تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر در DSM-5

دوقطبی یکی از اختلالات رایج خلقی است که گاهی می تواند ناشی از یک بیماری جسمانی دیگر باشد. در این مقاله سعی کرده ایم تا به طور مفصل راجع به این اختلال صحبت کنیم.

در این مقاله می خواهیم به اختلال دوقطبی که در اثر بیماری جسمانی دیگر، بوجود آمده است بر اساس راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ویراست پنجم DSM-5 صحبت کنیم. مطالب این بخش طبق فهرست زیر می باشند:

مقدمه

اختلال دو قطبی یکی از بیماری های خلقی رایج است. در این اختلال فرد دارای خلق ناپایدار است و خلقش در دو فاز افسردگی و شیدایی متغیر است. گاهی این اختلال در نتیجه بیماری جسمانی دیگری پدید می آید که در این مقاله  به آن پرداخته ایم.

ملاک های تشخیصی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر

 دوره برجسته و مداوم خلق که به طور نابهنجاری بالا، گشاده یا تحریک پذیر است و افزایش نابهنجار فعالیت یا انرژی که در تصویر بالینی غالب است.

 شواهدی از سابقه، معاینه بدنی یا نتایج آزمایشگاه وجود دارد مبنی بر اینکه این اختلال پیامد پاتوفیزیولوژیکی مستقیم بیماری جسمانی دیگر است.

این اختلال با اختلال روانی دیگر بهتر توجه نمی شود.

این اختلال منحصرا در طول دوره دلیریوم روی نمی دهد.

 این اختلال ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه بالینی در عملکرد اجتماعی، شغلی یا زمینه های مهم دیگر عملکرد ایجاد می کند یا به بستری کردن برای پیشگیری از صدمه زدن به خود یا دیگران نیاز دارد، یا ویژگی های روان پریشی وجود دارند.

مشخص کنید اگر:

همراه با ویژگی های مانیک: ملاک های کامل برای دوره مانیک یا هیپومانیک براورده نشده اند.

همراه با دوره مانیک یا شبه هیپومانیک: ملاک های کامل به جز ملاک د برای دوره مانیک یا به جز ملاک f برای دوره هیپومانیک، برآورده شده اند.

ویژگی های تشخیصی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر

ویژگی های اصلی دو قطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر، وجود دوره برجسته و مداوم خلقی است که به طور نابهنجاری بالا، گشاده یا تحریک پذیر است و افزایش نابهنجار فعالیت یا انرژی در تصویر بالینی غالب است که ناشی از بیماری جسمانی دیگر است (ملاک ب). در بیشتر موارد، تصویر مانیک یا هیپومانیک ممکن است در مدت جلوه اولیه بیماری جسمانی ظاهر شود (یعنی، ظرف یک ماه)؛ با این حال، موارد استثنا وجود دارند، مخصوصا در بیماری های جسمانی مزمن که ممکن است بدتر شوند یا برگشت کنند و از ظاهر شدن تصویر مانیک یا هیپومانیک خبر دهند.

در صورتی که دوره های مانیک یا هیپومانیک قطعا قبل از بیماری جسمانی واقع شده باشند، دو قطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر تشخیص داده نخواهد شد، زیرا تشخیص مناسب، اختلال دوقطبی خواهد بود (به جز در شرایط غیرعادی که کل دوره های مانیک یا هیپومانیک که قبلا واقع شده اند - یا در مواقعی که فقط یکی از این گونه دوره ها روی داده است، دورۂ مانیک یا هیپومانیک که قبلا واقع شده است - با مصرف مواد/ دارو ارتباط داشته اند. تشخیص دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر، در طول دوره دلیریوم نباید داده شود (ملاک د).

دوره مانیک یا هیپومانیک در دو قطبی و اختلال مربوط ناشی از بیماری جسمانی دیگر، باید ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه بالینی در عملکرد اجتماعی، شغلی یا زمینه های مهم دیگر عملکرد ایجاد کند تا برای این تشخیص واجد شرایط باشد (ملاک ه).

ویژگی های مرتبط با تشخیص دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر

سبب شناسی (یعنی، رابطه علیتی با بیماری جسمانی دیگر براساس بهترین شواهد بالینی) متغیر اصلی در این اختلال دوقطبی است که از لحاظ سبب شناسی مشخص شده است. ثبت کردن بیماری های جسمانی که گفته شده می تواند مانی را ایجاد کند، هرگز کامل نیست و بهترین قضاوت متخصص بالینی، اساس این تشخیص است. از جمله بیماری های جسمانی که خیلی خوب معلوم شده می توانند بیماری مانیک یا هیپومانیک دو قطبی را ایجاد کنند، بیماری کاشینگ و تصلب چندگانه، به علاوه سکته و جراحت های مغزی آسیب زا هستند.

 

شکل گیری و روند دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر

دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر معمولا ظرف چند هفته اول یا یک ماه پس از شروع بیماری جسمانی مرتبط، شروع حاد یا نیمه حاد دارد. با این حال، همیشه چنین نیست، به طور که بدتر شدن یا برگشت بعدی بیماری جسمانی مرتبط می تواند قبل از شروع نشانگان مانیک یا هیپومانیک واقع شود. متخصص بالینی باید در این گونه موقعیت ها براساس توالی زمانی به علاوه معقول بودن رابطه علیتی، در مورد اینکه آیا بیماری جسمانی علت اصلی است، قضاوت بالینی کند. سرانجام اینکه، ممکن است این بیماری، قبل یا درست بعد از اینکه بیماری جسمانی بهبود می یابد، تسکین یابد، مخصوصا در مواقعی که درمان نشانه های مانیک / هیپومانیک مؤثر باشد.

عوامل خطر و پیش آگهی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر

  موضوعات تشخیصی مرتبط با فرهنگ

تفاوت های مرتبط با فرهنگ، تا جایی که شواهد وجود دارد، به آنهایی مربوط می شوند که با بیماری جسمانی ارتباط دارند (مثلا، میزان تصلب چندگانه و سکته بسته به رژیم غذایی، عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی دیگر، فرق میکند).

  موضوعات تشخیصی مرتبط با جنسیت

تفاوت های جنسیتی به آنهایی مربوط می شوند که با بیماری جسمانی ارتباط دارند (مثلا، لوپوس اریتماتو سیستمی در زنان شایع تر است؛ سکته در مردان میانسال در مقایسه با زنان، قدری شایع تر است).

شاخص های تشخیصی

شاخص های تشخیصی به آنهایی مربوط می شوند که با بیماری جسمانی ارتباط دارند (مثلا، سطوح استروئید در خون یا ادرار به تأیید تشخیص بیماری کاشینگ کمک میکنند که می تواند با مجموعه نشانگان مانیک یا افسردگی ارتباط داشته باشد؛ نتایج آزمایشگاهی، تشخیص تصلب چندگانه را تایید می کنند).

پیامدهای کارکردی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر

پیامدهای کارکردی نشانه های دوقطبی ممکن است اختلالات مرتبط با بیماری جسمانی بیماری جسمانی را تشدید کنند و پیامدهای بدتر ناشی از تداخل با درمان پزشکی به بار آورند. به طور کلی، باور بر این است، اما ثابت نشده که، این بیماری، در صورتی که توسط بیماری کاشینگ ایجاد شده باشد، اگر بیماری کاشینگ درمان یا متوقف شده باشد، عود نخواهد کرد. با این حال، این نیز توصیه شده، اما ثابت نشده است که مجموعه نشانگان خلقی، از جمله افسردگی و مانیک/ هیپومانیک، ممکن است دوره ای (یعنی، عودکننده) همراه با صدمات مغزی ایستا و بیماری های دیگر دستگاه عصبی مرکزی باشد.

تشخیص افتراقی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر

نشانه های دلیریوم، کاتاتونی و اضطراب حاد

متمایز کردن نشانه های مانی از نشانه های برانگیختگی یا گوش به زنگی مفرط مربوط به دلیریوم؛ از نشانه های برانگیخته کاتاتونیک و از سراسیمگی مرتبط با حالت های اضطرابی حاد، اهمیت دارد.

نشانه های افسردگی یا مانیک ناشی از دارو

متمایز کردن نشانه های مانی از نشانه های برانگیختگی یا گوش به زنگی مفرط مربوط به دلیریوم؛ از نشانه های برانگیخته کاتاتونیک و از سراسیمگی مرتبط با حالت های اضطرابی حاد، اهمیت دارد.

همزمانی اختلالات

بیماری های همزمان با دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از بیماری جسمانی دیگر، آنهایی هستند که با بیماری های جسمانی که ارتباط سبب شناختی دارند، همراه هستند. دلیریوم می تواند قبل از نشانه های مانیک یا همراه با آنها در افراد مبتلا به بیماری کاشینگ روی دهد.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید