تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
5 عامل مهم در سهل انگاری (اهمال کاری) مدت مطالعه: 4 دقیقه
ای سنج 20 دی 1399 مدت مطالعه: 4 دقیقه

5 عامل مهم در سهل انگاری (اهمال کاری)

متون پژوهشی سهل انگاری را اختلال تلقی می کند نه محدودیت. سهل انگاری در بین دانشجویان رایج است و اغلب به عنوان یک عادت بد مطرح می شود، سوالی که مطرح می شود این است که آیا سهل انگاری به علت عوامل روانی یا عوامل جسمی و فیزیولوژیکی بوجود می آید؟
شواهد قانع کننده ای در مورد هر دو بعد وجود دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر در این رابطه صحبت کنیم

 اضطراب و سهل انگاری

اضطراب بر ادراک نمودن تهدید به عزت نفس در صورتی که فرد مشغول انجام تکلیفی اجتنابی باشد مبتنی است برای مثال فرض کنید می خواهید مقاله بنویسید ولی از این نکته می ترسید که ممکن است مقاله شما اجازه چاپ پیدا نکند، و معتقدید که چاپ نشدن مقاله نیز به معنی بی استعداد بودن شما است لذا از نوشتن مقاله طفره می روید. تمام روز در خانه بیکار می چرخید ولی مقاله مربوط به ترم تحصیلی را نمی نویسید زیرا می ترسید که مبادا مقاله شما نمره پایین بگیرد و این نمره پایین نیز به معنی بی سواد بودن شما تلقی گردد. اجتناب نمودن از چنین فعالیتهایی باعث می شود فرد در معرض اضطراب و پیامدهای ترسناک چنین اعمالی قرار نگیرد.

تحمل ناکامی پایین و سهل انگاری

کم طاقتی به این اشاره می کند که فرد خود را ناتوان از تحمل ناکامی، کار سخت و ملال آور، احساسات ناخوشایند ادارک می کند بنابراین از تکالیف ناخوشایند اجتناب می کند یا وقتی تکلیفی را شروع کرد سریعا رها می کند. هسته فلسفی تحمل ناکامی سطح پایین عبارتست از: نمی توانم این درد و ناراحتی را در آینده دوباره تحمل کنم. برای مثال شما می خواهید وزن خود را کاهش دهید تا بدنتان برازنده و متناسب گردد، اما تلاش لازم برای رسیدن به این هدف را خیلی برآورد می کنید بنابراین تلاش در راه رسیدن به اندام متناسب را براحتی رها می کنید و نامتناسب باقی می مانید.

تحمل ناکامی پایین فلسفه ای فریبنده است زیرا این فلسفه فرد را تشویق می کند از تکلیف یا موقعیتهای ناخوشایند اجتناب کند، در حالی که اجتناب از چنین موقعیتهایی زندگی فرد را بیشتر دچار مشکل می سازد.

اگر علاقمند هستید تا میزان اهمال کار بودن خود را بسنجید، به شما انجام تست اهمال کاری تاکمن را پیشنهاد می دهیم.

 سرکشی و سهل انگاری

سرکشی به عنوان روشی برای ابراز خشم نسبت به دیگران، از طریق به تاخیر انداختن تکالیف مهم استفاده می شود. فرد در برابر شخصی که به او می گوید چگونه رفتار کند یا چگونه عمل کند مقاومت نشان می دهد و سعی می کند پیشنهاد دهنده را رعایت نکند.

فرض کنید که شریک شما می گوید مالیات را قبل از اتمام ضرب العجل باید پرداخت کنید، شما سعی می کنید در برابر این دستور سرکشی کنید و پرداخت مالیات را به تاخیر بیندازید. از چنین فردی ناراحت می شوید چون فکر می کنید بگونه ای با شما صحبت می کند که انگار با یک بچه صحبت می کند لذا عمداً سعی می کنید در موعد معین مالیات را پرداخت نکنید و عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر برای شما جریمه ای را به همراه دارد که خود شما نیز نمی خواهید. رئیس به کارمندش دستور می دهد که یکسری کارهای اضافی برای وی انجام دهد، این دستور باعث خشم کارمند می شود و سبب می شود یا کار را انجام ندهد یا با کیفیت خیلی پایین انجام دهد یا اصلا موعد مقرر انجام کار را فراموش کند.

اضطراب کم طاقتی و خشم ممکن است در یک فرد سهل انگار وجود داشته باشد. برای مثال رئیس به کارمندش می گوید که تا تاریخ معینی یک کارگاه در مورد بهبود عملکرد کارمندان بگذارد. چون به فرد کارمند دستور داده است کارمند دستور تشکیل کارگاه را تا تاریخ معین شده به تاخیر می اندازد، چون از دست رئیس خود عصبانی است. همچنین همین کارمند نسبت به تمام کارهای مقدماتی مربوط به تشکیل کارگاه بی رغبت می شود.

در عین حال همین فرد کارمند، نگران است که از جانب رئیس و دیگران به عنوان فردی بی صلاحیت تلقی شود. افرادی که مرتباً در انجام امور سهل انگاری می کنند در دو زمینه عمده مشکل دارند:

  •  رشد خود 
  • نگهداری شخص.

رشد خود به تلاش برای پیدا کردن اهداف مطلوب مثل تغییر دادن شغل یا حرفه شخصی، جستجوی شرکای جدید، ایجاد زندگی اجتماعی هیجان انگیز اشاره می کند.
نگهداری شخصی شامل به عهده گرفتن تکالیفی است که باعث زندگی راحت می شوند مثل انجام کار خانگی، پرداخت به موقع صورت حساب، پاسخ داده به مکاتبات، تعمیر ماشین را در برمی گیرد چنین تاخیرهایی، ناکامی ها را افزایش می دهد و لذتها را در زندگی فرد کاهش می دهد.

 ترس از شکست و سهل انگاری

 اضطراب معمولا در نتیجه ترس از عدم موفقیت در آینده حاصل می شود. در اغلب موارد ترس مهمترین عامل تنبلی و سهل انگاری است. ترس از شکست در بین افراد سهل انگار خیلی شیوع دارد و به همین خاطر تحرک و فعالیت را از دست می دهند. شکست اغلب جزئی از موفقیت است.

 هر شکست در حکم یک درس است و یا دست کم می تواند در حکم درس باشد و در این در صورتی است که بخواهیم به قول تام واتسون «گلف باز مشهور» «می توانید با باختن راه پیروزی را بیاموزید». در صورت شکست می توانیم خطاهای خود را بررسی کنیم و برای آینده راههای درست را بدست آوریم. اگر بتوانیم از اشتباهات خود درس بیاموزیم، مصیبت مفهومی پیدا نمی کند. وقتی به این نتیجه برسید که می توانید از شکیت و ناکامی پند بگیرید میل ریسک کردن در شما بیشتر می شود و ترس، قدرت خود را از دست می دهد.

شیهی در بررسی های خود به این نتیجه رسید که اشخاص موفق در هنگام شکست اقدام به کارهای زیر می کنند:

  •  کار بیشتر
  •  توجه به جنبه های مثبت حادثه 
  • عبادت
  •  توسل به دوستان و تقاضای کمک به گونه صحیح.

ولی اشخاص ناموفق در هنگام شکست اقدام به اعمال زیر می کنند:

  •  مصرف بیشتر مشروبات الکلی، پرخوری، استفاده از دارو و مواد مخدر
  •  تظاهر به وجود خارجی نداشتن مسئله
  •  پیدا کردن نشانه های ناخوشی
  •  پناه بردن به خیال و توهم

 ترس از موفقیت و سهل انگاری

ترس از موفقیت نیز سبب سهل انگاری می شود. انسانها همیشه رفتار منطقی ندارند. ترس از موفق شدن جزئی از روح و روان آدمی است و در بسیاری از مواقع منجر به کم کاری می شود. چرا انسان قبول نمی کند که از موفق شدن می ترسد؟ بخاطر این است که این حالت نه تنها غیرمنطقی است بلکه خود شخص هم به وجود آن واقف نیست. مسئله ذهن نیمه هوشیار مطرح است. به دلایل مختلف ممکن است ذهن نیمه هوشیار ما خلاف دستورات ما را انجام دهد و در نتیجه نمی توانیم آن چه را که می خواهیم انجام دهیم.


مثال عملی

برای این که مشخص شود ترس از موفقیت چگونه بر روی سهل انگاری تاثیر می گذارد مثالی ارائه می شود. فرض کنید از درآمد خود ناراضی هستید و می خواهید اقداماتی برای افزایش درآمدتان انجام دهید. برای ارتقاء رتبه به آموزش نیاز دارید، اما از حضور در دوره آموزشی خودداری می کنید. در ظاهر امر، گرفتاری شما این است که درخواست نامه شرکت در دوره آموزشی را تکمیل نمی کنید. اگر بخوبی علل این قضیه را بررسی کنید متوجه می شوید از این که اگر ارتقاء درجه می گرفتید و شغل مورد نظر خود را بدست می آوردید می ترسید. چرا که مسئولیتهای تازه پیدا می کنید. در محیط جدیدی باید کار کنید، دوستان قدیم نسبت به شما حسادت می کنند، باید تصمیمات جدیدی بگیرید و ساعات بیشتری کار کنید. تحت تاثیر این ذهنیات از پرداختن به اقدامات لازم برای تصدی شغل بالاتر خودداری می کنید.


جمع بندی ای سنج

همانطور که دیدیم 5 عامل مهمی می تواند باعث سهل انگاری شود. این عوامل عبارتند از اضطراب، تحمل ناکامی، طغیان، ترس از شکست و ترس از موفقیت. برای اینکه بتوانیم با سهل انگاری یا همان تعلل ورزی مقابله کنیم لازم است تا این عوامل پنجگانه را در وجود خود شناخته و در نتیجه به دنبال راههایی برای کاهش آن باشیم. ما توصیه های کاربردی را در دوره آموزشی خودانضباطی شخصی برای مقابله با موارد گفته شده ارائه نموده ایم.

نظر شما در رابطه با سهل انگاری یا تعلل ورزی چیست؟ آیا شما هم کارهایتان را همیشه به تعویق می اندازید؟ نظرات و تجربه های خود در مورد تعلل ورزی را با ما به اشتراک بگذارید.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • سهل انگاری چیست؟

    • سهل انگاری به اجتناب از انجام یک کار و فعالیت به صورت آگاهانه گفته می شود.
  • چرا افراد دچار سهل انگاری می شوند؟

    • افراد ممکن است به دلایل مختلفی همچون، اضطراب، تحمل ناکامی، طغیان، ترس از شکست و ترس از موفقیت دچار سهل انگاری شوند.
  • آیا سهل انگاری آسیب زا است؟

    • بله؛ سهل انگاری بر عملکرد افراد تاثیر منفی می گذارد.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید