تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
سن تربیت کودکان از چه زمانی آغاز می شود؟ مدت مطالعه: 8 دقیقه
ای سنج 28 بهمن 1400 مدت مطالعه: 8 دقیقه

سن تربیت کودکان از چه زمانی آغاز می شود؟

یکی از دغدغه های ذهنی مادران و پدران تربیت فرزندان است. تربیت درست فرزندان برای هر پدر و مادری در اولویت است. سوالی که در این خصوص همواره ذهن پدران و مادران را به خودش مشغول کرده است، این است که دقیقا از چه سنی باید تربیت کودک خود را شروع کنند؟

اگر پاسخ این سوال را از روان شناسان تیم ای سنج جویا شوید، باید بگوییم تربیت کودکان محدود به سن خاصی نمی شود. شما می توانید از همان ابتدا که فرزندتان به دنیا می آید برای تربیت او اقدام کنید اما باید به یک نکته مهم توجه کنید؛ از کودکتان به اندازه سن و توانایی هایش انتظار و توقع داشته باشید.
در این مقاله قرار است بررسی کوتاهی بر سن تربیت کودکان داشته باشیم. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:

راهنمای تربیت کودک

اگر یک مادر یا پدر هستید، از نظر شما تربیت فرزند به چه معناست؟ یک مادر و پدر خوب، باید چه کارهایی برای تربیت فرزند خود انجام دهند؟ منطقی به نظر می رسد اگر در پاسخ به این سوالات بگویید: تربیت یک فرآیند برای آموزش فرزند است.

مادر و پدر خوب سعی می کنند متناسب با سن کودکشان، موارد مختلفی را در ابعاد اجتماعی، فردی، رشد توانایی های ذهنی و .. به کودک خود آموزش دهند؛ زیرا خوب می دانیم کودکان درست از زمانی که به دنیا می آیند در معرض انواع محرک های محیطی مختلف قرار می گیرند، در نتیجه باید نحوه واکنش به این محرک ها را بلد و از پیامد های هر رفتاری که انجام می دهند، آگاه باشند.

پس والدین باید نسبت به تربیت کودک خود حساس باشند. تربیت کودکان منحصر به یک بعد خاص نمی باشد بلکه ابعاد مختلفی دارد. در ادامه قرار است در مورد ابعاد مختلف تربیت کودکان، بررسی کوتاهی داشته باشیم.

روان شناسان ای سنج در مقاله، روانشناسی کودک چیست؟(راهنمای کاربردی) یک بررسی و ارزیابی دقیق از کودکان ارائه کرده اند؛ در صورت تمایل این مقاله را مطالعه کنید.

توجه

برقراری و ایجاد تعادل میان، محافظت از کودک و فراهم نمودن محیطی برای کشف و یادگیری او، ضروری و مهم به نظر می رسد.

بهترین زمان و سن برای تربیت کودک

والدین همواره دوست دارند فرزندانی صالح تربیت کنند؛ برای آن ها مهم است که فرزندان با تربیتی داشته باشند. یافتن بهترین زمان و سن برای تربیت کودکان یکی از دغدغه های ذهنی والدین است.
واقعیت این است که فرزند شما از زمانی که به دنیا می آید و تا زمانی که خودش والد شود و از دنیا برود، مشغول یادگیری است، پس چون یادگیری سن دقیقی ندارد، نمی توانیم برای تربیت کودکان یک سن مشخص و دقیق تعیین کنیم.

کودکان در هر دوره ای قابلیت یادگیری یک سری مسائل را دارند؛ با مشاهده رفتار پدر و مادر خیلی از نکات را یاد می گیرند. اگر مراحل رشدی و تربیت کودکان را بشناسید، می توانید در هر دوره سنی آنچه را که باید، به کودکانتان آموزش دهید.

اگر علاقمند هستید، تا از درست یا غلط بودن سبک تربیت فرزندتان آگاه شوید، می توانید تست فرزندپروری بامریند را انجام دهید.

مراحل تربیت کودکان

 تولد تا 18 ماهگی

بیشتر وقت والدین در این دوره سنی، صرف مراقبت از کودک می شود و بسیار طبیعی به نظر می رسد. آیا می دانستید زمانی که از کودک خود مراقبت می کنید، با رفتار خود فرآیند مراقبت و محافظت را به او یاد می دهید؟

مثلا وقتی کودک گرسنه است به او غذا می دهید، وقتی می ترسد او را بغل می کنید، با او صحبت می کنید، شما با رفتار خود به کودکتان نوع دوستی و مراقبت را آموزش می دهید.

کودکان زمانی که در محدوده سنی 18 ماهگی قرار می گیرند، بسیاری از حرف ها و اعمال شما را متوجه می شوند.

اگر از آنان خواسته های راحتی داشته باشید، می توانند خواسته های شما را اجرا کنند. در این سن باید با کودک خود با لحن درست صحبت کنید. کودکان لحن پرخاشگرانه را از لحن محبت آمیز تشخیص می دهند.

اگر می خواهید چیزی را به کودک خود یاد بدهید، با لحن مهربانه و متناسب با سن او برایش توضیح دهید و چندین بار تکرار کنید. فقط یادتان باشد، کودکان حافظه قوی در این سن ندارند پس اگر حرف شما را فراموش کردند، به آن ها سخت نگیرید!

برقراری امنیت، بغل کردن، بوسیدن کودک و نوازش کردن او را در این دوره سنی فراموش نکنید.

سن تربیت کودک

 18 تا 23 ماهگی

آیا می دانستید کودکان در این بازه سنی، احساسات دیگران را متوجه می شوند و درک می کنند؟ مثلا اگر شما به عنوان والد کودک مضطرب باشید، کودک اضطراب شما را درک می کند. البته نمی توان گفت واکنش آنان نوعی همدلی است بلکه صرفا نوعی درک احساسات است.

تا به حال شده است به یک کودک 23 ماهه بگویید، " من خیلی گرسنه ام، به من هم کمی از غذایت می دهی؟ " و او با دست کمی از غذایش را به شما تعارف کند؟ این موضوع نشان از درک کودکان دارد.

وظیفه شما در این دوره سنی کودکان، تشویق کردن او، دادن بازخورد های مثبت، صحبت کردن با او می باشد. اگر کودکتان کار خوبی انجام داد از او تشکر کنید.

سن تربیت کودک

 2 تا 3 سالگی

در این گستره سنی، مهارت های رشد کلامی و شناختی کودکان رشد بیشتری دارد. کودکان در این دوره سنی با انجام بازی های نمادین می توانند نقش های مختلفی را بازی کنند. این دوره سنی با کسب استقلال و شخصیت کودک همراه است. یعنی چه؟

یعنی شما در این سنین کلماتی مانند، نه، نمی خواهم، این وسیله برای من است، دوست ندارم و کلمات مشابه را از کودک خود زیاد می شنوید. همچنین کودکان در این سن، احساس مالکیت زیادی بر وسایل خود دارند چرا که این احساس مالکیت به شکل گیری هویت در آنان کمک می کند.

پس اگر کودکتان دوست نداشت اسباب بازی هایش را با کودکان دیگر تقسیم کند، ناراحت نشوید و او را دعوا نکنید. در این صورت، یک وسیله و اسباب بازی دیگری برای کودکان دیگر فراهم کنید.

کودکان در این دوره موفق به درک هیجانات و احساسات بیشتری می شوند و می توانند شباهت هایی میان آنچه خودشان احساس می کنند و احساساتی که توسط دیگران تجربه می شود، پیدا کنند. برای مثال زمانی که کودک می گوید: "من خوشحالم، مامان هم خوشحال است." به شباهت میان احساسات خودش و مادرش پی برده است.

نکته

کودکان در این سن، لجباز و بهانه گیر می شوند. نکته تربیتی که شما به عنوان یک والد باید رعایت کنید، این است: هرگز از تنبیه بدنی، پرخاشگری و داد و فریاد در مقابل کودکتان استفاده نکنید. در این مواقع با صبر و حوصله با فرزندتان مدارا کنید و با او با لحن آرام صحبت کنید، اگر کار خوبی انجام داد او را تشویق کنید.

سن تربیت کودکان

 3 تا 5 سالگی

وضعیت در این دوره سنی بهتر است؛ کودکانی که در دوره سنی 3 تا 4 سالگی قرار می گیرند، دوست دارند در چشم دیگران بچه خوبی به نظر برسند و به اصطلاح در دوره دختر خوب بودن یا پسر خوب بودن قرار می گیرند.

دریافت تایید و پاداش از دیگران برای کودکان مهم می شود. در نتیجه کودکان نسبت به خواسته های والدین مقاومت و لجبازی کمتری دارند و اگر کاری از آنان خواسته شود، سعی می کنند به نحو احسن آن را انجام دهند.

در این دوره سنی، نسبت به گذشته مکالمات پیچیده تری را در کودک شاهد خواهیم بود و این موضوع به والدین می می گوید که کودکشان درک بیشتری در صحبت کردن پیدا کرده است.

یک ویژگی مهم کودکان در این دوره سنی، خود محوری است. پیاژه روان شناس تاثیر گذار که در حوزه کودکان مطالعات زیادی داشته است، به توضیح این ویژگی پرداخته است.

می خواهم خیلی راحت و قابل فهم ویژگی خود محوری را برای شما تعریف کنم؛ خودمحوری در کودکان یعنی، کودک دنیا را فقط با زاویه دید خودش می بیند و فکر می کند دیگران هم نسبت به مسائل مختلف مثل او فکر می کنند.

شما باید رفتارهای مثبت کودک خود را تشویق و تحسین کنید و اگر رفتار بدی از کودک سر زد، او را متوجه اشتباهش کنید.

5 سالگی سنی است که کودک شما می تواند به مهد کودک برود و با دیگران ارتباط برقرار کند. در نتیجه شما می توانید مسائل مختلفی مانند برقراری نظم، رعایت نوبت، همدلی با دیگران را به او یاد بدهید.

قدرت سازگاری کودکان تا پایان این دوره بیشتر خواهد شد و آنان با درک نقطه نظرات دیگران از خودمحوری فاصله می گیرند.

سن تربیت کودک

 6 تا 12 سالگی

می دانید کودک شما در این بازه سنی، چه توانایی هایی دارد؟ کودک شما کم کم بزرگ می شود و از دنیای کودکانه خود فاصله می گیرد. در این بازه سنی، توانایی تفکر منطقی و قدرت استدلال در فرزندتان رشد بیشتری خواهد داشت.

پس فرزند شما دیگر فرق بین رفتار درست و غلط را از یکدیگر تشخیص می دهد و شما می توانید در مورد مسائل مختلف با او گفتگوهای منطقی داشته باشید.

شناخت و درک فرزندتان در این دوره رشد خوبی داشته است، پس می توانید مسائل مختلفی را به او آموزش دهید. چه مسائلی؟ مسائل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و...

سن تربیت کودک

 نوجوانی به بعد

بله، پیش تر هم اشاره کردیم تربیت کودکان سن مشخصی ندارد. حتی زمانی که کودک شما تبدیل به یک نوجوان شد، باز هم نیاز به تربیت دارد. اما تربیت نوجوان باید متناسب با سن او باشد.

شما باید درک بیشتری از فرزند خود در دوره نوجوانی داشته باشید. فرزند شما در دوره حساس رشدی قرار دارد. او در این دوره از نظر خلقی تحریک پذیرتر و حساس تر است و در معرض اسیب و خطرات جدی قرار دارد.

عموما والدین در این دوره سنی، چالش های مختلفی را با فرزند خود تجربه می کنند. فرزند نوجوان علاقه مند به کسب استقلال و هویت فردی است اما ممکن است خواست او با خواسته والدین یکسان نباشد. باید بدانید، سخت گیری بیش از اندازه و عدم توجه به نظرات فرزندتان، وضعیت را خراب می کند.
به عنوان یک مادر و پدر باید یک چارچوب کلی را در نظر بگیرید، قوانینی برای فرزندتان تعیین کنید اما، در تربیت فرزندتان انعطاف پذیر باشید، همواره سعی کنید او را درک کنید، در مورد مسائل مختلف نظر او را بپرسید و مشکلاتتان را با صحبت کردن به صورت منطقی حل کنید.

شما باید با رفتار خود، احساس عزت نفس و اعتماد به نفس را در فرزند نوجوان خود تقویت کنید.

سن تربیت کودک

انواع تربیت کودک

 تربیت اجتماعی

سبک دلبستگی کودک شما، باید ایمن باشد و وظیفه ایجاد این سبک به عهده شماست. مبحث مربوط به سبک دلبستگی بسیار گسترده است اما اگر دوست دارید بدانید، سبک دلبستگی ایمن یعنی چه؟ خیلی ساده و کوتاه به شما خواهم گفت.

سبک دلبستگی ایمن زمانی ایجاد می شود که مادر پاسخگو نیاز کودک باشد، هر زمان که کودک به مادر نیاز داشت مادر در دسترس باشد و نیاز به امنیت، برقراری ارتباط عاطفی در کودک تامین شود.

سبک دلبستگی در دوره کودکی ایجاد می شود اما تا پایان عمر و زمانی که کودک شما تبدیل به یک بزرگسال شده است، تاثیراتش را بر او خواهد گذاشت. کودکی که سبک دلبستگی ایمن داشته باشد، در بزرگسالی روابط اجتماعی موثر و مثبتی با دیگران خواهد داشت.

زمانی که کودکان به مدرسه می روند، دایره روابط اجتماعی آن ها گسترده تر می شود. آن ها به غیر از پدر و مادر و خواهر و برادر دوست پیدا می کنند و رفته رفته با پیدا کردن دوستان بیشتر روابط اجتماعی بیشتری را تجربه خواهند کرد.

زمانی که فرزند شما در سن پیش دبستانی و اول دبستان قرار گرفت شما باید مهارت هایی مانند، تعامل اجتماعی، دوست پیدا کردن، انجام کار به صورت گروهی، نه گفتن را به کودک خود یاد بدهید.

در صورت تمایل، می توانید مقاله انواع مختلف سبک های دلبستگی را در مجله ای سنج مطالعه کنید.

سن تربیت کودک

 تربیت جنسی

از تربیت جنسی غافل نشوید! اگر فرزند دارید، توصیه روان شناسان تیم ما به شما این است " تربیت جنسی اهمیت زیادی دارد و از مشکلات زیادی در آینده جلوگیری می کند، به عنوان یک والد آگاه باید در سن درست و متناسب با فهم و درک فرزند، در مورد مسائل جنسی با او صحبت کنید. خجالت را کنار بگذارید و بدانید آگاهی از مسائل جنسی نباید یک تابو باشد." این توصیه را جدی بگیرید.

کنجکاوی در مورد اندام های جنسی زمانی که کودک 3 یا 4 ساله می شود، آغاز می شود. اگر کودکتان در مورد اندام جنسی اش از شما سوال پرسید یا کنجکاوی کرد، او را سرزنش نکنید! کنجکاوی او طبیعی است، به سوالات او متناسب با سنش پاسخ دهید.

زمانی که اندام های مختلف بدن را به کودک خود یاد می دهید، نام اندام جنسی را از قلم نیندازید! تربیت جنسی از همین نقطه آغاز می شود و با افزایش سن تکمیل می شود.

سن تربیت کودک

 تربیت شناختی

برای اینکه کودکتان از نظر شناختی، ذهنی فعال و پویا داشته باشد، باید نهایت تلاش خود را به کار بگیرد. چه کاری باید انجام دهید؟ توانایی هایی مانند توجه و تمرکز، دقت، حافظه، تصمیم گیری، توانایی حل مسئله و .. را از سن 4 تا 5 سالگی در کودک خود ارتقا دهید.

شما با انجام تمریناتی که به ارتقای مهارت های شناختی کمک می کنند، نقاط قوت و ضعف کودک خود را تشخیص خواهید داد، استعداد های او را شکوفا خواهید کرد و در نهایت توانایی های ذهنی اش را ارتقا خواهید داد. اگر می پرسید چگونه باید این کارها را انجام دهید، باید به شما بگویم، بازی بهترین راهکار است

در صورت تمایل می توانید به مقاله بهترین بازی ها برای رشد کودکان چیست؟ و  چگونه ضریب هوشی را با استفاده از بازی های فکری افزایش دهیم؟ در مجله ای سنج، مراجعه کنید.

سن تربیت کودک

نکات مهم تربیت کودک

در مقاله، مهم ترین نکات تربیت کودکان، در مورد مهم ترین نکات تربیت کودکان صحبت کردیم( در صورت تمایل می توانید این مقاله را در مجله ای سنج مورد مطالعه قرار دهید.)
در ادامه به بررسی یازده نکته مهم تربیت کودک می پردازیم:

  • بین استقلال کودک و وابستگی به کودک تعادل ایجاد کنید.
  • محدودیت ها، قوانین و مرزهایی را برای فرزندتان تعیین کنید تا از آن ها پیروی کند.
  • شما باید به کودکتان آموزش دهید مسئولیت کارهای خود را بپذیرند و اگر رفتار مسئولانه نداشته باشند، با پیامد های رفتار خود مواجه می شوند.
  • به کودکتان فرصت تصمیم گیری بدهید تا تصمیم گیری را یاد بگیرد و در صورت لزوم از اشتباهاتش درس بگیرد.
  • یک رابطه محترمانه با کودک خود برقرار کنید و سعی کنید رابطه شما بر پایه دوستی و اعتماد باشد.
  • به کودکتان بیاموزید که در صورت بروز هر مشکلی پیش از هرچیز باید به اعضای خانواده مراجعه کند؛ حامی او باشید. 
  • رفتار های مثبت کودک را تشویق کنید و در صورت بروز رفتار اشتباه از داد و فریاد پرهیز کرده و از به آرامی انتقاد کنید، انتقادی که سازنده باشد.
  • با رفتار مناسب و اعمالتان الگوی کودک باشید، موعظه و نصیحت را فراموش کنید؛ با اعمالتان به کودک یاد بدهید که باید مسئولیت پذیر باشد.
  • کودکتان را تشویق کنید تا علایق خود را دنبال کند؛ دنبال کردن علایق به استقلال و تعادل عاطفی کودک کمک می کند.
  • سعی نکنید دائما اعمال و رفتار او را کنترل کنید.  به کودک خود فرصت دهید تا تجربیات جدید را کشف کند، اما مراقب امنیت کودک باشید.
  • کودکان را تشویق کنید تا در صورت نیاز به دیگران کمک کنند؛ کمک داوطلبانه به دیگران باعث ایجاد استقلال و مسئولیت پذیری کودک می شود!

سخت گیری یا سهل انگاری؟

یک دغدغه مهم و همیشگی والدین، نحوه برخورد با کودک زمانی که او مرتکب خطا و اشتباه می شود، می باشد. باید به شما بگوییم نه سخت گیری بیش از اندازه و نه سهل گیری و از کنار اشتباه کودک گذشتن، هیچ کدام راه حل مناسبی نمی باشد.

اگر کودک مرتکب اشتباهی شد، شما باید او را متوجه اشتباه خود کنید اما نه با تنبیه شدید، دعوا و جر و بحث! 

یادگیری اصول مختلف برای کودکان کمی سخت و زمان بر است؛ شما باید در پروسه یادگیری با کودک همراهی کنید و صبر و حوصله داشته باشید. اما لحن قاطع شما در هنگام بروز اشتباه، می تواند کودک را متوجه اشتباهاتش بکند. قاطعیت و محبت را در کنار یکدیگر به کار ببرید.

آیا تنبیه بدنی در تربیت کودکان موثر است؟

البته که نه! هرگز، تاکید می کنیم هرگز از تنبیه بدنی علیه کودکان استفاده نکنید. تنبیه بدنی مصداق بارز کودک آزاری بوده و نه تنها تاثیر مثبتی بر رفتار کودک ندارد بلکه پیامد های منفی در کوتاه مدت و بلند مدت بر کودک خواهد داشت.

برخی از پیامد های منفی تنبیه بدنی کودک عبارت اند از:

  • از بین رفتن اعتماد به نفس
  • از بین رفتن عزت نفس
  • از بین رفتن خودمختاری و استقلال فردی
  • بروز احساس اضطراب و استرس
  • تقویت ترس از دوست داشتنی نبودن
  • تقویت احساس طرد و رها شدگی
  • ایجاد رفتارهای پرخاشگرانه و تهاجمی در کودک
  • عدم یادگیری مهارت های اجتماعی
  • تاثیر در برقراری رابطه با دیگران
  • ایجاد آسیب جسمانی
  •  به خطر افتادن سلامت روان
  • و...

شناسایی ویژگی های شخصیتی فرزندتان میتواند کمک بزرگی به شما در امور تربیتی بکند، که این امر با انجام تست MBTI کودکان، میسر می شود.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد بهترین سن تربیت کودک صحبت کردیم. بنابر آنچه گفته شد، تربیت کودکان محدود به سن خاصی نمی شود. کودکان از زمانی که به دنیا می آیند تا زمانی که در دوره نوجوانی قرار می گیرند نیاز به تربیت و یادگیری برخی نکات دارد. نکته مهم تربیت و آموزش کودک با توجه به سن و میزان درک او می باشد.

 آیا مطلب فوق برای شما مفید واقع شد؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.

 
 

 

 

تله رهاشدگی چیست | علائم، نحوه تشخیص و راه مقابله
اضطراب جنسی چیست | راه‌های موثر برای درمان
مهارت همدردی چیست | روش تقویت آن
طلاق عاطفی چیست | علل و روش‌های پیشگیری
تروما چیست | انواع و راه درمان

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • سن دقیق تربیت کودک چه زمانی است؟

    • تربیت کودک سن دقیق و مشخصی ندارد؛ کودکان در هر حال آماده یادگیری می باشند.
  • انواع تربیت کودک کدام است؟

    • تربیت اجتماعی، تربیت شناختی، تربیت جنسی.
  • پیامد های منفی تنبیه بدنی چیست؟

    • کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس، تقویت احساس تنهایی و رها شدگی، آسیب جسمانی، به خطر افتادن سلامت روان و...
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید