تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

مدت مطالعه: 3 دقیقه
ای سنج 19 اردیبهشت 1400 مدت مطالعه: 3 دقیقه

چرا بعضی آهنگ ها در ذهن ما گیر می کنند؟

برای هر یک از ما حتما پیش آماده، که آهنگی را بدون اختیار در ذهن مان مدام تکرار می کنیم.

حال این آهنگ می تواند زمزمه ای از یک آهنگ سنتی و قدیمی یا آهنگ شاد جشن تولد و یا حتی آهنگ یک بیت شعری که معلم تان در دوران مدرسه بارها برای شما خوانده است، باشد.

این تکرار گاهی باعث می شود که شما از خودتان شاکی شوبد که چرا اینقدر این آهنگ را مرور می کنید. به راستی چرا این اتفاق می افتد؟ 

  •  کرم گوش
  •  کرم مغزی
  •  خارش گوش
  •  حتی سندرم تکرارهای غیراختیاری

بعضی از اسم هایی هستند که در مورد این موضوع به کار می روند. به هر حال با گوش دادن به کلیپ فوق، می توانید به سوال مطرح شده پاسخ دهید. 

متن ویدئو:

شرایطی رو تصور کن که رفتی خرید و تو صف صندوق ایستادی، همون طور که به قفسه مجلات نگاه می کنی یه آهنگی تو ذهنت پلی میشه (کل آهنگ نه و فقط یک قسمت از اون)، نوبتت میشه و شروع می کنی به خالی کردن سبد خریدت اما همچنان اون آهنگ داره تو دهنت پخش میشه، بله شما گرفتار کرم گوش شدید!

بیش از 90 درصد افراد، حداقل یک بار در طول هفته، گرفتار کرم گوش می شوند و حدود یک چهارم مردم چندین بار در طول روز آن را تجربه می کنند. معمولا این کرم ها زمانی که سراغ ما می آیند که ما فعالیت ذهنی خاصی نداریم و یا زمانی که یک تکلیف ذهنی، گیرمان انداخته و ذهنمون خسته شده.

این پدیده یکی از اسرار مهم ذهنه و دانشمندان نمی دانند که چرا آهنگ ها در ذهن ما گیر می کنند اما از دیدگاه روانشناسی کرم گوش نمونه ای است از تصاویر ذهنی که می تواند بصری باشد؛ مثل وقتی که چشمانت را می بندی و یک واگن قرمز تصور می کنی یا میتونه شنیداری باشه مثل وقتی که صدای جیغ یک کودک را تصور می کنی یا صدای جیلیز ویلیز روغن داغ در ماهیتابه؛ کرم گوش شکل ویژه ای از تصاویر شنیداریه که اون ها غیر ارادی هستن.

اما چرا در هر شرایطی یک موزیم خاص پخش می شود؟
این بر میگرده به محیطی که در آن قرار دارید و محرک هایی که می بینید؛ اون موقعست که این کرم موزیک در ذهنت نفوذ می کنه و برای ساعت ها در ذهنت جا خوش میکنه و هی تکرار پشت تکرار!
یک ویژگی قابل توجه کرم گوش تمایلش به گیر افتادن در یک چرخه و دور معیوب است؛ گیر افتادن دوباره و دوباره برای چند دقیقه و چند ساعت.
گاهی اوقات علت این کرم های گوش شنیدن یک موزیکه که اخیرا شنیدیش و گاهی هم حالات روحی در آهنگ هاست که حالات متفاوتی را به ذهن ما می آورد.

شاید بتونید تکنولوژی را تا حدی مقصر بدانید؛ تو صد سال گذشته، شامل گسترش وسایلی بودیم که کمکمون می کنن یک موزیک را بارها و بارها بشویم.
ضبط ها و نوارها، ویدئو ها و فایل های صوتی و تصویری؛ اما آیا این کرم گوش نتیجه این تکنولوژی های جدیده و در قرن بیستم به وجود اومده؟
برای پاسخ به این سوال، بریم سراغ یک منبع قدیمی؛ مارک تواین در سال 1876 فقط یک سال قبل از اختراع گرامافون، داستان کوتاهی در مورد یک تصاحب شوم نوشت از شهری که توسط صدای همهمه ی قافیه ها و صداهای دیگه پر شده بود و این نشون دهنده اینه که کرم گوش یک پدیده امروزی نیست اما شاید با ضبط و پیشرفت تکنولوژی تشدید شده باشد.

هر شخصیت بزرگ تاریخی از شکسپیر تا ساکوف ممکنه با آهنگی که در سر داشتن، زمانی را مشغول پرسه زدن در محیط بودن اما چرا فقط آهنگ ها در سر ما گیر می کنند؟ و مثلا نقاشی ها و مزه ها در مغز ما گیر نمی کنند؟
در حالت وسواس، افکار یا تصاویر هم در ذهن ما گیر میوفتند اما موضوع ما در این کلیپ نیستند.

نظریه ای که نحوه اجرای موسیقی در مغز را تبیین می کند، می گوید: وقتی که آهنگی را بلدیم و گوش می دهیم، ذهن ما دائما به دنبال ادامه آن است و می خواهد، پازل تمام نشده آهنگ را تمام کند. برای مثال، وقتی به آهنگ تولدت مبارک گوش می دهیم، ذهن در ابتدا به دنبال کلمه تولد و بعد مبارک میگرده و موزیک در ذهن شکل می گیرد که با کلمه تولد شروع می شود و آنقدر ادامش می دهد که به کلمه تولد برسد.

اینجوری بگم که این کرم گوش سرجاش میمونه تا زمانی که طبق الگوش به پایان برسه، درست مثل زمانی که شروع کردی به بستن بند کفشت.

یه مثال دیگش، کلمه چتر است؛ موقعی کلمه چتر به پایان میرسه که حرف "ر" را ادا کنیم اما اگر می خواهی از شر این کرم گوش خلاص شوی به این سه نکته توجه کن:

  • نکته اول: آهنگی که توی سرت افتاده رو یکبار بخون و تمومش کن.
  • راهکار دوم اینه که موزیکی که تو سرت افتاده و بهش علاقه نداری رو با یک موزیکی که دوسش داری جایگزین کنی؛ چه جوری؟ اینکه چندبار به موزیکی که دوست داری گوش بده تا جایگزین کرم گوشت بشه
  • و راهکار سوم گوش دادن به اپرا و همخوانی های قویه که میتونه بسیار در از بین بردن کرم گوش موثر باشه.

حالا که در مورد کرم های گوش و راهکارهای مقابله با اون بیشتر می دونی، شاید مواجه باهاشون اونقدرهاهم برات سخت نباشه

 آیا تا به حال از تکرار بعضی از آهنگ ها در ذهن تان، شاکی شده اید؟ لطفاً دیدگاه و نظرات ارزشمند خود را با ما به اشتراک بگذارید.

اثر پیگمالیون چیست؟
چقدر خودت را می شناسی؟
خودشیفته ها را بهتر بشناسید
دوران پساکرونا و آسیب هایی که باهامون می مونن
آشنایی با اختلالات رایج جنسی
ماری جوانا و عوارضش رو بیشتر بشناسید
چه زمانی برای ازدواج آماده ایم؟
دیسیپلین فردی چطور اتفاق میفته؟
12 نشانه خطر در روابط عاشقانه
جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • چگونه می توان کرم گوش را از بین برد؟

    • نکته اول: آهنگی که توی سرت افتاده رو یکبار بخون و تمومش کن. راهکار دوم اینه که موزیکی که تو سرت افتاده و بهش علاقه نداری رو با یک موزیکی که دوسش داری جایگزین کنی؛ چه جوری؟ اینکه چندبار به موزیکی که دوست داری گوش بده تا جایگزین کرم گوشت بشه و راهکار سوم گوش دادن به اپرا و همخوانی های قویه که میتونه بسیار در از بین بردن کرم گوش موثر باشه.
  • چه کسی اولین بار در طول تاریخ به کرم گوش اشاره کرد؟

    • مارک تواین یک سال پیش از اختراع گرامافون به آن اشاره کرد.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید
14 بهمن 1402 20:42

کمک منم یک قربانی ام همین التن الان تو سرم 😳

06 خرداد 1400 22:21

جذاب بود ای کاش صداگذاری این ویدئو بهتر بود...