چگونه کار خود را لذت بخش تر کنیم؟
قبل از اینکه این مقاله را بخوانید بیایید یک سوال مهم را بپرسیم. آیا لذت بودن یک شغل به ماهیت آن بستگی دارد یا به ویژگی های شما؟ با اینکه ممکن است برخی از مشاغل از نظر ما لذت بخش باشند، اما باید بگوییم که شخصیت و نگاه افراد تاثیر زیادی بر سرگرم کننده بودن و رضایت خاطر از یک حرفه دارد. با ما در این مقاله همراه باشید تا بیشتر به این مساله بپردازیم:
آیا همه مشاغل لذت بخشند؟
غالباً، وقتی جوانان به فکر انتخاب شغلی آینده خود هستند، مدام به آنها توصیه می شود شغلی را باید انتخاب کنند که به آن اشتیاق فراوان داشته باشند. از سوی دیگر، در بازاری که کار به سختی به دست می آید بسیاری از مردم احساس می کنند که حرفه ای که ایده آل آن ها نیست را هم می توانند به عنوان شغل انتخاب کنند و در آن حوزه مشغول به فعالیت شوند.
این بدان معنی است که بسیاری از افراد امکان دارد در فعالیت هایی به سر برند که آن را دوست ندارند یا حتی امکان دارد حتی از آن متنفر باشند که مطمعناً این نوع انتخاب های شغلی می تواند برای فرد سرشار از استرس باشد بنابراین برای دوری از استرس باید راهی جست!
تبدیل مشاغل عادی به مشاغل سرگرم کننده
مردم معمولاً شغل هایی را دوست دارند پیدا کنند که استرس کمتری داشته باشند در حالی که نمی دانند اکثر شغل ها دارای فضایی استرس آور هستند یعنی در واقع وجود استرس یکی از لازمه های شغل های این روزها می باشد. به هر حال آن چیزی که مشخص است این است که افراد در تلاش هستند که از شرایط استرس زا دوری کنند.
همچنان که پژوهش هایی در اسپانیا حاکی از آن بود که مردم با وجود نبود کار دنبال کارهایی هستند که از استرس پایین تری برخوردار باشند. یعنی محیط کاری بدون استرس برای شان در اولویت قرار دارد.
حال نکته ایی که باید به آن اشاره کرد این است که کاری که جذاب و حالت سرگرم کننده باشد تنها برای افراد خوش شانس نیست در واقع هر فردی می تواند شغل خود رو جذاب کند یعنی "مشاغل عادی" را می توان با چند تغییر خوب به "مشاغل سرگرم کننده" تبدیل کرد.
این خبر خوبی برای آن دسته از افرادی است که خود را در یک محیط کاری سخت می بینند و ممکن است بخواهند برای جستجوی کار راحت تر، شغل کنونی خودشان را که با هزار جور گرفتاری به دست آورده اند رها کنند و ریسک بیکار شدن را قبول کنند. در هر صورت در ادامه مراحل زیر می تواند به افراد کمک کند که کارهای فعلی خود را با رضایت بیشتر و بدون استرس و حتی بدون نیاز به تغییر شغل انجام دهند:
کشف جریان زندگی
به لحظه هایی از زندگی خود فکر کنید که جریان زندگی را احساس می کنید یعنی دقیقا زمانی که متوجه گذر زمان می شوید به طوری که روزها و شب ها به سادگی و به تندی می آیند و می روند همه چیز برای شما واقعاً ساده به نظر می رسد.
خوب سوالی که اینجا مطرح می شود این است که چه موقع از لحظاتتان را به انجام کارهای خاص در زندگی تان اختصاص می دهید مانند: سازماندهی افراد، حل مشکلات دیگران، داشتن دغدغه های اجتماعی یا مثلا حتی انجام یک کار کوچک شخصی مثل تزئین اتاق؟ اینها اکثراً زمانی اتفاق می افتد که شما از فضای استرس آور آن لحظه بیرون آمده اید حالا آن فضا می تواند محیط کار باشد یا سرکلاس و یا اینکه در محیطی مثل خانه باشید. در واقع با انجام این کارها متوجه می شوید حس خیلی خوبی به شما انتقال داده می شود. حسی که به لحاظ عاطفی سرشار از انرژی می باشد.
خوب سوال دیگری که اینجا مطرح می شود این است که چه موقع با مردم صحبت می کنید، شوخی می کنید یا وقت خود را برای آن ها می گذرانید؟ وقتی با دقت زیاد به این سوال توجه می کنید متوجه می شوید که افراد زمانی به این کارها می پردازند که از یک فضای استرس آور بیرون آمده باشند و یا این که فکر و ذهن شان را از یک فضای استرس آور بیرون آورده اند.
بنابراین باید دقت کنید ببینید می توانید روش هایی را پیدا کنید که بتوانید این شرایط را در محیط کار خود پیاده کنید تا از فضای استرس آور فاصله بگیرید. به هر حال در صورت امکان، شوخ طبعی خود را در طول روز در محیط کار خود حفظ کنید تا بتوانید درکمال آرامش به فعالیت های مختص خود بپردازید.
عجله نکردن
یادتان باشد که نباید در انجام وظایف کاری خود خیلی عجله کنید. حتی اگر کمی بیشتر کار در محیط تان طول بکشد ولی ارزشش را دارد چرا که عدم عجله، می تواند استرس را کاهش دهد و معنی و لذت بیشتری را در کار شما ایجاد کند.
بنابراین باید این را به خاطر داشته باشید که هیچ وقت در فضای کاری خود برای انجام فعالیت ها و مسئولیت های خود عجله نکنید چرا که با عجله کردن تنها اتفاقی که می افتد این است که فعالیت های خود را با استرس فراوان و با کیفیت پایین تر انجام می دهید که خروجی آن می تواند رضایت پایین کارفرما باشد. بنابراین فراموش نکنید که باید فعالیت های خود را همچون یک اثر هنری انجام دهید.
گسترش شادی
به این فکر کنید که شغل فعلی شما چگونه می تواند به مردم کمک کند. همه ما در دنیای بازار و اقتصاد فروشندگانی را تجربه کرده ایم که به وضوح از شغل خود متنفر هستند و نمی خواهند آن شغل را داشته باشند و در مقابل این افراد، همچنین با فروشندگانی روبرو شده ایم که برای مشتریانشان وقت می گذارند و صحبت می کنند. یا کارکنانی که تمام تلاش خود را برای به دست آوردن خوشحالی ارباب رجوعان خود انجام می دهند و به الطبع خدمات صادقانه ای ارائه می دهند.
این دسته از افراد شغل خود را "سرگرم کننده" تر از گروه اول می دانند. به عنوان مثال راننده تاکسی را در نظر بگیرد که از اول صبح ماشین را با ناامیدی روشن می کند و تا پایان شب با مسافرانش دعوا می کند.
طبیعتا این فرد نمی تواند از شغل خود به عنوان یک سرگرم کننده نام ببرد چرا که شغلش سرشار از استرس و رعب و وحشت و تهدید می باشد ولی از سوی دیگر راننده ای می تواند کل مسیر را با خاطره گویی و نصیحت های پدرانه و اشتراک گذاشتن تجربیات خود برای کمک به دیگران و یا حتی با خواندن آوازهای مختلف برای مسافرانش، شغلش را به یک شغل سرگرم کننده و مفرح تبدیل کند که مسلماً همین نوع برخورد سبب می شود فرد با روحیه شادتری به خانه برود و فضای زندگی اش را بهتر بسازد. در واقع نکته این است که کاری که دنیا را به مکان بهتر تبدیل می کند، پاداش آور است و احتمالاً به عنوان یک کار سرگرم کننده درک می شود.
پیدا کردن خلاقیت
در کار خود از خلاقیت استفاده کنید و استعدادهای ویژه خود را در شغل فعلی خود به اشتراک بگذارید و حتی ممکن است دریابید که تجربه کاری شما تغییر کرده است. ببینید که چگونه کار شما می تواند به نفع جامعه باشد و معنای بیشتری در آن پیدا کنید.
سعی نکنید که فقط در غالب کاری که از شما می خواهند باشید. شاید استعداد شما در اتاق شماره 2 آن سازمان باشد نه در همان اتاقی که هستید. بنابراین در فعالیت های مختلف در زمینه مشخص کار خود سرک بکشید و نترسید تا بتوانید فضایی به دور از هر گونه تنش و استرس و سرگرم کننده را برای خود پیدا کنید.
جمع بندی ای سنج
همانطور که در این مقاله دیدم استرس شغلی در همه مشاغل وجود داشته و ممکن است در بلند مدت ما را دچار فرسودگی شغلی نماید. بنابراین این ما هستیم که با نحوه تعاملمان با شغل و استفاده از روش های مختلفی که گفته شد می توانیم حالت روزمرگی را از حرفه خود دور کرده و آن را به شرایطی جذاب تبدیل کنیم. لطفا توصیه ها و مواردی که گفته شد را استفاده نموده و سعی کنید خودتان کنترل استرس شغلی را به دست بگیرید.
نظر شما با استرس شغلی و مشکلات ناشی از آن چیست؟ آیا شما هم توانسته اید استرس کاریتان را کاهش داده و آن را برای خودتان جذاب نمایید؟ با نظرات ارزشمند خود به ما و خوانندگان مجله ای سنج برای تغییر و ایجاد زندگی بهتر یاری رسانید.