تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

دوره: انضباط شخصی برای موفقیت در 19 روز

جلسه 4

دوره: انضباط شخصی برای موفقیت در 19 روز

جلسه 4
دوره آموزشی
درک مفهوم خودانضباطی مدت مطالعه: 5 دقیقه
ای سنج 18 آبان 1399 مدت مطالعه: 5 دقیقه

درک مفهوم خودانضباطی

تا جلسه قبل در رابطه با مسائل مهم و کلیدی که لازم است برای خودانضباطی با آن ها آشنا شوید صحبت کردیم. اینکه آقای هاید کیست؟  چه زهرهایی وجود دارد و چگونه می توان با این زهر ها روبه رو شد؟ گفتگوی درونی چگونه می تواند ما را هدایت کند؟ در این جلسه می خواهیم مستقما وارد خودانضباطی و مفهوم آن شویم. درک درست خودانظباطی می تواند در یادگیری این دوره و تغییر ما نقش مهمی داشته باشد.  در ادامه اهداف این فصل را با هم مرور می کنیم:


 هدف جلسه: آشنایی با خودانضباطی

 انتظار از جلسه: دقت و بررسی این مفهوم و تلاش برای درک دست آن

پیش نیاز: قبل از شروع این جلسه باید با زهرها و پادزهرها و همچنین گفتگوی درونی آشنا باشید.

شرایط سنی: نوجوانان و بزرگسالان

نوع جلسه: خودآموزی


اهداف و مواردی که در بالا نیاز است را باید در این جلسه به دست آورید. چنانچه متوجه بخش یا مطلب نمی شوید لطفا به صورت کامنت در انتهای این جلسه مطرح کنید. سعی کنید در شرایط آرامش و بدون دغدغه با تمرکز به مطالعه این مطالب بپردازید. در بخش زیر فهرست مطالب را برای شما آورده ایم:

خودانضباطی چیست؟

معمولا کلاس ها، سمینارها و یا کارگاههای آموزشی مربوط به خودانضباطی، با کشف احساس ها و عقاید شرکت کنندگان راجع به خودانضباطی آغاز می شود. عمدتاً عقاید شخص در خصوص خودانضباطی بر رفتار او تحمیل خواهد شد. آیا فکر می کنید مشکلات مربوط به خودانضباطی در علل زیر ریشه دارد:

فقدان مهارت های مدیریت زمان

فقدان مهارت های سازماندهی

فقدان جاه طلبی

فقدان اهداف عینی و مشخص

فقدان انگیزش کافی

تردید و دودلی

گرایش معوق گذاشتن کارها

تنبلی

هنگامی که درباره ی مشکلات مربوط به خودانضباطی صحبت می کنیم باید بدانیم که همه ی این عوامل به نوعی سطحی هستند. شما با کدام یک موافق هستید؟ اهمیتی ندارد، چون همه ی موارد ارائه شده جزء نشانه های مشکلات خودانضباطی هستند و از علل مشکل صحبت نمی کنند. در این برنامه ی درمانی شما علل مشکل را مورد بررسی قرار خواهید داد.

در این لحظه و حتی از زمانی که شروع به خواندن این دوره  کردید شما در حال مواجه شدن با ریشه ی مشکل هستید به جای اینکه به دنبال تغییراتی باشید که تنها نشانه ها را تسکین می دهند. و عمدتا این نشانه های سطحی معمول هنگامی که با علل عمیق تر مشکلات خودانضباطی مواجه شوید به صورت خودکار ناپدید می شوند.

در واقع شما در حال ایجاد تغییراتی هستید که در طول عمر دوام پیدا می کنند. برای ادامه ی این تغییرات شما نیاز دارید تا درک درستی از ماهیت خودانضباطی به دست آورید. در ادامه این مساله را بیشتر باز می کنیم.

خودانضباطی به چه معنایی نیست؟!

قبل از اینکه بتوانید خودانضباطی خود را بهبود بخشید باید معنای آن را به درستی بفهمید. و نکته اینجاست که باید بدانیم اولین قدم در درک معنای چیزی این است که بدانیم چه چیزی نیست. برای درک بهتر این جمله به نکات زیر توجه کنید.

خود انضباطی یک صفت شخصیتی که ممکن است شما داشته باشید یا نداشته باشید، نیست.

خود انضباطی  مجبور کردن خودتان برای غلبه بر مقاومت با اعمال قدرت اراده نیست.

پس اگر خودانضباطی موارد بالا نیست پس چیست؟

مهارتی است که می تواند یاد گرفته شود.     

آگاه شدن نسبت به مقاومت ناهشیار خود نسبت به عمل و سپس چیره شدن بر مقاومت آن است.

فرایند تطابق عناصر روانشناختی هشیار و ناهشیار است.

شخصیت شما شبکه ای منحصر به فرد از عناصر به هم پیوسته شامل تمایلات، هیجان ها، نیازها، ترس ها، اندیشه ها، نیروی عقلانی، خاطرات، تصورات و ... است. در همه ی انسان ها این عناصر با درجات مختلف تعارض روبرو هستند. برخی اوقات هیجانات ما در یک جهت و منطق ما در جهت مخالف حرکت می کنند. یا برخی اوقات تمایلات ما سعی می کنند که ما را در یک مسیر مشخص به حرکت درآورند، اما ترس ها مانع ادامه ی راه می شوند، پس خودانضباطی مهارتی است که قسمت های مختلف شخصیت ما را هدایت و تنظیم می کند تا به جای اینکه دچار تعارض درونی شویم همه ی عناصر روانشناختی ما در یک جهت و هشیارانه به سمت اهداف منتخب خود حرکت کنیم.

خودانضباطی یک صفت شخصیتی تک بعدی نیست بلکه عبارت از فرایند روانشناختی مدیریت خود است. خودانضباطی همچون کارگردان یک نمایش است که به افراد هنرپیشه آموزش می دهد. یا همچون رهبر یک سمفونی است که باعث ایجاد نظم در بین نوازندگان می شود. هنگامی که شما با تجربه ی خودانضباطی دچار مشکل هستید سوالی که از خودتان دارید نباید این باشد که : «چطور خود را به کاری که باید انجام دهم متعهد کنم؟ بلکه باید از خودتان بپرسید : «چگونه می توانم کاری را انجام دهم که قسمتی از من با آن مخالف است؟»

کلید خودانضباطی

بدون توجه به اینکه شما در حال تلاش برای ادامه ی یک رژیم غذایی، تمیز کردن پارکینگ منزل، و یا موثرتر بودن در شغل خود هستید، راز موفقیت در توانایی شناخت و رابطه با قسمتی از خودتان می باشد که به دنبال مقاومت است.

هنگامی که شما کوچک تر هستید تحت نفوذ والدین، معلمان و دیگر مظاهر قدرت هستید. هنگامی که به دانشگاه می روید مجبور هستید تا از اساتید پیروی کنید و زمانی که سر کار می روید باید از رئیستان اطاعت کنید. در ضمن زیاد هم مهم نیست که ما با دستورات این مظاهر قدرت موافق باشیم یا خیر. معمولا به ما گفته می شود که چه کاری انجام دهیم، چطور انجام دهیم و چه زمانی آن را به پایان برسانیم.

در این شرایط ما مجبور به مقابله با هیچ گونه ای از مقاومت درونی نیستیم. بنابراین مانند این است که عضلات خودانضباطی هیچ تمرینی نخواهند داشت و بدون تمرین سست و ضعیف خواهند شد. سپس در موقعیت هایی که نیاز است که رئیس خودمان باشیم به نظر می رسد که توانایی چیره شدن بر تاثیرات درونی هشیار و ناهشیار خود را نداریم. در نتیجه قسمتی از ما که نمی خواهد به خودانضباطی و انضباط برسیم، کنترل رفتار ما را به دست خواهد گرفت.

به عبارت دیگر شما به رئیس خود نمی گویید : « نه فکر نمی کنم که بخواهم کاری را که به من سپردی انجام دهم. بلکه در عوض می خواهم تلویزیون تماشا کنم». اما اگر رئیس خود باشید، با مقاومت های درونی مقابله خواهید کرد و خواهید گفت: «فردا آن کار را انجام خواهم داد» .

به خاطر این مساله که ما بیشتر زندگی خود را تابع قوانین دیگران هستیم، به ندرت مهارت های لازم برای پیروی از خود را توسعه می دهیم. مجددا بیان می کنم که خودانضباطی همچون یک عضله است و برای قدرتمند شدن نیاز به تمرین دارد. متاسفانه با بالا رفتن سن موانع روانشناختی معینی باعث بازداری رشد خودانضباطی می شوند.

یادآوری

تا زمانیکه شما از موانع ذهنی آگاه نشده و بر آن ها چیره نشوید، نمی توانید به خودانضباطی و انضباط شخصی برسید.

غلبه بر موانع خودانضباطی

خودانضباطی به روبرو شدن با واقعیت هایی در خصوص خودمان نیاز دارد که تاکنون نادیده گرفته ایم. برای نمونه ممکن است از دانستن اینکه برخی از انواع ترس ها بزرگترین موانع ما در راه رسیدن به خودانضباطی هستند متعجب شوید.

ترس ها نگرش هایی را به وجود می آورند که باعث ایجاد ناکارآمدی هایی همچون به تاخیر انداختن تکالیف، مهارت های مدیریت زمان ضعیف، و اجتناب از تکلیف می شوند. البته ترس های متفاوتی وجود دارند و هر کدام از ما ترس های معینی داریم که به درجات مختلف بر رفتار ما تاثیر می گذارند. اما ترس های ناهشیار معین باعث ایجاد مانع بین ما و خودانضباطی می شوند. این واقعیت اجتناب ناپذیری است که باید توسط هر کسی که برای غلبه بر این موانع تلاش می کند پذیرفته شود.

ترس های ناهشیار آنقدر ریشه دار و عمیق هستند که ما اغلب آن ها را از خودمان نیز پنهان می کنیم و معمولا نقش تباه کننده ای در همه ی محدوده های زندگی ما دارند. علاوه بر این برای ریشه کن کردن این ترس های مدفون شده باید دست به حفاری عمیقی بزنیم. اما چرا؟

زیرا:

روبرو شدن با ترس های هشیار و ناهشیار باعث ایجاد اضطراب می شود. اضطراب یک احساس ناراحت کننده و قدرتمند است که همه ی ما با روش هایی از قبیل خودفریبی سعی می کنیم تا از آن اجتناب کنیم.

ما به نوعی شرطی شده ایم که اغلب ترس را شکلی از ضعف یا بی کفایتی قلمداد می کنیم و گفتن جمله ی «من می ترسم» را عقلانی نمی دانیم.

ما ترس را با کودکی تداعی می کنیم. برای مثال «نترس، تو یک پسر بزرگ هستی» ؛ «می ترسی؟ بچه شدی» ؛ «چیه گربه ی ترسو، ترسیدی؟ »

اغلب ما در اعماق درون خود معتقدیم که اگر از یک موقعیت نامطلوب یا مشکل فرار کنیم، در نهایت آن مشکل از بین خواهد رفت.

تا زمانی که از ترس های ناهشیار خود، آگاه نشوید و آنها را به عنوان جزئی از طبیعت انسانی نپذیرید، هرگز قادر به رشد خودانضباطی پایدار نخواهید بود. ترس های ناهشیار مانع تبدیل ایده های شما به عمل خواهند شد. اگر این ترس ها را روشن نکنیم و آنها را به سطح آگاهی نیاوریم به هیچ وجه نمی توانیم با آنها مقابله کنیم.

اجازه بدهید پیشروی کنیم، جنبه های مختلف این ترس های مزاحم را بشناسیم تا بتوانیم تاثیر آنها را بر رفتار کاهش دهیم. توجه کنید که من نمی گویم خودمان را از شر آنها خلاص کنیم بلکه می گویم تاثیرشان بر رفتار را کاهش دهیم. و مجددا تاکید می کنم که ترس ها قسمتی از یک ویژگی انسانی هستند بنابراین ما نیاز داریم تا آنها را به عنوان بخشی از زندگی خود بپذیریم. تنها با شناسایی و پذیرش این ترس ها می توانیم شروع به از بین بردن این تاثیرات کنیم. در نهایت اینکه باید بدانیم همانطور که هیچ گاه بطور کامل از همه ی ترس ها رهایی نخواهیم یافت در ضمن مجبور هم نیستیم که تحت کنترل آنها باشیم.

هرگز فراموش نکنید

بیشترین چیزی که باید از آن بترسیم خود ترس است.

مهمترین ترس ها و موانع خودانضباطی

موارد زیر رنج آورترین و معمول ترین ترس هایی هستند که مانع رسیدن به خودانضباطی می شوند. همه ی ما به درجات گوناگون از آنها رنج می بریم. هر چقدر بیشتر درباره ی آنها بدانید شانس کم کردن تاثیرشان بیشتر خواهد شد:

ترس از شکست

ترس از موفقیت

ترس از طرد شدن

ترس از خطر کردن

برنامه جلسه بعدمان چیست؟

در قسمت بعدی این دوره برنامه ای روزانه را شروع خواهید کرد. شما به صورت روزانه وقت کمی را صرف یادگیری برای درک این موانع اصلی خودانضباطی خواهید نمود. در طول پنج روز بعدی شما در خصوص ترس های هشیار و اینکه چگونه باعث ایجاد مانع بر سر خودانضباطی می شوند مطالبی را خواهید آموخت. سپس تمرینی را انجام خواهید داد که یک بینش شخصی در خصوص تاثیر این موانع به شما  خواهد داد.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید
23 آذر 1401 02:27

ممنون از مطالب خوبتون فکر می‌کنم خودانضباطی با عزت نفس هم رابطه‌ی پررنگی داشته باشه. یعنی افرادی با عزت نفس قوی احتمالاً مهارت خودانضباطی قوی‌ای هم داشته باشن.

انضباط شخصی برای موفقیت در 19 روز
مطالب مرتبط