عارضه خطرناک کرونا، سایبر کندریا
پیشرفت تکنولوژى و استفاده از اینترنت سبب شده که ما خود را همه چیز دان تصور کنیم.
با حس کردن دردى در هرقسمت از بدن یا شنیدن نام بیمارى اولین معتمد ما که به تخصصش ایمان داریم گوگل خواهد بود، از ریزش مو تا انواع سرطان را در کمتر از چند دقیقه و بدون داشتن تحصیلات پزشکى تشخیص مى دهیم و حتى فراتر از آن به درمان مى پردازیم، اما در اکثر مواقع این فقط توهم دانایی است.
بیماری کرونا
این دسترسى آسان سبب افزایش شاخه اى از هیپوکندریاسیس(خودبیمار انگارى) به نام سایبر کندریا مى شود که در ادامه بیشتر در مورد آن مى خوانیم.
هیپو کندریاسیس به معنی خود بیمار پنداشتن است، این افراد دائم به دنبال پیدا کردن بیماری در خود هستند و اتفاقا آن را پیدا می کنند اما وقتی به پزشک مراجعه می کنند هیچ وقت تشخیصی بر بیماری آن ها گذاشته نمی شود یعنی در اصل بیماری وجود ندارد اما این افراد مدت زیادی با تفکر به داشتن بیماری زندگی می کنند.
این افراد با وسواس و نگرانی اوقات خود را می گذارانند.خود بیمار انگارها روی علائم بدنی خود مثل تندی و کندی ضربان قلب، مدل تنفس، اجابت مزاج و هر آنچه که قابل بررسی باشد نظارت دارند وسعی می کنند آن ها را به بیماری ربط بدهند.
این اختلال می تواند خطرناک باشد چون منجر به افسردگی، اضطراب و وسواس می شود.
پس بهتر است چنانچه خودتان و یا اطرافیانتان خود را بیمار می انگاشت اما پزشکان سلامت فرد را تایید می کردند و این علائم به مدت ۶ ماه با فرد بود و سبب اختلال در روند زندگی طبیعی فرد شده بود حتما او را به متخصصین روان ارجاع دهید.
سایبر کندریا
و اما با وجود فضای مجازی و تسهیل دسترسی به اطلاعات پزشکی شیوع این اختلال بیشتر شده که آن را سایبر کندریا می نامند چون در نتیجه استفاده از اطلاعات فضای سایبری و درونی کردن و بیمار انگاشتن خود به وجود می آید.
اینترنت و فضاى مجازى اطلاعاتى ناقص و گاها نادرست در اختیار ما مى گذارند و ما بدون داشتن تحصیلات تخصصى بیمارى خود یا دیگران را تشخیص مى دهیم و به راحتى درباره اکثر بیمارى ها نظر مى دهیم که این حالت مى تواند آثار بدى بر سلامتى جسمى و روحى ما بگذارد. این مطالعات باعث افزایش استرس و نگرانى در افراد مى شود و امروزه آنقدر رایج شده که پزشکان آن را سایبر کندریا نامیدند.
بیماران سایبر کندریا ساعت ها در فضاى مجازى اطلاعات پزشکى سرچ مى کنند و به دلیل عدم اکتفا و اعتماد نکردن به مطالب این کار را بار ها و بارها تکرار مى کنند و با بیشتر خواندن بر اضطراب و ترسشان افزوده مى شود، بعد از مدتى این افراد به علت تلقین زیاد قسمت زیادى از نشانه هاى تشخیصى بیمارى را در خود مشاهده مى کنند و با نگرانى به پزشک مراجعه مى کنند و یا در پى خود درمانى بر مى آیند.
یکى از موارد داغ این روزها کرونا ویروس هست که با کم کارى اطلاع رسانى مراجع علمى و رسمى، افراد غیر متخصص وارد میدان شدند و در گوگل و وبسایت هاى مختلف به شناسایی ویروس پرداختند و براى دیده شدن مطلب، مواردى را هم به آن افزودند تا مقاله شان بازدید بیشترى بخورد.
در این میان بیماران سایبر کندریا مشغول به فعالیت شدند و طبق روال معمول به سرچ کردن در فضاى وب پرداختند، ویس ها و متن هاى تلگرام، پست ها و استورى ها را تماما بررسى کردند و علاوه بر نگرانى و بیمار پنداشتن خود، دیگران را نیز در این نگرانى ها شریک کردند.
نهایتا دنبال کردن این مطالب به صورت فزاینده مى تواند به بیمار شدن حقیقى، افسردگی و یا وسواس هاى فکرى و عملى منجر شود.
پس اگر این ویژگى ها را دارید بهتر است هر چه زودتر آنها را کنار بگذارید و یا در صورت عدم توانایى به روانشناس معتمد مراجعه کنید.
این متن توسط تیم ای سنج تدوین شده است.