تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
علائم و نشانه های سردرد عصبی چیست؟ مدت مطالعه: 7 دقیقه
ای سنج 18 آذر 1400 مدت مطالعه: 7 دقیقه

علائم و نشانه های سردرد عصبی چیست؟

آیا تا به حال شنیده اید که فردی هرگز مبتلا به سردرد نشود؟ به نظر غیر ممکن می باشد! سردرد یکی از شایع ترین بیماری هایی است که هر فردی در هر دوره سنی و در موقعیت های متفاوت ممکن است آن را تجربه کند. اینکه چرا سردرد می گیریم، به دلایل متفاوتی بستگی دارد.

سردرد انواع مختلفی دارد که یکی از انواع آن، سردرد عصبی می باشد.  این نوع درد عموما در پی تنشی خاص در افراد به وجود می آید. به هر حال این مقاله اختصاص به سردرد عصبی، نشانه ها و علائم آن دارد. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب، به شرح زیر است:

سردرد عصبی یا تنشی چیست؟

سردرد عصبی، یکی از شایع ترین سردرد ها در زنان و مردان می باشد.  سردرد عصبی تحت عنوان، سردرد تنشی هم شناخته می شود. این نوع سردرد، با دردی تکراری در اطراف سر مشخص می شود.
سردرد عصبی در پی یک عامل تنش زا در فرد به وجود می آید؛ عوامل تنش زا، عواملی نظیر موارد زیر می باشند:

  •  استرس 
  • اضطراب
  •  ترس 
  • نگرانی
  •  ناراحتی سرکوب شده
  •  و ...

بر همین اساس می توان سردردهای عصبی را جز بیماری های روان تنی، دانست؛ بیماری روان تنی نوعی بیماری است که در نتیجه ی آسیب به سلامت روان در جسم فرد، بروز پیدا می کند.

به عنوان مثال، استرس یک عامل روانشناختی است که در طولانی مدت، سلامت روان شما را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است تبدیل به سردرد های عصبی شود، در این صورت می توانیم بگوییم سردرد عصبی، یک بیماری روان تنی می باشد.

وقتی عامل تنش کاهش پیدا کند، از شدت سردرد عصبی کاسته می شود. اگر بخواهیم یک مقایسه کلی، بین سردرد عصبی و سردرد میگرنی داشته باشیم، باید بگوییم، سردرد عصبی از نظر شدت درد، از سردرد میگرنی در رتبه ی پایین تر قرار می گیرد.

تاثیر سردردهای عصبی بر زندگی

متاسفانه تجربه مکرر سردرد های عصبی می تواند تاثیر منفی زیادی بر زندگی داشته باشد؛ کاهش عملکرد در طول روز، کاهش بهره وری، کاهش دقت و توجه، کاهش تمرکز برای انجام فعالیت های مختلف و در نهایت غیبت های مکرر در محل کار یا دانشگاه و عدم حضور در موقعیت های اجتماعی مختلف برخی تاثیرات سردردهای عصبی می باشد.

چه عواملی سبب بروز سر درد می شوند؟

به طور کلی، عواملی که در به وجود آمدن سردرد عصبی تاثیر دارند را می توان به دو دسته، عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی تقسیم بندی کرد. عوامل محیطی می تواند شامل فشار و تنش، استرس و اضطراب شود و عوامل ژنتیکی هم به نقش وراثت و سردردهای خانوادگی اشاره دارد که در ادامه بیشتر در مورد آن توضیح خواهیم داد.

انواع سردرد عصبی

سردرد عصبی، به چهار نوع کلی تقسیم می شود؛ این چهار نوع عبارت اند از:

 اپیزودیک مکرر

همان طور که مشخص است، این سردرد عصبی به صورت مکرر و در یک بازه زمانی سه ماهه، دست کم یک تا پانزده بار در فرد روی می دهد. فرد در هر دوره از سردرد، ممکن است سی دقیقه تا هفت روز، این سردرد را تجربه کند.

سردرد های اپزودیک مکرر، در طول یک دوره سالانه، چیزی در حدود 12 تا 180 روز، در فرد روی می دهد.

 اپیزودیک غیر مکرر

در این نوع، سردرد به صورت غیر مکرر در فرد روی می دهد. این نوع از سردرد به طور کلی شاید 12 روز از سال فرد را درگیر کند. این نوع از سردرد تنشی، عملکرد فرد را خیلی تحت تاثیر قرار نمی دهد چرا که شدت کمی دارد.

 مزمن

سردرد عصبی مزمن، در یک بازه زمانی، زیاد در فرد تکرار می شود؛ برای مثال، در یک دوره سه ماهه، فرد 45 بار، متحمل سردرد عصبی می شود که هر دفعه، سردرد فرد ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. سردرد مزمن، آزار دهنده است.

 محتمل

سردرد عصبی محتمل، در پی یک علت نامشخص در فرد روی می دهد و ممکن است، شامل سه نوع بالا باشد.

دلایل سردرد عصبی

سردرد عصبی در پی بروز برخی دلایل و همچنین، محرک های خاص در افراد به وجود می آید؛ برخی از دلایل و محرک های تاثیر گذار در به وجود آمدن سردرد عصبی، عبارت اند از:

  •  استرس
  •  اضطراب
  •  استعمال دخانیات
  •  حساسیت به بوی سیگار و ...
  • آلودگی هوا
  • خستگی
  • کم خوابی
  • گرسنگی
  • کم آبی بدن در اثر کم نوشیدن آب
  • مصرف الکل
  • مصرف کافئین
  • خستگی و خشک شدن چشم
  • خیره شدن به صفحه تلوزیون، لپتاپ، تلفن همراه و ..
  • دندان درد
  • عفونت های سینوسی
  • درد در قسمت فک
  • فشار دادن دندان ها به هم در خواب یا در عصبانیت
  • گرفتگی عضلات پشت گردن و پوست سر
  • و ...

علائم سردرد عصبی

سردرد عصبی یا همان سر درد تنشی، برخی علائم مشخص دارد. اگر در سردرد دارید و علائم سردرد شما، مانند علائمی است که در این قسمت ذکر می کنیم، ممکن است سردرد شما از نوع عصبی باشد:

  •  احساس فشار در قسمت اطراف پیشانی
  •  احساس درد نامشخص و مبهم در اطراف سر
  •  حساس شدن قسمت پیشانی و قسمت های مختلف سر، مانند فرق سر.

 علائم سر درد عصبی در کودکان

سردرد عصبی در کودکان هم وجود دارد؛ برخی علائم سردرد عصبی در کودکان شامل موارد زیر می شود:

  •  گوشه گیری
  •  تمایل به خواب
  •  احساس درد در اطراف سر که ممکن است خفیف تا شدید باشد.
  •  احساس کشیدگی در عضلات سر و گردن

 سردرد عصبی در کودکان ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت، طول بکشد.

تشخیص سردرد عصبی

اگر به صورت مکرر و غیر مکرر، دچار سردرد می شوید، خود درمانی را کنار بگذارید! سر درد شما از هر نوعی که باشد، باید توسط یک پزشک مجرب تشخیص داده شود و سپس بر اساس تشحیص، درمان مناسب صورت بگیرد.

پزشک با انجام معاینات می تواند سردرد های تنشی و عصبی را تشخیص دهد؛ لازم است بدانید ذکر ویژگی سردرد، شدت و محل سردرد می تواند به تشخیص بهتر نوع سردرد توسط پزشک کمک کند.

سردرد با مراجعه به یک متخصص و به طرق زیر، قابل تشخیص می باشد:

  •  انجام تست
  •  سی تی اسکن
  • ام آر آی

 توجه: در صورت واضح نبودن تصویر اینجا را کلیک کنید.

سردرد عصبی

راه های پیشگیری از سر درد عصبی

پیشگیری از سردردهای عصبی با به کار بردن چند راهکار ساده امکان پذیر است؛ انجام تمرینات آرام سازی، اصلاح فرم نشستن با ایستادن، خواب و استراحت به مقدار کافی، نوشیدن آب و توجه به تغذیه می تواند به پیشگیری از سردرد عصبی کمک کند.

درمان سردرد عصبی

یکی از انواع راه های درمانی سردرد، دارو درمانی می باشد. توجه داشته باشید، قرص مسکن جهت تسکین درد سردرد عصبی باید توسط پزشک، تجویز شود. توجه داشته باشید، هرچه زودتر به مداوای این نوع سردرد بپردازید، از مزمن شدن آن در آینده جلوگیری خواهید کرد.

 مدیریت استرس

مدیریت استرس راهکار موثری برای درمان سردرد های عصبی است؛ با یادگیری تکنیک های مدیریت استرس می توان تا حد زیادی از نشانه های استرس کم کرد.

 ماساژ سر

ماساژ سر به پیشگیری و درمان سردرد عصبی کمک می کند؛ ماساژ باعث تسکین درد شده و ذهن را آرام می کند و جریان خون رسانی به مغز را تسریع می کند.

 فیزوتراپی

گاها سردردهای تنشی به دلایل دیگری همچون گردن درد یا فشار به عضلات ایجاد می شود؛ در این حالت فیزیوتراپی راهکار مناسبی برای درمان سردرد است.

نوروفیدبک

نوروفیدبک یک روش درمانی جدید بوده که با استفاده از امواج مغزی به تغییر عملکرد مغز کمک می کند. این یک روش غیر تهاجمی برای درمان سردرد است.

 بیوفیدبک

با استفاده از تکنیک های بیوفیدبک می توانید برخی واکنش های بدنی خود را تحت کنترل بگیرید و درد خود را کمتر کنید. در جلسات درمانی بیوفیدبک با اتصال به دستگاه می تواند عملکرد های مختلف بدن را کنترل کرد.

 طب سوزنی

سوزن های ظریفی که در مناطق خاصی از سر وارد می شود، می تواند به تسکین سردرد های عصبی کمک کند.

ورزش

ورزش و فعالیت های بدنی دیگر راهکار درمانی مفید برای رفع سردرد های تنشی است.

 درمان سردرد عصبی در خانه

 آب بنوشید

همان طور که پیش تر گفتیم، کم آبی یکی از دلایل ابتلا به سردرد عصبی می باشد. در طول روز، هر زمانی که یادتان افتاد، آب بنوشید.

خوب بخوابید

اگر خواب کافی داشته باشید، تا حدودی سردرد های عصبی شما کاهش پیدا می کند. بنابراین، به اندازه بخوابید.

غذا بخورید

یک برنامه غذایی حاوی مواد مغذی داشته باشید؛ سعی کنید سر یک ساعت مشخص، وعده های غذایی خود را به صورت کامل صرف کنید و بیش از اندازه گرسنه نمانید.

 تمرین ریلکسیشن و آرام سازی کنید

تمرین هایی که بر مبنای آرام سازی عضلات و ریلیکس کردن بدن می باشند، تاثیر بسیار خوبی بر سردرد های عصبی دارد.

اگر مبتلا به سردردهای عصبی هستید، می توانید در خانه و در هر ساعت از روز که راحت تر بودید، زمانی را برای انجام این تمرین ها اختصاص دهید. ورزش یوگا نیز برای تسکین سردرد عصبی، تاثیر خوبی دارد.

 دوش آب گرم بگیرید

حمام آب گرم تاثیر زیادی بر شل شدن عضلات دارد و چون یکی از دلایل سردرد های عصبی، گرفتگی عضلات است، حمام آب گرم می تواند به شل شدن عضلات کمک کند.

 از کمپرس آب سرد استفاده کنید

شما با قرار دادن کمپرس آب سر یا یخ، بر روی ناحیه گردن یا قسمت سر خود، می توانید سردرد عصبی خود را کاهش دهید. شما می توانید کمپرس یخ را از داروخانه های تهیه کنید و در غیر این صورت در خانه درست کنید.

 کافئین بنوشید

مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و چای، به جهت تاثیر بر افزایش هوشیاری و انقباض رگ های خونی به بهبود سر درد کمک می کند. بنابراین اگر سر درد دارید، با خوردن یک لیوان چای یا قهوه می توانید، از میزان سردرد خود کم کنید.

 یوگا کنید

یوگا تاثیر مثبتی بر سردرد ها ی عصبی و میگرنی دارد. طبق بررسی های انجام شده، افرادی که یوگا انجام می دهند، به نسبت کسانی که هرگز یوگا انجام نداده اند، دفعات، شدت و نشانه های کمتری از سردرد را تجربه می کنند.

 طب سوزنی انجام دهید

هدف از انجام طب سوزنی، به تعادل رساندن بدن می باشد. طبق بررسی های صورت گرفته، طب سوزنی در تسکین سردرد موثر است. 

 مواد گلوتونی را حذف کنید

بر اساس مطالعات صورت گرفته، حذف و کاهش ماده گلوتون از مواد غذایی، تاثیر زیادی بر رفع، شدت و دفعات سردرد های میگرنی داشته است. حساسیت به گلتون در غذا، در به وجود آمدن سردرد نقش دارد. شما با شناسایی مواد غذایی گلوتون دار و عدم مصرف این مواد غذایی می توانید از میزان سردرد های خود کم کنید. 

 از درمان کایروپراکتیک استفاده کنید

درمان کایروپراکتیک یکی از درمان های موثر برای سردرد است. در این درمان از هیچ دارو یا روش تهاجمی استفاده نمی شود؛ مبنای این درمان، استفاده از ماساژ اصولی و درمانی است. 

 استراحت کنید

اگر سردرد دارید بهتر است برای چند ساعت دست از کار بکشید و استراحت کنید. استراحت در یک اتاق تاریک به شما در بهبود علائم سردردتان کمک می کند. 

 داروی گیاهی برای سردرد عصبی

 دمنوش به لیمو بنوشید

گیاه به لیمو جز گیاهان با طبیعت گرم است و خواص خوبی دارد. می توانید دم کرده گیاه به لیمو را برای کاهش سردرد های عصبی، سردرد های سرماخوردگی و .. استفاده کنید.

 دمنوش بابونه بنوشید

گیاه بابونه تاثیر خوبی بر کاهش سردرد دارد. شما می توانید این گیاه را دم کرده و به صورت دمنوش، مصرف کنید.

 دمنوش چای زنجبیل بنوشید

از آنجایی که زنجبیل تاثیر مناسبی بر کاهش التهاب دارد، نشانه های سردرد را کاهش می دهد. شما می توانید زنجبیل را پودر کرده و آن را دم کنید یا همراه چای، بنوشید.

 دمنوش گیاه بادرنجبویه بنوشید

اگر اضطراب دارید یا گه گاهی از سر درد های عصبی رنج می برید، می توانید از این گیاه با طبع گرم و خشک استفاده کنید. دم کرده این گیاه، برای تقویت حافظه و کاهش سردرد های عصبی مناسب است.

 دمنوش رزماری بنوشید

دمنوش گیاه رزماری تاثیر شگفت انگیزی بر درمان سردرد از نوع میگرنی و خوشه ای دارد. اگر گاها دچار سردرد های شدید می شوید، می توانید گیاه رزماری را دم کرده و به صورت دمنوش مصرف کنید.

 دمنوش دارچین بنوشید

می توانید دارچین را با چای دم کرده و به عنوان مسکنی برای تسکین سردردهای استرسی و سردردی که در اثر خستگی به وجود آمده، استفاده کنید. 

هشدار

اگر برای درمان سردرد، به صورت خود سرانه و بیش از اندازه، قرص مسکن بخورید، ممکن است نتیجه عکس بگیرید؛ بدین صورت که سردرد شما در اثر مصرف داروی بیش از اندازه تشدید می شود.

برای درمان سردرد عصبی چه بخوریم؟

خوردن قرص مسکن، تاثیر زیادی بر تسکین درد دارد؛ بنابراین، خوردن قرص مسکن با تجویز پزشک برای درمان سردرد عصبی موثر است. برخی از داروهایی که برای سردرد عصبی تجویز می شود، شامل، موارد زیر می شود:

  •  استامینوفن
  •  کتورولاک
  •  ناپروکسن
  •  و ...

 

علاوه بر دارو، خوردن برخی مکمل ها تاثیر زیادی بر تسکین سردرد عصبی دارد. برخی مکمل های مناسب برای سردرد عصبی، عبارت اند از:

  •  منیزیوم
  • ریبوفلاوین که حاوی ویتامین B2 می باشد.
  • باتربور که متشکل از، گیاه سایبان است.
  • و ...

چند توصیه برای بهبود سردردهای عصبی

اگر سردرد های عصبی را تجربه می کنید، این چند نکته مهم را به خاطر بسپارید:

سعی کنید ساعت بدن خود را تنظیم کنید و به اندازه کافی بخوابید. همچنین از مصرف سیگار و الکل اجتناب کنید. از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید و وعده های غذایی خود سر زمان مشخص مصرف کنید.
حتی اگر شده روزی بیست تا نیم ساعت ورزش کنید و فعالیت بدنی داشته باشید و نوشیدن آب را فراموش نکنید.

رابطه افسردگی و سر درد عصبی

بر اساس تحقیقات صورت گرفته، بین افسردگی و سردرد عصبی رابطه وجود دارد؛ بسیاری از افرادی که سردرد تنشی را تجربه می کنند در معرض ابتلا به افسردگی یا دیگر اختلالات روانی قرار دارند.

نتایج تحقیقات می گویند، احتمال ابتلا به اختلالات دو قطبی، چنیک، افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به سردرد تنشی بیش از دیگر افراد است.

تفاوت بین سر درد عصبی و میگرن

در همین ابتدا باید بگوییم سردرد تنشی و میگرن دو نوع مختلف سردرد با نشانه ها و عوارض متفاوت هستند. تشخیص سردردهای تنشی نسبت به سردرد میگرنی سخت تر است. ابتلای مکرر به سردرد تنشی می تواند زمینه را برای ابتلا به میگرن فراهم کند.
فرد مبتلا به سردرد میگرنی، عوارضی همچون، تاری دید، تهوع، استفراغ را تجربه می کند و فعالیت های بدنی، نور، بو، صدای بلند و... می تواند میگرن را تشدید کند.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله یک مرور کلی بر سردردعصبی، علائم و نشانه های آن داشتیم. سردرد عصبی یکی از رایج ترین انواع سردرد است که کاملا قابل درمان می باشد. اگر نشانه های سردرد عصبی  داشتید، به یک پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید و از مصرف داروهای مسکن به صورت خودسرانه پرهیز کنید.

 آیا تجربه ی سردرد عصبی داشته اید؟ نشانه ها و علائم سردرد عصبی در شما چگونه است؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.

تله رهاشدگی چیست | علائم، نحوه تشخیص و راه مقابله
اضطراب جنسی چیست | راه‌های موثر برای درمان
مهارت همدردی چیست | روش تقویت آن
طلاق عاطفی چیست | علل و روش‌های پیشگیری
تروما چیست | انواع و راه درمان

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • سردرد عصبی چیست؟

    • سردرد عصبی تحت عنوان، سردرد تنشی هم شناخته می شود. این نوع سردرد، با دردی تکراری در اطراف سر مشخص می شود.
  • تاثیر سردرد های عصبی بر زندگی چیست؟

    • سردرد عصبی می تواند بر عملکرد، دقت، تمرکز و توجه در طول روز تاثیر بگذارد.
  • انواع سردرد عصبی کدام است؟

    • اپیزودیک مکرر، اپیزودیک غیر مکرر، مزمن و محتمل.
  • دلایل سردرد عصبی چیست؟

    • استرس، اضطراب، بوی سیگار، ژنتیک و وراثت، کم خوابی، گرسنگی و....
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید