تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

اسب درمانی چیست؟ استفاده از اسب برای درمان بیماری های روانی مدت مطالعه: 7 دقیقه
ای سنج 10 آبان 1399 مدت مطالعه: 7 دقیقه

اسب درمانی چیست؟ استفاده از اسب برای درمان بیماری های روانی

حیوانات حمایت عاطفی زیادی برای ما ایجاد کرده و می توانند باعث آرامش باشند. جدا از ارتباطی که بین صاحب حیوان و حیوانات وجود دارد، گاهی از موجودات برای درمان استفاده می شود. خصوصا برای افرادی که تجربه های عاطفی ناخوشایندی دارند استفاده از حیوانات خانگی می تواند شرایط خوبی برای این زمینه ایجاد نماید. در ادامه به نوعی از حیوان درمانی به نام اسب درمانی را با هم مرور می کنیم:

اسب درمانی چیست؟

اسب درمانی نوعی روان درمانی است که در آن از اسب برای فرایند درمان روانشناختی استفاده می کند[1]. در این درمان افراد تحت نظارت یک روانشناس فعالیت هایی مانند نظافت، تغذیه و هدایت اسب را بر عهده می گیرند. هدف از این نوع مداخله پرورش مهارت هایی مانند تنظیم عاطفی، اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری می باشد.

درمان با استفاده از اسب با توجه به هزینه های آن ممکن است کمی عجیب و ترسناک باشد. با این حال اینت روش به دلیل شواهد تجربی در رابطه با اثرخبش آن محبوبیت زیادی پیدا کرده است. اصطلاحات مختلفی برای توصیف یا اشاره به روان درمانی با کمک اسب وجود دارد، از جمله:

بهداشت روان اسبها

مشاوره از اسب

روان درمانی که توسط اسب تسهیل می شود

اسب درمانی

آخرین اصطلاح یعنی اسب درمانی، می تواند به اشکال دیگری از درمان مانند کاردرمانی اشاره نماید.

تاریخچه اسب درمانی

از زمان یونانیان باستان از اسب برای اهداف درمانی استفاده می شده است. پزشک یونانی بقراط، معروف به "پدر پزشکی"، در مورد اثرات درمانی سواری مطالب زیادی نوشته است.

اسب سواری در دهه 1950 و 1960 به ابزاری محبوب در زمینه درمانی تبدیل شد. در سال 1969 انجمن معلولین سواری آمریکای شمالی تاسیس شد که بعداً به انجمن بین المللی سواری درمانی (PATH) شهرت پیدا کرد[2].

اسب درمانی برای چه کسانی است؟

روان درمانی به کمک اسب (EAP) می تواند در طیف گسترده ای از جمعیت ها و در چارچوب درمان های مختلف استفاده شود. در حقیقت می توان از اسب برای تربیت افراد در هر سنی، حتی خانواده ها و گروه ها استفاده نمود.

روان درمانی با کمک اسب اغلب تنها روش درمان نیست، بلکه یک سرویس درمانی اضافی است که همراه با درمان سنتی تر مورد استفاده قرار می گیرد.

با ارائه یک تجربه کاملاً متفاوت از گفتار درمانی سنتی، روان درمانی به کمک اسب افراد را به بیرون می برد و به آنها اجازه می دهد هنگام یادگیری و کنار آمدن با چالش های عاطفی، از تمام حواس خود استفاده کنند.

اسب درمانی برای کودکان و جوانان

روان درمانی به کمک اسب می تواند به همان اندازه که در بزرگسالان به کار می رود در کودکان و نوجوانان نیز موثر است. مانند بزرگسالان، کودکان نیز می توانند با چالش هایی مانند تروما، اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه و ... روبرو شوند. اسب درمانی یک محیط درمانی به آنها ارائه می دهد که ممکن است کمتر از سایر روش های درمانی سنتی تهدیده کننده باشد.

اکثر کودکان شرکت کننده در این درمان بین 6 تا 18 سال هستند. کودکان معمولاً گشودن و کنار آمدن با احساسات و تجربیات دردناک را دشوار می دانند. روان درمانی با استفاده از اسب های می تواند در موارد زیر به افراد کمک نماید:

جرات ورزی

اعتماد به نفس

توسعه و رشد روابط بین فردی

آگاهی هیجانی

همدلی

کنترل تکانه ها

مهارت های حل مساله

مهارت های اجتماعی

اعتماد به دیگران [3]

 

فواید اسب درمانی چیست؟

اگرچه طیف گسترده ای از حیوانات می تواند در روند روان درمانی مورد استفاده قرار گیرد، اسبها صفات منحصر به فردی دارندکه آنها را به بهترین گزینه برای درمان تبدیل کرده است. متخصصین معتقدند عناصر منحصر به فرد زیر از دلایل عمده استفاده از اسب برای درمان می باشد:

عدم قضاوت و بی طرف بودن

به همان اندازه که افراد  به ویژه درمانگران، تمام تلاش خود را می کنند تا فضایی امن برای کاوش در آسیب ها و جراحت های عاطفی عمیق و تجربیات دردناک در اختیار مراجع قرار دهند، ممکن است به راحتی با نظرات خود بیمار را ناراحت کنند.

ایجاد یک رابطه درمانی می تواند مدتی طول بکشد زیرا شرکت کنندگان برای جلب اعتماد و تمرین آسیب پذیری در طول جلسه نیاز به زمان دارند. مراقبت از اسب می تواند احساس آرامش را فراهم کند زیرا فقط به رفتار و احساسات بیمار پاسخ می دهد بدون اینکه تهدیدی برای قضاوت درباره تجربه عاطفی وی باشد.

 نظرات و افکار

اسب ها ناظر خوبی هستند و نسبت به حرکت و احساسات هوشیار و حساس می باشند. آنها اغلب رفتار یا احساسات صاحب خود  را منعکس می کنند و درک و ارتباطی فراهم می کنند که باعث می شود فرد با آن ها احساس امنیت کند. همچنین به بیماران این امکان را می دهد تا به خودآگاهی رسیده و از رفتار و تعاملات اسب برای بازخورد و فرصت هایی  برای بررسی و پردازش آنچه اتفاق می افتد استفاده کنند.

مدیریت آسیب پذیری

از آنجا که بیماران ممکن است در تلاش برای مواجهه با چالش های عاطفی، تجربیات قبلی احساس آسیب پذیری می کنند، اسب می تواند شرایط مناسبی را برای درمان فراهم کند. وقتی صحبت کردن درباره موضوعی بیش از حد دردناک به نظر می رسد، ممکن است بیمار با وقت گذاشتن با اسب بخشی از هیجانات و احساسات خود را تعدیل کند. بنابراین می توان از طریق اسب احساسات و عواطف ناراحت کننده بیمار را کاهش داده و بخشی از آسیب پذیری او نسبت به تجربیات گذشته را مدیریت نمود.

مزایای دیگر

برخی دیگر از مزایای بالقوه اسب درمانی شامل افزایش موارد زیر است:

سازش پذیری

تحمل سختی ها

آگاهی عاطفی

استقلال

کنترل هیجانات و تکانه ها

عزت نفس

خودآگاهی اجتماعی

توسعه روابط اجتماعی

اسب ها نیاز به مراقبت دارند. باید به آن ها غذا داد،  آن ها را ورزش داد یا آن ها را به طبیعت برد.انجام کلیه این فعالیت ها و مراقبت از اسب می تواند خاصیت درمانی داشته باشد. به عبارتی مراقبت و نگهداری از یک موجود دیگر می تواند باعث ایجاد همدلی شود.

کاربرد اسب درمانی برای کدام بیماری های روانی است؟

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد اسب درمانی برای درمان طیف گسترده ای از اختلالات روانی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. در زیر به بخشی از این اختلالات خواهیم پرداخت.

اسب درمانی برای کاهش اضطراب

اضطراب بیش از 17 میلیون را در غرب تحت تأثیر قرار داده است. در کشورهای شرقی و در حال توسعه نیز این مقدار قابل افزایش است. اگرچه بیشتر افراد در برخی از مواقع زندگی خود، به ویژه در مورد تجربیاتی که تغییر و عدم اطمینان ایجاد می کنند، مقداری از اضطراب را تجربه می کنند، اما مواردی وجود دارد که افراد اضطراب بالایی را تجربه می کنند. برخی از حالات اضطرابی عبارتند از:

آگورافوبیا

اختلال اضطراب فراگیر

اختلال هراس

اظطراب جدایی

لالی انتخابی

اختلال اضطراب اجتماعی

هراس خاص

بسیاری از افراد مضطرب نگران گذشته و ترس های آینده خود می باشند. کار با اسب در طی روند درمان فرصتی را ایجاد می نماید تا بتوان شرایط آرامش را جهت روبه رو شدن با اضطراب ها را فراهم نمود. یکی از مزایای استفاده از روان درمانی با کمک اسب برای درمان اضطراب ، کمک به بیماران در زمینه آسیب پذیری در یک محیط امن است. از آنجا که بیماران  تعامل با اسب و امتحان چیزهای جدید را می آموزند، از آنها خواسته می شود با کمک و حمایت درمانگر و اسب از منطقه امن خود خارج شوند.

اختلال استرس پس از سانحه

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) ، اختلالی است که با افزایش برانگیختگی و پاسخگویی، خاطرات سرزده و کابوس ها و علائم اجتناب پس از یک واقعه آسیب زا مشخص می شود. این اختلال می تواند به شدت ناتوان کننده باشد. طبق نظر انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا (AADA) ، تقریباً 7.7 میلیون نفر بالای 18 سال مبتلا به PTSD هستند [4].

در حالی که افراد می توانند طیف گسترده ای از حوادث آسیب زا را تجربه کنند که می تواند در بروز PTSD تأثیر بگذارد، کسانی که تجاوز جنسی را تجربه کرده اند و همچنین کهنه سربازانی که درگیری را تجربه کرده اند، جمعیتهایی هستند که نرخ بالاتری از PTSD را نشان می دهند. استفاده از روان درمانی به کمک اسب در درمان PTSD جانبازان در حال افزایش است. این بیماران گزارش نموده اند که هنگام ارتباط با اسب می توانند آرامش بیشتری را تجربه نمایند[5].

اسب درمانی برای اعتیاد به مواد مخدر

اعتیاد به مواد مخدر و الکل در بسیاری از کشورهای جهان در حال رشد است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) تخمین زده اند که بیش از 70،000 نفر در سال 2017 در اثر مصرف بیش از حد، معتاد شده اند [6]. نیاز به درمانهای موثر برای درمان اعتیاد بیش از هر زمان دیگری است.

روان درمانی به کمک اسب رویکردی منحصر به فرد در درمان اعتیاد و اختلالات مربوط به آن ارائه می دهد.

یک اختلال همزیستی ، که در گذشته به عنوان تشخیص مضاعف شناخته می شد ، شخصی را توصیف می کند که با اعتیاد دست و پنجه نرم می کند و همچنین دارای یک مشکل بهداشت روانی دیگر است که یک اتفاق معمول است.

هدف نهایی درمان اعتیاد، کمک به بیماران برای داشتن زندگی هوشیار ، سالم و پربار است. به عنوان بخشی از یک درمان لازم است تا بیماران بتوانند جراحت های روانی شان  را در پویایی روابط بهبود دهند. به عنوان مثال در خانواده یا با شریک زندگی خود. در طی روان درمانی معتادین برقراری ارتباط با توجه به شرایط و نوع بیماری آن ها معمولا دشوار است. این در حالی است که اسب درمانی می تواند شرایطی را ایجاد کند که فرد معتاد از طریق تعامل با اسب احساس اعتماد به نفس بیشتری کسب نموده و برای استفاده از روش های درمان منبع حمایتی خوبی داشته باشد.

بیش فعالی

کمبود توجه / اختلال بیش فعالی (ADHD) یکی دیگر از مواردی است که می توان از اسب درمانی برایشان استفاده نمودمطالعات نشان می دهد که  اسب درمانی برای بزرگسالان و نوجوانان مبتلا به ADHD جذاب است، زیرا تجربه فعال، سرگرم کننده و عملی را برای آنها فراهم می کند[7].

کاربرد اسب برای درمانگران

در طول اسب درمانی بیمار با درمانگر و یک سوارکار حرفه ای در ارتباط است. سواری لزوما خاصیت درمانی ندارد. در واقع در اسب درمانی تمرکز، ذهن آگاهی، حضور در لحظه، روابط اجتماعی و ایجاد معنا می توانند این خاصیت را ایجاد نمایند.

در طول درمان با کمک اسب، فرد معمولاً با یک درمانگر واجد شرایط ، متخصص اسب و متخصص اسب همراه است. سواری لزوماً با روان درمانی با کمک اسب ارتباط ندارد. بلکه تمرکز بر حضور ، توجه ، ذهن آگاهی، مرزها، نشانه های اجتماعی و غیره است.

مطالعات نشان داده است که از روان درمانی با استفاده از اسب مزایای مختلفی دارد. مهمترین این مزایا عبارتند است:

افزایش عزت نفس

افزایش مسئولیت پذیری

خودنظم بخشی

تمرکز

کاهش استرس

کاهش پرخاشگری [8]

انجمن یادگیری و رشد با کمک اسب (EAGALA) سازمانی غیرانتفاعی است که به تعیین استانداردهای متخصصانی که با اسب در یک محیط درمانی کار می کنند، اختصاص دارد. این انجمن آموزش های لازم برای استفاده از اسب را به متخصصان ارائه می دهد. همچنین آن ها برای این افراد گواهینامه اسب درمانی صادر می کنند.

توجه- شاید ابتدا با خواند این مقاله احساس کرده باشید که اسب درمانی یک روش غیر علمی است، اما باید بگوییم که درمان به کمک اسب یک تخصص خاص در روان درمانی است که افراد برای آن دوره های علمی را می بینند. همچنین چنین مداخله ای نیاز به توانمندی و مجوزهای لازم دارد.

چالش های مهم در اسب درمانی

زمانی که تصمیم می گیریم که از اسب به عنوان یک روش کمکی برای درمان استفاده کنیم باید نکاتی را مورد توجه قرار دهیم. سلامت عمومی و جسمانی فرد در این درمان حائز اهمیت است. قبل از اینکه از اسب درمانی استفاده کنید حتما لازم است تا ابتلاء فرد به اسکولیوز، اسپینا بیفیدا و یا هر مشکل دیگر جسمی مربوط به کمر را با پزشک متخصص درمیان بگذارید.

هماهنگ سازی

بسته به چالش هایی که بیمار با آن روبه روست لازم است تا اسب درمانی مورد بررسی قرار گیرد. به عنوان مثال زمانی که فردی دارای اعتیاد است باید قبل از اینکه وارد خدمات درمانی با استفاده از اسب شود، به اندازه کافی سم زدایی شده و این اطمینان وجود داشته باشد که بیمار به برنامه درمانی پایبند خواهد بود.

ترس های بیمار

با اینکه مطالعات نشان می دهد می توان از اسب درمانی برای کاهش اضطراب استفاده نمود اما شواهد نشان می دهد که برای برخی از بیماران خود اسب ممکن است اضطراب زا باشد. همچنین ممکن است یک خاطره تروماتیک یا آسیب زا در رابطه با حیوانات وجود داشته باشد که مانع تمایل فرد برای ارتباط با اسب باشد. برای اینکار لازم است تا روانشناس متخصص ارزیابی های لازم را برای این کار انجام دهد.

هزینه ها

با توجه به اینکه روان درمانی به کمک اسب در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است، بسیاری از متخصصان از آن برای بهبود سلامت روان استفاده می کنند. همچنین این روش به عنوان یک درمان موثر برای معتادان پذیرفته شده است. با این حال باید توجه داشت که اسب درمانی روشی گران و پر هزینه برای مداخله هست و این امکان برای همه اقشار جامعه وجود ندارد.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله همانطور که مشاهده کردید اسب درمانی روشی مناسب برای طیفی از اختلالات روانی می باشد. جالب اینکه اسب درمانی یک روش علمی است که دارای سوابق و پیشینه مطالعاتی می باشد. همانطور که گفتیم انجمنی برای اینکا در آمریکا وجود دارد که برای انجام آن دوره هایی را برزگار و گواهی فعالیت صادر می کند. به نظر می رسد هرچند این روش بسیار گران قیمت و انجام آن برای عده زیادی از جامعه امکان پذیر نیست، اما به نظر می رسد برای برخی از کیس های خاص از آن استفاده نمود.

نظر شما در رابطه با اسب درمانی چیست؟ آیا این روش می تواند برای برخی از اختلالاتی که گفته شد سودمند باشد؟ آیا شما تجربه اسب سواری و تاثیر آن بر روحیه خود را دارید؟ با نظرات مفید خود به ما و مخاطبین این مقاله کمک کنید تا آگاهی بیشتری در این زمینه پیدا کنند.

 

[1] Craig, E. A. (2020). Equine-Assisted Psychotherapy Among Adolescents with ACEs: Cultivating Altercentrism, Expressiveness, Communication Composure, and Interaction Management. Child and Adolescent Social Work Journal, 1-14.

[2] Watson, E., Davis, A., Splan, R., & Porr, C. S. (2020). Characterization of Horse Use in Therapeutic Horseback Riding Programs in the United States: A Pilot Survey. Journal of Equine Veterinary Science, 103157.

[3] Hemingway, A., Carter, S., Callaway, A., Kavanagh, E., & Ellis, S. (2019). An Exploration of the Mechanism of Action of an Equine-Assisted Intervention. Animals9(6), 303.

[4] Kim, S. H., Schneider, S. M., Bevans, M., Kravitz, L., Mermier, C., Qualls, C., & Burge, M. R. (2013). PTSD symptom reduction with mindfulness-based stretching and deep breathing exercise: randomized controlled clinical trial of efficacy. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism98(7), 2984-2992.

[5] Tappe, J. D. (2020). The Effectiveness of an Equine-Assisted Group Psychotherapy Program on Military Veterans with PTSD: A Program Evaluation (Doctoral dissertation, St. Mary's University (Texas)).

[6] Fancher, C., & Terando, A. M. (2020). Doing Our Part to Mitigate the Opioid Crisis. Annals of Surgical Oncology27(3), 625-626.

[7] Miller, L. (2020). An Examination of The Status of Equine Assisted Activities and Therapies In Recreation Therapy.

[8] Hemingway, A., Carter, S., Callaway, A., Kavanagh, E., & Ellis, S. (2019). An Exploration of the Mechanism of Action of an Equine-Assisted Intervention. Animals9(6), 303.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید
23 اسفند 1401 21:06

به نظرم خیلی عالیه.من در برهه ای از زندگیم وارد سوارکاری شدم که افسردگی و مشکلات روانی سختی رو پشت سر میذاشتم و واقعا نتیجه ای فراتر از اونچه که فکر میکردم از اسب گرفتم.

12 مهر 1401 15:07

بله . موافقم که طبیعت و مواهب آن در ریکاوری روحی روانی انسان بسیار موءثّر است.اما بعضی مطالب مانند حرف زدن با حیوانی که معنای کلامی برایش قابل درک نیست و یا بستن آویز مثل دخیل به حیوان کمی از جنبهء مورد نظر دور است.

17 آذر 1399 19:08

جالب بود