اختلال مازوخیسم جنسی DSM-5
اختلال مازوخیسم جنسی یا آزار خواهی، یک اختلال روانی جنسی است که در آن فرد از آسیب زدن به خودش و آزارهایی مانند کتک خوردن، تحقیر شدن لذت می برد و ارضا می شود.
اختلال مازوخیسم جنسی، یک اختلال روان شناسی از شاخه اختلالات جنسی می باشد. در این اختلال فرد از رفتار آزارخواهانه لذت می برد. با ما همراه باشید که در دادامه به شرح کامل این اختلال پرداخته ایم. همچنین می توانید در باکس زیر فهرست مطالب را مشاهده فرمایید.
مقدمه
اختلال مازوخیسم جنسی یا آزار خواهی، همانطور که از نامش پیداست، اختلالی جنسی است که در آن فرد از رفتار آزارخواهی مانند: کتک خوردن، تحقیر شدن، رنج کشیدن لذت برده و ارضا می شود. این رفتار آزارخواه می تواند به صورت خیال نیز باشد. گفته شده است که بروز این اختلال می تواند حاصل تجربیات تلخ کودکی، نفرت و خشم سرکوب شده باشد.
ملاک های تشخیصی اختلال مازوخیسم جنسی
ظرف دورۂ حداقل ۶ ماه، تحریک جنسی مکرر و شدید ناشی از عمل تحقیر شدن، کتک خوردن، به بند کشیده شدن یا به گونه دیگری رنج کشیدن، به صورتی که با خیالپردازی ها، امیال یا رفتارها آشکار می شود.
این خیالپردازی ها، امیال جنسی یا رفتارها موجب ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه بالینی در عملکرد اجتماعی، شغلی یا زمینه های مهم دیگر عملکرد می شود.
مشخص کنید اگر:
در محیط کنترل شده: این شاخص عمدتا در مورد افرادی کاربرد دارد که در محیط های نهادی یا محیط های دیگری زندگی می کنند که فرصت های پرداختن به رفتارهای جنسی مازوخیستی محدود شده باشند.
در حالت بهبود کامل: ناراحتی یا اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی یا زمینه های دیگر عملکرد حداقل به مدت ۵ سال در حالی که در محیط کنترل نشده بوده، وجود نداشته است.
ویژگی های تشخیصی اختلال مازوخیسم جنسی
ملاک های تشخیصی برای اختلال مازوخیسم جنسی در مورد افرادی به کار می روند که آزادانه داشتن چنین تمایلات نابهنجاری جنسی را می پذیرند. این گونه افراد آشکارا تحریک جنسی شدید ناشی از عمل تحقیر شدن، کتک خوردن، به بند کشیده شدن یا رنج کشیدن به گونه دیگر را تأیید می کنند که به صورت خیال پردازی ها، تمایلات یا رفتارها آشکار می شوند. اگر این افراد از مشکلات روانی - اجتماعی به علت تمایلات یا ترجیحات جنسی خود برای تحقیر شدن، کتک خوردن، به بند کشیده شدن یا رنج کشیدن به گونه ای دیگر نیز خبر بدهند، در این صورت می توانند مبتلا به اختلال مازوخیسم جنسی تشخیص داده شوند. در مقابل، اگر آنها اظهار ناراحتی نکنند، که با اضطراب، وسواس های فکری، احساس گناه یا شرم در مورد این تکانه های نابهنجاری جنسی آشکار می شود و این تکانه ها مانع دنبال کردن هدف های شخصی دیگر آنها نشوند، می توان معلوم کرد که آنها میل جنسی مازوخیستی دارند، ولی نباید مبتلا به اختلال مازوخیسم جنسی تشخیص داده شوند.
چارچوب زمانی ملاک الف، که اشاره دارد علایم یا نشانه های مازوخیسم جنسی باید حداقل به مدت ۶ ماه ادامه داشته باشند باید به عنوان رهنمودی کلی در نظر گرفته شوند، نه آستانه مطلق، تا اطمینان حاصل شود که تمایل جنسی به تحقیر شدن، کتک خوردن، به بند کشیده شدن یا رنج کشیدن به گونه ای دیگر صرفأ موقتی نیست. با این حال، این اختلال می تواند در زمینه مدت زمان مستمر، ولی کوتاه تر نیز تشخیص داده شود.
ویژگی های مرتبط با تشخیص اختلال مازوخیسم جنسی
استفاده گسترده از پورنوگرافی (هرزه نگاری) که عمل تحقیر شدن، کتک خوردن، به بند کشیده شدن یا رنج کشیدن به گونه ای دیگر را شامل می شود گاهی ویژگی مرتبط اختلال مازوخیسم جنسی است.
شیوع اختلال آمیختگی اجتماعی بازداری نشده
شیوع اختلال مازوخیسم جنسی در جمعیت معلوم نیست. در استرالیا، برآورد شده است که 2/2 درصد مردان و 1/3 درصد زنان درگیر به بند کشیدن و تنبیه کردن، سادومازوخیسم یا سلطه گری و سلطه پذیری در 12 ماه گذشته بوده اند.
شکل گیری و روند اختلال مازوخیسم جنسی
افراد مبتلا به نابهنجاری های جنسی در جامعه، از میانگین سنی 19/3 سال به هنگام شروع مازوخیسم خبر داده اند، هر چند که سنین پایین تر، از جمله دوره بلوغ و کودکی نیز در مورد شروع خیال پردازی های مازوخیستی گزارش شده اند. در مورد تداوم این اختلال با گذشت زمان اطلاعات کمی وجود دارد. اختلال مازوخیسم جنسی بنا بر تعریف، به بیش از یک عامل کمک کننده نیاز دارد، که ممکن است با گذشت زمان با درمان یا بدون آن تغییر کند. این عوامل عبارتند از: ناراحتی ذهنی (مثل احساس گناه، شرم، ناکامی جنسی شدید، تنهایی)، بیماری روان پزشکی، فزونخواهی جنسی و تکانشگری جنسی و اختلال روانی - اجتماعی. بنابراین، روند اختلال مازوخیسم جنسی احتمالا بسته به سن تفاوت دارد. سن بالا احتمالا بر ترجیح جنسی که مازوخیسم جنسی را شامل می شود، همان تأثیر کاهش دهنده را دارد که بر رفتار جنسی نابهنجاری جنسی یا بهنجاری جنسی دیگر دارد.
عوامل خطر و پیش آگهی اختلال مازوخیسم جنسی
پیامدهای کارکردی اختلال مازوخیسم جنسی
پیامدهای کارکردی اختلال مازوخیسم جنسی معلوم نیستند. با این حال، مازوخیست ها در معرض خطر مرگ تصادفی هنگام اجرا کردن خفگی دوستی یا روش های دیگر خودارضایی قرار دارند.
تشخیص افتراقی اختلال مازوخیسم جنسی
چند اختلال را می توان از اختلال مازوخیسم جنسی متمایز کرد (مثل یادگار پرستی توأم با مبدل پوشی، اختلال سادیسم جنسی، فزونخواهی جنسی، اختلالات مصرف الکل و مواد) که گاهی به صورت تشخیص های همزمان نیز روی می دهند. بنابراین، ارزیابی دقیق شواهد برای اختلال مازوخیسم جنسی، در نظر گرفتن نابهنجاری های جنسی دیگر یا اختلالات روانی دیگر به عنوان بخشی از تشخیص افتراقی ضرورت دارد. مازوخیسم جنسی در غیاب ناراحتی (یعنی، بدون اختلال) نیز در تشخیص افتراقی منظور شده است، زیرا افرادی که این رفتارها را انجام می دهند ممکن است از جهت گیری مازوخیستی خود راضی باشند.
همزمانی اختلالات
همزمانی های اختلالات شناخته شده با اختلال مازوخیسم جنسی عمدتا بر مبنای افرادی که تحت درمان قرار دارند استوار هستند. اختلالاتی که همزمان با اختلال مازوخیسم جنسی روی می دهند معمولا اختلالات نابهنجاری جنسی دیگر، نظیر یادگار پرستی توأم با مبدل پوشی را شامل می شوند.