تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
ترس از صميميت چيست؟ مدت مطالعه: 5 دقیقه
بیتا پیربوداقی 16 اسفند 1399 مدت مطالعه: 5 دقیقه

ترس از صميميت چيست؟

لحظه ايي را فكر كنيد و سعي كنيد  خاطره انگيز لحظات زندگي خود يا لحظاتي از زندگي تان را كه برايتان شيرين بوده است را يادآوري كنيد.

چه ميزان در آن لحظه تنها بوديد؟

ديگران در آن چه ميزان نقش داشتند؟

آيا دوستان صميمي شما يا خانواده و همسرتان در آن لحظات نقش داشتند؟

حال كه بحث از دوستان صميمي و روابط صميمانه هست اجازه بدهيد تا دو سوال ديگر هم بپرسيم:

آيا شما از صميميت مي ترسيد؟

اگر جوابتان بله است،‌ چه كاري را براي كم كردن اضطرابتان انجام مي‌دهيد؟

انسان از ابتدا موجودي اجتماعي بوده است و بخش بزرگي از لذت يا نااميدي كه انسان در زندگي تجربه مي‌كند،‌ به روابط او با ديگران بستگي دارد. يكي از عواملي كه بسياري از دانشمندان آن را لازمه ي داشتن سلامتي ميدانند، ‌برقراري و حفظ روابط و صميميت با ديگران است. روابط صمیمی، روابطي هستند كه افراد در آن روابط از حمايت هاي اجتماعي يكديگر برخوردار هستند. شکلی دیگر از صمیمیت با عنوان روابط خالص مطرح شده است. اين روابط از اعتماد و روابط بین فردی رضایت‌بخش برخوردار هستند و به رفاه يكديگر اهميت مي دهند و قادر به همدلی، محبت، صمیمیت و درک رابطه ی تعاملی يكديگر هستند. به هر حال در ادامه براساس فهرست مطالب زیر به این مباحث می پردازیم:

صمیمیت و بهزیستی

از قرن بيستم، الگو هايي كه بر سلامت افراد تاثيرگذار است تغيير كرده و اكنون نمي توان گفت كه تنها بيماري هاي جسمي دليل مرگ و مير انسان ها هستند. امروزه  عوامل روانشناختی در پیدایش همه ی بیماری ها نقش دارند. البته اینکه آیا این نقش مربوط به شروع، پیشرفت، وخامت یا تشدید بیماری است یا با زمینه سازی یا واکنش نسبت به بیماری رابطه دارد، موضوعی است که در مورد انواع اختلال ها متفاوت است. توانایی برقراری روابط صمیمانه با دیگران یکی از اين عوامل کلیدی در سلامت و بهزیستی افراد بزرگسال محسوب می‌شود. به طور كل صمیمیت نه تنها بین دو نفر شریک جنسی، بلکه در شبکه ای مثل خانواده، همکاران و دوستان هم وجود دارد كه اجتناب از آن مي تواند باعث شود كه سلامت فرد را به خطر بیوفتد.

گزارش آماری

آمارهای شورای بیمه ی زندگی آمریکا به طرز حیرت آوری نشان میدهد که افرادِ تنها یا افرادي كه دچار روابط مختل هستند، بیشتر احتمال دارد که دچار مشکلات سلامتی از قبیل سکته، سل، سرطان و تصادف گردند. درنتيجه ترس از صميميت را مي توان يكي از عوامل مهم در  بوجود آمدن بيماري ها و مشكلات دانست.

ترس از صميميت چيست؟

صمیميت احساساتي است كه باعث مي‌شود تا دريك رابطه،‌ نزديكي،‌ احساس تعلق و تماس ايجاد شود. صميميت هم باعث مي شود تا رضايت فردي و هم رضايت ارتباطي شكل بگيرد كه در نتيجه ي آن عاملي براي سلامت، سازگاري بهتر،‌ شادكامي و احساس معنا در زندگي شود. پژوهش ها نشان داده است كه روابط صميميانه به فرد اين اجازه را مي دهند تا فرد به اين موضوعات پي ببرد كه پذيرفته شده است،‌ مورد توجه قرار گرفته است و ارزشمند و دوست داشتني است و در نتيجه مي تواند اين نگرش ها را به فرد مقابل خود نيز ارائه دهد.

اما ترس از صميميت(fear of intimacy)، يك هراس اجتماعي يا اختلال اضطرابي مي باشد كه اغلب به صورت ترس ناخودآگاه از نزديكي با ديگران مي باشد و روابط شخصي را تحت تأثير قرار مي دهد. افرادي که ترس از صمیمیت دارند، تمايل دارند تا ارتباط بين فردي با ديگران داشته باشند اما از طرد می‌ترسند. درنتيجه طي ارتباط با ديگران-چه ارتباط كلامي و چه ارتباط غير كلامي- اضطراب را تجربه مي كنند. افراد با دلبستگی ایمن(يعني فردي كه تمايل دارد تا رابطه اي را با افراد خاصي داشته باشد كه احساس امنيت بيشتري در حضور آنها دارد)، اضطراب صمیمیت ندارند، زیرا خود را شایستۀ مراقبت و توجه میدانند.

ترس از صميمت معمولاً مي تواند ناشي از حوادث تلخ گذشته مانند سوءاستفاده جنسي و تجاوز به عنف مي باشد. همچنين پژوهش ها نشان داده است كه روابط عاطفي كه فرد با مراقبان اوليه(مثل: مادر، پرستار و...) خود دارد نيز بر شكل گيري اين ترس نيز تاثيرگذار هستند. براي مثال مادري كه رابطه ي گرم و صميمي با فرزند خود دارد،‌ فرزند به احتمال كمتري در آينده به اين ترس مبتلا خواهد شد تا مادري كه با فرزند خود رابطه ي گرم و صميمي ندارد و سلطه گر است.

زنگ خطر براي زوجين!

توانایی پروراندن صمیمیت عاملی بین فردي است که اهمیت آن اغلب به خاطر نقش اساسی اش در رشد روابط نزدیک و رابطه اش با رضایت زناشویی بسيار حائز اهميت است. همچنين نتایج پژوهش ها در سال های اخیر نشان داده است حدود 78 درصد مشکلات زوج های جوان در نوع ارتباط آنها نهفته است. به عبارتي ديگر، توانايي برقراري صميميت و حفظ آن،‌ باعث مي‌شود تا افراد با مشكلات ارتباطي كنار بيايند و از روابطي كه دارند،‌ رضايت داشته باشند. اما كساني كه از صميميت اجتناب مي‌كنند و يا مي ترسند، رضايت كمتري را از روابط خود دارند. در نتيجه مي توان گفت يكي از عوامل مهم در روابط زناشويي حفظ و برقراري صميميت است.

همچنين در روابط عاشقانه،‌ شدت بالاي ترس از صميميت،‌ منجر به ترس از وابسته شدن مي‌شود. به عبارت ديگر وقتي در اين روابط فرد اضطراب بالايي را تجربه مي‌كند،‌ باعث مي‌شود تا فرد به طرف مقابل وابستگي شديدي را پيدا بكند تا حدي كه فرد طرف مقابل خود را كنترل مي‌كند و برآن سلطه پيدا مي‌كند كه منجر مي شود تا سطح اعتماد پايين بيايد و در نتيجه عاطفه ي منفي بين زوجين شكل بگيرد كه در آخر هم رضايت از رابطه زناشويي كاهش چشمگيري پيدا مي‌كند.

در صميميت بين زوجين دو  نيروي علاقه و پيوند نهفته شده است كه به وسيله ي اين دو نيرو،‌ زوجين مي‌توانند اختلاف و تعارضاتي كه بينشان به وجود مي‌آيد را حل كنند. در نتيجه اين توانايي كه زوجين بتوانند با يكديگر راه هاي جديدي براي حل تعارضات و برقراري استفاده كنند، مي تواند باعث استحكام پيوند بين زوجين شود. اما زماني كه اين ارتباط و صميمت بين زوجين شكل نگيرد،‌ حالت فرسودگي جسمي و عاطفي براي فرد پيش مي آيد و کسانی را در رابطه متأثر می‌سازد که توقع دارند عشق رؤیایی و ازدواج، به زندگی آنها معنا ببخشد. به عبارت ديگر دلزدگي بين زوجين اتفاق مي افتد.

ترس از صميميت چه تاثيراتي مي تواند بر ما بگذارد؟

همانطور كه گفتيم ترس از صميمت بين زوجين مي تواند دلزدگي بين آنها را باعث شود. اما ترس از صميمت تنها براي روابط بين زوجين هم نيست و در روابط ديگر افراد مثل: روابط با خانواده،‌ دوستان و همكاران و... نيز تاثير گذار است.

طبیعی است که ترس از صميمت می‌تواند به مشکلاتی از جمله اضطراب، عزت نفس پایین و نارضایتی از نحوه‌ی ارتباط با افراد مهم زندگی منجر شود. ترس از صمیمیت را می‌توان یک ویژگی شخصیتی دانست، کسانی که دارای این ویژگی هستند توانایی تبادل احساسات خود را به دلیل اضطراب سرکوب می‌کنند که این مسئله زمینه ساز بروز مشکلات در روابطشان با دیگران می‌شود. ترس از صمیمیت فكر،‌ رفتار و عاطفه و احساسات افراد را تحت تاثير قرار مي‌دهد و درنتيجه روابط بين فردي افراد و سلامت رواني آنها رانيز مختل مي‌كند. هر چه ميزان ترس از صمیمیت بالاتر باشد، برقراری و تداوم ارتباط، احساس مثبت به روابط و ابراز احساسات و عواطف با مشکل مواجه می‌شود و در نتیجه رضایت از زندگی کاهش می‌یابد.

راهکارهای کاهش ترس از صمیمیت

خودتان را سرزنش نكنيد

ممكن است كه خودتان را سرزنش كنيد كه آنقدري كه بايد خوب نيستيد. اما بايد اين را بدانيد كه اين انتقادات و احساساتي كه راجب خودتان داريد درست نيستند. سرزنش كردن خود تنها باعث مي شود كه احساس كنيد كم ارزش هستيد. اين احساس باعث مي شود تا حتي نتوانيد با خودتان احساس صميميت داشته باشيد. هر زمان كه احساس كرديد خود در حال انتقاد منفي و سرزنش خودتان هستيد،‌ سعي كنيد ويژگي هاي مثبت هاي خودتان فكر كنيد.  

 عزت نفس خود را افزايش دهيد

همانطور كه گفته شد،‌ ترس از صميميت مي تواند باعث شود تا عزت نفس افراد كاهش كاهش پيدا كند. درنتيجه افزايش عزت نفس، ‌اينكه احساس كنيد انسان بي ارزشي هستيد و احساس خوبي در مورد خودتان نداشته باشيد،‌ باعث مي شود تا از روابط خودتان هم احساس نداشته باشيد.

ورزش كنيد و رژيم غذايي اصولي داشته باشيد

اين كار نه تنها باعث مي‌شود تا به ظاهر خوب بنظر برسيد بلكه در درون شما نيز انگيزه بوجود مي آورد تا تغيير كنيد و براي خودتان ارزش قائل باشيد.

از روابط و زندگيتان چه چيزهايي مي خواهيد

تا وقتي ندانيد از يك رابطه چه مي‌خواهيد،‌ در آن سردرگم خواهيد بود. كمي وقت بگذاريد تا بررسي كنيد كه از طرف مقابل‌تان چه انتظاراتي داريد و دوست داريد فرد مقابل شما چه ويژگي هايي را نداشته باشد و به طور واقع بينانه زندگي و روابط ايده آل خودتان را بشناسيد.

سعي كنيد آرام باشيد

وقتي دچار اضطراب مي شويد سعي كنيد تا با انجام اعمال خودتان را آرام كنيد. انجام فعاليت هايي مانند مراقبه و يوگا مي تواند در آرام شدن به شما كمك كند.

بیشتر بخوانید

با توجه مطالب فوق پیشنهاد می گردد مقاله ای تحت عنوان «نکاتی برای مردان برای افزایش صمیمت در ازدواج» را حتما مطالعه نمایید.

جمع بندي ای سنج

در این مقاله در مورد ترس از صمیمت صحبت کردیم. آنچه که باید در نهایت براساس مطالب بالا باید گفت این است که ترس از صميمت، نقطه ي مقابل رابطه ي بسيار نزديك است و يك مشكل بي سر و صدا است. در واقع مي‌توان گفت اين ترس تنها زماني بروز پيدا مي‌كند كه افراد بايستي افكار و احساسات عميق خود را به اشتراك بگذارند و از اين تقسيم و اشتراك گذاري عشق،‌ احساسات و... خود ترس دارند.
آیا تا به حال در زندگی تجربه ترس از صمیمت داشته اید؟ لطفا دیدگاه و نظرات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید
30 تیر 1400 16:37

ترسی که دردی است خفته و نامرد... کاش زودتر این ترس رو می‌شناختم... ولی هنوزم دیر نیست