روابط عاشقانه، انواع مختلفی دارند که لزوما همه ی آن ها ختم به خیر نمی شوند!
قبل از خواندن این متن، پیشنهاد می کنیم که حتما بخش اول این مقاله (اگر فکر می کنید در یک رابطه، داشتن عشق، کافی است، سخت در اشتباهید !) را مطالعه بفرمایید تا با مفاهیمی که در این متن به کار رفته اند، آشنایی لازم را داشته باشید.
همانطور که در بخش اول این مقاله، تحت عنوان « اگر فکر می کنید در یک رابطه، داشتن عشق، کافی است، سخت در اشتباهید !»، بیان کردیم، تنها عنصر مهم در یک رابطه ی عاشقانه، عشق نیست؛ بلکه فاکتورهای دیگری هم بر موفقیت یک رابطه، اثر گذارند. استرنبرگ، سه مولفه ی شهوت، صمیمیت و تعهد را سه ضلع اصلی یک مثلث می داند و معتقد است که شیوه ای که ما یک نفر را دوست داریم و همچنین کیفیت و سرانجام هر رابطه، بستگی به میزان هر یک از این فاکتورها دارد. به عقیده ی او، از ترکیب این سه عنصر، 8 نوع عشق و رابطه ی عاشقانه پدید می آید که ما در این مقاله، مختصرا هر کدام را معرفی می کنیم.
1- فقدان عشق :
در این رابطه، هیچ کدام از عناصر شهوت، صمیمیت و تعهد وجود ندارد. رابطه ای که ما هر روز با مردم عادی داریم، در این دسته قرار می گیرد. اگر رابطه ی شما نیز این گونه است، متاسفانه باید بگوییم که رابطه تان در معرض خطر قرار دارد و به احتمال زیاد، اگر اقدامی در جهت بهبود آن نکنید، سر انجام خوبی در انتظارتان نخواهد بود.
2- همدلی :
در این نوع از رابطه، شهوت و تهعد یا وجود ندارد یا بسیار کم است. در عوض، میزان صمیمیت در حد بسیار بالایی است. در واقع همدلی، احساسی است که در رابطه با دوستان صمیمی مان به وفور تجربه می کنیم. اگر زوجین نیز از این احساس برخوردار باشند، بسیار مفید است؛ اما کافی نیست.
3- وسوسه و شور عشق :
در این گونه روابط، عنصر شهوت در حد بسیار بالایی قرار دارد؛ اما تعهد و صمیمیت وجود ندارند. همانطور که در بخش اول این مقاله اشاره کردیم، شهوت عنصری است که سبب شروع و کشیده شدن به سمت یک رابطه می شود؛ اما اگر دو فاکتور دیگر وجود نداشته باشند، تضمینی برای ادامه یافتن رابطه نیز وجود ندارد.
4- عشق خالی :
این رابطه، زمانی ایجاد می شود که تعهد، قوی باشد؛ اما صمیمیت و شهوت، وجود نداشته باشند یا میزانشان بسیار بسیار کم باشد. این حالت، غالبا در زوج هایی دیده می شود که مدت زمان زیادی از شروع رابطه یا ازدواج شان گذشته باشد. دلیل ادامه یافتن رابطه ی این زوجین، معمولا این است که صاحب بچه شده اند و به خاطر فرزندانشان، ناچارا با هم زندگی میکنند و نمی توانند رابطه شان را با وجود اینکه از لحاظ جسمانی و روانی، ارضا کننده نیست، خاتمه دهند.
5- عشق رمانتیک :
در این نوع از عشق، صمیمیت و شهوت در حد بسیار بالایی وجود دارند؛ اما تعهد، وجود ندارد یا در حد بسیار ناچیزی است. زوج هایی که به تازگی با هم آشنا شده اند و یا مدت کمی از ازدواج آن ها می گذرد، این نوع از عشق را تجربه می کنند.
6- عشق عاطفی :
در این عشق، تعهد و صمیمیت، شدید و زیاد هستند و شهوت، بسیار بسیار کم است. این نوع رابطه را کسانی تجربه می کنند که مدت بسیار زیادی از شروع رابطه و ازدواج شان گذشته و از رابطه، زندگی و شریک عاطفی شان رضایت دارند؛ اما جاذبه ی جنسی آن ها از میان رفته است.
7- عشق ساده لوحانه :
در این عشق، شهوت و تعهد در حد بسیار بالایی هستند؛ اما تعهدی وجود ندارد. برخی زوج ها، به خاطر اینکه در خصوص یک موضوع، اشتراک دارند؛ حتی اگر یکدیگر را کامل نشناسند، تصمیم به ازدواج می گیرند و متاسفانه، توجهی به سایر جنبه ها و مسائل ندارند (بالا بودن بیش از حد عنصر شهوت). بدیهی است که پس از مدتی، رابطه شان دچار مشکل می شود و تازه، پی به انتخاب اشتباهشان می برند. در این گونه روابط، بعد از اینکه تعهد ایجاد شد، ممکن است زوجین احساس صمیمیت کنند؛ اما از طرفی ممکن است این اتفاق نیفتد و زوجین احساس کنند که همدیگر را دوست ندارند.
8- عشق آرمانی :
از نظر استرنبرگ، بهترین نوع عشق، عشق آرمانی است. در این نوع رابطه، هر سه عنصر شهوت، صمیمیت و تعهد، به میزان بسیار مطلوبی وجود دارند و در زمان درست به وجود آمده اند (در خصوص اولویت و زمان صحیح به وجود آمدن این سه عنصر، بخش اول این مقاله را مطالعه فرمایید.). این همان عشقی است که همه ی ما بارها در خواب مان دیده ایم و آرزویش را داشتیم. خبر خوب این است که رسیدن به این چنین رابطه ای، آسان است؛ ولی خبر بد این است که حفظ این عشق و رابطه، بسیار بسیار سخت است و نیاز به مهارت دارد !
بعد از خواندن این مقاله، شاید به این فکر افتاده باشید که ای کاش راهی بود که به واسطه ی آن می توانستید پی ببرید رابطه تان با همسر یا شریک عاطفی تان از کدام نوع است...؟! باید این مژده را به شما بدهیم که می توانید با مراجعه به سایت ای سنج (www.esanj.ir) و انجام دادن «تست مثلث عشق استرنبرگ»، دریابید که عشق شما در کدام یک از این 8 دسته جای می گیرد. این تست را شما و شریک عاطفی تان می بایست جداگانه انجام دهید و در پایان، نمراتتان را با یکدیگر مقایسه کنید. استرنبرگ معتقد است که هرچه نمراتتان بیشتر با یکدیگر همخوان باشد، احتمال موفقیت رابطه تان نیز بیشتر می شود. اگر هم متوجه شدید که در یکی از این سه فاکتور، دچار مشکل هستید، حتما به یک روانشناس در حوزه ی مشاوره ی زوج، مراجعه کرده و سعی کنید با برطرف کردن نقاط ضعف رابطه تان، تا جایی که امکان دارد، عناصر شهوت، صمیمیت و تعهد را تقویت کرده و به عشق آرمانی، نزدیک شوید.