تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

اختلال پرخوابی DSM-5

اختلال پرخوابی یکی از اختلالات روانی مربوط به خواب است. در این بیماری فرد از خوابیدن خسته نشده و این پرخوابی موجب اختلال در عملکرد فرد مبتلا می شود.

اختلال پرخوابی یا هایپرسومنیا یکی از اختلالات مربوط به خواب است که امروزه بسیار شایع است. فرد در این اختلال بسیار می خوابد و با این وجود در طول روز خواب آلودگی زیادی دارد که در این قسمت این اختلال را بر اساس DSM-5 برایتان شرح داده ایم. همچنین می توانید در باکس زیر فهرست مطالب را مشاهده فرمایید.

مقدمه

اختلال پر خوابی یا هایپرسومنیا یکی از رایج ترین اختلالات روانی مربوط به خواب است که امروزه افراد زیادی را درگیر کرده است. در این اختلال فرد معمولا بیشتر از 10 ساعت می خوابد و با این وجود در طول روز احساس خواب آلودگی دارد. این پر خوابی زیاد موجب اختلال در عملکرد فرد می شود، مثلا فرد همیشه دیر به سرکار یا جایی که باید راس ساعت مقرر برود، میرسد. این فرد در هر زمانی می تواند به خواب برود حتی در حین رانندگی! در ادامه به شرح کامل این اختلال به همراه ملاک های تشخیصی، شیوع و... پرداخته شده است.

ملاک های تشخیصی اختلال پرخوابی

خواب آلودگی بیش از حد به گزارش شخصی (پرخوابی) با وجود دوره خواب اصلی که حداقل ۷ ساعت دوام دارد، همراه با حداقل یکی از نشانه های زیر:

دوره های مکرر خواب یا فرورفتن در خواب ظرف روز واحد.

دوره خواب اصلی طولانی یا بیشتر از ۹ ساعت در روز که نیروبخش نیست.

مشکل بیدار بودن کامل بعد از بیدار شدن ناگهانی.

پرخوابی حداقل سه بار در هفته به مدت حداقل ۳ ماه روی می دهد.

پرخوابی با ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه در عملکرد شناختی، اجتماعی، شغلی، یا زمینه های مهم دیگر عملکرد همراه است.

پرخوابی با دوره اختلال خواب دیگر (مثل حمله خواب، اختلال خواب مرتبط با تنفس، اختلال خواب - بیداری ریتم شبانه روزی، یا نابهنجاری خواب) بهتر توجیه نمی شود و منحصرا هنگام آن روی نمی دهد.

پرخوابی ناشی از تاثیرات فیزیولوژیکی مواد نیست (مثل سوء مصرف مواد مخدر، دارو).

وجود همزمان اختلالات روانی یا جسمانی به اندازه کافی شکایت غالب پرخوابی را توجه نمی کند.

مشخص کنید اگر:

همراه با اختلال روانی، از جمله اختلالات مصرف مواد

همراه با بیماری جسمانی

همراه اختلال خواب

مشخص کنید اگر:

حاد: مدت کمتر از ۱ ماه.

نیمه حاد: مدت ۱ تا ۳ ماه.

مداوم: مدت بیشتر از ۳ ماه.

شدت کنونی را مشخص کنید:

شدت را بر اساس درجه مشکل حفظ کردن هوشیاری در طول روز مشخص کنید که با وقوع حملات متعدد خواب آلودگی یا خواب آلودگی مقاومت ناپذیر در هر روز معین آشکار می شود، برای مثال، در حالت بی تحرک، هنگام رانندگی، ملاقات با دوستان، یا کار کردن.

خفيف: مشکل حفظ کردن هوشیاری هنگام روز به مدت ۱ تا ۲ روز/هفته.

متوسط: مشکل حفظ کردن هوشیاری هنگام روز به مدت ۳ تا ۴ روز/هفته.

شديد: مشکل حفظ کردن هشیاری هنگام روز به مدت ۵ تا ۷ روز/هفته.

ویژگی های تشخیصی اختلال پرخوابی

پرخوابی اصطلاح تشخیصی کلی است و نشانه های مقدار بیش از حد خواب (مثل خواب شبانه طولانی یا خواب هنگام روز غیر ارادی)، کیفیت بد بیداری (یعنی، گرایش به خواب در مدت بیداری که با مشکل بیدار شدن یا ناتوانی در بیدار ماندن هنگامی که ضرورت دارد، نشان داده می شود)، و لختی خواب را شامل می شود (یعنی، دوره عملکرد معیوب و کاهش گوش به زنگی بعد از بیدار شدن از دوره خواب معمول یا از چرت) (ملاک الف). افراد مبتلا به این اختلال فورا به خواب می روند و قابلیت خواب خوب دارند (۹۰٪ <). امکان دارد که آنها مشکل بیدار شدن هنگام صبح داشته باشند، گاهی سردرگم، پرخاشجو، یا از لحاظ حرکتی ناهماهنگ به نظر می رسند. این اختلال طولانی در هوشیاری هنگام

انتقال های خواب - بیداری اغلب لختی خواب (یعنی، مستی خواب) نامیده می شود. این حالت می تواند بعد از بیدار شدن از چرت روزانه نیز روی دهد. فرد در طول این مدت بیدار به نظر می رسد، ولی چالاکی حرکتی کم وجود دارد، رفتار ممکن است خیلی نامناسب باشد و حافظه نقصان دارد، را فقدان جهت یابی در زمان و مکان و احساس گیجی ممکن است روی دهند. نیاز مداوم به خواب می تواند به رفتار خودکار منجر شود (معمولا رفتار بسیار عادی از نوعی که پیچیدگی کم دارد) که فرد آن را با یادآوری بعدی کم یا بدون آن، انجام می دهد. برای مثال، امکان دارد افراد متوجه شوند که چند مایل از جایی که فکر میکنند بودند رانندگی کرده اند، بدون اینکه از رانندگی

که چند دقیقه قبل انجام دادند آگاه باشند. در برخی افراد مبتلا به اختلال پرخوابی، دوره خواب اصلی (در اغلب افراد، خواب شبانه) ۹ ساعت یا بیشتر است. با این حال، این خواب اغلب نیروبخش نیست و مشکل بیدار شدن هنگام صبح را به دنبال دارد. در افراد دیگر مبتلا به اختلال پرخوابی، دوره باب اصلی، از نوع مدت خواب شبانه عادی است (۶ تا ۹ ساعت). در این موارد، خواب آلودگی زیاد با چند چرت غیرعمدی هنگام روز مشخص می شود. این چرت های هنگام روز نسبتا طولانی هستند (اغلب ۱ ساعت یا بیشتر ادامه دارند)، به صورتی که نیروبخش نیستند تجربه می شوند و به بهبود هشیاری منجر نمی شوند. افراد مبتلا به اختلال پرخوابی تقریبا هر روز صرف نظر از مدت خواب شبانه، چرت های هنگام روز دارند.

کیفیت ذهنی خواب ممکن است به صورت خوب گزارش شود یا نشود. افراد معمولا به جای اینکه «حمله» خواب ناگهانی را تجربه کنند، معمولا احساس نوعی خواب آلودگی می کنند که طی یک مدت زمان ایجاد می شود. دوره های خواب غیر عمدی معمولا در موقعیت های کم تحریک و کم فعالیت روی می دهند (مثلا در حال توجه کردن به سخنرانی، روخوانی، تماشا کردن تلویزیون یا رانندگی کردن در مسافت طولانی)، اما در موارد شدیدتر، دوره های خواب می توانند در موقعیت های پرتوجه مثلا در محل کار، در قرار ملاقات ها، یا در گردهمایی های اجتماعی آشکار شوند.

ویژگی های مرتبط با تشخیص اختلال پرخوابی

خواب غیر نیروبخش، رفتار خودکار، مشکلات بیدار شدن هنگام صبح و لختی خواب، گرچه در اختلال خوابی شایع هستند، اما ممکن است در انواع اختلالات، از جمله حمله خواب نیز دیده شوند. تقریبا 80 درصد افراد مبتلا به اختلال پرخوابی می گویند که خواب آنها غیر نیروبخش است و شماری مشکلات بیدار شدن هنگام صبح دارند. لختی خواب، با اینکه کمتر شایع است (یعنی، در ۳۶ تا ۵۰ درصد افراد مبتلا به اختلال پرخوابی مشاهده می شود)، خیلی مخصوص پرخوابی است. چرت های کوتاه (یعنی به مددت کمتر از ۳۰ دقیقه) اغلب نیروبخش نیستند. افراد مبتلا به اختلال پرخوابی اغلب به نظر می رسند و امکان دارد حتی در اتاق انتظار متخصص بالینی به خواب روند.

زیر مجموعه ای از افراد مبتلا به اختلال پرخوابی، سابقه خانوادگی پر خوابی دارند و همجنین نشانه های کژکاری دستگاه عصبی خود مختار، از جمله سردردهای عود کننده از نوع عروقی،  واکنش پذیری دستگاه عروقی پیرامونی (پديده ريناد)، و غش دارند.

شیوع اختلال پرخوابی

تقریبا ۵ تا ۱۰ درصد افرادی که در کلینیک های اختلالات خواب از خواب آلودگی هنگام روز شکایت دارند، مبتلا به اختلال پرخوابی تشخیص داده می شوند. برآورد شده است که در  حدود 1 درصد کل جمعیت اروپایی و آمریکایی دوره های لختی خواب دارند. پرخوابی در مردان و زنان با فراوانی نسبتا برابر روی می دهد.

شکل گیری و روند اختلال پرخوابی

تقریبا ۵ تا ۱۰ درصد افرادی که در کلینیک های اختلالات خواب از خواب آلودگی هنگام روز شکایت دارند، مبتلا به اختلال پرخوابی تشخیص داده می شوند. برآورد شده است که در  حدود 1 درصد کل جمعیت اروپایی و آمریکایی دوره های لختی خواب دارند. پرخوابی در مردان و زنان با فراوانی نسبتا برابر روی می دهد.

عوامل خطر و پیش آگهی اختلال پرخوابی

محیطی

پرخوابی می تواند در اثر استرس روانی و مصرف الکل افزایش یابد اما آن ها به عنوان عوامل تسریع کننده محیطی به اثبات نرسیده اند. گزارش شده است که عفونت های ویروسی در تقریبا 10 درصد موارد، قبل از  پرخوابی یا همراه با آن روی می دهند. عفونت های ویروسی، مانند ذات الریه، HIV، مونونوکلئوز عفونی و نشانگان گیلین - بارها نیز می توانند ظرف چند ماه پس از عفونت، به صورت پر خوابی شکل گیرند. پرخوابی می تواند ظرف 6 تا ۱۸ ماه پس از آسيب سر نیز پدیدار شود. پرخوابی می تواند همراه با شیوۂ وراثت کروموزوم غیرجنسی غالب، خانوادگی نیز باشد.

شاخص های تشخیصی

خواب نگاری چندبعدی شبانه، مدت خواب عادی تا طولانی، تأخیر در خواب کوتاه و تداوم خواب عادی تا زیاد را نشان می دهد. توزیع خواب با حرکت سریع چشم REM)) نیز عادی است. قابلیت یا کارآیی خواب عمدتا بیشتر از ۹۰ درصد است. برخی افراد مبتلا به اختلال پرخوابی مقدار بیشتر خواب آهسته موج دارند. آزمایش تأخير خواب متعدد، گرایش به خواب را ثابت می کند که معمولا با متوسط ارزش های تاخهیر خواب کمتر از 8 دقیقه نشان داده می شود. در اختلال پرخوابی، متوسط تخیر خواب معمولا کمتر از 10 دقیقه و غالبا ۸ دقیقه یا کمتر است. دوره های شروع خواب REM (یعنی، وقوع خراب REM ظرف ۲۰ دقیقه از شروع خواب) ممکن است وجود داشته باشند، ولی در چهار تا پنج فرصت چرت زدن کمتر از دو بار روی می دهند.

پیامدهای کارکردی اختلال پرخوابی

سطح پایین هوشیاری که وقتی روی می دهد که فرد با نیاز به خواب مبارزه می کند، می تواند به کاهش کارآیی، کاهش تمرکز و حافظه ضعیف هنگام فعالیت های روزانه منجر شود. پرخوابی می تواند به ناراحتی و کژکاری قابل ملاحظه در کار و روابط اجتماعی بینجامد. خواب شبانه طولانی و مشکل بیدار شدن می توانند به مشکل برآورده کردن تعهدات صبح، مانند به موقع رسیدن به محل کار منجر شوند. دوره های خواب روزانه غیرعمدی می توانند خجالت آور باشند و اگر برای مثال، هنگامی که این دوره روی می دهد فرد در حال رانندگی باشد یا با ماشین آلات کار کند، حتی خطرناک باشند.

تشخیص افتراقی اختلال پرخوابی

  تنوع هنجاری در خواب

مدت خواب «بهنجار» در کل جمعیت بسیار تفاوت دارد. «خفته های طولانی» (یعنی، افرادی که بیشتر از مقدار متوسط به خواب نیاز دارند)، وقتی مقدار خواب شبانه لازم را دارند، خواب آلودگی مفرط، لختی خواب یا رفتار خودکار ندارند. گزارش می شود که خواب نیروبخش است. اگر ضروریات اجتماعی یا شغلی به خواب شبانه کوتاهتر منجر شود، ممکن است نشانه ها هنگام روز، آشکار شوند. در مقابل، در اختلال پرخوابی، نشانه های خواب آلودگی مفرط صرف نظر از مدت خواب شبانه روی می دهند. مقدار خواب شبانه ناکافی، نشانگان خواب ناکافی که به صورت رفتاری ایجاد می شود، می تواند نشانه های خواب آلودگی بسیار مشابه با نشانه های میانگین پر خوابی را ایجاد کند.

میانگین خواب کمتر از ۷ ساعت در شب قویا از خواب شبانه ناکافی حکایت دارد و میانگین بیشتر از 9  تا ۱۰ ساعت خواب در هر دوره ۲۴ ساعته، حاکی از پرخوابی است. افرادی که خواب شبانه ناکافی دارند معمولا با مدت خواب طولانی تر در روزهایی که فارغ از ضروریات اجتماعی یا شغلی یا در تعطیلات هستند، «کمبود خود را جبران می کنند». برخلاف پرخوابی، خواب شبانه ناکافی بعید است که به مدت چند دهه با همان شدت ادامه یابد. در صورتی که در رابطه با قابلیت مدت خواب  شبانه تردید وجود داشته باشد، تشخیص اختلال پر خوابی نباید داده شود. آزمایش تشخیصی و درمانی ادامه خواب به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز اغلب می تواند این تشخیص را روشن کند.

کیفیت خواب نامناسب و خستگی

اختلال پرخوابی باید از خواب آلودگی زیاد مرتبط با مقدار یا کیفیت خواب ناکافی و خستگی متمایز شود (یعنی، خستگی ای که لزوما با خواب بیشتر برطرف نمی شود و با مقدار یا کیفیت خواب ارتباط ندارد). متمایز کردن خواب آلودگی زیاد و خستگی دشوار است و امکان دارد به طور قابل ملاحظه ای همپوشی داشته باشند.

اختلالات خواب مرتبط با تنفس

افراد مبتلا به بی خوابی و اختلالات خواب مرتبط با تنفس ممکن است الگوهای مشابه خواب آلودگی زیاد داشته باشند. سابقه خرخر کردن بلند، مکث هایی در تنفس هنگام خواب، صدمه مغزی یا بیماری قلبی - عروقی و وجود چاقی، نابهنجاری های کالبدی مربوط به حلق دهانی، فشار خون و نارسایی قلب در معاینه بدنی، از اختلالات خواب مرتبط با تنفس حکایت دارند. تحقیقات خواب نگاری چندبعدی می توانند وجود رویدادهایی را که موجب وقفه تنفسی مرتبط با اختلال خواب می شوند (و فقدان آنها در اختلال پرخوابی)، تأیید کنند.

اختلالات خواب - بیداری ریتم شبانه روزی

اختلالات خواب - بیداری ریتم شبانه روزی اغلب با خواب آلودگی هنگام روز مشخص می شوند. سابقه برنامه خواب - بیداری نابهنجار (همراه با تغییر بی نظمی ساعت ها) در افراد مبتلا به اختلال خواب - بیداری ریتم شبانه روزی وجود دارد.

نابهنجاری های خواب

نابهنجاری های خواب به ندرت خواب شبانه طولانی و آشفته یا خواب آلودگی هنگام روز را که مخصوص اختلال پرخوابی است، ایجاد میکنند.

اختلالات روانی دیگر

اختلال پرخوابی باید از اختلالات روانی که پرخوابی را به عنوان ویژگی مرتبط اصلی در بر دارند، متمایز شود. بخصوص، شکایت های خواب آلودگی هنگام روز ممکن است در دوره افسردگی اساسی، همراه با ویژگی های نامتعارف و در مرحله افسردگی اختلال دو قطبی روی دهند. قبل از اینکه تشخیص اختلال پرخوابی در صورت وجود اختلال روانی کنونی یا گذشته، می تواند داده شود.

همزمانی اختلالات

پرخوابی می تواند با اختلالات افسردگی اساسی، اختلالات دوقطبی (در طول دوره افسردگی)، و اختلال افسردگی اساسی ، همراه با الگوی فصلی، همراه باشد. شماری از افراد مبتلا به اختلال پرخوابی، نشانه های افسردگی دارند که ممکن است ملاک های اختلال افسردگی را برآورده کنند. این جلوه بالینی ممکن است با پیامدهای روانی - اجتماعی نیاز مداوم به خواب بیشتر ارتباط داشته باشد. افراد مبتلا به اختلال پرخوابی در معرض خطر اختلالات مرتبط با مواد نیز قرار دارند، مخصوصا در ارتباط با خود درمانی با مواد محرک. این فقدان کلی اختصاصی بودن ممکن است به نیمرخ ناهمگن در افرادی که نشانه های آنها ملاک های تشخیصی یکسان را برای اختلال پرخوابی برآورده میکنند، کمک کند. بیماری های تباهش عصبی، مانند بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون و تحلیل چند سیستمی، نیز ممکن است با پرخوابی ارتباط داشته باشند.

رابطه با طبقه بندی بین المللی اختلالات خواب

طبقه بندی بین المللی اختلالات خواب، ویراست دوم (2-ICSD)، نه نوع فرعی «پرخوابی ها با منشأ مرکزی»، از جمله پرخوابی عودکننده (نشانگان کلین - لوین) را متمایز می کند.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید