تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
فومو (FOMO) یا ترس از دست دادن چیست؟ مدت مطالعه: 8 دقیقه
ای سنج 13 دی 1400 مدت مطالعه: 8 دقیقه

فومو (FOMO) یا ترس از دست دادن چیست؟

آیا تا حالا برای شما هم پیش آمده که به یک مهمانی دعوت شوید و ساعات خوب و خوشی را در این مهمانی سپری کنید اما احساس کنید دوستان شما در حال خوش گذرانی بیشتری هستند یا از اینکه یک موقعیت شاد و خوشایند دیگر را از دست داده باشید، بترسید؟ تا به حال شما هم با جستجو در صفحات مجازی این احساس را داشته اید که دیگران چقدر خوب و خوشبخت هستند و چرا زندگی شما خسته کننده است؟ اصلا نگران نباشید! احساس شما یک احساس رایج است و جالب است بدانید روان شناسان برای این احساس هم یک اسم گذاشته اند؛ فومو یا ترس از دست دادن، نام احساس شماست!

این روز ها فومو یا ترس از از دست دادن، میان همه ی ما شیوع رو به افزایشی داشته است. هر فردی ممکن است تحت تاثیر فومو قرار بگیرد و اگر تاثیر این ترس، بیش از اندازه شود، سلامت روان به خطر می افتد! در این مقاله قرار است در مورد فومو (FOMO) و تاثیراتی که بر ما خواهد گذاشت، صحبت کنیم. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:

فومو (FOMO) چیست؟

فومو مخفف کلمه ی (fear of missing out) می باشد؛ این ترس در مواقعی که شما احساس می کنید دیگران بیشتر از شما تفریح می کنند و به اصطلاح بیشتر از شما خوش می گذرانند، زندگی بهتری دارند و اتفاقات زیباتر و بهتری را تجربه می کنند، در شما اتفاق می افتد.

فومو شامل یک حس حسادت عمیق می شود و بر عزت نفس شما تاثیر می گذارد؛ به نظر شما چه مواردی منجر به تشدید این احساس می شود؟ درست حدس زدید! شبکه های اجتماعی همچون اینستاگرام، فیس بوک و .. بر ایجاد این احساس تاثیر زیادی دارند؛ شما با مشاهده ی عکس ها، استوری های سی ثانیه ای و .. احساس می کنید که فرد مقابل چقدر خوشبخت است، دائما در حال تفریح و سرگرمی و .. می باشد و احساس فومو را در خود تقویت می کنید!

بیشتر بدانید

فومو فقط به این معنا نیست که در این لحظه می توانستید تجربه ی بهتری داشته باشید، بلکه به معنای از دست دادن یک چیز مهم که دیگران در حال حاضر آن را تجربه می کنند، نیز می باشد.

برای اینکه معنای این احساس را بهتر درک کنید، به مثال های زیر توجه کنید:

دوستان شما در یک مهمانی آخر هفته دعوت شده اند اما شما در این مهمانی حضور ندارید، همکار شما به علت تلاش و پشتکارش ترفیع درجه گرفته است، اما شما به جای خوشحال شدن از خوشحالی دیگران، یک احساس درماندگی ناشی از اینکه چیز مهمی را از دست داده اید، دارید!

تاریخچه احساس فومو (FOMO)

احساس اینکه ممکن است خوشی و شادی بزرگی را از دست بدهید، سالیان گذشته مورد بررسی قرار گرفته است و یک ایده ی جدید نیست و شما می توانید آثار این احساس را در بقایای باقی مانده متون باستانی مشاهده کنید!

در سال 1996، این اصطلاح طی یک تحقیق پژوهشی توسط دکتر دان هرمان مطرح شد؛ ترس از دست دادن! اما با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و استفاده از شبکه های اجتماعی این احساس در میان ما انسان ها، روند رو به افزایشی داشته است و موقعیتی فراهم شده است که ما زندگی عادی خودمان را با بخشی از زندگی افراد که در شبکه های اجتماعی به نمایش گذاشته می شود، مقایسه کنیم و همین موضوع باعث می شود که فکر کنیم دیگران شادتر، خوشبخت تر، سرگرم تر، پولدار تر از ما هستند!

واقعیت امر این است که رسانه های اجتماعی فضایی را برای رقابت و به اصطلاح لاف زدن و پز دادن ایجاد کرده اند؛ در نتیجه مردم به جای قدردانی از داشته های خود، بر کمبود های خود تمرکز می کنند!

تاثیرات فومو

محققان به جهت بررسی احساس ترس از دست دادن، تحقیقاتی انجام داده اند و متوجه شده اند که تاثیرات منفی فومو بیش از آن چیزی است که ما فکر می کنیم؛ نتایج تحقیقات به شرح زیر است:

  •  نوجوانان بیش از دیگر افراد جامعه از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند و فومو باعث استفاده ی بیشتر از شبکه های مجازی می شود؛ دخترانی که مبتلا به اختلال افسردگی هستند و پسرانی که اضطراب دارند، تمایل بیشتری به استفاده از شبکه های مجازی دارند و در نتیجه این نوجوانان به علت تحت تاثیر قرار گرفتن، استرس بیشتری را تجربه می کنند.
  • طبق مطالعه ی دیگری، فومو در سنین متفاوت و در جنسیت مختلف تجربه می شود و با استفاده ی بیشتر از تلفن همراه و شبکه های اجتماعی در ارتباط است. همچنین استفاده از تلفن همراه با ترس از ارزیابی مثبت و منفی در ارتباط است و همین موضوع بر خلق و خو تاثیر منفی می گذارد.
  • در مطالعه ی دیگری، احساس فومو، با رضایت کمتر از زندگی، احساس برآورده شدن کمتر نیازها در ارتباط بود.

چرا درگیر فومو می شویم؟

به نظر شما چه چیزهایی در ایجاد فومو نقش دارند؟ اگر نظر ما را بخواهید به شما می گوییم، زمانی که ما خودمان را با دیگران مقایسه می کنیم احتمال بیشتری دارند که درگیر فومو شویم و این احتمال زمانی به بالاترین حد خود می رسد که ما فکر کنیم، دیگران از ما خوشحال تر یا موفق تر هستند.
زمانی که انتظاراتمان را بالا می بریم یا طمع به سراغمان می آید، درصد ابتلا به فومو بیشتر می شود. 

چه چیزهایی باعث FOMO می شوند؟

فومو به دلایل مختلفی به وجود می آید؛ اما برخی از مهم ترین عواملی که باعث ایجاد ترس از دست دادن می شود، عبارت اند از:

  • شبکه های اجتماعی
  • تکنولوژی و وسایل هوشمند
  • برآورده نشدن نیازها و خواسته ها
  • رضایت کمتر از زندگی
  • فعالیت زیاد در فضای مجازی
بیشتر بدانید

نتایج تحقیقات حاکی از آن است، ترس از دست دادن با ناراحتی و نارضایتی از زندگی در ارتباط است؛ این احساسات ما را به سمت استفاده ی بیشتر از صفحات مجازی سوق می دهد.

فومو چه پیامد هایی را به همراه دارد؟

اینکه مداوم به این مسئله فکر کنیم دیگران از ما خوشحال ترند یا زندگی بهتری دارند، ما را با مشکلات جدی روبه رو می کند.  بنابراین، اگر بخواهیم مختصر و مفید پیامد های  منفی فومو را نام ببریم، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ناراحتی بیش از اندازه
  • تحریک احساس حسادت
  • رضایت کمتر از زندگی
  • استرس بالا
  • ترس از ارزیابی مثبت
  • ترس از ارزیابی منفی
  • نیاز به تایید شدن توسط دیگران
  • تعامل کمتر با دیگران
  • و..

نشانه های فومو چیست؟ 

اگر دوست دارید بدانید مبتلا به فومو هستید یا نه، به برخی نشانه هایی که در افراد مبتلا به فومو وجود دارد، توجه کنید:

  • نه گفتن برای شما سخت است و در اغلب موقعیت ها زمانی که دیگران از شما چیزی می خواهند یا شما را به جایی دعوت می کنند، بله می گویید.
  • اگر به مهمانی که دیگران دعوت هستند نروید یا از اخباری که دیگران دارند، مطلع نباشید، احساس طرد شدن یا ناامیدی می کنید و تصور می کنید دیگران شما را تنها گذاشته اند.
  • از زندگی شخصی خود رضایت کمی دارید.
  • بیشتر وقت خود را در شبکه های اجتماعی صرف جستجو در زندگی دیگران می کنید.
  • شما دائما برای انجام فعالیت های مختلف در تکاپو هستید و به محض تمام شدن یک فعالیت به سراغ فعالیت سرگرم کننده دیگری می روید.
  • دوست دارید در جمع دیگران درخشان باشید و نظرات مثبت دیگران را به خود جلب کنید.
  • و...

 توجه: در صورت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید.

راهکارهای کاهش فومو

راهکارهای کاهش فومو (FOMO) 

اگر شما هم تجربه ی احساس فومو را دارید و فکر می کنید گاها تحت تاثیر شبکه های مجازی قرار می گیرید، خوشبختانه با به کار بردن راهکارهایی می توانید احساس " ترس از دست دادن" را در خود کمتر کنید؛ برخی از راهکارهای کاهش احساس فومو عبارت اند از:

 قطع تعامل با شبکه های اجتماعی

یکی از راهکارهای موثر کاهش احساس فومو، قطع و محدود کردن تعامل با شبکه های اجتماعی است؛ همان طور که پیش تر گفتیم، شبکه های اجتماعی به افزایش فومو کمک می کنند. بنابراین اگر فکر می کنید که بیش از اندازه به زندگی دیگران توجه می کنید، زندگی خود را با آنان مقایسه می کنید و در نهایت ترس از دست دادن دارید، به صورت دوره ای، استفاده ی خود را از شبکه های اجتماعی محدود کنید.

 پیدا کردن مشکل

ریشه ی ناراحتی و نارضایتی خود از زندگی را پیدا کنید، دلیل اینکه چرا احساس می کنید زندگی دیگران بهتر است و شما فکر می کنید می توانستید زندگی بهتری داشته باشید و در لحظه شادتر باشید را پیدا کنید. یافتن دلیل این احساس، قدم خوبی برای کاهش فومو می باشد.

 تغییر تمرکز

اگر به دنبال کاهش احساس فومو در خود هستید، به جای تمرکز بر کمبود های خود بر داشته هایتان تمرکز کنید؛ درست است که ممکن است تحت تاثیر صفحات و پست های شبکه های مجازی قرار بگیریم، اما باور کنید این راهکار کاملا قابل اجرا است.
با افراد مثبت معاشرت کنید و به خودتان احساس خوبی داشته باشید.
صفحات مجازی که به ایجاد فومو در شما کمک می کند را حذف کنید و صفحاتی که منجر به شادی بیشتر شما می شود یا برای شما مفید است را دنبال کنید.

 نوشتن اتفاقات روزمره

یک سوال از شما دارم، به نظر شما تمام پست ها و اتفاقاتی که در شبکه های مجازی می بینید، واقعی هستند؟ یا ممکن است صرفا یک نمایشی برای جلب توجه یا افزایش فالور باشد؟

پس از اینکه صادقانه به سوالات بالا پاسخ دادید، می توانید یک دفترچه برای خود درست کنید؛ اگر تمایل ندارید تمام اتفاقات خوشایند بزرگ و کوچکی که برایتان رخ می دهد را در صفحه مجازی خود به اشتراک بگذارید، می توانید این اتفاقات را در دفترچه خود ثبت کنید و در مورد آن ها در این دفترچه بنویسید.

مزیت درست کردن این دفترچه برای شما علاوه بر کاهش احساس فومو و تاثیر پذیری کمتر از شبکه های اجتماعی، در این است که، به جای تایید دیگران بر داشته ها و خوشی های خود تمرکز می کنید.

 تمرین ذهن آگاهی

ذهن آگاهی به شما کمک می کند در لحظه بمانید و از زندگی خود لذت ببرید. با کمک ذهن آگاهی به جای غصه خوردن می توانید به سرگرمی ها و شادی های اکنون خود، تمرکز کنید.

جستجوی ارتباطات واقعی

قطعا برای همه ی ما پیش آمده است که در دوره ای از زندگی احساس تنهایی، انزوا و افسردگی داشته باشیم و به دنبال آن، به تعلق و دوست داشته شدن نیاز پیدا کنیم و در پی آن در صفحات مجازی عکس یا فیلمی را به اشتراک بگذاریم و به پیدا کردن دوست مجازی پناه بیاوریم. اما متاسفانه تعامل با دیگران در صفحات مجازی همیشه راهکاری مثبت و موفقیت آمیز به نظر نمی رسد و گاها از چاله به چاه افتادن است.

به جای روی آوردن به شبکه های مجازی، چرا با دوستان قدیمی و یا فردی که از قبل می شناسیم و پتانسیل دوستی با ما را دارد، یک قرار ملاقات حضوری نمی گذاریم؟ برنامه ریزی برای ملاقات دوستان قدیمی، گردش گروهی، صحبت با دیگران و .. راهکارهایی هستند که به ما در کاهش احساس فومو کمک می کنند.
اگر نمی توانید از راهکارهای بالا استفاده کنید، فرستادن پیام به دوستانی که از قبل می شناسید را امتحان کنید و با گذاشتن پست یا استوری منتظر لایک شدن یا دیده شدن نباشید.

تمرکز بر قدردانی

شکر گذاری منجر به احساسسات مثبت در شما می شود؛ این جمله را تحقیقات اثبات کرده اند! تمرکز بر داشته ها، قدردان بودن و شکر گذاری منجر به احساس شادی، خوشبختی، روحیه بالا و کاهش احساس فومو در شما می شود. قدردانی باعث می شود کمتر تحت تاثیر شبکه های اجتماعی قرار بگیرد و ترس از دست دادن نداشته باشید.

 زندگی در لحظه

زندگی فرصتی است که تکرار دوباره نخواهد داشت؛ از هر لحظه ای که در آن قرار دارید، نهایت لذت را ببرید. تماشای سریال با اعضای خانواده، نوشیدن یک لیوان قهوه و ... به معنای زیستن در لحظه است. اگر بتوانید در لحظه بمانید و گذشته را رها کنید، ترس از دست دادن کمتری را تجربه می کنید.

فومو در بازارهای مالی چیست؟ (ترس از دست دادن فرصت)

در انتهای این مقاله، لازم دانستیم نکته مهمی را به شما بگوییم؛ جالب است بدانید احساس رایج فومو این روزها در بازار های مالی هم جای خودش را پیدا کرده است. افرادی که در بازارهای مالی فعالیت و کسب درآمد دارند، فومو را تجربه می کنند. تجربه فومو در بازار های مالی به صورت های مختلفی خودش را نشان می دهد:

  • نارضایتی از وضعیت بازار
  • نارضایتی از وضعیت مالی
  • نارضایتی از وضعیت اقتصادی
  • تفکر در مورد اینکه دیگران در وضعیت مالی بهتری قرار دارند.
  • دیدگاه نادرست نسبت به آینده
  • تصمیمات آنی و لحظه ای برای پولدارتر شدن

فومو در بازار مالی

توجه

اگر در بازارهای مالی فعالیت می کنید، باید از فومو دوری کنید چرا که ترس از دست دادن یک دشمن جدی برای معامله صحیح می باشد.

تاثیر فومو بر بازار ارز دیجیتال

خوب همان طور که می دانید بازار ارز دیجیتال یکی از پرنوسان ترین بازار های مالی است. شاید بتوان گفت یکی از دلایل وجود فومو در بازار ارز های دیجیتالی همین نوسانات است. فومو به تنهایی باعث سود زیاد در ارزهای اتریوم و بیت کوین بوده است. می پرسید چگونه؟ خوب در ابتدا بسیاری از سرمایه گذاران به سراغ خرید و فروش این ارز ها نمی رفتند اما کمی بعد به دلیل ترس از دست دادن فرصت یا سرمایه، عده ای به خرید این ارزها روی آورند و نتیجه؟ می بینید که امروز این ارزها در بازار سرمایه به سود زیاد دست پیدا کردند.
پس اگر سرمایه گذاری احساس کند که یک رمز ارز پتانسیل احتمالی برای رشد و سوددهی را دارد، برای از دست ندادن سرمایه و پیشی گرفتن از دیگران به سراغ خرید آن می رود.

علت به وجود آمدن فومو در بازار های اقتصادی ارزهای دیجیتال و معامله گران

از نظر معامله گران چند تا دلیل می تواند باعث به وجود آمدن فومو در بازار های دیجیتالی شود؛ چه دلایلی؟

  • اخبار کذب و شایعه پراکنی تاثیر زیادی بر احساس از دست دادن فرصت دارد.
  • دستیابی به سود زیاد و از دست ندادن فرصت سرمایه گذاری می تواند منجر به فومو شود.
  • ناپایدار بودن و نوسانات در بازار ارز باعث می شود معامله گر به فکر سرمایه گذاری و از دست ندادن فرصت های پنهان شود. 

مقابله با فومو ارز دیجیتال

چه کار کنیم که گرفتار فومو در بازار ارز دیجیتال نشویم؟

  • سرمایه گذاری خود را بر اساس استراتژی و باورهای مخصوص به خودتان پیش ببرید.
  • در هنگام معامله به توانایی، مهارت و دانش خود تکیه کنید.
  • اخبار مرتبط با بازار های رمز ارز را فقط از منبع معتبر دنبال کنید.
  • به شایعات و اخبار دروغ در مورد نوسان رمز ارز توجه نداشته باشید.
  • رسانه های اجتماعی تاثیر زیادی بر معامله رمز ارز دارند، زمان معامله از شبکه های اجتماعی و استرس آن دوری کنید.
  • ممکن است در سرمایه گذاری شکست بخورید یا با چالش هایی رو به رو شوید؛ اگر فرصتی را از دست دادید، احساس پشیمانی نکنید.

اصطلاح فاد (FUD) به چه معناست؟

فاد به معنای ترس، عدم اطمینان و شک است و خلاصه کلمات Fear, Uncertainty, Doubt می باشد. اگر با بازارهای رمز ارز آشنایی داشته باشید، احتمالا اصطلاح تریدر دچار فاد شده است را شنیده اید. فاد به تنهایی می تواند منجر به از دست رفتن سرمایه و آسیب به بازار شود. فاد حالت کلی فومو است و به جای یک شخص می تواند یک بازار را تحت تاثیر قرار دهد. اگر فاد رخ دهد، قیمت تمام رمز ارز ها تحت تاثیر منفی قرار می گیرد. 

وقتی یک فرد یا گروه یا شرکت در مورد یک ارز دیجیتال اطلاعات غلط می دهد یا شایعه پراکنی انجام می دهد و باعث نشر اخبار غلط در مورد یک ارز دیجیتالی می شود، معامله گران با ترس، شک و تردید رو به می شوند. به این حالت اصطلاحا فاد گفته می شود.
یادتان باشد فاد با اطلاعات تایید نشده از منبع غیر موثق در ارتباط است. 

دلایل بوجود آمدن فاد در بازار ارز دیجیتال

اینکه چرا بازار ارز دیجیتال دچار فاد می شود، دلایل متعددی دارد. اما چند چند دلیل در ایجاد آن نقش جدی دارد. این دلایل عبارت اند از:

  • افت شدید قیمت رمز ارز در یک مدت زمان کوتاه
  • بدگویی یا ایجاد شایعه در مورد برخی رمز ارز ها توسط سرمایه گذاران معروف و بزرگ
  • برخی رویداد ها یا سخنرانی های خاص در دنیا
  • قانون گذاری دولت در مورد رمز ارز
  • شایعه قانون گذاری دولت برای رمز ارز
  • و...

جومو (JOMO) چیست؟

قبل از آنکه ادامه مطالب ترس از دست دادن را بیان کنیم، جالب است بدانید ترس از دست دادن یا (FOMO) یک حالت متضاد با خودش را دارد و آن لذت از دست دادن (JOMO) می باشد. بر خلاف فردی که ترس از دست دادن دارد، فردی که جومو را تجربه می کند، از دست دادن وقایع خوشایند نه تنها ناراحتش نمی کند بلکه دوری از فضای مجازی و مهمانی و .. خوشحالش می کند. 

فوبو (FOBO) چیست؟

این اصطلاح که احساسی مشابه فومو می باشد توسط یک نویسنده و سرمایه گذار آمریکایی به نام پاتریک جیمز ابداع شد. فوبو به چه معناست؟ فوبو (FOBO) یعنی ترس از گزینه های بهتر. در دنیای پر مشغله و وابسته به تکنولوژی بسیاری از افراد این ترس را تجربه می کنند؛ به گونه ای که در هنگام تصمیم گیری و انتخاب از، از دست دادن گزینه های بهتر می ترسند.

 جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد فومو (FOMO) یا ترس از دست دادن صحبت کردیم. این احساس رایج، با استفاده از شبکه های مجازی در ارتباط است و در هر سن و جنسیتی دیده می شود. شما با استفاده از راهکارهایی همچون قدردانی و تمرکز بر داشته ها می توانید این احساس را در خود کمتر کنید؛ زمانی که ترس از دست دادن کمتری داشته باشیم، اضطراب کمتر و زندگی شادتری خواهیم داشت.

 آیا شما هم ترس از دست دادن (FOMO) را تجربه کرده اید؟ چه راهکارهایی را برای کاهش این احساس به کار برده اید؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • فومو چیست؟

    • این ترس در مواقعی که شما احساس می کنید دیگران بیشتر از شما تفریح می کنند و به اصطلاح بیشتر از شما خوش می گذرانند، زندگی بهتری دارند و اتفاقات زیباتر و بهتری را تجربه می کنند، در شما اتفاق می افتد
  • جومو به چه معناست؟

    • فردی که جومو را تجربه می کند، از دست دادن وقایع خوشایند نه تنها ناراحتش نمی کند بلکه دوری از فضای مجازی و مهمانی و .. خوشحالش می کند.
  • فوبو چیست؟

    • یعنی احساسی که در هنگام تصمیم گیری و انتخاب از، از دست دادن گزینه های بهتر می ترسید.
  • راهکارهای کاهش فومو چیست؟

    • پیدا کردن مشکل، تغییر تمرکز، نوشتن اتفاقات روزمره، ذهن آگاهی و ...
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید