بررسی انواع آزمایش های قبل از ازدواج
تما میدانید که قبل از ازدواج باید زوجین آزمایشهایی را انجام دهند و نتیجه آن آزمایشها در شکل گیری یک ازدواج سالم و بدون ایجاد مشکل، بسیار مهم است. آزمایش های قبل از ازدواج باعث میشود تا آینده زوجین و فرزندان آنها به خطر نیفتد پس لازم است که درباره آزمایش قبل از ازدواج و جزئیات آنها، اطلاعات کاملی داشته باشید.
در این نوشتار از ای سنج به بررسی جامع انواع آزمایشهای قبل از ازدواج میپردازیم تا بتوانید با آگاهی کامل، نسبت به انجام آنها اقدام کنید.
انواع آزمایش قبل از ازدواج
قبل از ازدواج بعضی از آزمایشها الزامی و برخی نیز اختیاری هستند که میتوانید برای احتیاط بیشتر، آنها را انجام دهید. به طور کلی آزمایش قبل از ازدواج شامل موارد زیر است:
- آزمایش CBC
- آزمایش اعتیاد
- آزمایش سیفلیس
- آزمایش ایدز و هپاتیت ( اختیاری)
در ادامه به بررسی هر کدام از این آزمایشهای قبل از ازدواج میپردازیم.
آزمایش خون قبل از ازدواج
یکی از مهمترین آزمایشهای قبل از ازدواج، آزمایش خون است که به دلایل زیر انجام میشود:
-
بررسی بیماریهای خونی زوجین
- تالاسمی: کم خونی ارثی که بر هموگلوبین تاثیر میگذارد.
- کم خونی داسی شکل: نوعی کم خونی ارثی که گلبولهای قرمز را به شکل داس تغییر میدهد.
-
بررسی بیماری های عفونی
- هپاتیت B
- هپاتیت C
- HIV
- سیفلیس
-
بررسی گروه خون و RH
- برای بروز مشکلات احتمالی در بارداری، مثل ناسازگاری Rh.
آزمایش عدم اعتیاد
یکی دیگر از آزمایشهای قبل از ازدواج مربوط به اعتیاد زوجین است که به وسیله نمونه ادرار گرفته میشود. بهتر است که قبل از انجام این آزمایش از مصرف قرص کدئین دار هم خودداری کنید. همچنین انجام این تست تحت نظر فرد دیگر یا دوربین انجام میشود تا احتمال استفاده از نمونه تقلبی کاهش یابد.
برای بررسی مصرف سیگار، آزمایش نیکوتین و کوتینین انجام می شود. نیکوتین ماده اصلی موجود در تنباکو هست و کوتینین ماده ای است که بعد از متابولیسم نیکوتین در بدن می شود. این آزمایش میتواند اعتیاد فرد به سیگار را مشخص کند.
آزمایش قبل از ازدواج سیفلیس
سیفلیس به عنوان یک بیماری مقاربتی شناخته میشود که علت به وجود آمدن آن، باکتری ترپونما پالیدوم است. این بیماری قدرت سرایت بالایی دارد و باعث ایجاد مشکلات قلبی و همینطور ایجاد زخم در اندام تناسلی میشود. این آزمایش فقط برای مردان الزامی است ولی خانمها هم میتوانند درخواست انجام این آزمایش را دهند.
سیفلیس در مراحل اولیه بدون علامت است، بنابراین آزمایش VDRL میتواند به تشخیص زودهنگام بیماری و درمان آن قبل از بروز عوارض جدی کمک کند.
آزمایش ایدز و بیماریهای مقاربتی
این آزمایش قبل از ازدواج، اختیاری است و فرد میتواند جواب تست را به صورت محرمانه دریافت کند. با تشخیص و درمان زودهنگام بیماری های مقاربتی می تواند از انتقال بیماری به همسر و سایر افراد جلوگیری کند.برخی از بیماری های مقاربتی می توانند از مادر به جنین منتقل شوند و باعث سقط جنین، مرگ و ناهنجاری های مادرزادی شوند.
آزمایش ژنتیک در ازدواج های فامیلی
ازدواج فامیلی به ازدواج بین دو فرد که از نظر خونی به هم مرتبط هستند، مانند پسر عمو و دختر عمو، گفته میشود. ازدواج فامیلی احتمال بیماریهای ژنتیکی در فرزندان را افزایش میدهد.
احتمال بیماریهای ژنتیکی در ازدواج فامیلی
- هموزیگوسیتی: در ازدواج فامیلی، احتمال بیشتری وجود دارد که هر دو زوجین یک ژن معیوب را از یک جد مشترک به ارث برده باشند.
- بیماریهای مغلوب: بسیاری از بیماریهای ژنتیکی به صورت مغلوب هستند، به این معنی که برای بروز بیماری، فرد باید دو نسخه از ژن معیوب را داشته باشد. در ازدواج فامیلی، احتمال اینکه هر دو زوجین ناقل یک ژن مغلوب باشند، بیشتر است.
آزمایش ژنتیک میتواند به زوجهایی که قصد ازدواج فامیلی را دارند، در مورد احتمال بروز بیماریهای ژنتیکی در فرزندانشان اطلاعات بدهد. این آزمایشها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- غربالگری ژنتیکی: این آزمایشها برای بررسی وجود ناقل بودن یکی از زوجین برای بیماریهای ژنتیکی رایج انجام میشود.
- تشخیص ژنتیکی قبل از لانه گزینی (PGD): این آزمایش برای بررسی جنین در مراحل اولیه بارداری و قبل از لانه گزینی در رحم انجام می شود.
- آزمایش ژنتیکی: این آزمایش برای تشخیص یک بیماری ژنتیکی در جنین مورد نیاز است.
مشاوره ژنتیک از ازدواج فامیلی بسیار توصیه میشود. در این جلسات، مشاور ژنتیکی با بررسی مشترک زوجین و انجام آزمایشات ژنتیکی، احتمال بروز بیماریهای ژنتیکی در فرزندان را تخمین میزند و به زوجین در گزینههای مختلف پیشرو، مانند ازدواج بدون فرزندآوری ، استفاده از روشهای کمک بارداری و سقطین انتخابی ، مشاوره می دهد.
داروهایی که نباید قبل از تست اعتیاد مصرف کنید
مدت زمان ماندگاری هر دارو در بدن متفاوت است و به عوامل زیر بستگی دارد، از جمله:
- نوع دارو: هر دارویی با سرعت متفاوتی از بدن دفع میشود.
- میزان مصرف: هر چه مقدار مصرف بیشتر باشد، دارو برای مدت طولانی در بدن باقی میماند.
- مدت زمان مصرف: هر چه فرد برای مدت طولانی تری دارو استفاده می شود، دارو برای مدت طولانی تری در بدن باقی می ماند.
قبل از انجام آزمایش قبل از ازدواج نباید داروهای زیر را مصرف کنید:
- آمفتامین و مت آمفتامین: مانند لابتالول، آمانتادین، افدرین، فنیل افرین، بوپروپیون، متیل فنیدات، دزیپرامین، سلژیلین، کلرپرومازین، سرترالین، رانیتیدین، ایزوکس سوپرین، سودوافدرین، ترازودون، دکستروآمفتامین، تری آمفتامین پروامین، فنیل
- متادون: دیفن هیدرامین، کلرپرومازین، تیوریدازین، کلومیپرامین، وراپامیل و کوتیاپین
- مواد افیونی: کینین، ریفامپین، دکسترومتورفان، فلوروکینولون، کدئین، مورفین، وراپامیل و دیفن هیدرامین
- ال اس دی: ارگوتامین، آمی تریپتیلین، سوماتریپتان، دی سیکلومین و پرومتازیم
- فن سیکلیدین: دیفن هیدرامین، ترامادول، کتامین، دکسترومتورفان، ایمی پرامین
- شاهدانه: شاهدانه و کانابینوئیدهای مشابه. امپرازول، پیروکسیکام، پرومتازین، ناپروکسن، تولمتین، پانتوپرازول
- کوکائین: آموکسی سیلین، چای برگ کوکا و بی حس کننده های موضعی حاوی کوکائین
- داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای: هیدروکسیزین، کوتیاپین، دیفن هیدرامین، کاربامازپین و سیپروهپتادین
- الکل: الکل های با زنجیره کوتاه مانند ایزوپروپیل
- باربیتورات ها: ایبوپروفن و ناپروکسن
چرا آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج ضروری است؟
- تشخیص ناقل بودن یکی از زوجین برای یک بیماری ژنتیکی: بسیاری از افراد، ناقل ژنهای بیماریهای ژنتیکی هستند، بدون اینکه خودشان به بیماری مبتلا باشند. اگر هر دو زوجین ناقل یک ژن معیوب باشند، احتمال اینکه فرزندشان به بیماری مبتلا شود، افزایش مییابد.
- تشخیص خطر ابتلا به بیماریهای ژنتیکی در فرزند: با انجام آزمایش ژنتیک میتوان احتمال ابتلا به بیماریهای ژنتیکی در فرزند را تخمین زد.
- انتخابهای باروری: با انجام آزمایش ژنتیک و اطلاع از احتمال ابتلا به بیماریهای ژنتیکی در فرزند، زوجین میتوانند در مورد روشهای باروری مانند لقاح مصنوعی (IVF) و تشخیص ژنتیکی قبل از لانه گزینی (PGD) تصمیمگیری کنند.
قبل از پریود نباید آزمایش ازدواج دهیم؟
در زمان پریود، متابولیسم بدن درگیر تغییراتی شده و اگر فرد دچار کم خونی هم باشد در نتیجه آزمایش، تاثیر منفی دارد. به همین دلیل نیاز است که در این دوران، آزمایش قبل از ازدواج، انجام نشود.
چه واکسنهایی قبل از ازدواج تزریق شود؟
قبل از ازدواج بهتر است که اقدام به تزریق واکسن هپاتیت و کزاز کنید، همیچنین میتوانید برای جلوگیری از سرایت زگیل تناسلی، واکسن گارداسیل را تزریق کنید تا مانع از درگیری زوجین با این بیماری شود.
سخن نهایی
آزمایش قبل از ازدواج برای همه زوجین بسیار مهم و ضروری است، به همین دلیل باید به نکاتی که در این نوشتار بیان کردیم، توجه ویژهای داشته باشید. همچنین میتوانید سایر مطالب مربوط به ازدواج و سبک زندگی را از طریق مجله ای سنج مطالعه کنید.
اصطلاحات مهم این مقاله
سوالات متداول
-
آیا همه زوجین باید آزمایش های قبل از ازدواج انجام دهند؟
- انجام آزمایشهای قبل از ازدواج برای همه زوجها توصیه می شود، اما به خصوص برای زوجهایی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های خاص هستند، مانند HIV یا هپاتیت B مهم است.
-
آیا آزمایش های قبل از ازدواج می تواند 100٪ تضمین کند که ازدواج موفق خواهد بود؟
- خیر، آزمایشهای قبل از ازدواج نمیتواند 100٪ تضمین کند که ازدواج موفق خواهد بود. با این حال، میتواند به زوجین کمک کند تا در مورد ازدواج خود تصمیم آگاهانه بگیرند و هر گونه مشکل سلامتی بالقوه ای را که ممکن است بر فرزندان آینده آنها تأثیر بگذارد، شناسایی کنند.
-
مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج شامل چه مواردی می شود؟
- مشاوره ژنتیک شامل صحبت با یک متخصص ژنتیک در مورد سابقه خانوادگی هر دو طرف و خطر ابتلا به بیماریهای ژنتیکی خاص در فرزندان آینده است. مشاور ژنتیک میتواند به زوجین در مورد آزمایشهای ژنتیک خاص و گزینههای غربالگری برای بیماریهای خاص مشاوره دهد.