تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

چگونه متوجه شویم که دچار اختلال روانی شده ایم یا نه؟؟ مدت مطالعه: 6 دقیقه
مینا آقا شاهی 27 مرداد 1399 مدت مطالعه: 6 دقیقه

چگونه متوجه شویم که دچار اختلال روانی شده ایم یا نه؟؟

در این مقاله مروری کوتاه بر مفهوم اختلال روانی و چند اختلال روانی شایع خواهیم داشت؛ آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:

 بیاید برای درک بهتر این موضوع از خودمون شروع کنیم:
 تا به حال به خودکشی فکر کردی؟
 برات پیش اومده در ارتباط برقرار کردن با مردم به مشکل بر بخوری؟
 یا نتونی با مشکلاتی که روزانه برات پیش میاد کنار بیای؟
 تا به حال احساس گناه زیاد کردی؟
 وقتی سرکاری به این فکر کردی که از کارت ناراضی هسی و تمرکزت روی کار کردنت نیست و احساس کنی تمرکزت کاهش یافته؟
 یا برات پیش اومده یه زمانایی از واقعیت چشم پوشی کنی و شروع کنی به هذیان گفتن؟
یه وقتایی هم هست ک دوستات وفعالیت های مهم زندگیتو کنار میزاری!
 وخیلی کارهای دیگر.

بیماری عصبی به چه معناست؟

باید بدانیم که موارد بالا نشانه هایی از یک بیماری عصبی است البته این اصطلاح از نظر پزشکی از بین رفته است. بیماران عصبیِ سال های گذشته ،افسردگان امروزند .این خبر بد است اما بیماری عمیق تری وجود دارد که باعث افسردگی و علائم خلقی می شود و ما می توانیم این بیماری عمیق تر را چیز دیگری بنامیم ، یا یک بیماری جدیدی را اختراع کنیم ، اما باید بحث را از افسردگی و برطرف کردن این اختلال عمیق تر دور کنیم .
بحث را با یک تحقیق پیرامون این موضوع ادامه می دهیم....

علاوه بر مفهوم اختلال روانی ، برخی از مردم برای بازگشت به مفهوم قدیمی بیماری عصبی استدلال کردند که چی شد که همه افسرده شدیم.

ادوارد کوتاهتر، استاد روانپزشکی و تاریخ پزشکی، می گوید:
 

مطالعه آماری

درتحقیقی که بر روی تعدادی از افراد انجام دادیم این نتیجه به دست آمد که حدود نیمی از آنها افسرده بودند یا حداقل این تشخیصی است که آنها هنگام قرار دادن ضد افسردگی ها به دست آوردند. ... آنها به سر کار می رفتند اما ناراضی و ناراحت  بودند و تا حدودی مضطرب و خسته؛ آنها دردهای جسمی مختلف و تمایل به وسواس در کل تجارت دارند. یک اصطلاح برای آنچه این افراد دارند وجود دارد ، و این اصطلاح قدیمی و از استفاده خارج شده است. "آنها اعصاب یا بیماری عصبی دارند." این بیماری نه تنها در ذهن و مغز بلکه یک اختلال در کل بدن است. ... ما در اینجا با پنج علامت روبه رو هستیم : افسردگی خفیف ،                             مقداری اضطراب ، خستگی ، دردهای جسمی و تفکر وسواسی.

اختلال روانی به چه معناست؟

درسال 2013 ، انجمن روانپزشکی آمریکا(APA) اختلالات روانی درDSM-5 (دفترچه راهنمای تشخیصی وآماری اختلالات روانی) را اینگونه تعریف کرد؛

"سندرم که با اختلال بالینی قابل توجه در شناخت فرد ، تنظیم احساسات یا رفتارهای فرد منعکس می شود و اختلال عملکرد را در روند روانی ، بیولوژیکی یا رشدی نشان می دهد."
تعریف و طبقه بندی اختلالات روانی برای محققان و همچنین ارائه دهندگان خدمات و افرادی که ممکن است تشخیص داده شوند از موضوعات اصلی است. برای طبقه بندی وضعیت روانی به عنوان یک اختلال ، به طور کلی نیاز به ایجاد اختلال در عملکرد است.

بیشتر اسناد بالینی بین المللی از اصطلاح "اختلال روانی" استفاده می کنند ، در حالی که استفاده از "بیماری" نیز متداول است. خاطر نشان شده است که استفاده از اصطلاح ذهنی (یعنی ذهن ) لزوماً به معنای جدایی از مغز یا بدن نیست.
لیست اختلالات روانی همانطور که توسط (دفترچه راهنمای تشخیصی وآماری اختلالات روانی) DSM و (طبقه بندی بین المللی بیماری ها)ICD تعریف شده است به 12 دسته تقسیم می شود که عبارتند از:

اختلالات اضطرابی

اضطراب یا ترس از اختلال در عملکرد طبیعی ممکن است به عنوان یک اختلال اضطراب طبقه بندی شود.دسته های معمولا به رسمیت شناخته شده آن عبارتند از فوبیا ، اختلال اضطراب منتشر ، اختلال اضطراب اجتماعی ، اختلال هراس ، ترس از مکانهای شلوغ ، اختلال وسواس و اختلال استرس پس از سانحه.

اختلال روانی

اختلالات خلقی

اختلال خلقی که شامل غم و اندوه غیرمعمول شدید و پایدار ، مالیخولیا یا ناامیدی است وبه عنوان افسردگی اساسی شناخته می شود (همچنین به عنوان افسردگی تک قطبی یا بالینی شناخته می شود).
اختلال دوقطبی (همچنین به عنوان افسردگی مانیک شناخته می شود) حالتهای خلقی غیر طبیعی "زیاد" یا تحت فشار را شامل می شود که به عنوان شیدایی یا هیپومانیا شناخته می شود.متناوب با روحیه طبیعی یا افسرده میزان پدیده های خلقی تک قطبی و دو قطبی ، مقولات مشخصی از اختلال را نشان می دهد.

اختلالات روان پریشی

الگوهای اعتقادی ، استفاده از زبان و ادراک از واقعیت می توانند از هم گسیخته شوند (مثلاً هذیان ، اختلال فکر ، توهم ). اختلالات روانی در این زمینه شامل:

اسکیزوفرنی که، علایم آن به طور معمول از اواخر بزرگسالی تا اوایل بیست سالگی آشکار میشود و همراه با هذیان است .
اختلال اسکیزوفیکتیو دسته ای است که برای افرادی که جنبه های اسکیزوفرنی و اختلالات عاطفی را نشان می دهند ، استفاده می شود.
اسکیزوتایپ دسته ای است که برای افرادی که برخی از خصوصیات مرتبط با اسکیزوفرنی اما بدون ملاقات با معیارهای قطع را نشان می دهند استفاده می شود.

اختلالات شخصیت

اختلال شخصیت نوعی اختلال روانی است که الگوی فکر، عملکرد و رفتار فرد در آن ناسالم میشود. فرد مبتلا به اختلال شخصیت برای درک و همذات پنداری با موقعیت و اشخاص به مشکل برمیخورد. این امر منجر به محدودیت و مشکلات جدی در روابط، فعالیت های اجتماعی، کار و مدرسه میشود.
گاهی ممکن است متوجه نشوید که دچار اختلال شخصیت هستید چون نحوه ی تفکر و رفتار برای خودتان طبیعی به نظر میرسد و به خاطر چالش های پیش رو دیگران را سرزنش میکنید.
معمولا اختلال شخصیت در سال های نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع میشود. اختلال شخصیت انواع مختلفی دارد. با رسیدن سن فرد به میانسالی از شدت برخی از انواع اختلالات کاسته میشود. تعدادی از اختلالات شخصیتی مختلف ذکر شده است ، از جمله مواردی که گاهی اوقات تحت عنوان "خارج از مرکز" طبقه بندی می شوند:

اختلالات شخصیت پارانوئید 
اسکیزوئید
 اسکیزوتایپال 

انواعی که به عنوان "دراماتیک" یا "احساسی" توصیف شده اند :

 ضد اجتماعی
اختلالات شخصیت مرزی
هیستوریونی 
خودشیفتگی

و اختلالاتی مانند:

مانند اختلالات شخصیت اضطراب-اجتناب
 وابسته یا وسواس

به طور کلی اختلالات شخصیتی در دوران کودکی یا حداقل در بزرگسالی یا اوایل بزرگسالی بروز می کند.

اختلالات  خوردن

این اختلالات شامل نگرانی نامتناسب در مورد مواد غذایی و وزن است.  دسته بندی های اختلال در این منطقه شامل :

بی اشتهایی عصبی
پر اشتهایی عصبی
نشخوار
و ...

اختلالات خواب

این شرایط با اختلال در الگوهای عادی خواب همراه است . یک اختلال خواب شایع ،بی خوابی است که به عنوان مشکل در سقوط و یا خواب ماندن توصیف می شود.

اختلالات جنسی

این اختلالات شامل سوء هاضمه و انواع مختلف پارافیلیا (برانگیختگی جنسی به اشیاء ، موقعیتها یا افراد غیر طبیعی و مضر برای شخص یا دیگران است).

اختلال كنترل ضربه 

افرادي كه به طور غير طبيعي قادر به مقاومت در برابر برخي از نيازها يا نبض هايي هستند كه مي تواند براي خود يا ساير افراد زيان آور باشد ، ممكن است به عنوان يك اختلال كنترل نبض طبقه بندي شوند  و اختلالاتي مانند كلپتومانيا (سرقت) يا پيرومانيا (آتش گيري).

اعتیادهای رفتاری مختلفی مانند اعتیاد به قمار ممکن است به عنوان این اختلال طبقه بندی شود. اختلال وسواس فکری گاهی اوقات می تواند ناتوانی در مقاومت در برابر برخی از اقدامات را داشته باشد اما به طور جداگانه طبقه بندی می شود که در درجه اول یک اختلال اضطراب است.

اختلال در مصرف مواد

این اختلال به استفاده از مواد مخدر (قانونی یا غیرقانونی ، از جمله الکل ) اشاره دارد که با وجود مشکلات قابل توجه و یا آسیب های مرتبط با استفاده از آن ، همچنان ادامه دارد. اختلال در مصرف مواد ممکن است ناشی از الگوی استفاده اجباری و تکراری از دارو باشد که منجر به تحمل اثرات آن و علائم ترک در هنگام کاهش یا قطع آن می شود.

اختلال تفکیکی

افرادی که دچار اختلال شدید هویت ، حافظه و آگاهی عمومی از خود و پیرامون خود می شوند ، ممکن است طبق این نوع اختلالات از جمله اختلال افسردگی یا اختلال هویت جدا کننده (که قبلاً به آن اختلال شخصیت چندگانه گفته می شد) طبقه بندی شوند.

اختلال شناختی 

این نوع اختلال بر تواناییهای شناختی ، از جمله یادگیری و حافظه تأثیر می گذارد. این دسته شامل دلیریوم و اختلال عصبی شناختی خفیف و عمده (که قبلاً دمانس خوانده می شد ) است.

اختلال رشد 

این اختلالات در ابتدا در کودکی بروز می کند. برخی از نمونه های آن عبارتند از: طیف اوتیسم اختلالات، اختلال نافرمانی و اختلال سلوک و اختلال نقص توجه وپیش فعالی، که ممکن است در بزرگسالی ادامه پیدا کند. اختلال سلوک ، در صورت ادامه بلوغ ، ممکن است به عنوان اختلال شخصیت ضد اجتماعی شناخته شود.

دیگر اختلالات روان

انواع جدیدی از تشخیص اختلال روانی گهگاه ارائه می شود. از جمله مواردی که مورد توجه کمیته های رسمی کتابچه های تشخیصی قرار گرفته است شامل اختلال شخصیت خودکفا ، اختلال شخصیت سادیستی ، اختلال شخصیت غیرفعال شخصیتی و اختلال دیسفریک قبل از قاعدگی است. هر اختلال مجموعه ای از علائم خاص خود را دارد که از نظر شدت می تواند تا حد زیادی متفاوت باشد اما علائم مشترک بیماری روانی در بزرگسالان و نوجوانان می تواند شامل موارد زیر باشد:

تغییر خواب یا اشتها : خواب و خوردن به طور چشمگیری کم و بیش از حد معمول ، افزایش یا کاهش وزن قابل توجه و سریع
تغییرات روحی: غم و اندوه عمیق ، عدم توانایی در ابراز شادی ، بی تفاوتی نسبت به موقعیت ها ، احساس ناامیدی ، خنده در مواقع نامناسب بدون هیچ دلیل واضحی ، یا افکار خودکشی
انصراف : نشستن و انجام کارها برای مدت طولانی و یا کنار گذاشتن فعالیتهای که قبلاً از آن لذت برده اید
مشکلات تفکر : عدم توانایی در تمرکز یا مشکل در حافظه یا افکار و گفتار منطقی که توضیح آن دشوار است
ترس بیش از حد یا اضطراب : احساس ترس ، اضطراب ، عصبی یا هراس.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟؟

توجه به این نکته مهم است که وجود یک یا دو مورد از این علائم به تنهایی به معنای ابتلا به بیماری روانی نیست. اما این نشان می دهد که ممکن است شما نیاز به ارزیابی بیشتر داشته باشید. اگر در یک زمان چندین مورد از این علائم را تجربه کرده اید و آنها را از ادامه زندگی روزمره جلوگیری می کند ، باید با پزشک یا متخصص بهداشت روان تماس بگیرید.

مشاوره

چرا دچار اختلال روانی میشویم؟؟

هیچ علت واحدی از بیماری روانی وجود ندارد. درعوض ، تصور می شود كه آنها از طیف وسیعی از عوامل ناشیمی شوند. موارد زیر برخی از عواملی است که ممکن است در ایجاد یک بیماری روانی تأثیر بگذارد:

اختلال روانی چه مشکلاتی برایمان ایجاد میکند؟؟

بیماری روانی عامل اصلی ناتوانی است. بیماری روانی درمان نشده می تواند باعث ایجاد مشکلات عاطفی ، رفتاری و سلامت جسمی شدید شود. مشکلاتی که گاه با بیماری روانی مرتبط است شامل موارد زیر است:
نارضایتی و کاهش لذت زندگی
 درگیری های خانوادگی
 مشکلات روابط
ایزوله سازی اجتماعی
 مشکلات مربوط به دخانیات ، الکل و سایر داروها
 از دست رفته کار یا مدرسه یا سایر مشکلات مربوط به کار یا مدرسه
 مشکلات حقوقی و مالی
 فقر و بی خانمانی
 خودزنی و آسیب رساندن به دیگران ، از جمله خودکشی یا قتل
 بیماری های قلبی سیستم ایمنی بدن ضعیف است ، بنابراین بدن شما در برابر عفونت ها مقاومت سختی دارد

اگر من دچار اختلال روانی شده ام آیا میتونم جلوی آن را بگیرم؟

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از بیماری های روانی وجود ندارد. اما اگر بیماری روانی دارید ، اقدام به کنترل استرس ، افزایش تاب آوری و افزایش اعتماد به نفس پایین ، ممکن است به کنترل علائم شما کمک کند.و به این چند هشدار توجه کنید:
 با پزشک یا درمانگر خود کار کنید تا بدانید چه عاملی باعث ایجاد علائم شما می شود.
برنامه ای تهیه کنید تا بدانید در صورت بازگشت علائم چه باید کرد. 
 در صورت مشاهده هرگونه تغییر در علائم یا احساس شما ،با پزشک یا درمانگر خود تماس بگیرید. 
 در نظر بگیرید که اعضای خانواده یا دوستان خود را برای تماشای علائم هشدار دهنده درگیر کنید.
مراقبت های معمول پزشکی را دریافت کنید.
 از معاینه ها یا مراجعه به پزشک مراقبت های اولیه خود غافل نشوید ، به خصوص اگر احساس خوبی ندارید. 
 در صورت نیاز به کمک کمک کنید. اگر منتظر بمانید تا علائم بد نشود ، شرایط بهداشت روانی دشوارتر خواهد بود. 
 درمان طولانی مدت نگهداری همچنین ممکن است به جلوگیری از عود علائم کمک کند.

جمع بندی ای سنج

یادت باشه تو یدونه بیشتر از خودت نداری پس...
مراقب خودت باش، خواب کافی  وتغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم  را فراموش نکن و سعی کن یک برنامه منظم داشته باشی و در صورت مشاهده ی هر یک از این علایم ذکر شده به   یک روانشناس مراجعه کرده که آنها مراحل درمان را طی کنند که  در این مورد استفاده از دارو ها و  درمان خودسرانه بسیار خطرناک است.
و در آخر...
اختلال روانی مشکلات جدی هستند که در دنیای کنونی افراد بسیار زیادی را درگیر خود نموده اند به صورت کلی باید گفت که بیماریها روانی اختلالاتی هستند که بر رفتار و نحوه تفکر فرد بسیار تأثیرگذار بوده و سبب ایجاد عدم آرامش و ناراحتی در فرد مبتلا به خود می گردند.اما توجه به این نکته بسیار اهمیت دارد که اولین مرحله برای درمان این نوع بیماری ها شناخت و درک مناسب ان است در واقع تا زمانی که ما ندانیم به چه اختلال روانی دچار شده ایم قادر نخواهیم بود به خوبی برای درمان آن اقدام نماییم.

آیا مطلب فوق برای شما مفید واقع شد؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید. 

 
 

 

 

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید
15 اسفند 1402 18:40

سلام با تشکر از نویسنده محترم این مقاله خیلی برای تحقیقم بدرد خورد🌹

سعید رحمتی
31 مرداد 1399 10:59

با تشکر از نویسنده محترم مقاله بسیار خوب تاثیر گذاری بود لطفا مطالب ومقاله های بیشتری بگذارید🌹🌹🌹