تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
شادکامی چیست؟ مدت مطالعه: 7 دقیقه
مهدی کلهر 02 آبان 1399 مدت مطالعه: 7 دقیقه

شادکامی چیست؟

در این مقاله می خواهیم در مورد شادی و شادکامی صحبت کینم. این مفهوم یکی از عواملی است که بالاترین تاثیر را بر سلامت فرد می گذارد از طرف دیگر همچنین علاوه بر سلامت فرد، تاثیر شادی بر محیط کار هم قابل توجه می باشد. بنابراین شادی یکی از مهم ترین ویژگی های اخلاقی هر فرد می باشد که می خواهیم در ادامه براساس فهرست زیر به  بررسی آن بپردازیم:

معنا و مفهوم شادکامی

شادکامی یک حالت عاطفی است که با احساس شادی، رضایت و رضایتمندی مشخص می شود. در حالی که شادکامی تعاریف مختلفی دارد، اما اغلب به عنوان احساسات مثبت و رضایت از زندگی توصیف می شود. از آنجا که شادکامی معمولاً چنین واژه ای تعریف می شود، روانشناسان و سایر دانشمندان علوم اجتماعی وقتی از این حالت عاطفی صحبت می کنند، معمولاً از اصطلاح "بهزیستی ذهنی" استفاده می کنند. درست همانطور که به نظر می رسد، بهزیستی ذهنی تمرکز خود را بر روی احساسات کلی شخصی فرد در مورد زندگی خود در حال حاضر متمرکز است.

مولفه های شادکامی

دو مولفه اصلی شادکامی (یا بهزیستی ذهنی) عبارتند از:

تعادل احساسات

هر کس احساسات، هیجان و خلق و خوی مثبت و منفی را تجربه می کند. شادکامی به طور کلی با تجربه احساسات مثبت بیشتر نسبت به احساس منفی مرتبط است.

رضایت از زندگی

این به میزان رضایت شما از زمینه های مختلف زندگی از جمله روابط ، کار، موفقیت ها و سایر مواردی که مهم می دانید مربوط می شود.

بهترین جملات انگیزشی کوتاه برای موفقیت

 

چگونه بفهمیم خوشحالیم؟

در حالی که ممکن است برداشت از شادکامی از یک فرد به فرد دیگر متفاوت باشد، برخی از نشانه های اصلی وجود دارد که روانشناسان هنگام اندازه گیری و ارزیابی شادکامی به دنبال آن هستند. برخی از نشانه های اصلی شادکامی عبارتند از:

احساس اینکه در حال گذراندن زندگی ای هستید که می خواستید .
احساس اینکه شرایط زندگی شما خوب است.
احساس این که آنچه را در زندگی می خواهید به دست آورده اید.
احساس رضایت از زندگی خود .
احساس مثبت بودن بیش از منفی بودن.

نکته

 شادکامی حالت سرخوشی مداوم نیست. در عوض، شادکامی یک حالت کلی از احساسات مثبت نسبت به احساسات منفی است.

افراد شاد هنوز هم هر از چندگاهی طیف وسیعی از احساسات انسانی - عصبانیت، سرخوردگی، کسالت، تنهایی و حتی غم و اندوه را احساس می کنند. اما حتی وقتی با ناراحتی روبرو می شوند، یک احساس اساسی خوش بینی نسبت به بهتر شدن اوضاع دارند، اینکه می توانند با آنچه اتفاق می افتد کنار بیایند و دوباره احساس شادکامی کنند.

اگر می خواهید میزان شادکامی خود را بسنجید، تست شادکامی آکسفورد را انجام دهید.

انواع شادکامی

روشهای مختلفی برای تفکر در مورد شادکامی وجود دارد. به عنوان مثال، ارسطو، فیلسوف یونان باستان، بین دو نوع مختلف شادکامی تمایز قائل شد: هدونیا و ایودایمونیا.

شادکامی

هدونیا (Hedonia)

شادکامی هدونیک از لذت حاصل می شود. این همان چیزی است که پس از خوب خوابیدن، مراقبت از خود، برآوردن آرزوها، تجربه لذت بردن و احساس رضایت ایجاد می شود.

ایودایمونیا (Eudaimonia)

این نوع شادکامی از جستجوی فضیلت و معنا حاصل می شود. اجزای مهم بهزیستی ایدایمونیک شامل احساساتی نظیر اینکه زندگی شما معنا، ارزش و هدف دارد. این بیشتر با انجام مسئولیت ها، سرمایه گذاری در اهداف بلند مدت، نگرانی برای رفاه سایر افراد و مطابق با آرمان های شخصی همراه است.

توجه

هدونیا و ایودایمونیا امروزه بیشتر در روانشناسی به ترتیب به عنوان لذت و معنا شناخته می شوند.

اخیراً، روانشناسان پیشنهاد کرده اند که سومین مولفه مربوط به تعهد می باشد. اینها احساس تعلق و مشارکت در زمینه های مختلف زندگی است. همه اینها می توانند در تجربه کلی شادی نقش مهمی داشته باشند، گرچه ارزش نسبی هر یک می تواند بسیار ذهنی باشد. برخی فعالیت ها ممکن است معنادار باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است فقط جنبه لذت داشته باشد.

به عنوان مثال، داوطلب شدن برای هدفی که به آن اعتقاد دارید ممکن است معنادارتر باشد. از طرف دیگر، تماشای برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود ممکن است از نظر معنی پایین تر و از نظر لذت بالاتر باشد.

گزارش آماری

تحقیقات نشان می دهد که افراد شاد معمولاً از نظر رضایت از زندگی ایدایمونیک بسیار بالاتری برخوردارند. آن ها رضایت زندگی شان بیشتر از افراد هدونیک می باشد.

برخی از انواع شادکامی که ممکن است تحت این سه دسته اصلی قرار گیرند عبارتند از:

شادی: یک احساس غالباً نسبتاً کوتاه که در لحظه فعلی احساس می شود

هیجان: احساس شادی که شامل انتظار برای اتفاقات مثبت است

قدردانی: احساسی مثبت است که شامل تشکر و قدردانی می شود

غرور: احساس رضایت از چیزی که به نتیجه رسانده اید

خوش بینی: این روشی است برای نگاه کردن به زندگی با دید مثبت و خوش بین

خرسندی: این نوع شادکامی شامل احساس رضایت است

تأثیر شادکامی

نشان داده شده است که شادکامی نتایج مثبت را در بسیاری از زمینه های مختلف زندگی پیش بینی می کند.

احساسات مثبت رضایت از زندگی را افزایش می دهد.

شادکامی به افراد کمک می کند مهارت های مقابله ای قوی تر و منابع عاطفی بیشتر باشد.

احساسات مثبت با سلامتی و طول عمر بهتر مرتبط هستند.

گزارش آماری

یک مطالعه نشان داد افرادی که احساسات مثبت بیشتری نسبت به احساسات منفی تجربه می کنند، بیشتر از یک دوره 13 ساله زنده مانده اند.

احساسات مثبت باعث افزایش انعطاف پذیری می شوند. انعطاف پذیری به افراد کمک می کند استرس را بهتر کنترل کنند و در صورت مواجه شدن با شکست بهتر بازگردند.

گزارش آماری

- یک مطالعه نشان داد که افراد شادتر سطح کمتری از هورمون استرس کورتیزول را دارند و این مزایا با گذشت زمان ادامه دارد.

- مطالعات نشان داده افرادی که گزارش می دهند که از یک وضعیت خوب رفاهی برخوردارند، به احتمال زیاد رفتارهای سالمی مانند خوردن میوه و سبزیجات و ورزش منظم دارند.

شاد بودن ممکن است به شما کمک کند تا کمتر مریض شوید. حالتهای روانی شادتر با افزایش ایمنی در ارتباط هستند.

چگونه شادی خود را افزایش دهیم؟

به نظر می رسد برخی از افراد به طور طبیعی پایه شادی بیشتری داشته باشند. گرچه ممکن است نتوانید "سطح پایه" شادی خود را کنترل کنید، چیزهایی وجود دارد که می توانید برای شادتر و تحقق بخشیدن به زندگی خود انجام دهید. حتی خوشبخت ترین افراد نیز هر از گاهی احساس ناراحتی می کنند و شادکامی چیزی است که همه مردم باید آگاهانه آن را دنبال کنند.

گزارش آماری

یک مطالعه گسترده در مورد بیش از 2000 دوقلو نشان می دهد که حدود 50٪ رضایت کلی زندگی از ژنتیک ، 10٪ از وقایع خارجی و 40٪ از فعالیت های فردی است.

ورزش منظم

ورزش هم برای بدن و هم برای ذهن شما مفید است. فعالیت بدنی با طیف وسیعی از مزایای جسمی و روانی از جمله بهبود خلق و خو مرتبط است. مطالعات متعدد نشان داده است که ورزش منظم ممکن است در دفع علائم افسردگی نقش داشته باشد، اما شواهد نشان می دهد که این امر همچنین می تواند به شادتر شدن افراد کمک کند.

در یک تحلیل از تحقیقات گذشته در مورد ارتباط بین فعالیت بدنی و شادی، محققان بین این دو مفهوم پیوند مثبت پیدا کردند. حتی اندکی ورزش باعث تقویت شادی می شود - افرادی که حتی 10 دقیقه در روز از نظر جسمی فعال بودند یا فقط یک بار در هفته ورزش می کردند، از شادی بیشتری نسبت به افرادی که هرگز ورزش نکردند برخوردار بودند.

قدرشناسی

در یک مطالعه، از شرکت کنندگان خواسته شد که هر شب 10 تا 20 دقیقه قبل از خواب یک تمرین نوشتن داشته باشند. نتایج نشان داد که افرادی که در مورد شکرگذاری نوشته بودند، احساسات مثبت ، شادی ذهنی و رضایت از زندگی شان افزایش یافته است.

همانطور که نویسندگان این تحقیق اظهار داشتند، نگه داشتن لیست تشکر از طریق راهی نسبتاً آسان، مقرون به صرفه، ساده و دلپذیر برای تقویت روحیه شماست. سعی کنید هر شب چند دقیقه وقت بگذارید و چیزهایی را در زندگی خود بنویسید یا به آنها فکر کنید.

هدفمندی برای شادکامی

داشتن احساس هدفمندی

تحقیقات نشان داده است افرادی که احساس می کنند دارای هدفی هستند، بهزیستی بهتری دارند و احساس رضایت بیشتری می کنند. احساس هدف شامل دیدن زندگی به صورت هدفمند، جهتمند و معنی  دار است. این ممکن است با ارتقا رفتارهای سالم به بهبود شادی کمک کند.

برخی از کارهایی که می توانید برای کمک به یافتن حس هدف انجام دهید عبارتند از:

در علاقه های خود کاوش کنید

درگیر همسرداری و نوع دوستی باشید

برای رفع بی عدالتی تلاش کنید

به دنبال چیزهای جدیدی باشید که شاید بخواهید درباره آنها بیشتر بدانید

اهداف ذاتی را دنبال کنید

دستیابی به اهدافی که انگیزه ذاتی شما برای پیگیری آنهاست، به ویژه اهداف متمرکز بر رشد شخصی و اجتماع، می تواند به تقویت شادی کمک کند. تحقیقات نشان می دهد که دنبال کردن این نوع اهداف ذاتی می تواند شادکامی را بیش از دنبال کردن اهداف خارجی مانند کسب پول یا مقام افزایش دهد.

لذت بردن از لحظه

مطالعات نشان داده است که افراد تمایل به درآمد بیش از حد دارند، چنان روی جمع آوری چیزها متمرکز می شوند که دیگر لذت واقعی کاری که انجام می دهند را از دست می دهند. بنابراین، به جای این که در دام ذهنیت هایی در مورد نداشته هایتان بیفتید، تمرکز خود را روی تمرین قدردانی از چیزهایی که دارید و تمرکز بر روی روند کار خود معطوف کنید.

افکار منفی را دوباره تنظیم کنید

وقتی می بینید در یک چشم انداز بدبینانه گیر می کنید یا منفی بافی را تجربه می کنید، به دنبال راه هایی باشید که بتوانید افکار خود را به روش مثبت تری تنظیم کنید. افرادی که سوگیری منفی دارند اشاره به افرادی دارد که تمایل به توجه بیشتر به چیزهای بد نسبت به چیزهای خوب دارند. این امر می تواند بر روی همه چیز تأثیر بگذارد، از نحوه تصمیم گیری تا برداشتشان از افراد دیگر.

تغییر این برداشت های منفی به معنای نادیده گرفتن موارد بد نیست. درعوض، این به معنای تلاش برای نگاه متعادل تر و واقع بینانه تر به وقایع است. به شما امکان می دهد الگوهایی را در تفکر خود مشاهده کنید و سپس افکار منفی را به چالش بکشید.

چالش ها

در حالی که جستجوی شادکامی مهم است، اما در برخی مواقع دستیابی به رضایت از زندگی متفاوت است. برخی از چالش های شادکامی عبارتند از:

ارزش گذاری روی چیزهای اشتباه

پول ممکن است قادر به خرید شادکامی نباشد، اما تحقیقاتی در این زمینه وجود دارد که صرف پول برای کارهایی مانند تجارب می تواند شما را خوشحال کند.به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که صرف هزینه برای چیزهایی که زمان می خرند - مانند هزینه برای خدمات صرفه جویی در وقت - می تواند شادکامی و رضایت از زندگی را افزایش دهد.

توجه ویژه به اوقات فراغت

به جای این که برای چیزهایی مانند پول، مقام یا دارایی های مادی بیش از حد ارزش قائل شوید، دنبال اهدافی باشید که منجر به اوقات فراغت بیشتر یا تجارب لذت بخش می شود. این می تواند پاداش شادی بالاتری داشته باشد.

توجه به کیفیت حمایت اجتماعی

حمایت اجتماعی به معنای داشتن دوستان و عزیزان است که می توانید برای پشتیبانی به آنها مراجعه کنید. تحقیقات نشان داده است که حمایت اجتماعی درک شده نقش مهمی در بهزیستی ذهنی دارد. به عنوان مثال ، یک مطالعه نشان داد که ادراک از حمایت اجتماعی عامل 43٪ از میزان شادکامی یک فرد است. لازم به یادآوری است که وقتی صحبت از حمایت اجتماعی می شود، کیفیت مهمتر از کمیت است. داشتن فقط چند دوست بسیار صمیمی و مورد اعتماد بیشتر از داشتن بسیاری از آشنایان عادی در شادی کلی شما تأثیر خواهد داشت.

ارزش گذاری بیش از حد

شادکامی هدفی نیست که شما به سادگی بتوانید به آن برسید و با آن کار کنید. این یک پیگیری مداوم است که نیاز به پرورش مداوم دارد. یک مطالعه نشان داد افرادی که بیشترین ارزش را برای شادکامی دارند همچنین تمایل دارند که از زندگی خود کمترین رضایت را داشته باشند . اساساً، شادکامی چنان هدف والایی می شود که عملاً غیرقابل دستیابی می شود. نویسندگان این تحقیق اظهار داشتند: "ارزیابی شادی می تواند خود شکن باشد زیرا هرچه افراد برای شادی ارزش بیشتری قائل شوند، احتمال ناامیدی آنها بیشتر خواهد بود."

توجه

تا اینجا درس مهمی که یاد گرفتیم این است که چیزی را به طور کلی به عنوان "شادکامی" هدف خود قرار ندهید. درعوض، بر ساخت و پرورش نوعی زندگی و روابط متمرکز شوید که رضایت خاطر زندگی شما را به ارمغان می آورد.

تئوری های روان شناسی

روانشناسان همچنین نظریه های مختلفی را برای توضیح چگونگی تجربه سعادت و پیگیری افراد از آن ارائه داده اند. این نظریه ها عبارتند از:

نظریه سلسله مراتب نیازهای مازلو

سلسله مراتب نیازها حاکی از آن است که افراد انگیزه بیشتری برای پیگیری نیازهای پیچیده دارند. پس از برآوردن نیازهای اساسی بیشتر، انگیزه های روانی و عاطفی بیشتری در افراد ایجاد می شود.

در اوج سلسله مراتب، نیاز به خود واقعی یا نیاز به دستیابی به توانایی های کامل فرد است. این تئوری همچنین بر اهمیت اوج تجربه ها یا لحظات متعالی که در آن فرد درک عمیق، شادکامی و شادی را احساس می کند ، تأکید می کند.

برای مطالعه بیشتر در این مورد به پست هرم مازلو چیست؟ مراجعه کنید.

روانشناسی مثبت

جستجوی شادکامی در زمینه روانشناسی مثبت نقش اساسی دارد. روانشناسانی که روانشناسی مثبت می خوانند علاقه مند به یادگیری روشهایی برای افزایش مثبت و کمک به مردم در زندگی شادتر و رضایت بخش تر هستند.

این حوزه به جای تمرکز بر آسیب شناسی های ذهنی، در عوض می کوشد راهی برای کمک به مردم، در جهت بهبود احساسات مثبت و دستیابی به شادکامی بیشتر پیدا کند.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد شادکامی صحبت کردیم همانطور که  ملاحظه کردید شادی یکی از مولفه هایی می باشد که بالاترین تاثیر را بر زندگی شخصی افراد می گذارد. به همین خاطر با داشتن هدف در زندگی، لذت بردن از لحظه، دوری از افکار منفی، ورزش کردن و شکر گذاری  و ... می توانید شادکامی را در زندگی شخصی خودتان افزایش دهید.

در آخر شما هم می توانید با گذاشتن کامنت و ثبت نظر، تجربیاتتان را در مورد "شادکامی و راهکارهایی برای افزایش آن " در مجله ای سنج با ما به اشتراک بگذارید.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید

20 شهریور 1402 11:18

بسیار عالی. ممنون از کامل بودن توضیحات. ذکر منابع به تکمیل این مطالب مهر تایید میزند.

14 فروردین 1402 16:36

سلام عالی

22 تیر 1401 12:43

من شادممممممم زندگی سلامممممم همگی سلاممممم

04 آبان 1400 00:07

مطالب بسیار ارزشمند بوداگر مختصری هم شادکامی با آموزه و مفاهیم قرانی یا اصطلاحا اسلامی آمیخته میشد عالیتر میشد🌹🙏

11 مهر 1400 10:56

سلام ممنونم از مقاله خوب تون. اگر رفرنس مطلالب هم در انتهای مقاله ارائه می شد، می تونست کاربردی تر باشه