تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
نوستالژی چیست؟ دلایل و روش های کنار آمدن با آن مدت مطالعه: 7 دقیقه
ای سنج 19 تیر 1401 مدت مطالعه: 7 دقیقه

نوستالژی چیست؟ دلایل و روش های کنار آمدن با آن

آیا فکر کردن به گذشته و خاطراتی که در آن به جا مانده است، برای شما خوشایند است؟ خانه قدیمی پدربزرگ، شیطنت های بچگانه در خانه دوست و فامیل، بازی های کودکانه مانند لی لی، مسافرت های دسته جمعی، عطر خوش غذای مادر در خانه قدیمی، خاطره زیبایی که از یک عشق قدیمی برای شما به جای مانده است و غیره و غیره.

از فکر کردن به گذشته و خاطرات قدیمی چه احساسی به شما دست می دهد؟ در این مقاله قرار است در مورد نوستالژی، دلایل و روش های کنار آمدن با آن صحبت کنیم. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:

آیا باید به گذشته فکر کنیم و به آن بپردازیم؟ تا همین اواخر روان شناسان استدلال می کردند که خیر، نباید بیش از اندازه به گذشته فکر کنیم. با این حال امروزه مشخص شده است که میل به مرور گذشته که به آن نوستالژی گفته می شود، یک ابزار مفید برای افرادی است که با افسردگی و اضطراب مقابله می کنند.
همین موضوع باعث جلب توجه روان شناسان به نوستالژی و شروع تحقیقات جهانی در مورد آن شد.

نوستالژی چیست؟

نوستالژی (nostalgia) یک احساس غم و اندوه آمیخته با لذت و محبت است که وقتی به لحظات شاد در گذشته فکر می کنیم در ما به وجود می آید.
نوستالژی مترادف مرور خاطرات گذشته و متضاد بی توجهی و بی تفاوتی نسبت به خاطرات گذشته است.

وقتی احساس نوستالژی را تجربه می کنید، خاطرات گذشته به ذهن شما هجوم می آورند؛ تکرار بو، طعم، تجربه یک صحنه یا خاطره خاص می تواند باعث ایجاد خاطره و به یادآوری خاطرات در گذشته شود.

در نهایت نوستالژی یک احساس خوب است؛ احساسی که از دلتنگی تشکیل شده، دلتنگی که هم تلخ و هم دلپذیر است. اگر اغلب اوقات در مورد گذشته فکر می کنید و خاطرات گذشته را مرور می کنید، به احتمال زیاد شما احساس نوستالژیک دارید.

نوستالژی چیست؟

دو نوع نوستالژی وجود دارد؛ نوستالژی مثبت و نوستالژی منفی.

  • نوستالژی مثبت؛ خاطرات شاد و مثبت گذشته است که با احساس شادی، صمیمت، خوشحالی همراه است.
  • نوستالژی منفی؛ خاطرات تلخ، دردناک که با احساس حسرت، اندوه، پشیمانی و ناراحتی همراه است.

همچنین، نوستالژی را می توان به سه دسته مختلف تقسیم کرد: فردی، اجتماعی و فرهنگی.

  • نوستالژی شخصی با خاطرات افراد یا رویدادهای خاص از زندگی خود فرد مشخص می شود.
  • نوستالژی اجتماعی با خاطرات زمانی مشخص می شود که فرد احساس ارتباط بیشتری با دیگران داشته است.
  • نوستالژی فرهنگی با خاطرات زمانی مشخص می شود که فرد احساس تعامل فرهنگی یا خاطرات مشترک فرهنگی با دیگران دارد.

تاریخچه کلمه نوستالژی

نوستالژی در قرن هفدهم و در سال 1688 توسط یک پزشک نظامی سوئیسی به نام یوهانس هوفر ابداع شد؛ او نوستالژی را یک بیماری عصبی معرفی کردن که ویژگی اصلی آن اندیشیدن مداوم به وطن و آرزوی بازگشت به خانه بود.

در قرن نوزدهم، نوستالژی دیگر یک بیماری محسوب نمی شد بلکه یک وضعیت توام با احساس مثبت در نظر گرفته شد. کارل یونگ، روان پزشک سوئیسی، نوستالژی را یک راه برای برقراری ارتباط با گذشته و درک حال خود تعریف کرد.
یونگ نوستالژی را راهی برای ورود و دسترسی به ناخودآگاه جمعی می دانست. (ناخودآگاه جمعی از نظر او تاریخ و تجربیات مشترک میان همه ی ما انسان ها است!)

در طول جنگ جهانی اول، نوستالژی به عنوان بیماری در سربازان دور از خانه که آرزوی برگشتن به وطن و خانه آرام خود را داشتند، شناسایی شد. اما پس از پایان جنگ نوستالژی دوباره به یک احساس مثبت تبدیل شد.
ریشه کلمه نوستالژی به زبان یونانی بر می گردد. نوستالژی از دو کلمه نوستوس به معنای آرزوی برگشتن به خانه و آلگوس به معنای درد مرتبط با این اشتیاق می باشد.

معنی نوستالژی و معادل دقیق فارسی آن چیست؟

نوستالژی به معمنای غم غربت و داشتن حسرت گذشته است؛ روان شناسان آن را میل و بازگشت به گذشته توصیف کرده اند. در فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی برای واژه نوستالژی کلمات یادمانه یا دریغ پنداشت، در نظر گرفته شده است. در اصطلاح عام و کلی، نوستالژی به معنای اشتیاق مفرط برای برگشتن به وضعیت و دوره ای است که گذشته و از دست فرد رفته است.

روانشناسی نوستالژی

چه روزهای سختی را پشت سر بگذاریم و چه روزهای راحت، در نهایت از تمام این روزها عبور می کنیم چرا که زندگی در حال گذر است و خاطرات همچون پناهگاهی می ماند که می تواند به ما آرامش بدهد.

نوستالژی تبدیل به یک موضوع جالب توجه در علم روان شناسی شده است و روان شناسان فعال در حوزه نوستالژی، به بررسی این احساس و تاثیرات آن بر افراد می پردازند.

بر اساس نتایج تحقیقات صورت گرفته در حوزه نوستالژی، نوستالژی یک پاسخ رایج به تغییر است؛ زمانی که ما در حال گذر از یک دوره زندگی به دوره دیگری هستیم، مثلا از دوره جوانی به بزرگسالی، مهاجرت، تلاش برای پیشرفت و کسب دستاوردهای بزرگ، نوستالژی را تجربه می کنیم و به سمت آرزوهای نوستالژیک گرایش داریم.

نکته جالب این است که نوستالژی معمولا از احساسات منفی ناشی می شود اما باعث بهبود خلق و خو و افزایش احساسات مثبت در افراد می شود. نوستالژی طعی تلخ و شیرین دارد؛ شرین است به خاطر یادآوری روزهای خوش و تلخ به این علت که ما دیگر قادر به تجربه و لمس آن خاطرات دلنشین نیستیم.

آلن هیرش که یک روان شناس نوستالژی است، نوستالژی را با اشتیاق به گذشته در ارتباط می داند. او می گوید، نوستالژی احساسات مثبت ذخیره شده در حافظه ما و احساسات منفی فیلتر شده می باشد.

هپرو و همکارانش در یک مطالعه بین فرهنگی در زمینه نوستالژی انجام دادند و در نهایت به این نتیجه رسیدند که، نوستالژی احساس همدلی و ارتباط اجتماعی را در افراد تقویت و به عنوان پادزهری برای احساس تنهایی و افسردگی عمل می کند.

سندروم نوستالژی یا اختلال دلتنگی چیست؟

روان شناسان موفق به کشف یک سندروم مرتبط با نوستالژی به نام سندروم نوستالژی شدید شده اند؛ این سندروم یک وضعیت روان شناختی ناتوان کننده است که باعث از دست دادن اشتها، افسردگی و افکار خودکشی می شد.
به عنوان مثال، شخصی برای کسب درآمد بیشتر یا ساختن یک زندگی بهتر، خانه و شهرش را ترک می کرد اما دلتنگی شدید بر او غلبه می کرد و سه هفته بعد جسدش پیدا می شد!

سندروم نوستالژی چیست؟

پزشکان و پژوهشگران، در قرن نوزدهم در کشور فرانسه تلاش زیادی برای شناخت نوستالژی داشتند؛ در آن زمان حدود 80 پایان نامه در مورد نوستالژی ارائه شد و سندروم نوستالژی به عنوان دومین بیماری روانی پس از هیستری، مورد مطالعه قرار گرفت.

پزشکان نظامی، به ویژه پرسنلی که به سرزمین های دیگر برای جنگ سفر کرده بودند و در ارتش احساس انزوا داشتند، دچار این سندروم می شدند.

آن ها آنقدر افسرده و تنها می شدند که دیگر توان جنگ نداشتند و به مرور نشانه های افسردگی را از خود نشان می دادند و به دلیل کمبود امکانات بهداشتی و دارو به بیماری و عفونت مبتلا می شدند و نوستالژی به عنوان یک عامل مستعدد کننده باعث مرگ آن ها می شد.

سندروم نوستالژی شدید با نشانه های خفیف تا شدید شامل، افکار خودکشی، نارسایی قلبی، افسردگی، بی اشتهایی و تب در فرد همراه بود. مفهوم نوستالژی به عنوان یک بیماری دردسر ساز مرتبط با پرسنل نظامی امروزه دیگر کاربردی ندارد و جای خود را به احساس دلتنگی داده است.

دلایل داشتن احساس نوستالژی

نوستالژی یک راه حل محبوب برای تغییر است؛ مواردی مانند مرگ همسر یا عزیزان، شکست عاطفی، تغییر محل زندگی یا سبک زندگی باعث تغییر در زندگی ما می شوند و نوستالژی باعث می شود ما با این تغییرات زودتر سازگار شویم.

پس یکی از دلایل تجربه احساس نوستالژی می تواند کنار آمدن با تغییرات و بهبود خلق و خو باشد.

فراموش نکنید که احساس نوستالژی با تغییرات و خاطرات در ارتباط است؛ ما هر چقدر که انسان شاد و پرتلاشی باشیم یا درآمد بالایی کسب کرده باشیم، باز هم دوست داریم بخش هایی از گذشته خود را به یاد بیاوریم؛ چرا؟ چون انگاری چیزی را در گذشته جا گذاشته ایم و فکر می کنیم زندگی در گذشته آسان تر بوده است.

وقتی لحظات شاد گذشته را به یاد می آوریم و بازسازی می کنیم، احساس شادی بیشتری داریم؛ در واقع احساس نوستالژی باعث می شود ما شادتر باشیم، کمتر دچار غم شویم و روحیه مثبت خود را در مقابل سختی ها و مشکلات حفظ کنیم.

ویژگی های نوستالژِی

برای شناخت و درک بهتر احساس نوستالژی باید ویژگی های آن را بشناسید؛ برخی از ویژگی های نوستالژی عبارت است از:

  • نوستالژی یک احساس است و احساس یک تجربه ذهنی همراه با واکنش عاطفی است.
  • احساس نوستالژی می تواند زودگذر یا دائمی باشد.
  • هر فردی صرف نظر از جنسیت، طبقه اجتماعی، سن و جایگاه و فرهنگ می تواند نوستالژی را تجربه کند.
  • افراد در تجربه احساس نوستالژی متفاوتند؛ عده ای گرایش زیاد و عده گرایش کمتری به نوستالژی دارند.
  • نوستالژی برای اکثر افراد با حالت ایده آل گرایی همراه است؛ خاطرات خوب در ذهن ثبت می شوند و خاطرات بد نادیده گرفته می شوند.
  • نوستالژی به دلایل متفاوتی ممکن است تجربه شود.
  • نوستالژی ما را از غم و ناراحتی حفظ می کند.
  • نوستالژی الهام بخش است.

دلایل علاقه به نوستالژی چیست؟

افراد به مرور خاطرات گذشته به دلایل متفاوتی علاقه مند هستند. یادآوری خاطرات شیرین گذشته باعث بهبود خلق و خو، تقویت روحیه، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس، ایجاد حس حمایت اجتماعی و کمک به کنار آمدن با شرایط چالش زا و دشوار می شود.

تجربه احساسات و هیجانات گفته شده، باعث تقویت احساس نوستالژی و علاقه افراد به تجربه این حس می شود.

چرا به نوستالژی علاقه داریم؟

چرا نوستالژی داریم؟

تلاش برای سازگاری با تغییرات و حفظ روحیه مثبت یکی از دلایلی است که باعث می شود ما نوستالژی داشته باشیم. وقتی در طول زندگی دائما احساس نوستالژی داشته باشیم، ممکن است این احساس نشانه ای از یک مسئله عاطفی یا روان شناختی عمیق در ما باشد.

گذشته قابل تغییر نیست و نباید در مرور آن افراط کنیم و خودمان را بیش از اندازه غمگین کنیم.

طبق نتیجه تحقیقی که در دانشگاه ساوتهمپتون انجام شده است، نوستالژی باعث افزایش خوش بینی به آینده می شود. نوستالژی یک واکنش رایج به تغییر است و کارکرد های روان شناختی بسیاری برای ما دارد. از مهم ترین مزایای داشتن نوستالژی ایجاد و تقویت حس انسجام و وحدت است.

وقتی احساس انسجام و هویت داشته باشیم، درک قوی از هویت خود در طول زمان خواهیم داشت. نوستالژی باعث می شود احساس بودن و زیستن داشته باشیم و به ارتقا احساس یکپارچگی در ما کمک می کند.

فواید نوستالژی 

نوستالژی دارای فواید بسیار و معایب اندک است؛ برخی فواید نوستالژی عبارت اند از:

  • تقویت احساس ارتباط بیشتر با دنیای اطراف
  • ارتقا عزت نفس
  • ایجاد خوش بینی به آینده
  • ایجاد احساس همدلی
  • کاهش استرس
  • مقابله با بی حوصلگی و کسالت
  • مبارزه با افکار مرتبط با مرگ و نیستی و پوچی
  • و ...

اما متخصصان می گویند نوستالژی بیش از اندازه ممکن است آسیب زا باشد؛ چرا که فکر کردن بیش از اندازه به گذشته ممکن است به سلامت روان آسیب بزند و منجر به افسردگی یا انزوا شود؛ پس بهتر است فکر کردن به آینده جایگزین افکار گذشته شود.

راه های غلبه بر نوستالژی افراطی

برای غلبه بر نوستالژی افراطی، بهتر است:

  • واقع بین باشید؛ با دیدگاهی واقع گرایانه به گذشته و حال بنگرید و روند تغییرات را برای خود سخت نکنید.
  • در زمان حال زندگی کنید و احساساتی که تجربه می کنید را به زبان بیاورید و توصیف کنید.
  • سعی کنید از انزوا و گوشه گیری فاصله بگیرید و با افراد مثبت و شاد معاشرت کنید.
  • به جای خاطرات بد و ناراحت کننده به خاطرات خوش تمرکز کنید؛ به عبارتی بر درد و غم تمرکز نداشته باشید.
  •  یادتان باشد شما مسئول زندگی خود هستید و می توانید زندگی خود را تغییر دهید.
  • سعی نکنید دائما با نوستالژی بجنگید و در ذهنتان برای مقابله با آن برنامه ریزی کنید، این کار جز اینکه ذهن شما را مشغول کند فایده دیگری ندارد.
  • حفظ و ایجاد عادات مثبت و سالم می تواند به مقابله با نوستالژی افراطی کمک کند.
  • به حفظ سنت ها بپردازید اما خاطرات جدید ایجاد کنید.
  • در نهایت اگر نتوانستید مقابله موثری با نوستالژی افراطی داشته باشید، بهتر است از یک فرد متخصص کمک بگیرید.

روش های عجیب مبارزه با نوستالژی

در زمان های قدیم نوستالژی به عنوان یک بیماری در نظر گرفته می شد؛ پزشکان در خلال قرن هجدهم به این نتیجه رسیدند که صرف بازگشت به خانه یا وطن نشانه های نوستالژی درمان نمی شود و حتی برخی افراد پس از بازگشت به خانه فوت می کنند.

یک پزشک فرانسوی که ژوردان لو کوانت نام داشت، بر این باور بود که نوستالژی با تحریک، ایجاد درد و وحشت درمان می شود. این مسئله در کتاب آینده نوستالژی نوشته لسفیتلانایبوم هم ذکر شده شده است. در نتیجه برای درمان نوستالژی در قدیم از برخی راه های عجیب و غریب استفاده می کردند. برخی از این راهکارها عبارت اند از:

زنده دفن کردن فرد؛ روس ها در سال 1733 این درمان را انجام دادند؛ بسیاری از سربازان ارتش روسیه در جنگ با آلمان دچار نوستالژی شدند. ژنرال روس که از این وضعیت ناراضی بود سربازان را تهدید به زنده دفن کردن، کرد!

او به سربازان اخطار داد اگر دچار نوستالژی شوند، آن ها را زنده زنده دفن می کند البته شواهدی مبنی بر اینکه آیا او این کار را انجام داده است یا نه وجود ندارد.

قلدری و تحقیر در طب آمریکا؛ وضعیت در ایالت متحده آمریکا متفاوت تر از ارتش روسیه بود! آمریکایی ها برای درمان نوستالژی به تحقیر و قلدری متوسل شدند!

یک پزشک آمریکایی معتقد بود ابتلای به نوستالژی شرم آور است و فردی که به آن مبتلا می شود مرد نیست! تمسخر و تحقیر به دلیل ابتلا به نوستالژی جان 58 سرباز آمریکایی را گرفت.

نوستالژی و فیلسوفان

رد پای نوستالژی را می توان در آثار فیلسوفان مختلف جستجو کرد؛ نوستالژی را می توان در قالب ویژگی های تامل فلسفی هم مورد بررسی قرار داد. نوستالژی که با درد آمیخته ای از لذت به یادآوری خاطرات همراه است می تواند منجر به ناراحتی و تردید اساسی در مورد وجود خودمان در جهان شود.

از دیدگاه فیلسوفان نوستالژی می تواند با شک در مورد فلسفه وجودی خود همراه شود.

نوستالژی و ادبیات

ادیبان بزرگی در مورد نوستالژی صحبت کرده اند؛ در آثار دکتر علی شریعتی، عطار نیشابوری و... در مورد نوستالژی صحبت شده است. به عنوان نمونه، نوستالژی در رباعیات خیام به غم غربت و احساس اندوه و دلتنگی نسبت به گذشته و چیزهایی که در دسترس نیست، صحبت می شود.

ملک الشعرای بهار نوستالژی را یادآوری خاطراتی می داند که دیگر برای فرد تکرار نمی شود. در ادبیات جهانی نیز نوستالژی به صورت های مختلف معنا شده است؛ غم غربت، دوری از وطن، ناراحتی، مرور خاطرات از جمله مضامین مرتبط با نوستالژی است.

نوستالژی در سینما

تا به اکنون در صنعت سینما فیلم های زیادی با محوریت نوستالژی ساخته شده است که یکی از معروف ترین و شناخته ترین این فیلم ها ساخته آندری تارکوفسکی کارگردان روسی در سال 1983 می باشد؛ او در این فیلم زندگی یک شاعر روسی و دلتنگی های او  را به تصویر می کشد

نوستالژی در فرهنگ عامیانه اشاره به مرور خاطرات دارد؛ عموم مردم زمانی که نام نوستالژی را می شوند به یاد خاطرات خوشی که در گذشته داشته اند، افرادی که روزهای خوشی را با آن ها تجربه کرده اند و... میوفتند.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد نوستالژی، دلایل و روش های کنار آمدن با آن صحبت کردیم.  نوستالژی یک احساس پیچیده روان شناختی است که می تواند تاثیرات مثبت و منفی داشته باشد. اگر بیش از اندازه احساس نوستالژی دارید، سعی کنید به افراد و زندگی در زمان حال اهمیت دهید و تمرکز کنید.

اگر احساس نوستالژی در شما بیش از اندازه بوده و منجر به اذیت شما می شود، با یک متخصص سلامت روان مشورت کنید.

آیا تا به حال تجربه احساس نوستالژی را داشته اید؟ لطفا نظرات، دیدگاه و تجربیات ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.

سوگ جمعی چیست | علت ایجاد و راه‌های مقابله با آن
تله رهاشدگی چیست | علائم، نحوه تشخیص و راه مقابله
اضطراب جنسی چیست | راه‌های موثر برای درمان
مهارت همدردی چیست | روش تقویت آن
طلاق عاطفی چیست | علل و روش‌های پیشگیری

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • نوستالژی چیست؟

    • نوستالژی (nostalgia) یک احساس غم و اندوه آمیخته با لذت و محبت است که وقتی به لحظات شاد در گذشته فکر می کنیم در ما به وجود می آید.
  • سندروم نوستالژی چیست؟

    • یک وضعیت روان شناختی مرتبط با میل به بازگشت به خانه و تجربه رویدادهای خوشایند گذشته که با احساس افسردگی، اضطراب، مشکلات قلبی همراه است.
  • مزایای احساس نوستالژی چیست؟

    • بهبود خلق و خو، کاهش استرس و اضطراب، افزایش اعتماد به نفس و افزایش عزت نفس و غیره برخی مزایای احساس نوستالژی است.
  • نوستالژی به چه دلیلی ایجاد می شود؟

    • یکی از دلایل ایجاد نوستالژی سازگاری با شرایط و تغییرات است.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید

23 خرداد 1402 19:19

اگر به پول های قدیمی علاقه دارید حتما یه سر به سایت ما سر بزنید www.chaogallery.com

29 فروردین 1402 19:17

احساس خیلی بدی ست ویران کننده هست من را ویران کرده است نمیدونم چطور از دستش خلاص شوم افسردگی شدید گرفته ام و و به مرز جنون رسیده ام