افزایش وزن در همه گیری ویروس کرونا
شیوع ویروس کرونا در کنار تهدیدهایی که برای سلامت جسمانی افراد داشته، موجب افزایش استرس مزمن افراد در سراسر جهان شده است.
خطر ابتلا به یک بیماری کشنده، رنج از دست دادن عزیزان، انزوای اجتماعی، از دست دادن شغل همه از فشار هایی هستند که همه ی افراد، در این روز ها با برخی از آن ها مواجه شده ایم. استرس مزمن بر عملکرد بدن به ویژه مغز تاثیر عمیق و پیچیده ای می گذارد. افزایش وزن یکی از پاسخ های بدن به چنین شرایطی است.
تفاوت میزان چاقی در بین زنان و مردان
یکی از نکات تعجب آور این است که طبق آخرین تحقیقات، استرس مزمن بر میزان افزایش وزن بین زنان و مردان تاثیر متفاوتی دارد.ودر واقع آنچه ما استرس می نامیم، احساساتی هستند که باعث می شوند مغز پس از ارزیابی وضعیت داخلی و خارجی بدن فرد و آگاهی از این موضوع که او در معرض خطر مرگ قرار دارد، تغییراتی را ایجاد کند. در چنین شرایطی تمام سیستم های بدن تقویت شده و برای نبرد با یک خطر قریب الوقوع آماده می شوند. یکی از تغییراتی که در عملکرد مغز ایجاد می شود، این است که بخشی از سلول های هیپوتالاموس شروع به ارسال پیام های هشدار دهنده به سراسر بدن می کنند؛ در این حالت رگ ها گشاد می شوند، خون رسانی به سلول افزایش پیدا می کند، عضلات در حال انعطاف پذیرتری قرار گرفته و به طور کلی همه ی سیستم ها روی زنده ماندن و بقا تمرکز خواهند کرد.
هورمون استرس باعث می شود بدن برای مدت کوتاهی عملکرد ویژه ای از خود نشان داده و با شرایط تهدید کننده کنار بیاید؛ درست مانند پاسخی که یک ماشین مسابقه هنگام تغییر جهت در سرعت بالا می دهد. البته توجه داشته باشید که اگر این شرایط بیشتر از مدت کوتاهی ادامه پیدا کند، بدن متحمل آسیب های جدی و اجتناب ناپذیری خواهد شد.
یکی از رفتارهایی که در شروع همه گیری ویروس کرونا شاهد آن بودیم، خالی شدن قفسه های مواد غذایی در فروشگاه ها بود؛ شبیه این اتفاق را طی چنین شرایط در بدن خود نیز مشاهده می کنیم؛ تغییر متابولیسم بدن برای تولید و ذخیره ی چربی و همچنین تمایل بیشتر برای مصرف مواد قندی و انرژی زا.
موش های صحرایی
در یک مطالعه ی جدید که توسط محققان دانشگاه کلرادو انجام شد، به موش های صحرایی نر و ماده به مدت دو هفته هورمون استرس تزریق کردند؛ تحقیقات نشان داد که موش های صحرایی نر نسبت به موش های مادی مستعد افزایش بیشتر چربی ناشی از این هورمون هستند. این تحقیق حمایت کننده ی تحقیق سال ۲۰۱۹ پژوهشگران برزیلی است؛ آن ها از مطالعات خود چنین نتیجه گرفته بودند که هورمون استروژنی که در زن ها وجود دارد احتمالا عملکرد گیرنده های هورمون استرس را تغییر داده و باعث می شود که خانوم هنگام تجربه ی استرس مزمن، افزایش وزن کم تری داشته باشند. علاوه بر این به نظر می رسد هورمون های استرس، نر ها را بیشتر از ماده ها تحریک به مصرف مواد غذایی خواهد کرد. در نتیجه افزایش وزن آن ها بیشتر خواهد بود.
نکته ی جالب اینجاست که هنگامی که موش ها روزهای کوتاه و شب های بلند را تجربه می کردند( درست مانند شرایط فصل زمستان) افزایش وزن خیلی بیشتری داشتند؛ به نظر می رسد دلیل این اتفاق افسردگی فصلی است که خود یکی از عوامل تشدید کننده ی افزایش مصرف مواد قندی است.
چگونه چاقی را در ایام کرونا مدیریت کنیم؟
حال که ما پیرامون چنین مسائلی بینش و آگاهی کسب کردیم، چگونه می توانیم از این موارد به نفع خود استفاده کرده و اوضاع را مدیریت کنیم؟!
-سعی کنید خود را در معرض فشار مبنی بر کاهش وزن ناگهانی قرار ندهید و به جای آن برنامه ی متعادلی را در پیش بگیرید. لازم است بدانید که این شرایط در ماه های آینده و به خصوص فصل زمستان، سخت تر خواهد بود.
-هیچ کدام از وعده های غذایی و میان وعده ها را حذف نکنید. به جای مصرف مواد قندی پرکالری، از شیرینی های طبیعی مانند خرما استفاده کنید.
-در میان وعده های خود مواد غذایی پرحجم و کم کالری مانند سبزیجات را بگنجانید.
-مصرف آب را فراموش نکنید؛ در بسیاری از اوقات تمایل فراوانی که به مصرف شیرینی جات دارید، به خاطر کم آبی بدنتان است.
-مهم تر از همه چیز لازم است بدانید شما می توانید چربی های انباشته شده ی خود را درست مانند همان برنامه ی تکاملی که انسان های اولیه داشتند، مصرف کنید؛ درست است که آن ها برای در امان ماندن ازحمله ی حیوانات وحشی می دویدند اما شما در اوضاع امروز می توانید روی تردمیل و به منظور حفظ سلامت جسمانی خود این کار را انجام دهید.