 کمال گرایی استاندارد شخصی

شخصی که دارای این نوع کمال گرایی می باشد به انواع مختلفی از استانداردها پایبند است. برخی از افراد ممکن است تصور کنند این استاندارد ها بیش از اندازه سفت و سخت هستند، اما برای یک فرد کمال گرا این استاندارد ها موجب انگیزه می شوند و در واقع نوعی عامل انگیزشی می باشند.

این نوع کمال گرایی به نسبت انواع دیگر، سالم تر است و افسردگی و استرس کمتری را در فرد ایجاد می کند. فردی که این نوع کمال گرایی را دارد در مواجهه با استرس کمتر از عادات منفی و نامناسب استفاده می کند. فرد با این نوع از کمال گرایی سمت اهدافش حرکت می کند.

 کمال گرایی خود انتقادی

افراد دارای کمال گرایی از نوع خود انتقادی، به جای انگیزه گرفتن از دستیابی اهدافی که برای خود تعیین کرده اند، بیشتر ترس از شکست را تجربه می کنند.

این افراد ممکن است تصور کنند که هرگز ممکن نیست به اهدافشان برسند و در این صورت احساس نا امیدی داشته باشند.
طبق بررسی های انجام شده این نوع از کمال گرایی، می تواند در افراد افسردگی، اضطراب، پریشانی و سردرگمی و ... را به وجود بیاورد.

 کمال گرایی از نظر اجتماعی

در یک مطالعه در سال 2014 در دانشگاه یورک نوعی دیگر از کمال گرایی معرفی شد. طبق این مطالعه نوعی از کمال گرایی در افرادی که دارای شغل هایی که نیازمند به دقت بالا می باشد، وجود دارد. این مشاغل می توانند شامل، وکیل، معمار، پزشک متخصص و ... باشد. این نوع کمال گرایی نیاز به برتری را در این افراد توصیف می کند.
مشخص شده است افرادی که در این مشاغل فعالیت دارند، موارد زیر را تجربه کرده اند:

  • افکاری نا امید کننده
  •  افکار خودکشی
  •  استرس
  •  خود آزاری
  •  خودکشی 

این نوع از کمال گرایی در افرادی که استاندارد های بالا برای خود تعریف کرده اند و برای رسیدن به اهداف غیر واقعی تلاش می کنند، دیده می شود. مثلا والدینی که برای فرزندان خود استاندارد های تحصیلی بالایی را تعریف کرده اند و ممکن است فرزند واقعا قادر به کسب و دستیابی به این استاندارد ها نباشد.

 کمال گرایی افراطی

این نوع از کمال گرایی زمانی منفی می شود که فرد به جای اینکه به موفقیت های خود تمرکز کند سعی می کند از شکست خوردن فرار کند و از شکست اجتناب کند. در نتیجه جهت گیری این فرد با این نوع از کمال گرایی کاملا منفی است.

فرد دارای این نوع از کمال گرایی، اعتقادی به مهر و محبت و عشق بدون قید و شرط ندارند و فقط زمانی از دیگران انتظار تشویق و تحسین دارند که کارشان را به درستی انجام داده باشند.

نوجوانان و یا بزرگسالانی که سعی بر داشتن بدنی "ایده آل" طبق تعاریف جامعه دارند، ممکن است دارای این نوع کمال گرایی باشند.

 کمال گرایی سازگار

این نوع از کمال گرایی توسط فرد متخصصی به نام دکتر بن شاهار مطرح شده است. در همین ابتدا باید بدانید این نوع از کمال گرایی، کمال گرایی مثبت می باشد.

فردی که دارای کمال گرایی سازگار است، با خوش بینی ذاتی خود، سعی می کند تلاش خود را برای رسیدن به خواسته ها و اهدافش بیشتر کند.

 کمال گرایی ناسازگار

این نوع از کمال گرایی نیزد توسط دکتر بن شاهار مطرح شده است، فردی که دارای این کمال گرایی می باشد، هیچ زمانی قدردان هرآنچه که دارد، نیست. بدین منظور این فرد ممکن است همیشه غمگین به نظر برسد و دائما از اینکه شکست بخورد، بترسد.

انواع کمال گرایی

کمال گرایی دگر محور (Other-oriented)

این نوع از کمال گرایی با انتظارات شما از دیگران در ارتباط است؛ شما از دیگران انتظار دارید که کامل و بی نقص باشید؛ در نتیجه ممکن است به چشم دیگران فرد سرزنش گر یا قضاوت گر باشید.
افرادی که درگیر این نوع کمال گرایی هستند انتظار دارند که دیگران کارهایشان را بدون هیچ عیب و نقصی انجام دهند و هرگز دچار اشتباه نشوند!

کمال گرایی خود محور  (Self-oriented)

این نوع کمال گرایی با خود فرد و افکار او در ارتباط است؛ فردی که درگیر این نوع کمال گرایی است، دائما از خودش انتقاد می کند و اگر دچار اشتباه شود خودش را سرزنش می کند. این فرد استانداردهای بالایی را برای خود تعیین می کند و دوست دارد به جایگاه بالا  دست پیدا کند.

کمال گرایی از سوی جامعه (Socially Prescribed)

زمانی که فرد دچار این کمال گرایی می شود، از سمت جامعه و استانداردها و چارچوب های آن تحت فشار برای بی نقص بودن و کامل بودن قرار می گیرد. فرد نگرانی دائمی در مورد پذیرفته شدن از سوی جامعه و دیگران را تجربه می کنند.

کمال گرایی در چه مواقعی روی می دهد؟

کمال گرایی ممکن است در مواقع مختلفی و در حوزه های مختلفی از زندگی افراد رخ دهد. گاهی اوقات کمال گرایی فقط شامل یک حوزه از زندگی فرد می شود و گاهی چندین حوزه از زندگی فرد را در بر می گیرد.

در این قسمت برخی از زمینه هایی که تحت تاثیر کمال گرایی قرار می گیرد را برای شما ذکر خواهیم کرد:

  • در محل کار یا مدرسه یا دانشگاه؛ فرد بیش از اندازه بر روی هر تکلیفی وقت می گذارد.
  •  روابط صمیمانه و یا دوستانه و یا عاشقانه؛ فرد با داشتن استاندارد های بیش از اندازه ممکن است در فرد مقابلش استرس ایجاد کند. 
  • در فعالیت های فیزیکی؛ در ورزش های انفرادی، مانند ژیمناستیک، کمال گرایی ممکن است به ویژه شایع باشد، به این علت که ورزشکار اغلب با خودش به رقابت می پردازد. 
  • محیط زندگی؛ بدین صورت که خانه در هر حال باید پاکیزه باشد و فرد زمان زیادی را صرف پاکیزگی می کند تا استانداردهای زیبایی شناسی اش محقق شود.
  •  بهداشت و سلامت؛ این نوع کمال گرایی می تواند منجر به مشکلات سلامتی شود. فرد ممکن است دیگر دندان هایش را مسواک نزند چون در زمانی موفق به خوب مسواک زدن نشده است. 
  • در صحبت روزمره و نوشتن؛ فرد ممکن است کمتر حرف بزند یا بنویسد چون می ترسد خوب حرف نزد.
  •  ظاهر بدن؛ در این صورت ممکن است فرد دائما مراقب ظاهر و یا لباس پوشیدن و ... باشد.

  توجه: در صورت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید. 

کمال گرایی در چه مواقعی روی می دهد؟

آیا کمال گرایی نوعی رفتار سالم و بهنجار است؟

 دکتر برنه براون بر این باور است که، بین کمال گرایی و رفتار سالم و بهنجار تفاوت هایی وجود دارد. او می گوید که کمال گرایی چیزی مانند تلاش برای بهترین بودن نیست.

در ادامه بیان می کند که بیشتر مردم از کمال گرایی به عنوان یک سپر استفاده می کنند؛ سپری که آنان را از درد، سرزنش ها، قضاوت ها و شرم و ... حفظ کند.

کمال گرایی می تواند مثبت یا منفی باشد؛ کمال گرایی مثبت با تلاش فرد برای رسیدن به رشد، کمال و تعالی و به دنبال آن تجربه احساس غرور و افتخار همراه است و این نوع کمال گرایی با وظیفه شناسی همراه است.

کمال گرایی منفی چیست؟

کمال گرایی در سطح متعادل آن باعث توسعه و پیشرفت می شود.

کمال گرایی می تواند مثبت یا منفی باشد؛ کمال گرایی مثبت با تلاش فرد برای رسیدن به رشد، کمال و تعالی و به دنبال آن تجربه احساس غرور و افتخار همراه است و این نوع کمال گرایی با وظیفه شناسی همراه است.

کمال گرایی منفی باعث تضعیف روحیه می شود؛ فردی که کمال گرایی منفی را تجربه می کند یک ترس همیشگی از شکست خوردن دارد و هیچگاه از خود، شرایط و زندگی اش راضی نخواهد بود.

کمال گرایی منفی بر سلامت روان تاثیر منفی می گذارد؛ کمال گرایی منفی باعث کاهش کیفیت و رضایت از زندگی شده و شادکامی فرد را کاهش می دهد.
لازم به ذکر است، ترس مداوم از شکست باعث تجربه مداوم استرس شده و از انرژی و انگیزه فرد کم می کند.

کمال گرایی منفی با نگرانی مداوم در مورد خوب به نظر رسیدن، بد به نظر نرسیدن و اشتباه نکردن همراه است و فرد احساساتی نظیر شرم، خجالت یا قصور را تجربه می کند.

کسانی که دچار کمال گرایی منفی هستند، در واقع نگرانی ها و خواسته های کمال گرایانه آن ها بیش از اندازه است و از خود و دیگران انتظار کامل بودن و بدون عیب و نقص بودن دارند. استانداردهای شخصی و توقعات بسیار باعث ایجاد اضطراب، استرس و ناامنی در افراد می شود.

کمال گرایی مثبت چیست؟

کمال گرایی به صورت مثبت یا منفی در یک فرد بروز پیدا می کند و این مسئله از ویژگی های فرد تاثیر می پذیرد؛ اگر کمال گرایی مثبت و سالم باشد، تاثیر انگیزشی و مثبت بر فرد دارد و به موفقیت و بهبود عملکرد فرد کمک می کند؛ در واقع کمال گرایی باعث پیشرفت فرد می شود.

اگر فرد کمال گرایی مثبت داشته باشد، استاندارد هایی که برای خودش تعیین می کند مثبت بوده و باعث افزایش انگیزه در او می شود. فرد اگر به استانداردهای خودش دست پیدا کند، استانداردهای بالاتر برای خود تعیین می کند و در صورتی که مرتکب اشتباه شود، احساس اضطراب و افسردگی را تجربه می کند.

کمال گرایی مثبت با ایجاد احساس خوب در افراد در ارتباط است و باعث افزایش بهره وری می شود. کمال گرایی مثبت به انجام کارها به عالی ترین و درست ترین شکل کمک می کند.

کمال گرایی مثبت در برابر کمال گرایی منفی

اگر فرد درگیر کمال گرایی منفی باشد، با هر شکست خود سرزنش گری و خود انتقادگری دارد و به عبارتی زود کم می آورد اما فردی که کمال گرایی مثبت دارد، دیدگاه واقع بینانه تری نسبت به شکست خوردن در زندگی دارد؛ آن ها برای رسیدن به هدف های خود تلاش می کنند و در عین حال، اشتباهات خود را می پذیرند.

چه کسانی بیشتر مستعد کمال ‌گرایی هستند؟

نتایج مطالعات نشان می دهد، افراد روان رنجوز و کسانی که حس وظیفه شناسی بالایی دارند، نسبت به دیگران در مقابل این ویژگی مستعد تر هستند.
منظور از روان رنجوری تجربه احساسات و هیجانات منفی مانند اضطراب  و منظور از وظیفه شناسی محافظه کار بودن، ملاحظه گر بودن و دقیق بودن است.

از کجا بدانم که فردی کمال گرا هستم؟

اگر برای شما جالب است که بدانید آیا فردی کمال گرا هستید یا خیر، پیشنهاد میکنم این چند نکته را حتما بخوانید. بیشتر ما انسان ها ممکن است هر از گاهی و یا در زمینه های خاصی حساسیت به خرج داده و یا به عبارتی کمال گرا باشیم.

برخی دیگر از افراد اما همیشه به دنبال کمال گرایی و بهترن بودن هستند. نشانه هایی که ممکن است به شما بگوید که شما فردی کمال گرا هستید، عبارت اند از:

  •  تا مطمئن نباشید که می توانید کاری را به خوبی انجام دهید، به سراغ آن کار نمی روید.
  •  نتیجه نهایی هر چیزی را به عنوان مهم ترین بخش مسئولیت و تعهد خود می دانید؛ در نتیجه ممکن است از تمرکز اصلی خود را بر روی نتیجه بگذارید و از فرآیند کاری غافل شوید. 
  • تا زمانی که به نتیجه دلخواه خود نرسید و به عبارت دیگر نتیجه به دست آمده طبق استاندارد های شما نباشد، دست از کار نمی کشید و پایان کار را اعلام نمی کنید.
  •  ممکن است دائما کارها را به تعویق بیندازید؛ چرا؟ به این علت که از نتیجه کار مطمئن نیستید. برای انجام یک کار زمان زیادی را صرف می کنید. در مقابل ممکن است دیگران همین کار را در زمان کمتر از شما انجام دهند.

در این قسمت چند مثال ساده در مورد عملکرد فرد کمال گرا در زندگی روزمره برای شما خواهیم گفت:

  •  شما قرار است که یک ایمیل کاری برای همکارتان ارسال کنید؛ نوشتن این ایمیل دو خطی از شما چیزی در حدود دو ساعت زمان می گیرد!
  •  قرار است در یک امتحان تستی شرکت کنید؛ از قضا به دو تست جواب اشتباه می دهید. در این حالت این اتفاق را یک شکست بزرگ می دانید!
  •  یکی از همکارانتان در سازمان ارتقا درجه و جایگاه داشته است؛ شما به سختی برای موفقیت او خوشحال می شوید! 
  • خودتان را با دیگران دائما مقایسه می کنید؛ استاندارد های شخصی خود را دست کم می گیرید! 
  • به کلاس درس نمی روید؛ چرا؟ چون ممکن است نمره خوبی از آن درس نیاورید! در محل کار پروژه ای به شما سپرده شده است؛ فقط بر نتیجه متمرکزید و به فرآیند کار توجهی ندارید! 
  • در بازی گروهی دوستانه شرکت نمی کنید؛ چون به اندازه دیگران در این بازی خوب نیستید!
  •  شما دائما از اینکه شکیت بخورید، می ترسید! 
  • عزت نفس پایینی دارید؛ شما ممکن است پیش از حد تنها و یا منزوی شوید! همکارتان از شما انتقاد می کند و شما ناراحت می شوید؛ به این علت که شما از انتقاد بیزارید و پذیرش انتقاد ندارید!

اگر احساس می کنید، نشانه هایی از کمال گرایی در شما وجود دارد و این نشانه ها در طول روز موجب ناراحتی شما می شود، لازم است بدانید رفتار و عادات کمال گرایی را می توان تغییر داد. با مراجعه به یک درمانگر خوب می توانید نگرش های سالم تری را برای رسیدن به موفقیت در زندگی اتخاذ کنید.

چرا باید کمال گرایی را درمان کرد؟

شاید برای شما سوال شود که چرا اصلا کمال گرایی را باید درمان کنیم؟ در جواب باید گفت، کمال گرایی را باید درمان کرد، چون:

  •  تاثیر منفی بر عزت نفس و اعتماد به نفس افراد اعمال می کند.
  •  ممکن است بر شور و اشتیاق شما برای انجام امور تاثیر بگذارد. 
  • ممکن است مانع پیشرفت شما در زمینه های مختلف شود.
  •  و ...

 توجه: در صورت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید. 

چند نمونه درمان کمال گرایی

برای درمان کمال گرایی چه می توان کرد؟

متخصصان برای درمان کمال گرایی ممکن است از درمان های زیر استفاده کنند:

  •  درمان شناختی رفتاری
  •  خانواده درمانی
  •  هیپنوتیزم

چند استراتژی مهم برای مقابله با کمال گرایی کدام اند؟

اگر شما فرد کمال گرایی هستید و در حال حاضر قادر به مراجعه به پزشک نیستید، عیبی ندارد! خودتان هم می توانید به خود کمک کنید. فقط کافی است چند استراتژی مهم را برای مقابله با کمال گرایی بیش از اندازه به کار بگیرید. این استراتژی ها کدام اند؟ برخی از این موارد شامل گزینه های زیر می شود:

  • افکار غیر منطقی صفر تا صدی یا سیاه و سفید را در خود به چالش بکشید.
  •  یک دفترچه برای نوشتن از عادات مثبت و توانایی های خود درست کنید.
  •  از گفتگوهای درونی خود آگاه باشید و اگر از کلمات باید، حتما استفاده می کنید، این کلمات را حذف کنید.
  •  گاها اهداف نهایی را فراموش کنید و از فرآیند کار لذت ببرید.
  •  برای خود تفریحات جدیدی را پیدا کنید.
  •  برای خودتان ارزش قائل شوید و برای دستاوردهای تان به خود جایزه دهید.
  •  برای خود هدف تعیین کنید اما در نظر داشته باشید این اهداف غیر واقعی نباشد. 
  • هر فردی ممکن است اشتباه کند؛ اشتباه کردن ترسناک نیست، بنابراین نترسید از اینکه اشتباه کنید.

آیا ابزاری برای ارزیابی کمال گرایی وجود دارد؟

شاید با خواندن این مقاله کنجکاو شده باشید که بدانید آیا شما هم فردی کمال گرا هستید یا خیر و یا ممکن است برخی از این نشانه ها را در خود مرور کرده باشید و رگه هایی از کمال گرایی را در خود احساس کرده باشید.

اگر تمایل به ارزیابی کمال گرایی در خود داشته باشید، استفاده از تست های روانشناختی بهترین گزینه ی پیش روی شما می باشد.

این تست ها به لحاظ تایید روایی و پایایی ابزار مناسبی برای سنجش برخی از موارد و مولفه ها می باشند. برای ارزیابی کمال گرایی می توان از برخی از تست ها استفاده کرد.

به طور کلی اگر عبارت تست های کمال گرایی را در اینترنت جستجو کنید، به تست های متعددی در این زمینه که به صورت آنلاین ارائه می شوند، می توانید دست پیدا کنید؛ برخی این تست ها به شرح زیر می باشد:

 توجه: در صورت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید. 

تست های معتبر کمال گرایی

 تست کمال گرایی برگرفته از کتاب جفری یانگ 

یک پرسشنامه ی 10 سوالی برای ارزیابی کمال گرایی به استناد از کتاب " زندگی خود را دوباره بیافرینید" برای ارزیابی کمال گرایی به وجود آمده است. نویسنده ی این کتاب جفری یانگ می باشد. این تست به صورتی کلی دارای ده سوال بر اساس طیف لیکرت 6 درجه ای می باشد.

نمره ای که فرد در این پرسشنامه به دست می آورد از ده تا شصت می باشد. اگر دامنه نمره فرد از ده تا 19 باشد، فرد کمال گرا نمی باشد و اگر دامنه ی نمره او از 50 تا 60 که آخرین حد است، باشد، فرد کمال گرایی شدیدی دارد و بهتر است به یک متخصص بهداشت روان مراجعه کند.

 تست کمال گرایی تری شورت

این تست را فردی به نام تری شورت در سال 1995 ساخته است. هدف تری شورت از ساخت این تست ارزیابی میزان کمال گرایی در افراد بوده است. در این تست کمال گرایی مثبت و منفی مورد ارزیابی قرار می گیرد. این تست دارای 40 سوال بر اساس طیف لیکرت پنج درجه ای می باشد.

 تست کمال گرایی چند بعدی فراست

این تست را فراست در سال 1990 ساخته است. این تست کمال گرایی را در ابعاد مختلف مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد.

این ابعاد شامل مواردی همچون، نگرانی در مورد اشتباه کردن، استاندارد های شخصی، انتظار های والدینی، انتقاد گرایی والدینی، سازماندهی و شک درمورد اعمال می شود. این تست به طور کلی دارای 35 سوال بر اساس طیف لیکرت پنج درجه ای می باشد.

 تست کمال گرایی هیل

ایت تست توسط هیل و همکارانش در سال 2004 ساخته شده است. این تست با هدف ارزیابی کمال گرا بودن افراد ساخته شده است. این تست دارای 59 سوال بر اساس طیف لیکرت چهار درجه ای می باشد.

در این پرسشنامه مواردی همچون، کمال گرایی مثبت و منفی سازگارانه و ناسازگارانه، تلقی منفی از خود، سازماندهی و نظم، هدفمندی،تلاش برای عالی بودن، ادراک فشار از سوی والدین، معیار های بالا برای دیگران می باشد.

 تست کمال گرایی محقق ساخته

یک تست محقق ساخته توسط میر کمالی و  عرفانی زاده در سال 1392 در کشور ایران ساخته شده است. این پرسشنامه کمال گرایی را با داشتن 45 سوال بر اساس طیف لیکرت پنج درجه ای مورد ارزیابی قرار می دهد.

 تست کمال گرایی هویت و فلت

این تست کمال گرایی خود مدار و جامعه مدار را ارزیابی می کند. این تست 22 سوالی را هویت و فلت در سال 1991 ساخته اند. این تست بر مبنای یک طیف لیکرت پنج درجه ای می باشد.

 تست کمال گرایی چند بعدی تهران بشارت

این تست را بشارت در سال 1386 برای ارزیابی کمال گرایی ساخته است. این پرسشنامه ی 30 سوالی کمال گرایی خود مدار، دیگر مدار و جامعه مدار را ارزیابی می کند. این تست بر مبنای طیف لیکرت می باشد.

چرا استفاده از تست های کمال گرایی مفید است؟

به هر حال استفاده از این تست ها مزیت های خاص خودش را دارد و کمترین مزیت آن آگاهی از کمال گرایی در فرد است. از موارد مهم و اطلاعاتی که این تست ها در اختیار ما قرار می دهند، عبارت اند از:

  •  مطلوب بودن کمال گرایی یا بالعکس
  •  مفید یا غیر مفید بودن کمال گرایی در فرد
  •  شدت کمال گرایی در فرد
  •  وسواس و کمال گرایی
  •  و ...
بیشتر بخوانید

براساس مطالب فوق پیشنهاد می گردد مقاله ای تحت عنوان «ارتباط بین تیپ شخصیتی و کمال گرایی» را مطاالعه نمایید.

همچنین اگر علاقه دارید که ارتباط بین تیپ شخصیتی و کمال گرایی را بدانید، می توانید به این پست مراجعه نمایید.

معرفی کتاب درباره کمال گرایی

خوشبختانه کتاب های خوبی در زمینه کمال گرایی و درمان آن نوشته شده است؛ در صورت تمایل به مطالعه کتاب هایی در زمینه کمال گرایی می توانید کتب زیر را مطالعه کنید:

  • موهبت کامل نبودن؛ رها کردن خودِ آرمانی و پذیرش خود واقعی نوشته دکتر برنی براون
  • چگونه کمال گرا نباشیم؟ نوشته استفان گایز
  • هنر در لحظه زندگی کردن؛ رهایی از اضطراب و دست‌ یابی به روشی ساده‌تر و پرشورتر برای زندگی، نوشته شانا نیکوئست
  • از حال بد به حال خوب، نوشته دیوید برنز
  • هیچ‌ کس کامل نیست اثر هندری وایزینگر
  • حال کامل؛ درمان کمال‌ گرایی با رویکرد توجه‌آگاهی نوشته پاول ساموو
  • راهنمای غلبه بر اهمال‌ کاری، نگرانی و کمال‌گرایی نوشته پاملا ویگارتز، کوین ل. گورکی

کمال گرایی در ازدواج

باور به اینکه همه ی کارها باید بدون عیب و نقص انجام شود در ازدواج هم وجود دارد؛ این باور همان کمال گرایی در ازدواج است. کمال گرایی ممکن است تصمیم برای انتخاب همسر یا ازدواج را تحت تاثیر قرار دهد.
یک فرد کمال گرا ممکن است معیارهای سختگیرانه در انتخاب همسر داشته باشد یا استانداردهای سفت و سختی را در مورد خود یا همسر رعایت کند. کمال گرایی بیش از اندازه در این مورد می تواند پیامد های نامطلوبی همچون انزوا یا دوری از همسر را به همراه داشته باشد.

کمال گرایی در اسلام

کمال گرایی و کامل گرایی در دین اسلام و مبانی فلسفی و دینی به عنوان یک ارزش مهم مورد بررسی قرار گرفته است. کمال گرایی در سطح مطلوب یک صفت و تمایل عالی است که در ذات همه ی انسان ها وجود دارد و نگرش کمال گرایانه باعث تعالی، رشد، موفقیت و آرامش می شود و تا حد زیادی سلامت روان را تضمین می کند.

بیشتر بخوانید

اگر علاقه مند به خواندن کتابی در زمینه ی کمال گرایی باشید می توانید کتابی که توسط مارتین آنتونی نوشته شده است را بخوانید. این کتاب، «وقتی خوب بودن به اندازه کافی خوب نیست» نام دارد.

تفاوت فرد کمال گرا و موفق

یک فرد موفق ممکن است یک فرد کمال گرا هم باشد؛ کمال گرایی اگر افراطی نباشد یک ویژگی شخصیتی مثبت قلمداد می شود. افرادی که دچار کمال گرایی افراطی هستند، از شکست خوردن واهمه دارند و گاها ترس از شکست مانع موفقیت آن ها می شود.
بالعکس یک فرد موفق می داند که در مسیر موفقیت ممکن است دچار شکست شود و هر شکست یا چالشی او را برای موفقیت های بیشتر در آینده کمک می کند.
اگر کاری مطابق میل یک کمال گرا پیش نرود او ممکن است دچار خود سرزنشی یا خود انتقادگری شود اما یک فرد موفق انعطاف پذیری و سازگاری بالایی دارد.
کمال گرایان استانداردهای غیر منطقی دارند اما یک فرد موفق استانداردهایی مطابق با واقعیت برای خود ترسیم می کند.یک کمال گرا عزت نفس پایین تر و سخت گیری بیشتری به نسبت یک فرد موفق دارد.

نظر روانکاوی درباره کمال گرایی

از رویکرد روانکاوی، زمانی که فراخود یا خود آرمانی در ساختار شخصیت انسان به قدرت برسد، کمال گرایی در انسان به وجود می آید و در این حالت نهاد و خود توسط فراخود سرکوب می شوند؛ نهاد و خود دو ساختار شخصیتی دیگر می باشند.

آرمان ها، استانداردهای شخصی، اصول و قوانین و ایده آل های ما در فراخود جای دارند؛ افراد به هنگام انجام کارها و فعالیت ها بر اساس استانداردها و ارزش های شخصی احساس رضایت و آرامش را تجربه می کنند اما اگر فراخود دائما نهاد و خود را سرکوب کند، کمال گرایی به صورت افراطی و بیش از اندازه در فرد نمود پیدا می کند.
هرچه خود بتواند متعادل تر رفتار کند، کمال گرایی حالت مثبت و کارآمد تری خواهد داشت.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد کمال گرایی و انواع تست های کمال گرایی صحبت کردیم. کمال گرایی را رفتاری برای بدون عیب و نقص بودن تعریف کردیم و انواع کمال گرایی مثبت و منفی را در این مقاله توضیح دادیم.

در صورتی که تمایل به ارزیابی کمال گرایی در خود داشتید، می توانید از تست های کمال گرایی استفاده کنید. تیم ای سنج در این مقاله چند نمونه از تست های معتبر برای ارزیابی کمال گرایی را به شما معرفی کرده است.

 آیا شما هم فردی کمال گرا هستید؟ برای مقابله با کمال گرایی مخرب چه راهکارهایی را در پیش گرفته اید؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.

موسیقی درمانی چیست
تجاوز کلامی چیست | علائم، ویژگی و راه‌های مقابله
سوگ جمعی چیست | علت ایجاد و راه‌های مقابله با آن
مهارت همدردی چیست | روش تقویت آن

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • کمال گرایی چیست؟

    • برای توصیف کمال گرایی می توانیم بگوییم، کمال گرایی نوعی نیاز به کامل بودن و یا کامل به نظر رسیدن معنا می شود. در حالت دیگر می توان کمال گرایی را باور فرد برای رسیدن به کمال و نهایت یک چیز توصیف کنیم. کمال گرایی عموما در میان افراد به عنوان یک ویژگی مثبت به جای ویژگی منفی توصیف می شود.
  • کمال گرایی به چند دسته تقسیم می شود؟

    • استاندارد شخصی، خود انتقادی، افراطی، سازگار و....
  • نشانه های کمال گرایی چیست؟

    • تفکر همه و هیچ، اهمال کاری، عزت نفس پایین، تحت فشار بودن و...
  • معایب کمال گرایی چیست؟

    • خود انتقادی، خود سرزنش گری، افسردگی، اضطراب و..
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید