تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
شناخت شخصیت از روی رفتار مدت مطالعه: 6 دقیقه
ای سنج 08 مهر 1402 مدت مطالعه: 6 دقیقه

شناخت شخصیت از روی رفتار

روان شناسی را علم مطالعه رفتار و فرآیند های روانی تعریف کرده اند و این بدان معنا است که با مشاهده رفتار می توان به شناخت فرد، ویژگی های شخصیتی و حالات روانی او دست پیدا کرد.
رفتار انسان از گذشته تا به امروز یک موضوع مهم و جالب توجه برای روان شناسان با رویکرد های روان شناختی مختلف بوده است.

در این مقاله به بررسی برخی رفتارها و تاثیر آن بر شخصیت و ارتباط آن با برخی ویژگی های شخصیتی خواهیم پرداخت.

اهمیت شخصیت شناسی چیست؟

چرا شناخت شخصیت مهم است؟ هر انسانی دارای شخصیت منحصر به فرد می باشد و شخصیت باعث تمایز افراد از یکدیگر می شود. شناخت شخصیت از این رو مهم است که باعث خودشناسی می شود، خودآگاهی را بالا می برد و فرد را به نقاط قوت و ضعف شخصیتش آگاه می کند.

شخصیت شناسی به تصمیم گیری بهتر کمک کرده و از تنش درونی می کاهد و باعث خودکنترلی بهتر می شود.

نحوه شناخت شخصیت افراد از روی رفتار آن ها

همان طور که احتمالا خودتان هم می دانید، رفتار نمود بیرونی شخصیت هر فردی است؛ یعنی به واسطه رفتار افراد می توان پی به شخصیت آن ها برد و منش، تفکرات و برخی از باورهای آنان را درک کرد و شناخت.

در ادامه به بررسی چندین رفتار مختلف در موقعیت های اجتماعی می پردازیم:

رفتار برقراری ارتباط چشمی

اگر فرد به هنگام صحبت کردن با دیگران ارتباط چشمی برقرار می کند:

  • از اعتماد به نفس بالایی برخوردار است.
  • از صحبت کردن با دیگران لذت می برد و برقراری ارتباط کلامی برای او سخت نیست.
  • احتمالا این فرد برون گرا است.

رفتار وقت شناسی

افرادی که وقت شناس هستند و به موقع در هر موقعیتی حضور پیدا می کنند:

  • با نظم و انضباط هستند.
  • نظم ذهنی بالایی دارند.
  • برنامه ریزی برای آن ها مهم است.
  • تمایل به معاشرت با افراد وقت شناس دارند.
  • از افراد بد قول اجتناب می کنند.

رفتار ناخن جویدن

این رفتار همانند چک کردن مداوم تلفن همراه  یا تکان دادن پا جز رفتارهای اضطرابی است. ناخن جویدن مداوم نشان دهنده موارد زیر است:

  • تجربه اضطراب و استرس
  • نگرانی یا ناراحتی در مورد موضوعی خاص

نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید آن است که گاه افراد به دلیل مشغله کاری دائما تلفن همراه خود را چک می کنند و این نشان دهنده اضطراب فرد نیست.

رفتار متعهدانه

برای اینکه متوجه شوید یک فرد چقدر متعهد است و به حرف هایی که می زند، عمل می کند، به حرف هایی که در موقعیت های مختلف می زند، دقت کنید؛ مثلا اگر می گوید 5 دقیقه دیگر با شما تماس می گیرم، آیا واقعا در زمان گفته شده تماس برقرار می کند یا خیر.

البته گاه به دلایل غیر قابل پیش بینی فرد قادر به انجام برخی حرف های خود نیست و این مسئله قابل قبول است اما تکرار مکرر بی تعهدی و به اصطلاح زیر حرف زدن، کمی عجیب است و این رفتار فرد باید مد نظر قرار بگیرد.

رفتار با زیردستان

یکی از راه های شناخت فرد رفتاری است که با زیردستان و کسانی که به آن ها نیاز ندارد، می باشد. فرد را در موقعیت های اجتماعی مختلف مانند رستوران و برخوردش با گارسون ها، خیابان و برخوردش با پاکبان یا کودک کار در نظر بگیرید و ببیند چگونه با آن ها رفتار می کند؛ آیا در رفتارش همدلی است؟ آیا تمسخر است؟ آیا ترحم می کند؟
و سپس پی به بسیاری از ویژگی های شخصیتی او خواهید برد.

رفتار اهمیت به نظافت

اگر می خواهید بدانید فرد مقابل شما چقدر به تمیزی و نظافت اهمیت می دهد، علاوه بر پوشش و بوی عطر، به ماشین یا وسایل مرتبط با او دقت کنید و آنگاه متوجه میزان اهمیت او نسبت به نظافت خواهید شد.

رفتار سلام و احوال پرسی

از نوع سلام و احوال پرسی افراد می توان پی به شخصیت آن ها برد؛ مثلا میزان خون گرم بودن، صمیمی بودن، تمایل به اجتناب از دیگران و به اصطلاح قاطی نشدن با آن ها، میزان اهمیت به دیگران، میزان اعتماد به نفس و ... را می توان از رفتار آن ها متوجه شد.

رفتار نوشتن یا پر کردن فرم

به دست خط فرد توجه کنید! افرادی که خط خوبی دارند و با حوصله می نویسند، افرادی با نظم و انضباط هستند که به جزئیات اهمیت می دهند. اما بد خط نوشتن گواه عجول بودن فرد است.

رفتار حرف زدن

به نحوه سخن گفتن فرد توجه کنید؛ به کلماتی که موقع صحبت کردن از آن استفاده می کند، لحن و تن صدای او، میزان ادب و تلاشی که برای احترام گذاشتن به دیگران در کلام دارد را مد نظر قرار دهید تا بتوانید به درک بهتری از شخصیت فرد برسید.

رفتار پذیرش اشتباه

یکی دیگر از راه های شناخت شخصیت افراد، زمانی است که مرتکب اشتباه می شوند؛ آیا فرد زمانی که اشتباه می کند، اشتباهش را می پذیرد یا آن را به گردن دیگران می اندازد؟
اگر اشتباهاتش را می پذیرد، فرد مسئولیت پذیری است اما اگر از پذیرش اشتباه شانه خالی می کند، این فرد نه تنها مسئولیت پذیر نیست، بلکه راستگو هم نیست!

به رفتارهایی مانند معذرت خواهی پس از اشتباه کردن، بهانه و عذر آوردن و طفره رفتن از معذرت خواهی توجه کنید.

رفتار پذیرش اشتباه دیگران

مهم است که بدانید رفتار فرد در مقابل اشتباه دیگران چگونه است؛ آیا زود عصبانی می شود و اشتباه فرد را نمی پذیرد؟ اگر فرد از او معذرت خواهی کرد، عذر او را قبول می کند؟ فرد را به هنگام اشتباه کردن تحقیر می کند یا مورد تمسخر قرار می دهد؟ یا با او همدلی می کند و فرصت مجدد برای جبران اشتباه می دهد؟

رفتار در زندگی واقعی و مجازی

اگر می خواهید فرد مقابل را بهتر بشناسید، سری به صفحات مجازی او بزنید و ببینید رفتار او در دنیای مجازی چقدر شبیه رفتار او در دنیای واقعی است؟

آیا اهل نمایش یا شوآف است؟ یا زندگی معمولی خودش را در این فضا به نمایش می گذارد؟

رفتار با دیگران به هنگام احساس نیاز

رفتار فرد مقابل خود را زمانی که به چیزی یا فردی نیاز دارد، در نظر بگیرید تا به ویژگی های شخصیتی اش پی ببرید! این فرد با دیگران چگونه رفتار می کند؟ آیا منفعت طلب است یا منفعت دیگران را هم در نظر می گیرد؟ وقتی کارش با دیگران تمام شد، چگونه با آن ها رفتار می کند، آیا ارتباطش را با آن ها ادامه می دهد؟

رفتار برخورد با کودکان

می خواهید شخصیت فرد را بهتر درک کنید؟ به رفتارش با کودکان دقت کنید! اگر خوب رفتار کردن با کودکان را بلد است و با کودک همانند یک بزرگسال با احترام رفتار می کند، بدانید که او شخصیت خوب و سالمی دارد.
مهربانی با کودکان و رفتار درست با آن ها نشانه با محبت بودن فرد و درک بالای او از دنیای کودکان است.

نوع نگاه و رفتار نوشیدن

شاید تعجب کنید اما از نوع گاه فرد به هنگام نوشیدن چای یا قهوه می توانید تا حدی شخصیت او را درک کنید؛ اگر فرد به هنگام نوشیدن نوشیدنی به درون فنجان یا لیوان نگاه می کند، فردی با تمرکز بالا، آگاه از خود و شرایط و ایده آل گرا می باشد.

اگر فرد لبه لیوان را نگاه می کند، خیلی زود تحت تاثیر دیگران قرار می گیرد اما نسبت به آنچه در اطراف او می گذرد، آگاه است. این فرد برون گرا است و دیگران به او خیلی راحت اعتماد می کنند.

اگر فرد چشمان خود را می بندد، سعی بر پنهان کردن درد و رنج های خود دارد و دوست دارد خودش را سرگرم کند و برای لذت بردن از زندگی تلاش می کند.

رفتار تکان دادن دست

به حالات دست فرد مقابل دقت کنید! اگر فرد مقابل به هنگام صحبت کردن دست های خود را زیاد تکان می دهد، یک فرد با اعتماد به نفس و قدرتمند است که از ابراز خود ابایی ندارد.
اما اگر فرد به هنگام صحبت کردن دستانش را تکان نمی دهد، بدانید که کم رو و خجالتی است و اعتماد به نفس کمی دارد.

رفتار سوال پرسیدن

به صحبت های فرد مقابل توجه کنید؛ چقدر از خودش تعریف می کند؟ چقدر از خودش صحبت می کند و در مورد خودش اطلاعاتی را با شما در میان می گذارد؟
آیا این فرد دائما به دنبال به دست آوردن اطلاعات از شما است و مدام از شما سوالات مختلف می پرسد؟

رفتار سرعت واکنش

توجه کنید فرد در مقابل رفتارهای شما، درخواست هایتان یا حرف هایتان چگونه از خودش واکنش نشان می دهد! این موضوع دیگر راه شناخت شخصیت افراد است. افرادی که دیر به خواسته های شما توجه می کنند معمولا شخصیت های بی توجه هستند یا احترام کمی برای شما قائل می باشند.
البته برخی افراد به دلیل شخصیت آرامی که دارند مانند افرادی که تیپ شخصیتی ب دارند، سرعت واکنش پایین تری دارند؛ به این نکته توجه کنید!

شناخت شخصیت افراد از روی رفتار

رفتار خرید کردن

به رفتار خرید کردن او در موقعیت های مختلف دقت کنید؛ آیا فرد آگاهانه خرید می کند؟ به هنگام خرید، وسایل مورد نیازش را می خرد یا وسایلی که به آن نیاز ندارد را هم بر می دارد؟ آیا از خرید کردن و پرداخت وجه زیاد اجتناب می کند؟ ولخرج یا خسیس است؟

رفتار غذا خوردن

به شیوه غذا خوردن فرد دقت کنید؛ اگر فرد آهسته غذا می خورد احتمالا از زیر نظر بودن یا تحت کنترل بودن بدش نمی آید! این فرد راه لذت بردن از زندگی را بلد است.

اگر فرد خیلی تند غذا می خورد، هدف گرا و بلند پرواز است و دوست دارد تجربیات جدید به دست بیاورد اما صبر کمی دارد؛ دوری از حاشیه امن برای این افراد لذت بخش است.

رفتار راه رفتن

به راه رفتن فرد مقابل دقت کنید تا او را بهتر بشناسید! اگر فرد سرعت بالایی در راه رفتن دارد و متمایل به سمت جلو می باشد، فردی منطقی و تو اندیش است که رقابت با دیگران را دوست دارد و رفتار سردی با دیگران دارد.

اگر فرد شانه هایش را عقب می دهد و سرش را بالا نگه می دارد و سینه هایش رو به جلو است، شخصیت کاریزماتیکی دارد و شوخ طبع است. این فرد از اینکه در مرکز توجه قرار بگیرد، بدش نمی آید!

اگر فرد به هنگام راه رفتن وزنش را روی پاهایش می اندازد، به برقراری ارتباط با دیگران بیشتر از انجام کارها علاقه مند است و تمرکز زیادی بر زندگی شخصی دارد.

اگر فرد با سرعت بالا راه می رود و به زمین نگاه می کند، با ادب و درون گرا می باشد.

رفتار سلفی گرفتن

اگر فرد تمایل زیادی به سلفی گرفتن دارد و در سلفی هایش احساساتش را بروز می دهد، فردی است که تمایل به کسب تجربیات جدید دارد.

هرچه میزان سلفی گرفتن های فرد پایین تر باشد، تمایل او به داشتن و حفظ حریم خصوصی بالاتر است.

معرفی کتاب درباره شناخت شخصیت از روی رفتار

برای شناخت بهتر افراد باید به شخصیت آن ها توجه کرد و به منظور شخصیت شناسی می توان به نکات و موارد مختلفی از جمله رفتار و نوع زبان بدن توجه کرد. کتاب هایی که در زمینه شخصیت شناسی و زبان بدن نوشته شده است، به شما در زمینه شناخت شخصیت از روی رفتار کمک می کند.

در صورت تمایل به مطالعه کتاب در این زمینه پیشنهاد ما به شما، مطالعه کتاب های زیر است:

  • کتاب زبان بدن: چگونه از طریق حرکات بدن پی به افکار دیگران ببریم؟ نوشته آلن پیز؛ این کتاب راهنمایی برای جداسازی و بررسی هر یک از مؤلفه‌های زبان و حرکات بدن می باشد.
  • کتاب رمزگشایی از چهره: راهنمایی برای تشخیص هیجانات از روی سرنخ‌های چهره نوشته والاس وی فریزن می باشد. با مطالعه این کتاب می توانید از روی چهره و ظواهر آن به درک بهتری از شخصیت افراد برسید.
  • کتاب زبان بدن و استفاده از آن برای شناخت و جذب دیگران نوشته تری دی کلاک، به شما کمک می‌کند تا با شناخت زبان بدن اهداف و مقاصد خود را به کار گیرید و احساسات و نیات درونی طرف مقابل را متوجه شوید.

یادتان باشد، هنگام مشاهده رفتار دیگران، آن ها را قضاوت یا سرزنش نکنید؛ گاه دیگران به دلایلی که ما از آن بی خبریم، مجبور به انجام رفتارهایی می شوند که شاید برای ما ناخوشایند است اما باید علت آن را جستجو کنیم.

ارتباط بین تیپ شخصیتی و محترم بودن
ارتباط بین تیپ شخصیتی و لمس فیزیکی
ارتباط بین تیپ شخصیتی و خودکنترلی
ارتباط بین تیپ شخصیتی و جنبه احمقانه فرد
ارتباط بین تیپ شخصیتی و روابط معیوب
ارتباط بین تیپ شخصیتی و جدی بودن
مرد آلفا چیست؟ 10 نشانه شخصیتی یک مرد آلفا
شخصیت شناسی از روی چشم
شناخت شخصیت افراد با گروه خونی
شناخت شخصیت از روی قد

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • رفتار ناخن جویدن جز کدام رفتارهاست؟

    • جز رفتارهای اضطرابی می باشد.
  • اگر فرد به هنگام راه رفتن شانه هایش را عقب می دهد و سرش را بالا نگه می دارد، دارای چه ویژگی های شخصیتی است؟

    • اگر فرد شانه هایش را عقب می دهد و سرش را بالا نگه می دارد و سینه هایش رو به جلو است، شخصیت کاریزماتیکی دارد و شوخ طبع است. این فرد از اینکه در مرکز توجه قرار بگیرد، بدش نمی آید!
  • اگر فرد به هنگام صحبت کردن دست هایش را زیاد در هوا تکان می دهد به چه معناست؟

    • به معنای اعتماد به نفس بالا و احساس قدرت در وی است.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید