تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
پارادوكس درماني از نگاهی دیگر مدت مطالعه: 5 دقیقه
بیتا پیربوداقی 23 شهریور 1399 مدت مطالعه: 5 دقیقه

پارادوكس درماني از نگاهی دیگر

تناقض به معنای نتیجه گیری های غیر قابل قبول و گاها غیر قابل پذیرش در پی استدلال های به ظاهر قابل پذیرش است! تناقض یا پارادوکس دارای دو بعد مثبت و منفی می باشد؛ وجود مغایرت جز جنبه های منفی و پذیرش دیدگاه های متفاوت بعد مثبت آن است.

در پارادوکس درمانی که یک نوع روان درمانی می باشد، درمانگر ممکن است مراجع را عمدا با نشانه های اصلی بیماری که از آن اجتناب می کند، رو به رو سازد! یا رفتاری که مراجع دوست دارد آن را تغییر دهد تقویت شود یا از مراجع خواسته شود رفتار شبه بیمارگون داشته باشد.

پس چون درمانگر مراجع را تشویق می کند که برای تغییر رفتار از روش هایی کمک بگیرد که با اصول درمانی مورد انتظار مراجع در تناقض است، به این درمان پارادوکس درمانی گفته می شود.

در  مقاله های « پارادوكس چيست؟درمان پارادوكسي به چه معناست؟! » و« انواع روش هاي درماني پارادوكسي» سعي كرديم كه تعريفي از روان درماني پارادوكسي ارائه دهيم همچنين مروري بر روش هاي اين نوع از درمان گفته شد كه پيشنهاد مي كنيم ابتدا مقالات ذكر شده  را مطالعه كنيد كه به  درك هر چه بهتر اين مقاله كمك مي كنند.در اين مقاله سعي داريم تا درباره ي يكي از جديد ترين تكنيك هاي درمان پارادوكسي توضيح دهيم كه بسيار آسان و جالب است.

  • در صورت مشكل با همسرتان اجازه دهيد دعواهايتان مشكل را حل كنند.
  • اگر وسواس داريد،بگذاريد وسواستان خود را درمان كند.
  • همچنين اگر اختلال اضطراب داريد ،اجازه دهيد اضطرابتان اختلالتان را درمان كند!

اين ها مي تواند جملاتي باشد كه در درمان پارادوكسي استفاده مي شود.البته در اين جملات تا حدودي اغراق شد تا شما آسان تر مفهوم پارادوكس درماني را درك كنيد. 

تکنیک های پارادوکسی چه کاربردی دارند؟

از این تکنیک ها به منظور تقویت حالت احساسی مراجع استفاده می شود تا بتوان غیر منطقی بودن واکش های عاطفی و هیجانی مراجع را به او شناساند. از این تکنیک ها برای بیماران مبتلا به وسواس فکری، فوبیا و برخی بیماران مبتلا به اختلالات اضطرابی استفاده می شود.

تکنیک PTC در درمان پارادوکسی چیست؟ 

 يكي از تكنيک های  درمان پارادوكسی  برنامه زماني (Paradox Time Table Cure) يا به اختصار  PTC نام دارد. اين تكنيک درمان پارادوكسي توانسته بسياری از اختلالات را در مدت زمان كوتاه و به صورت ساده درمان كند.
اختلالاتي نظير:

  • طيف اختلالات اضطرابي
  • اختلالات وسواس فكري و عملي
  • مشكلات و اختلافات زوجين
  • مشكلات تروما 
  • استرس

پارادوكس يعني تكاليف تجويزي نشانه هاي بيماري و برنامه زماني يعني انجام آن تكاليف در وقت معين و براي مدت زمان مشخصي كه غير قابل تغيير هستند. در تكنيک برنامه زماني پارادوكسي، همان نشانه هاي بيماري براي مراجع تجويز مي شود تا فرد آن ها را در ساعات و مدت زمان مشخص تجربه كند.

در تكنيک PTC درمانی  چه تكليفي به فرد داده مي شود؟

بگذاريد با مثالي توضيح دهيم:

براي مثال اگر شما داراي نوعي اختلال  اضطراب هستيد كه در بعضي موقعيت ها دچار اضطراب، تنگي نفس و ضربان قلب و... مي شويد، درمانگر در اين تكنيک درماني  شما را مكلف مي كند كه در ساعاتي مشخص (براي مثال ساعات12،15،18 ) براي 3 دقيقه (البته اين مدت زمان مي تواند با نظر درمانگر بيشتر يا كمتر شود) مانند يک بازيگر نقش زمان و موقعيتي را بازي كنيد كه دچار حملات اضطرابي شديد و اين نشانگان را دوباره تجربه كنيد. البته اين بار به اراده ی خودتان!

اما چه نكاتي بايد در طول درمان رعايت شوند؟

  • نشانه ها مجازند که تا پایان درمان هر وقت خواستند فعال شوند: اينكه شما بايد در اين زمان ها آن را بازسازي و تجربه كنيد به اين معني نيست كه اجازه ي اين را نداريد كه در بقيه ي زمان ها اين اضطراب ها ر ا تجربه كنيد، شما همان زندگي معمولي خود را پيش مي گيريد و فقط چند دقيقه تمرين را به زندگيتان اضافه مي كنيد .
  • نتيجه ي بهتر در گروي بازي بهتر: هر چه این تمرین و بازسازي آن هیجان ها، بیشتر مشابه موقعیت های واقعی باشد كه قبلا تجربه شده، نتیجه بهتر خواهد بود.
  • تكاليف یا انجام نمی شوند یا در وقت از پیش تعیین شده انجام می شوند: شما باید این تکالیف را دقيقا در وقت های مشخص شده انجام دهید، نه زودتر و نه دیرتر. اگر به هر دلیلی نتوانستید تکلیف را در وقت از پیش تعیین شده انجام دهید، نوبت آن تمرين شما مي سوزد و  در وقت دیگری هم حق ندارید آن را انجام دهید یا بخواهید جبران کنید.
  • امروز درماني دركار نيست: بايستي درمانگر بگويد كه تمارين را از فردا انجام دهيد نه امروز.
  • دستكاري روند درمان ممنوع: اين نكته بسيار اهميت دارد كه حق دستكاري روند درمان را نداريد و يا نمي توانيد تصميمي در رباطه با درمان بگيريد. تنها بايد همان چيزهايي را رعايت كنيد كه درمانگر گفته است.

پارادوکس درمانی

درمانگر چه نكاتي را بايد رعايت كند؟

  • فاصله ي 2 هفته ايي: درمانگر به طور معمول فاصله ي جلسه اول تا دوم را 2 هفته تعيين مي كند كه به دليل سرعت تاثيرگذاري اين تكنيك درماني است و به دليل همين سرعت اثر گذاري فرد نیازمند گذشت زمان کافی است تا فرصت باور کردن تغییرات را داشته باشد. البته با نظر خود درمانگر اين فاصله ي  بين جلسات مي تواند كمتر يا بيشتر باشد.
  • گزارش گرفتن: درمانگر در آغاز جلسات بايستي كه گزارشي دقيق ازمشكلات، تغييرات و نحوه ي انجام تكاليف فرد دريافت كند كه با توجه به آن تكاليف را كاهش يا افزايش دهد.
  • پايان درمان به مراجع بستگي دارد: ميزان تكاليف مي تواند كاهش يا افزايش پيدا كند و در راستاي همين افزايش يا كاهش تعداد جلسات هم مي تواند تغيير كند كه اين كاملا به مراجع بستگي دارد.اگر  در فاصله ي جلسات اول تا دوم روند رو به بهبودي حاصل نشد به اين معني است كه ميزان تكاليف بايد بيشتر شوند و مداخله ي درمانگر تا بهبودي كامل فرد بايد ادامه يابد.

(ممكن است فردي با 3 جلسه به بهبود كامل برسد وفردي با 5 جلسه درنتيجه كاملا به فرد بستگي دارد.)

  • احتمال بازگشت: در پايان فرآيند درمان ، درمانگر بايد به مراجع خاطرنشان كند كه در صورت برگشت اختلال تا يك هفته صبر كند و اگر نشانه ها از بين نرفتند،يا دوباره همين تكاليف را انجام دهد و يا باز به درمانگر مراجعه كند.

چگونه با این سرعت درمان كامل مي شود؟

تمامي نكاتي كه قبلا گفته شد يعني شروع درمان بعد از گذشت يك روز، جدا نكردن اصل پارادوكسي از برنامه زماني ،انجام تكاليفي كه در آن فرد بايستي عين نشانه ها ي اختلال را بازسازي كند و... همه و همه باعث سرعت بخشيدن به انجام كامل اين درمان كمك مي كند و هدف هاي درمان را محقق مي كنند.

پارادوکس درمانی و تکنیک PTC

 راز ماندگاري اين درمان چیست؟

در تاثير گذاري سريع و ماندگار اين تكنيك درمان 4 مكانيسم تاثيرگذارند كه لازم است ابتدا به آن بپردازيم. اين 4 مكانيسم عبارتند از :

  1. دستوری سازی - مصنوعی سازی: در اين قسمت درمانگر به مراجع اين تكليف را مي دهد كه نشانه ها (مثل :ضربان قلب ،اضطراب ،افكار وسواسي و...)كه خارج از كنترل بيمار فعال مي شود و باعث اختلال فرد مي شود را با اراده ي خود بازسازي و تجربه كند.
  2. قطع رابطه نشانه و اضطراب: هيجان هاي منفي از جمله اضطراب در ذات اختلال رواني است.اگر نشانه هاي اختلالات بدون اضطراب ظاهر شوند ،جنبه ي اجباري بودن خود را از دست مي دهند. اين اضطراب و ترس است كه باعث مي شود فرد بر نتواند بر اختلال و نشانه هاي خود كنترل پيدا كند. با تكليفي كه از سوي درمانگر ارائه مي شود به راحتي رابطه بين اضطراب و نشانه قطع شده و معني نشانه ها تغيير مي يابد.
  3. تغییر معنی نشانه: زماني كه فرد با انجام تكاليف اضطراب خود را از بين مي برد و كنترل نشانه ها را در دست ميگيرد، معناي نشانه ها براي فرد تغيير پيدا مي كنند و فرد پي ميبرد كه نشانه ها خاصيت پاتولوژيك ندارند و در نتيجه معني اين نشانه ها تغيير پيدا مي كند.به ياد داشته باشيد كه بخشي از اضطراب به اين علت است كه فرد معناي منفي درمورد بيماري و در مجموع سيستم زندگي دارد كه با انجام اين تكاليف در گذر زمان اين معنا بهبود مي يابد.
  4. استحکام من: تمام موارد قبلي دست به دست هم مي دهند تا استحكام من محقق شود چون در اختلالات رواني من است كه اقتدار و استحكام خود را از دست داده. بطور كلي تمامي استرس ها و مشكلات و اضطراب ها به اين دليل  مشكل ساز هستند كه "من" قدرتمند و مستحكم نيست. با انجام فرآيند هاي بالا يعني از بين بردن اضطراب و تغيير معناي نشانه هاي اختلال، "من" استحكام مي يابد.

 به انجام رساندن مكانيسم آخر يعني استحكام من،باعث پايداري و كاهش احتمال برگشت اختلال مي شود.

ويژگي های اين تكنيک درمانی چيست؟

  • بسيار آسان انجام پذير است.( هم براي درمانگر وهم براي مراجع)
  • با سرعت بالا درمان انجام مي شود كه در نتيجه اقتصادي هم است.
  • تغييرات عميق شخصيت را به سرعت انجام مي دهد.
  • مراجع در آن نقش فعالي را داراست.
  • باعث كاهش استفاده از درمان هاي دارويي مي شود.
  • كاملا اخلاقي است.
  • كمترين شانس ممكن را براي برگشت نشانه ها باقي مي گذارد.

جمع بندی ای سنج 

مدل PTC  مدل كاملي از رون درماني پارادوكسي است  و مي تواند بسياري از محدوديت هاي درمان را برطرف كند. اين مدل از روان درماني توانسته است بر طيف وسيعي از اختلالات(نظير:اختلالات زوجين وخانوادگي، اضطرابي، مشكلات جنسي، مشكلات مربوط به دوران كودكي و نوجواني و...) اثر مطلوب و خوبي بگذارد و با موفقيت همراه شود. همچنين بر اساس تحقيقات انجام شده، مي تواند نتايج سودمندي نسبت بقيه ي مدل هاي روان درماني پارادوكسي داشته باشد. 

آیا مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شد؟ لطفا نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید. 

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید

سوالات متداول

  • پارادوکس به چه معناست؟

    • پارادوکس که به آن تناقض هم می گویند به معنای وجود مغایرت میان دو چیز است.
  • درمان پارادوکسی چیست؟

    • چون درمانگر مراجع را تشویق می کند که برای تغییر رفتار از روش هایی کمک بگیرد که با اصول درمانی مورد انتظار مراجع در تناقض است، به این درمان پارادوکس درمانی گفته می شود.
  • یکی از تکنیک های پارادوکس درمانی چه نام دارد؟

    • PTC یکی از تکنیک های درمان پارادوکسی است.
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید

18 دی 1402 16:44

توضیحات بسیار کامل بود. سپاس