چگونه حواس پرتی در محل کارمان را کاهش دهیم؟
در این مقاله می خواهیم در مورد یکی از ویژگی هایی صحبت کرد که اکثر آدم ها به دلایل مختلف دچار آن شده اند. این ویژگی همان حواس پرتی می باشد که در روزهای اول به عنوان طنز نگاهش می کنیم (مثلاً موقع رفتن به بیرون از منزل، برای کارهای جزیی و فراموش شده چندین بار به خانه برمیگردیم و اهالی منزل هم به این رفت و آمدهای مکرر می خندند!). درهر صورت حواس پرتی موضوع مقاله حاضر می باشد که در پی آن هستیم که با ارائه راهکارهای لازم این ویژگی را در محیط کار کاهش بدهیم تا بتوانیم بهره وری و رضایت بیشتری در محیط کار داشته باشیم. در ادامه براساس فهرست زیر به بررسی موضوع مورد بحث می پردازیم:
حواس پرتی چیست؟
واقعیت این است که ما روزانه به 8 ساعت تمرکز بالا احتیاج داریم تا بتوانیم بخوبی از پس مسئولیتهای کاریمان بربیایم. با این حال ما میدانیم که در واقعیت، این اتفاق کمتر رخ میدهد. حواسپرتی یکی از نگرانیهایی است که اکثر کارمندان در تمام زمینههای کاری و تجاری، از آن گلهمند هستند. بی حوصلگی، سردرگمی و یا همکارانی که باعث میشوند تمرکز و انرژیتان را از دست بدهید، دلایلی هستند که حواسپرتی را در محل کار تسریع میکند.
و اما از سوی دیگر باید یادمان باشد که حواس پرتی و اشتباه های کوچک در انجام کارهای روزمره در منزل و بیرون از منزل تنها به دلیل موارد بالا(از قبیل مشغله بالای ذهنی و...) که گفته شد نیست، بلکه گاهاً نشان دهنده مراحل اولیه مبتلا شدن به یکی از بیماری های مغزی می باشد.
درواقع کارشناسان براساس پژوهش های خود به این باور رسیده اند که حواس پرتی در سنین میان سالی یا گاهاً جوانی حتی به میزان کوچک آن از قبیل فراموش کردن سوییچ ماشین ، نبستن درب یخچال، فراموش کردن قرارهای شخصی و ... که ظاهرا خیلی ساده و عادی هستند اما نشان دهنده مبتلا شدن به بیماری آلزایمر می باشد به همین خاطر حواس پرتی ها را باید به کلی جدی گرفت و برای رفع آن از همان سنین جوانی و به محض دیدن نشانه ها، آن را جدی گرفت.
وینستون اس. چرچیل
اگر متوقف شوید و به هر سگی كه پارس می كند سنگ پرتاب كنید ، هرگز به مقصد نخواهید رسید.
راهکارهایی برای کاهش حواس پرتی و افزایش کارایی در محیط کار
از آن جایی که حواس پرتی در محیط کار یکی از مهم ترین عوامل کاهش کارایی و بهره وری در محیط کار می باشد پیشنهاد می گردد که راهکارهای ساده زیر را جهت کاهش حواس پرتی و افزایش کارایی انجام دهید. لازم به ذکر است که پیاده سازی هر یک از عوامل زیر سبب افزایش قدرت تمرکز می شود که که مسلما این قدرت تمرکز می تواند تاثیرات زیادی در زندگی داشه باشد. همچنان که در مقاله ای با عنوان "بهره مندی از قدرت تمرکز، چگونه می تواند زندگی ما را متحول کند؟" مطرح شده است که تمرکز سبب کنترل کردن افکار و احساسات، تصمیم گیری سریع، بهبود یادگیری، اولویت بندی کارها، آرامش ذهنی، راحتی بیشتر در انجام کارها، انتخاب های آگاهانه، کاهش رفتارهای تکانشی، افزایش سلامت جسمانی، ارتقای کیفیت روابط می شود. در هر صورت در ادامه راهکارهای لازم جهت کاهش حواس پرتی آورده می شود:
برای خودتان زنگ تفریح داشته باشید
اگر شغلتان به صورتی است که مجبورید ساعتهای طولانی را در یک محل سپری کنید، مانند نشستن پشت کامپیوتر، حتماً این موضوع را می دانید که، کارکردن یکسره، بدون حواس پرتی و اشتباه، غیر ممکن و ناشدنی است. شما میتوانید با فاصله گرفتن چند دقیقهای از میزتان و چند نرمش ساده، ذهنتان را به زمان حال برگردانید و باتری های خودتان را برای یک ساعت دیگر شارژ کنید. گاهی اوقات فقط پنج دقیقه وقفه می تواند کافی باشد تا تمرکز شما دوباره روی وظایف شغلیتان برگردد. این زنگ تفریحها به شما کمک میکند تا بتوانید برای بقیه ساعات روز، تمرکز و انگیزه خود را حفظ کنید.
وب گردی سرکار ممنوع
نشستن شما مقابل کامپیوتر در سر کار و یا به دست گرفتن گوشی هوشمندتان در تایم کاری، میتواند شما را وسوسه کند مطالبی را بخوانید که هیچ ارتباطی به وظایف و یا شغل شما ندارند. اپلیکیشنهای پیام رسان، شبکههای اشتراک ویدیو ، سایت های فروش لوازم، کلیک کردن بر روی همه این موارد بسیار راحت و سرگرم کننده است، ولی نکته اینجاست که شما باید کار دیگری انجام دهید. خوشبختانه برنامه و اپلیکیشنهایی وجود دارند که میتوانند در این رابطه به ما کمک کنند. این اپلیکیشن ها با محدود کرد دسترسی در ساعاتی که شما برای آن مشخص کردهاید، اجازه گشت و گذار در صفحات وب و اپلیکیشن های نامربوط از کارتان را نمیدهد و شما میتوانید بدون وسوسه جستجویهای مربوط به وظایف خود را در اینترنت انجام بدهید.
گپهای دوستانه را به تایم ناهاری منتقل کنید
اگر شما و همکارانتان علاوه بر رابطه کاری، رابطه دوستانه خوبی نیز با هم دارید، همیشه این امکان وجود دارد که ساعت ها به گپ و گفتهای دوستانه بپردازید. برقراری ارتباط همکاران با هم، یک امر بدیهی است که میتواند مهم و روحیه بخش باشد. اما شما باید سعی کنید این گفتگوهای خارج از موضوع کاری را به زمان استراحت و یا زمان صرف ناهار هدایت کنید. با این کار علاوه بر داشتن تعاملات اجتماعی با همکارانتان، باعث بالا بردن بهروری در زمان کوتاهی نیز می شوید.
میز خود را خلوت کنید
شغلوغی میزتان مانع تمرکز شما بر روی کار و وظایفتان میشود و در دراز مدت باعث خستگی و کسالت در شما میشود. باید وسایلی که در مدت روز کمتر به آن نیاز پیدا می کنید، را دور از میدان دیدتان نگه دارید مثلاً در کشوی کمد. همچنین نگه داری یک گیاه کوچک در محل کارتان میتواند به شادابی و بالا رفتن انگیزتان کمک کند.
برای بهروری بیشتر پیاده روی کنید
اگر در محیطی کار می کنید که امکان پیادهروی در اطراف آن برایتان مهیا است، هر چند وقت یک بار برای قدم زدن چند دقیقه، بیرون بروید. پیاده روی در یک محیط متفاوت میتواند برای بالا بردن کارایی و تمرکزتان مفید باشد. تغییر منظره حتی به مدت پنج دقیقه و پیاده روی در اطراف محل کارتان، به تحریک ذهن شما و خارج شدن شما از کرختی حاصل از کار مداوم کمک میکند.حتی شما می توانید از همکارتان درخواست کنید که در این پیاده روی با شما همراه شود تا ضمن گرفتن انرژی مجدد و بالا بردن کارایی خود، از یه گپ دوستانه نیز بهرمند شوید و با یک تیر دو نشان بزنید.
جمع بندی ای سنج
در این مقاله در رابطه با حواس پرتی و راههای مقابله با آن صحبت کردیم. درواقع می توان گفت ازدیاد حواس پرتی مسئله نوظهوری می باشد که این روزها اکثر آدم ها به خاطر فشار کاری و مشکلات زندگی درگیر آن هستند به همین خاطر در این جا راهکارهایی جهت کاهش آن ارائه داده ایم، راهکارهایی که باید در حین کار صورت گیرد عبارتند از: داشتن زنگ تفریح در حین کار، ممنوع بودن وب گردی، انتقال گپ های دوستانه به وقت ناهار، خلوت کردن میز کار و در نهایت در صورت امکان قدم زدن برای چند دقیقه.
شما هم می توانید با کامنت ها و ثبت نظر خود، دیدگاهتان را در مورد وضعیت حواس پرتی خود و راهکارهایی که برای کاهش آن انجام داده اید با ما به اشتراک بگذارید.