علائم بحران میانسالی چیست؟ آیا میانسالی سخت ترین شرایط زندگی است؟
شواهد نشان می دهد که افراد در میانسالی بیشتر از هر زمان دیگری با مساله مرگ دسته و پنجه نمر می کنند. گاهی اوقات فرد در این دوره سنی مسئولیت های خود را کنار گذاشته و به کارهای سرگرم کننده روی می آورد. بحران میانسالی به لحاظ فردی و اجتماعی چالش هایی را به همراه دارد که می تواند زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله با ما همراه باشید تا در رابطه با این بحران و جنبه های آن بیشتر بدانیم.
- مروری بر بحران میانسالی
- آیا بحران میانسالی حقیقت دارد؟
- علائم بحران میانسالی
- علت های بحران میانسالی
- بحران میانسالی و افت و کاهش شادی
- بحران میانسالی در برابر افسردگی
- بحران میانسالی در برابر زوال عقل
- جنبه های مثبت بحران میانسالی
- چه زمانی به خاطر بحران میانسالی به روانشناس مراجعه کنم؟
- چگونه به افراد در شرایط بحران میانسالی کمک کنیم؟
- جمع بندی ای سنج
مروری بر بحران میانسالی
فرض بر این است که پیرشدن منجر به افسردگی و اضطراب و از دست رفتن معنای زندگی می شود. با این پیش فرض بحران میانسالی دوره ای است که برای افراد پذیرفتن این مطلب که زندگی آن ها در میانه های راه است دشوار است. این تقلا گاهی باعث می شود که ان ها مجددا احساس جوانی نموده و فعالیت هایی را انجام دهند که این مساله را بازتاب نماید. البته تلاطم های عاطفی که برخی از افراد در میانسالی تجربه می کنند، همواره باعث تغییرات عمده در سبک زندگی نمی شود.
آیا بحران میانسالی حقیقت دارد؟
می توان گفت این بحران برای همه افراد میانسال رخ نمی دهد. حتی این مساله تحت تاثیر فرهنگ قرار داشته و مطالعات نشان می دهد که در بسیاری از مناظق جهان چنین واکنش هایی در افراد میانسال رخ نمی دهد. بنابراین عده ای از پژوهشگران بر این باورند که بحران های ایجاد شده در این سن به ساختارهای اجتماعی بر می گردد. در مطالعات و نظرسنجی های انجام شده در آمریکا نتایج بیانگر آن است که 26 درصد از شکرت کنندگان از بحران میانسالی رنج می برند. در اکثر این افراد بحران میانسالی قبل از چهل سالگی یا بعد از 50 سالگی رخ داده است.با این حال ، بیشتر شرکت کنندگان در نظرسنجی گفتند که بحران میانسالی آنها قبل از 40 سالگی یا بعد از 50 سالگی رخ داده است.
تعداد قابل توجهی از افرادی که بحران میانسالی را تجربه کرده اند گزارش نموده اند که این اتفاق بیشتر ناشی از افزایش سن به عنوان یک واقعه بزرگ است. به اعتقاد آن ها برخی از عوامل مانند طلاق، بیکاری، مرگ عزیزان می توانند بحران میانسالی را تحت تاثیر قرار دهند
علائم بحران میانسالی
از آنجا که "بحران میان زندگی" تشخیص رسمی در نظام طبقه بندی اختلالات نیست، تحقیق روی آن برای محققان دشوار است. پژوهشگران معمولاً از نظر دیدگاه هایی که بحران میانسالی را توضیح می دهند، اختلاف نظر دارند. بسیاری از مطالعات به پاسخ افراد در مورد اینکه آیا بحران میانسالی را تجربه کرده اند بستگی دارد. البته ممکن است آنچه یک فرد به عنوان بحران تعریف می کند با آنچه شخص دیگری به عنوان بحران تصور می کند مطابقت نداشته باشد.
اگرچه یک بحران میانسالی معمولاً با ترس از مرگ یا تمایل به جوان شدن دوباره همراه است، اما احساساتی که در طی یک بحران میانسالی تجربه می شوند، ممکن است تفاوت زیادی با رنج شخصی نداشته باشند. بنابراین این نوع بحران ممکن است با هر بحران و مشکل دیگری در زندگی، اشتباه گرفته شود.
انجمن روانشناسی آمریكا بر این باور است که "تغییرات آشكار و ناگهانی در رفتار" می تواند باعث بروز بحرانهای عاطفی شود. نمونه هایی از تغییر رفتار می تواند:
بی توجهی به بهداشت شخصی
تغییرات بزرگ در الگوی خواب
کاهش وزن یا افزایش وزن
نوسانات خلقی واضح ، مانند افزایش عصبانیت، تحریک پذیری، غم یا ترس.
کناره گیری کردن از عادت های روزانه
علت های بحران میانسالی
در بسیاری از افراد بحران میانسالی زمانی رخ می دهد که روابط و نقش ها در زندگی تغییر می کنند. در برخی از افراد لازم است تا با افزایش سن والدین، از آن ها محافظت نمایند. در برخی دیگر ممکن است فرزندان از خانه خارج شده و دچار احساس تنهایی شوند.
ممکن است برای برخی از افراد میانسالی احساس پشیمانی از کارهای گذشته باشد. در این دوران زمان پیری بیش از هر دوره دیگری آشکار و نزدیک می شود. برخی ممکن است به بیماری هایی مبتلا شوند و عده ای نیز احساس کننده که قوای جسمی شان نسبت به گذشته خیلی تحلیل رفته است.
برای برخی از افراد، میانسالی زمان تأمل بسیار زیاد است. در این دوران فرد سال های زندگی خود را مرور کرده و با خود می اندیشد که اگر راه دیگری را انتخاب می کرد چه اتفاقی می افتاد. برخی از افراد از اینکهع شغل دیگری را انتخاب نکرده اند غمگین می شوند. عده ای نیز به روزهای خوش و تجربه های شیرین گذشته شان فکر می کنند. در هر صورت به نظر می رسد در این دوره درون نگری فرد بیشتر شده و سعی می کند خود را در فرایند زندگی گذشته بیشتر ارزیابی نمایند. البته برای افرادی که هدف گرا هستند این درون نگری به صورت دیگری رخ می دهد. آن ها به جای غرق شدن در سال های گذشته زندگی، سعی می کنند اهداف بزرگتری را برای نیمه دوم زندگی خود ترسیم نمایند.
بحران میانسالی و افت و کاهش شادی
مطالعات بیانگر آن است که شادی به صورت U می باشد. در اواخر دوره بلوغ افراد شادی شان کاهش یافته و تا 40 سالگی ادامه دارد. شادی پس از 50 سالگی روند صعودی پیدا می کند.
داده های نیم میلیون آمریکایی و اروپایی نشان داد که این روند درست است. افراد 60 ساله خوشحالی بیشتری نسبت به افراد 40 ساله گزارش می کنند.
با این حال، به نظر نمی رسد این منحنی U شکل جهانی باشد. شواهد بیانگر آن است که این مدل در کشورهای با درآمد بالا بیشتر دیده می شود. کاهش تدریجی شادکامی می تواند دلیل این امر باشد که چرا برخی از افراد دچار بحران میانسالی می شوند. آن ها در بحرانی قرار می گیرند که نمی توانند از زندگی لذت ببرند.
اگرچه داده ها حاکی از آن است که افراد در اواخر زندگی دوباره شادتر می شوند، اما یک باور عمومی وجود دارد که با افزایش سن، شادی همچنان کاهش می یابد. در نتیجه برخی از افراد در چهل سالگی ممکن است فکر کنند که زندگی فقط بدتر می شود، که این امر می تواند منجر به بحران میانسالی شود.
بحران میانسالی در برابر افسردگی
این احتمال وجود دارد که در برخی از افراد میانسالی با افسردگی همراه باشد. آن ها ممکن است این افسردگی خود را به عنوان بحران میانسالی در نظر بگیرند. بر اساس گزارش های مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها زنان 40 تا 59 ساله بالاترین میزان افسردگی را گزارش می کنند.
میزان خودکشی در میانسالی به ویژه در مردان بیشتر دیده می شود. افراد 45 تا 54 ساله بیشتر از هر گروه سنی دیگر خودکشی می کنند.
چنانچه افکار خودکشی دارید به شما توصیه می کنیم که همین الان تلفن را برداشته و با مرکز 123 تماس بگیرید.
آیا بحران میانسالی باعث افسردگی می شود؟ یا اینکه افسردگی باعث بحران میانسالی می شود؟ آیا افسردگی که افراد میانسال تجربه می کنند فقط همان بحران میانسالی است؟ آیا بحران میانسالی خطر خودکشی را افزایش می دهد؟ سوالاتی که پرسیدیم به طور دقیق مورد بررسی قرار نگرفته و شواهد علمی کمی به آن ها پاسخ مشخص داده اند.
بحران میانسالی در برابر زوال عقل
ممکن است مشکلات دیگر سلامتی با بحران منیانسالی در این دوره زندگی اشتباه گرفته شود. تغییر در رفتار و شخصیت گاهی ممکن است ناشی از زوال عقل یا دمانس باشد. علی رقم آنچه که عموم تصور می کنند زوال عقل و آلزایمر ممکن است در این دوره سنی نیز بروز نماید. انجمن آلزایمر گزارش داده است که 5 درصد موارد آلزایمر مربوط به قل از 65 سالگی است.
افراد مبتلا به زوال عقل زودرس ممکن است در برنامه ریزی، سازماندهی یا پیش بینی وقایع مشکل داشته باشند. از این رو، آنها به راحتی دچار استرس یا گیجی می شوند. شواهد علمی نشان می دهد که اکثر زوجین تغییرات شخصیت همسر خود را به بی تفاوتی یا بحران میانسالی نسبت می دهند. این در حالی است که باید گزینه های دیگر مانند دمانس و آلزایمر نیز بررسی گردد.
جنبه های مثبت بحران میانسالی
پژوهشگران یافته هایی را نشان داده اند که نکات مثبتی در بحران میانسالی وجود دارد. یکی از این جنبه های مثبت افزایش کنجکاوی فردی است. بر اساس یافته های به دست آمده افرادی که خود را در بحران میانسالی می بینند نسبت به خود و دنیای اطرافشان کنجکاوی بیشتری دارند. این کنجکاوی و درون نگری می تواند منجر به ایجاد ایده ها و فرصیت های جدیدی گردد که یپامد آن پیشرفت های جدید پس از خروج از بحران است.
چه زمانی به خاطر بحران میانسالی به روانشناس مراجعه کنم؟
بحران میانسالی می تواند منجر به تغییرات مثبتی شود که نیازی به کمک تخصصی ندارند. شاید روحیه بیشتری پیدا کنید یا تصمیم بگیرید که معنای زندگی خود را تغییر داده و جنبه های جدیدی در زندگی را تجربه نمایید. اما در عین حال ممکن است بحران میانسالی بر سلامتی فرد تاثیرات منفی بگذارد. زمانی که در بحران میانسالی عملکرد اجتماعی و حرفه ای تان دچار مشکل می شوشد لازم است تا به روانشناس مراجعه نمایید. مواردی که در آن لازم است به روانشناس مراجعه کنید عبارتند از:
پریشانی عاطفی بر توانایی خوابیدن یا اشتهای شما تأثیر گذاشته است.
نمی توانید روی کار خود تمرکز کنید.
تغییر خلق و خوی شما باعث شده است که روابطتان با دیگران دچار مشکل شود
علاقه خود را نسبت به فعالیت های تفریحی و سرگرمی از دست داده اید.
اگر در این دوران قصد دارید تغییرات عمده ای در زندگی ایجاد کنید، به عنوان مثال، پایان دادن به یک رابطه طولانی مدت، تغییر شغل احتمالا بحران میانسالی شدید است. بنابراین قبل از هر اقدامی لازم است تا با روانشناس صحبت نمایید.
چگونه به افراد در شرایط بحران میانسالی کمک کنیم؟
اگر فکر می کنید یکی از اعضاء خانواده یا از دوستانتان دچار بحران میانسالی شده است، چندین کار برای کمک به ان ها وجود داردو در ادامه به این موارد را با یکدیگر مرور می کنیم:
به آن ها گوش دهید – اجازه دهید عزیزانتان در مورد نیازهایشان صحبت کنند. بدون قضاوت گوش کنید و در ابتدا سعی کنید به ان ها توصیه ای نکنید.
نگرانی خود را ابراز کنید- از گفتن جملاتی نظیر اینکه "به نظر می رسد در بحران میانسالی قرار دارید" خودداری کنید. در عوض از سوالاتی استفاده کنید که برای طرف مقابل چالشی ایجاد نکند. به عنوان مثال؛ به نظر می رسد این روزها بیشتر به خودتان و گذشته فکر می کنید.
در رابطه با اهمیت مشاوره با آن ها صحبت کنید- فرد مقابل را تشویق کنید تا با یک متخصص صحبت کند. به او بگویید که ممکن است این مسائل ممکن است به خاطر تغییرات فیزیولوژیک باشد. به عنوان مثال ممکن است بیماری تیروئید می تواند باعث ایجاد تغییر روحیه گردد. مشورت با یک پزشک کمک می کند تا دلایل دیگر مانند دمانس و تغییرات فیزیولوژیک رد شده و فرد به روانشناس مراجعه کند.
یاددآوری جنبه های مثبت- به فرد بگویید که حالت هایی که الان دارد ممکن است یک نوع درون نگری و تعمق باشد که آثار آن ممکن است به صورت خلاقیت و نوآوری خود را نشان دهد. با این حال به وی یادآوری کنید که جهت هدایت درست شرایطی که در آن قرار گرفته است بهتر است به روانشناس مراجعه نماید. یک متخصص با تجربیاتی که دارد می توانید این بحران را در مسیر درست خود هدایت نماید.
اگر شخصی اقدام به خودكشی كرد - اگر شخصی تهدید كرد كه به خود یا دیگران آسیب می رساند، سریعاً اقدام كنید. در صورت لزوم ، با اورژانس اجتماعی تماس بگیرید. در شرایط بحرانی ممکن است اورژانس اجتماعی با آمبولانس به محل شما مراجعه نماید.
جمع بندی ای سنج
در این مقاله در رابطه با برحان میانسالی و آثار آن با هم صحبت کردیم. همانطور که دیدم بحران میانسالی هم نتایج مثبت و هم پیامدهای منفی را می تواند ایجاد نماید. مدیریت صحیح و درست این دوران از زندگی می تواند باعث تولد دوباره و خلق آثار بزرگ در نیمه دوم زندگی هر فرد باشد. توصیه می کنیم که حتما با آگاهی از جنبه های مختلف این دوران سعی کنید مسیر رشد و خودشکوفایی را طی نمایید.
نظر شما در رابطه با این بحران چیست؟ به نظر شما بحران میانسالی وجود دارد؟ آیا تا به حال به بحران میانسالی دچار شده اید؟ لطفا تجربه های خود از این شرایط زندگی را با ما به اشتراک بگذارید.