تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

لئون فستینگر

لئون فستینگر یک دانشمند و روانشناس معروف آمریکایی است. علت مشهور بودن او به دلایل زیر است:

نظریه ناهماهنگی شناختی
 توجیه تلاش

 نظریه مقایسه اجتماعی

لئون فستینگر

Leon Festinger

نظریه ناهماهنگی شناختی

  • نظریه ناهماهنگی شناختی یک نظریه مهم در حوزه روانشناسی اجتماعی است.
  • نظریه ناهماهنگی شناختی در نتیجه شایعاتی که پس از زمین لرزه ای در هند در سال 1034، اتفاق افتاده بود، مطرح شد.
  • این نظریه می گوید که ناسازگاری ها باعث می شود تا فرد سعی در رسیدن به انسجام بکند.
  • فستینگر و جیمز کارلسمیت آرمایشی درباره این نظریه در سال 1959 منتشر کردند.

ناهماهنگی شناختی یکی از نظریه های معروف در روانشناسی اجتماعی است که توسط لئون فستینگر مطرح شده است در این بخش مورد بحث قرار می گیرد.

ناهماهنگی شناختی

بنیانگذار این نظریه یعنی فستینگر در سال 1957 ادبیات تحقیقاتی موجود در مورد تأثیر و ارتباطات اجتماعی را تحت نظریه ناهماهنگی شناختی ادغام کرد. این نظریه از مطالعه شایعاتی که بلافاصله پس از زمین لرزه ای بزرگ در هند در سال 1934 آمده بود، الهام گرفته شد. اگرچه به نظر می رسید که مردم به شایعات "اضطراب آور" اعتقاد ندارند، اما فستینگر معتقد است که این شایعات "ترس را توجیه می کند". این شایعات با ایجاد دلایل ترس باعث کاهش ناسازگاری در احساس ترس مردم، علیرغم عدم تأثیر مستقیم زلزله می شود.

فستینگر مفروضات اساسی ناهماهنگی شناختی را به شرح زیر توصیف کرد:

وجود ناهماهنگی [یا ناسازگاری ها] از نظر روانشناختی ناراحت کننده است و فرد را بر می انگیزد تا سعی کند ناهماهنگی را کاهش داده و به انسجام برسد.

هنگامی که ناهماهنگی وجود دارد، فرد نه تنها سعی می کند آن را کاهش دهد، بلکه به طور فعال از موقعیت ها و اطلاعاتی که احتمال تشدید ناهماهنگی را دارند، اجتناب می کند.

کاهش ناهماهنگی را می توان با تغییر شناخت از طریق اعمال تغییریافته و یا کسب اطلاعات یا نظرات جدید به صورت انتخابی به دست آورد. برای مثال فستینگر در مورد فرد سیگاری که می داند سیگار برای سلامتی او مضر است، می گوید: فرد سیگاری می تواند با انتخاب ترک سیگار و تغییر نظر خود در مورد عوارض سیگار، ناهماهنگی را کاهش دهد (به عنوان مثال، سیگار کشیدن به اندازه دیگران برای سلامتی مضر نیست. ادعا)، یا با آگاهی از اثرات مفید سیگار کشیدن (به عنوان مثال، سیگار کشیدن از افزایش وزن جلوگیری می کند).

آزمایش فستینگر در مورد ناهماهنگی شناختی

فستینگر و جیمز کارلسمیت آزمایش کلاسیک خود را در مورد ناهماهنگی شناختی در سال 1959 منتشر کردند.

در این آزمایش، از افراد خواسته شد تا کارهای خسته کننده و یکنواخت انجام دهند (به عنوان مثال، یک سینی را با 12 قرقره پر و خالی کنید و 48 گیره مربع را در یک تخته در جهت عقربه های ساعت بچرخانید).

سپس از برخی از افرادی که معتقد بودند مشارکت آنها در آزمایش به پایان رسیده است، خواسته شد تا به آزمایش کننده لطف کنند و به شرکت کننده بعدی که در واقع همدست فستینگر بگویند که این کار بسیار دلپذیر است.

نیمی از افراد 1 دلار برای این لطف دریافت کردند و نیمی دیگر 20 دلار. همانطور که توسط فستینگر و کارلسمیت پیش بینی شده بود، کسانی که 1 دلار پرداختند گفتند این کار لذت بخش تر از کسانی است که 20 دلار پرداخت کردند. کسانی که 1 دلار پرداخت کردند مجبور شدند با تغییر نظر خود در مورد وظیفه ای که با رفتار آنها مطابقت دارد، ناهماهنگی را کاهش دهند و گزارش دهند که این کار سرگرم کننده است. افرادی که 20 دلار پرداخت کردند، ناسازگاری کمتری را تجربه کردند زیرا پرداخت زیاد با رفتار آنها مطابقت داشت. در نتیجه، آنها این مأموریت را کمتر لذت بخش ارزیابی کردند و نمرات آنها شبیه کسانی بود که از آنها خواسته نشده بود که باعث ایجاد ناهماهنگی شوند.

نظریه اجتماعی مقایسه های و ناهماهنگی شناختی توسط دیگر روانشناسان به عنوان "دو نظریه موفق در روانشناسی اجتماعی" توصیف شده است. ناهماهنگی شناختی به طور متفاوتی به عنوان "قابل توجه ترین دستاورد روانشناسی اجتماعی"، به عنوان مهمترین پیشرفت روانشناسی اجتماعی تا به امروز "و به عنوان نظریه ای توصیف شده است که بدون آن" روانشناسی اجتماعی آن چیزی نیست که امروزه وجود دارد ".

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید