تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو در DSM-5

اختلال دوقطبی یک بیماری روانی شایع در رابطه با خلق است. دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو همانطور که از نامش پیداست به دوقطبی ناشی از دارو مربوط می شود.

در این مقاله می خواهیم به شرح کامل دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو بر اساس راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ویراست پنجم DSM-5 بپردازیم. مطالب این بخش را می توانید از فهرست زیر مشاهده فرمایید.

مقدمه

اختلال دو قطبی یکی از اختلالات خلقی است که امروزه بسیار شایع است. فرد در برهه های زمانی مختلف خلق های مختلفی را تجربه می کند. در یک زمانی بسیار افسرده و در زمان دیگر بسیار فعال و شیدا (مانی) می شود. گاه این اختلال می تواند در نتیجه استفاده از یک دارو یا مواد روی دهد که در این بخش به توضیح کامل این بیماری پرداخته شده است.

ملاک های تشخیصی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو

اختلال برجسته و مداوم در خلق که در تصویر بالینی غالب است و با خلق بالا، گشاده، یا تحریک پذیر، همراه با خلق افسرده یا بدون آن، یا کاهش محسوس علاقه یا لذت در تمام یا تقريبا تمام فعالیت ها، مشخص می شود.

شواهدی از سابقه، معاینه بدنی، یا نتیجه آزمایشگاهی برای دو ملاک (۱) و (۲) وجود دارد:

نشانه ها در ملاک الف در طول مسمومیت با مواد یا ترک مواد یا بلافاصله بعد از آن یا بعد از قرار گرفتن در معرض دارو ایجاد می شوند.

مواد/ داروی درگیر توانایی ایجاد کردن نشانه های ملاک الف را دارد.

این اختلال، با دوقطبی یا اختلال مربوط که ناشی از مواد یا دارو نیست، بهتر توجیه نمی شود.

چنین شواهدی از دوقطبی یا اختلال مربوط مستقل می تواند شامل موارد زیر باشد:

نشانه ها قبل از شروع مصرف مواد/ دارو واقع می شوند؛ نشانه ها برای مدت قابل ملاحظه ای (مثلا در حدود 1  ماه) بعد از توقف ترک ناگهانی یا مسمومیت شدید ادامه می یابند؛ یا دلیل دیگری هست که از وجود دو قطبی و اختلال مرتبط که ناشی از مواد/ دارو نیست، حکایت دارد (مثل سابقه دوره های عودکننده نامربوط به مواد دارو).

این اختلال منحصرا در طول دوره دلیریوم روی نمی دهد.

 این اختلال ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه بالینی در عملکرد اجتماعی، شغلی، یا زمینه های مهم دیگر عملکرد ایجاد می کند.

مشخص کنید اگر

با شروع هنگام مسموميت: اگر ملاک های مسمومیت با مواد برآورده شده و نشانه ها در طول مسمومیت ایجاد شده باشند.

 با شروع هنگام ترک: اگر ملاک ها برای ترک مواد برآورده شده و نشانه ها در طول ترک یا مدت کوتاهی بعد از آن ایجاد شده باشند.

ویژگی های تشخیصی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو

ویژگی های تشخیصی دو قطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد / دارو اصولا همانند ویژگی ها برای مانی، هیپومانی و افسردگی هستند. مورد استثنای مهم در تشخیص دو قطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد / دارو، مورد هیپومانی یا مانی است که بعد از مصرف داروی ضد افسردگی یا درمان های دیگر روی می دهند و پس از تأثیرات فیزیولوژیکی دارو ادامه می یابند. این وضعیت به عنوان شاخص اختلال دو قطبی واقعی، نه دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد دارو محسوب می شود.

همچنین، افراد مبتلا به دوره های مانیک یا هیپومانیک ناشی از درمان با شوک برقی تشنج آور که بعد از تأثیرات فیزیولوژیکی درمان ادامه می یابند، مبتلا به اختلال دوقطبی، نه دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد دارو تشخیص داده می شوند.

عوارض جانبی برخی از داروهای ضد افسردگی و داروهای روانگردان دیگر (مثل کفری بودن، سراسیمگی) ممکن است شبیه نشانه های اصلی نشانگان مانیک باشند، اما آنها اصولا با نشانه های دوقطبی تفاوت دارند و برای تشخیص، کافی نیستند. یعنی، نشانه های ملاک مانی / هیپومانی مشخصه ای دارند (صرفا سراسیمگی با مشغولیت مفرط در فعالیت های هدفمند برابر نیست) و تعداد کافی نشانه ها باید وجود داشته باشد (نه فقط یک یا دو نشانه) تا این تشخيص ها داده شوند. به بیان دقیق تر، پیدایش یک یا دو نشانه غیراختصاصی - تحریک پذیری، کفری بودن یا سراسیمگی به هنگام درمان ضدافسردگی - در غیاب نشانگان کامل مانیک یا هیپومانیک، نباید به عنوان تأیید تشخیص اختلال دوقطبی انگاشته شود.

ویژگی های مرتبط با تشخیص دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو

سبب شناسی (ارتباط علیتی با مصرف داروهای روانگردان یا سوء مصرف مواد بر اساس بر بهترین شواهد بالینی) متغیر اصلی در این نوع اختلال دوقطبی است که از لحاظ سبب شناختی مشخص شده است.

مواد / داروهایی که معمولا در ارتباط با دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد / دارو محسوب شده اند عبارتند از: طبقه مواد محرک، به علاوه فن سایکلیدین و داروهای استروئید؛ با این حال، هنگامی که مواد تازه ای ساخته می شوند، چند مواد بالقوه پدیدار می شوند (مثل نمک های حمام معروف). سابقه این گونه مصرف مواد می تواند به افزایش قطعیت تشخیص کمک کند.

شیوع دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو

مورد اختلال مانی یا دوقطبی ناشی از مواد / دارو، تحقیقات همه گیر شناختی وجود ندارد. هر ماده سبب شناختی می تواند خطر خاص خودش را برای ایجاد اختلال دو قطبی (مانیک/ هیپومانیک) داشته باشد.

شکل گیری و روند دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو

در مانی ناشی از فن سایکلیدین، جلوه اولیه می تواند جلوۂ دلیریوم همراه با ویژگی های عاطفی باشد که بعدا به حالت مانیک یا مانیک مختلط نامتعارف تبدیل می شود. این اختلال، به سرعت بعد از خوردن یا استنشاق، معمولا ظرف چند ساعت یا حداکثر چند روز، روی می دهد. در حالت های مانیک یا هیپومانیک ناشی از مواد محرک، پاسخ ظرف چند دقیقه یا 1 ساعت پس از یک یا تعداد بیشتری خوردن یا تزریق روی می دهد. این دوره بسیار کوتاه است و معمولا ظرف ۱ یا ۲ روز برطرف می شود.

در رابطه با داروهای کورتیکواستروئید و برخی داروهای بازدارنده دستگاه ایمنی، مانی (یا حالت های مختلط یا افسردگی) معمولا پس از چند روز مصرف روی می دهد و به نظر می رسد که مقادیر مصرف بیشتر به احتمال خیلی بیشتری نشانه های دو قطبی را ایجاد می کنند.

عوامل خطر و پیش آگهی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو

شاخص های تشخیصی

تعیین مواد مصرفی می تواند از طریق شاخص ها در خون یا ادرار برای تایید تشخیص صورت گیرد.

تشخیص افتراقی دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد/ دارو

دوقطبی و اختلال مرتبط ناشی از مواد / دارو باید از اختلالات دوقطبی دیگر، مسمومیت با مواد یا دلیریوم ناشی از مواد و عوارض جانبی دارو (به صورتی که قبلا ذکر شد) متمایز شود. دوره مانیک که هنگام درمان ضدافسردگی پدیدار می شود (مثل دارو، درمان با شوک برقی تشنج آور) اما پس از تاثیر فیزیولوژیکی آن درمان، در سطح نشانگانی کامل ادامه می یابد، دلیل کافی برای تشخیص اختلال دوقطبی نوع I است. دوره هیپومانیک کامل که در مدت درمان ضدافسردگی پدیدار می شود (مثل دارو، درمان با شوک برقی تشنج اور) اما بعد از تأثیر فیزیولوژیکی آن درمان ادامه می یابد، فقط در صورتی که دوره افسردگی اساسی قبل از آن واقع شده باشد، دلیل کافی برای تشخیص اختلال دوقطبی نوع II است.

همزمانی اختلالات

همزمانی اختلالات آنهایی هستند که با مصرف مواد غیرمجاز (در مورد مواد محرک غیرمجاز یا فن سایکلیدین) یا انحراف از داروهای محرک تجویزی، ارتباط دارند. همزمانی اختلالات مرتبط داروهای استروئید یا متوقف کننده دستگاه ایمنی، آن دسته از موارد استعمال پزشکی برای این آمادگی ها هستند. دلیریوم می تواند قبل از نشانه های مانیک یا همراه با آن در افرادی که فن سایکلیدین مصرف می کنند یا آنهایی که داروهای استروئید یا داروهای دیگر بازدارنده دستگاه ایمنی برایشان تجویز شده، روی دهد.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید