ارتباط بین تیپ های شخصیتی و استرس
در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم چه اتفاقی می افتد که در هنگام فشار شدید و استرس (Stress)، هر تیپ شخصیتی عملکرد ضعیف تری از خود نشان می دهند.
این مسئله می تواند یک امر بسیار دشوار هم برای فرد و هم برای نزدیکانش باشد. بنابر این در ادامه براساس فهرست مطالب زیر به رابطه بین تیپ های شخصیتی و استرس می پردازیم:
استرس
استرس واکنش طبیعی بدن در مقابل خطر می باشد و میتواند انگیزه بخش باشد و از این رو، برای زندگی مولفهای ضروری به نظر میرسد.
استرس های ناگهانی در بدن، موجب ترشح هورمونهایی میشود که نتیجه آن آمادگی بدن برای مقابله و یا فرار از موقعیت خطر می باشد. این مکانیزم در بدن به مکانیزم جنگ یا گریز (Fight-or-Flight (Response نیز مشهور است.
در واقع می توان گفت که اگر این مکانیسم سریع عمل نکند و با کندی رخ دهد، و یا برعکس، استرس زیادی در زمان واحد به کسی وارد کند، میتواند سلامت ذهنی و فیزیکی افراد را به خطر بیاندازد.
و اما وقتی کسی استرس زیادی دارد، عملکردهای آن از زمانی که عادی است خود را ضعیف تر نشان می دهد. در بسیاری از این موارد، بهترین راه برای غلبه بر استرس، بیرون راندن این فشار شدید روانی است.
در نهایت فرد تحت فشار برای بازگشت به حالت عادی باید به عملکردهای ضعیف خود غلبه کند اما اگر این فشار چیزی باشد که برای مدت طولانی ادامه یابد، احتمالاً فرد دارای مسائله ی حل نشده ای است که باید در سطح عمیق تری آن را برطرف کند.
استرس و تیپ های شخصیتی
در این بخش باتوجه به تیپ های تست MBTI، ویژگی های رفتاری هر تیپ شخصیتی را برایتان آماده کرده ایم:
تیپ شخصیتی INFJ
در حالت عادی افرادی آرام و مهربان، دلسوز، پیچیده و به شدت شهودی هستند.
آنها اغلب بسیار آگاهانه از نیازهای دیگران آگاه هستند و در نتیجه گیری در مورد آینده ماهر هستند.
آنها ممکن است رفتاری را انجام دهند که برای آنها مضر باشد، مانند نوشیدن زیاد مشروبات الکلی یا حتی مواد مخدر و یا حتی ممکن است نسبتاً بی بند و بار شوند چیزی که اصلا برای آنها معمول نیست.
این افراد ریسک هایی را تجربه می کنند که معمولاً آن را عاقلانه نمی دانند.
این افراد در وضعیت نامعمول غالباً هر کاری که لازم باشد انجام می دهند تا آنچه را که از دیگران می خواهند بگیرند که بسیار متفاوت از حالت عادی این این افراد است.
تیپ شخصیتی ENFJ
در حالت طبیعی خود، افرادی خونگرم و مردم دوست هستند.
آنها بیشتر از هر تیپ شخصیتی دیگری توانایی برقراری ارتباط با دیگران را دارند و به خوبی با مردم ارتباط برقرار میکنند این افراد دیگران را درک میکنند و به خواستههای آنان توجه دارند.
برای معاشرت با نزدیکان خود بسیار تلاش می کنند و مایلند دنیا را به مکانی بهتر تبدیل کنند.
تمرکز اصلی آن ها بر نیازها و عواطف افراد دیگر است که این موضوع آن ها را به افرادی فوق العاده همدل تبدیل کرده است.
آنها ممکن است با بودن در کنار مردم دست و پنجه نرم کنند اما اغلب مایلند تنها باشند تا مسائل را کشف کنند.
شرایط بحرانی این افراد می تواند برای اطرافیان نزدیکشان شوک آور باشد.
تیپ شخصیتی INFP
معمولاً افراد بسیار خونگرم و رویایی هستند، با روحیه ای حساس و پرشور.
آنها به عنوان افرادی لطیف و دلسوز دیده می شوند که واقعاً از آسیب رساندن به دیگران بدشان می آید.
آنها برای خوب بودن تلاش می کنند و اغلب متمرکز بر انتخاب "درست" هستند.
افراد دارای این تیپ شخصیت در وضعیت عادی خود از درگیری جلوگیری می کنند اما در غیر این صورت ممکن است در محیط خود اختلاف ایجاد کنند.
تیپ شخصیتی ENFP
در حالت عادی افرادی بسیار مشتاق، گرم و صمیمی، خوشفکر و عمدتاً دارای تواناییهای بالقوه زیادی هستند با کاریزمایی که افراد را به خود جلب می کنند. اما وقتی تحت فشار روانی(استرس) زیادی قرار می گیرند کاملاً متفاوت خواهد شد.
ENFP هایی که نتوانسته اند شخصیت خود را به رشد مناسبی برسانند و از مسیر درست زندگی خارج شده اند اغلب واقعیت های بی معنی را بارها و بارها در ذهن خود تکرار می کنند و روی اطلاعات واقعاً بی معنی تمرکز می کنند.در حالی که افرادی که توانسته اند شخصیت خود را به رشد مناسبی برسانند مشتاق امتحان کردن چیزهای جدید هستند و حتی ممکن است از کشف ایده ها و سرگرمی های جدید ترسناک به نظر برسند.
آنها ممکن است در انجام کاری بسیار خاص شوند و خواستار انجام "درست" آن کار شوند.
تیپ شخصیتی INTJ
به طور معمول افرادی باهوش و منطقی هستند با محرک و تمرکز قوی.
آنها در برنامه ریزی استراتژیک عالی عمل می کنند و برای خود استاندارد های سطح بالایی دارند و همواره با تلاشی طاقت فرسا برای دستیابی به سطوح بالا کوشش می کنند. علاوه بر این آنها از دیگران نیز انتظاراتی مشابه دارند.
آنها معمولاً خطراتی را انجام می دهند که در مواردی احمقانه به نظر می رسد مواردی مانند: نوشیدن بیش از حد مشروبات الکلی، مواد مخدر یا حتی رانندگی با سرعت بسیار بالا.
این افراد می خواهد بیشتر بر روی دنیای فیزیکی اطراف خود متمرکز شوند.
رهبرانی ذاتی هستند، با این حال آنها ترجیح می دهند در پشت صحنه کار کنند و تنها هنگامی که حقیقتا نیاز است وارد صحنه شده و کنترل اوضاع را در دست میگیرند، حضور آنها در چنین عرصههایی بسیار کارآمد است زیرا آنها قادرند به خوبی و کاملاً بی طرفانه حقیقت را دریابند و قسمتهایی که فاقد عملکرد مناسبی هستند را شناسایی نموده و تغییر دهند.
تیپ شخصیتی ENTJ
به طور معمول افراد بسیار منطقی و تحلیلی هستند. اما هنگامی که تحت فشارهای روانی زیادی قرار بگیرند ، بسیار متفاوت خواهند بود.
این افراد بیشتر در تصمیم گیری ها سعی خواهند کرد آنچه را که درست یا غلط می دانند دریابند.
آنها در بیشتر مواقع حالت دفاعی به خود می گیرند و توانایی منطقی سازی وضعیت را از دست می دهند.
اگر احساس کنند که درک نمی شوند ممکن است واکنش بیشتری نسبت به دیگران نشان دهند و یا شانه خالی کنند. این مسئله می تواند بسیار ناراحت کننده باشد، زیرا کنترل عاطفی چیزی است که برای آنها مهم است.
تیپ شخصیتی INTP
این تیپ ازافراد منطقی و باهوش هستند.
آنها در مشاهده یک موقعیت و ارائه راه حل های مناسب برای حل مشکلات آن بسیار عالی هستند.
آنها اغلب می توانند نتایج احتمالی را پیش بینی کرده و با جدیت به دنبال یافتن راه حل های منطقی برای بهبود آن وضعیت باشند.
هنگامی که آنها تحت استرس قرار می گیرند و نمیتوانند با عملکرد تفکر غالب خود مشکل را حل کنند ، خط را برمی گردانند تا زمانی که به وضعیت عادی خود برگردند.
آن ها برای هوش و ذکاوت خود ارزش قائل اند و توانایی استفاده از عقل و منطق را برای پاسخ دادن به مسائل نظری ارزشمند می دانند.
این افراد به شدت مشتاق ساده سازی مسائل پیچیده به کمک توضیحات منطقی هستند. همین مسئله آن ها را تبدیل به انسان هایی می کند که بیشتر اوقات متوجه مشغولیات ذهنی خود هستند و ارزش و اهمیت چندانی برای رویدادهای دنیای بیرون قائل نمی شوند.
تیپ شخصیتی ENTP
هنگامی که آنها خود معمولیشان هستند افرادی خلاق و گیرایی سریعی در درک موضوعات دارند.
علایق و سرگرمی های متنوع و گسترده ای دارند و به سرگرمی های جدید نیز علاقه نشان می دهند.
این افراد درک عمیقی از محیط اطراف خود دارند و دائماً در تلاشند تا امکانات موجود در جهان اطراف خود را کشف کنند.
وقتی شخص در وضعیت روحی ناسالم قرار می گیرد ، اغلب نیاز به محافظت و امنیت بیشتری پیدا می کند.
نکته ای که این افراد باید بیاموزند این است که با اختصاص دادن زمان کافی برای فکر کردن به ایده ها و نظریات خود، به شناسایی نقاط ضعف و قوت آن بپردازند و در صورت عملی نبودن آنها هرگز سراغ انجامشان نروند.
تیپ شخصیتی ISTJ
افرادی وظیفه شناس و قابل اعتمادی هستند.
افراد دارای این تیپ شخصیت بسیارسخت کوش هستند و حاضرند برای رسیدن به اهدافشان برای مدت طولانی و به طور پیوسته و منظم تلاش کنند.در واقع به عنوان افرادی شناخته می شوند که برای انجام کاری که باید انجام شود، از آلوده شدن دست خود نمی ترسند.
اگر این افراد تحت استرس قرار بگیرند ممکن است در تصمیم گیری های خود دچار شک شوند.آنها احساس می کنند که ممکن است روش بهتری برای انجام آن کار وجود داشته باشد و به جای اینکه مسیری را که مفید می دانند دنبال کنند، سعی در کشف ایده های جدید دارند.
این افراد خود را درگیر احتمالات می کنند.آنها معتقدند که امور باید بر اساس روال یکنواخت و از قبل تنظیم شده پیش بروند، با این حال در صورت وجود دلیل موجهی برای تغییر، آنها حامی تغییر می شوند.
تیپ شخصیتی ESTJ
به طور طبیعی افرادی سخت کوش و اهل عملی هستند یعنی شعار آنها این است که "همین الان انجامش بده". اما وقتی تحت استرس قرار بگیرند کاملاً متفاوت می شوند.
آنها در اکنون و زمان حال زندگی می کنند و همواره نگران انتخاب های خود هستند که همه چیز روان و مطابق با قانون اجرا شود.
این افراد زمانی که دچار استرس می شوند خود را جدا مانده از دیگران می بینند و تصور می کنند که دیگران آنها را به درستی نفهمیده و قدرشان را ندانسته اند در واقع آنها چنین می پندارند که از تلاش هایشان سوء استفاده شده است.
آنها ممکن است در مورد اخلاق وسواس پیدا کنند و شروع به تجزیه و تحلیل رفتار خود و افراد اطراف خود کنند.
افراد دارای این تیپ با فكر به اينكه اقدامات آنها به نوعي نادرست و يا غيراخلاقي پیش رفته است با افراد نزديك ترشان پرخاشگر می شوند.
تیپ شخصیتیISFJ
افرادی دارای این تیپ شخصیت بسیار به فکر عزیزان خود و کسانی که دوستشان دارند هستند و با دلسوزی به نیاز آنها رسیدگی می کنند.
این افراد ترجیح می دهند راهی را که برای رفتن به آن عادت کرده اند را، انتخاب و آن را طی کنند.
از زندگی طبق برنامه لذت می برند و این اغلب ، طبق آنچه می دانند که در گذشته برای آنها موفقیت آمیز بوده است پیش می رود.
زمانی که این افراد دچار استرس می شود بر تصمیماتی که در گذشته گرفته است متمرکز می شود در این راه آنها ممکن است در مسیری که انتخاب کرده اند شک کنند و احساس کنند که همه کارها را اشتباه انجام می دهند.
آنها تلاش می کند تا گزینه های جدیدی را امتحان کند به امید آن که بتوانند راهی بهتر از مسیری که اکنون در آن هستند پیدا کنند. این می تواند برای افراد نزدیک به این افراد بسیار تکان دهنده باشد ، زیرا قطعاً خارج از رفتار طبیعی آنها است.
تیپ شخصیتی ESFJ
افرادی خونگرم، دلسوز هستند و تمایل زیادی به جلب رضایت عزیزانشان دارند.
آنها دوست دار مردم اند و معمولا استعداد زیادی در مراقبت و نگهداری از دیگران دارند.
آنها به خوبی قادرند نیازهای دیگران را درک کنند و خواسته های آنان را بدون بر زبان آوردن حتی یک کلام تشخیص دهند. اما زمانی که فرد تحت فشارهای روانی بالایی قرار می گیرد این توانایی تمرکز بر نیازهای دیگران را از دست می دهد.
این افراد ترجیح می دهند کار ها را از طریق روش های معمول و منطقی که امتحانشان را به خوبی پس داده اند انجام دهند و از ورود به قلمروهای جدید و ناشناخته برای انجام کارها اجتناب می کنند پس آنها خود را از تمرکز روی احساساتشان ناتوان می بینند و به همین دلیل برای دیگران بی توجه به نظر می رسند.
تیپ شخصیتی ISTP
به طور معمول این افراد بسیار منطقی هستند اما وقتی دچار استرس زیادی می شوند عملکرد ضعیف تری از خود نشان می دهند.
این موضوع که چگونه مردم آنها را درک می کنند باعث وسواس پیدا کردن این افراد می شود و به همین دلیل آنها با دیگران به تندی رفتار می کنند. این امر باعث می شود که تمرکز آنها روی منطق کمتر شود.
آنها در تلاشند که مشکلات را حل کنند. به طور طبیعی در یافتن راه حل برای اکثر مشکلات موجود شگفت آور هستند اما هنگامی که تحت استرس قرار می گیرند این تمرکز را از دست می دهند و به سمت احساسات خود کشیده می شوند.
تیپ شخصیتی ESTP
افراد دارای این تیپ شخصیت در لحظه حال زندگی میکنند و توجه و تمرکزشان بر آن چیزی است که الان دارد جلوی چشمشان اتفاق میافتد. سایر موضوعات هر چند سخت و دشوار برای آنها اهمیت چندانی ندارد و آنها ترجیح می دهند از زندگی خود لذت ببرند.
آنها افرادی ماجراجو و کاریزماتیک هستند اما زمانی که تحت استرس قرار می گیرند کاملاً متفاوت می شوند.
روی آینده ی خود متمرکز می شوند و در این راه ممکن است خود را در مورد وظایفی که قادر به انجام آنها نیستند ، تحت فشار قرار دهند.
این افراد معمولاً وقت را برای فلسفهبافی و فکر کردن در مورد چگونگی انجام کار تلف نمیکنند بلکه مستقیماً دست به کار میشوند و در حین کار بسیار انعطافپذیرند و میتوانند در صورت لزوم، روش کارشان را تغییر دهند که این باعث می شود که آنها رفتار طبیعی خود را از دست بدهند یعنی دیگر احساس ماجراجویی نداشته باشند.
آنها فقط بر روی جلوگیری از خطرات متمرکز خواهند شد و در کشف حرکت بعدی خود وسواس پیدا می کنند.
تیپ شخصیتی ISFP
افراد دارای این تیپ شخصیت هنرمندانی بسیار مهربان و خون گرم هستند و روح گرم و ملایمی دارند.
از نظر زیباییشناسی تسلط خیلی خوبی روی محیط اطرافشان دارند و از دیدن زیباییهای بصری موجود در طبیعت و جذب بهترین چیز های زندگی بسیار لذت میبرند.
آنها دوست ندارند کپی یا تقلید از دیگران باشند، آنها معمولاً افرادی اصیل و مستقل هستند که به فضا و حریم شخصی کافی نیاز دارند
آنها با افرادی که برای دوستی با آنان و شناخت تدریجیشان وقت صرف میکنند بسیار احترام میگذارند.
در مورد کارهایی که در اطرافشان انجام می شود نیز خاص هستند.
تیپ شخصیتی ESFP
افراد دارای این تیپ شخصیتی از این که بتوانند دیگران را سرگرم و هیجانزده کنند بسیار لذت میبرند و ضمناً در این کار مهارت بسیار بالایی هم دارند.
آنها دوست دارند زندگی یک مهمانی تمامنشدنی باشد که خودشان نقش میزبان خوشمشرب را در آن ایفا کنند.
وقتی به این افراد استرس وارد می شود، سخت تر شده و روی برنامه ریزی خود متمرکز می شوند.
آنها به امید ساختن آینده ای بهتر، امن ترین جاده ی ممکن را طی می کنند و نمی خواهد چیزهای جدیدی را امتحان کنند ، اما در عوض روی مسیری که مطمئن هستند در آن موفق می شوند تمرکز بیشتری خواهند داشت.
جمع بندی ای سنج
در این مقاله در مورد ارتباط بین تیپ های شخصیتی و استرس صحبت کردیم. در واقع در مورد این موضوع بحث شد که ببینیم که وقتی هر تیپ شخصیتی در یک موقعیت استرس زا قرار می گیرد چه واکنشی از خود نشان می دهد. در ادامه هر 16 تیپ شخصیتی مورد بررسی قرار گرفتند.
تیپ شخصیتی شما چیست؟ در موقعیت استرس زا چه واکنشی از خود نشان می دهید؟ لطفا دیدگاه و نظرات ارزشمند خوتان را با ما به اشتراک بگذارید.