سبک تربیت تاثیرگذار
والدین و معلمین سعی بر آن دارند که فرزندان یا دانش آموزان خود را به نحوی عالی تربیت کنند. تربیتِ عالی تاثیر به سزایی بر رفتار و شخصیت فرد می گذارد که نهایتاً این نوع تربیت آینده درخشانی از فرد خواهد ساخت. در این اینجا می خواهم مطلبی را در مورد نحوه تربیت فرزندان و دانش آموزان به والدین و معلمین گوشزد کنم که شاید در سرنوشت عزیزان کوچکشان موثر واقع شود. در ادامه به گفتگوی بین دانش آموزی به نام سامی و مادرش دقت کنید:
مادر: امروز مدرسه چگونه بود؟
سامی: من امروز در مدرسه در مورد ستارگان و ماه خیلی چیزها یاد گرفتم سوالات زیادی از معلم پرسیدم. سوالاتی مثل تعداد ستارگان، رنگ ستارگان، تفاوت ماه و ستاره، بزرگ و کوچک بودن آنها و یک عالمه سوالات دیگر .
مادر: به نظر می رسد که از قدرت کنجکاوی خود خیلی استفاده کردی؟!
سامی: بله، من در مورد آسمان بسیار کنجکاو بودم.
مادر: خیلی خوبه ، تو سوالات زیادی در مدرسه پرسیدی و دقیقا مثل یک کاوشگر بودی. من فکر می کنم این یک نمونه از استفاده عالی از حس کنجکاوی ات می تواند باشد. مطمعناً تو سوالات بیشتری هم داشتی که بنا به دلایلی از معلمت نپرسیدی.
سامی: بله دقیقا
مادر: کنجکاوی یک ویژگی عالی تو هستش و باید آن را مدیریت و تقویت کنی. همیشه باید برای رسیدن به سوالاتت تلاش کنی.
در گفتگوی بالا مادر سامی با تشویق فرزند در استفاده بیشتر از قدرت کنجکاوی خود، ذهن سامی را برای سوالات بیشتر آماده می کند. حال این امکان دارد که مادر سامی در آن لحظه بخاطر اتفاقات طول روز و خستگی وگرفتاری هایی که دارد اصلاً حوصله و رمق شنیدن صحبت های سطحی سامی را نداشته باشد ولی با بهترین عملکرد و با صبر و تحمل، ذهن خلاق و کنجکاوگر سامی را به سمت و سوی عالی پیش برد. در اینجا مادر سامی از سویی توانست تعامل خوبی با فرزند خود داشته باشد و از سوی دیگر خلاقیت او را در آینده شکوفاتر کرد.
در ادامه داستان دانش آموز بی نظم و شوخ طبعی به نام تایلر رو شرح می دهم. تایلر دانش آموزی بودکه همیشه نظم کلاس را با حرکات خنده دار و مضحک از بین می برد. گاهی چنان بقیه دانش آموزان را به خنده وا می داشت که دقایق طولانی می خندیدند و خنده های طولانی باعث می شد که نظم کلاس از بین برود و معلم به سختی بتواند مجدداً مباحث رو بازگو کند. به همین دلیل معلم تایلر بارها از وی شکایت کرده و والدین او را خواسته و در نزد والدینش تایلر را فردی بی نظم و حواس پرت معرفی کرد. والدین تایلر خیلی نگران وضعیت تایلر بودند. متاسفانه معلم تایلر با وجود شکایت های مختلف هیچ گونه تغییری در رفتار وی نمی دید.
یک روز در زنگ نقاشی تایلر بعد از کشیدن نقاشی اش مثل همیشه شروع به گفتن جک های خنده دار کرد. و خیلی از بچه های اطرافش را سرگرم کرده بود معلم با دیدن این صحنه گفت:
تایلر ، کسی تا به حال به شما گفته از لحاظ شخصیتی و رفتاری قدرت خاصی در طنزگویی دارید؟
تایلر: فکر نمی کنم.
معلم: همانطور که دارم مشاهده می کنم شما هم زمان الان ۶ نفر از داشن آموزان را به خنده وا داشتی و این اصلا کار سهلی نمی باشد.
تایلر: نمی دانم ، شاید
معلم: پیشنهاد من در رابطه با قدرت طنزی که داری این است که استعداد منحصر به فرد خود را به نحو احسنت مدیریت کن. و زمانی که دوستانت ناراحت هستند از این قدرت فوق العاده ات استفاده کن و آنها را شاد کن مطمعنم توانایی آن را داری که انرژی زیادی به آن ها انتقال دهی ولی زمانی که همگی مشغول درس خواندن هستند و نیاز به تمرکز دارند بهتر است کلاس ساکت بماند.
تایلر: ممنون
بعد از این گفتگو، تایلر شدیداً به فکر فرو رفت چرا که تا امروز کسی او را اینقدر شفاف و مستقیم به نقطه قوتی که دارد تشویق نکرده بود. بعدها تایلر یکی از دانش آموزان خوب آن مدرسه شد.
هدف از داستان های واقعی بالا اشاره به این مطلب بود که والدین و پدر و مادرها اگر نحوه تربیت و انتقادات خود را تغییر دهند و این چنین نقاط قوت دانش آموز و فرزندانشان را به آن ها بازگو کنند مسلماً بهتر می توانند آنان را آنطور که می خواهند تغییر دهند و خلاقیت و اعتماد به نفس آنان را روز به روز بهتر کنند. بنابراین به این دلیل است که فرزندپروی یک مهارت محسوب می شود.
درباره نویسنده:
دکتر رایان (Ryan M. Niemiec) یک شخصیت برجسته در آموزش و پرورش، تحقیق و تمرین نیروهای شخصیت و روان شناسی است. او یک روانشناس و نویسنده بین المللی می باشد او بیش از ۷۰۰ سخنرانی را جهان انجام داده است.همچنین وی بیش از ۸۰ مقاله به چاپ رسیده دارد.
تست آنلاین سبک های فرزندپروری بامریند (PSI)
شما می توانید با مراجعه به وبسایت ای سنج از طریق لینک زیر آزمون مربوط به مطلب را به صورت آنلاین انجام دهید