تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

پست وبلاگی
مدت مطالعه: 10 دقیقه
ای سنج 15 مرداد 1401 مدت مطالعه: 10 دقیقه

سندروم استکهلم چیست؟ چه راه های درمانی دارد؟

سندروم استکهلم (Stockholm Syndrome) یک مکانیسم مقابله ای در یک موقعیت گروگان گیری یا سوء استفاده است. فردی که تجربه این موقعیت ها را داشته است، در طول زمان احساسات مثبتی نسبت به گروگان گیر یا سوء استفاده کنندگان خود پیدا می کند.

اگر بخواهیم در مورد شرایطی که باعث ایجاد سندروم استکهلم می شود بحث کنیم، باید به مواردی چون کودک آزاری، روابط توهین آمیز، سوء استفاده مربی و ورزشکار، سوء استفاده از رابطه و قاچاق جنسی و سایر موارد اشاره کرد.

دوست عزیز؛ پیشنهاد ما به شما این است که قبل از این که این مقاله را تا انتها بخوانید، ابتدا کلیپ فوق در مورد سندروم استکهلم را مشاهده کنید، سپس در ادامه بر اساس فهرست مطالب، موضوع را دقیق تر واکاوی کنید:

سندروم استکهلم چیست؟

سندروم استکهلم یک پاسخ روانی به آزار یا گروگان گیری است. افراد مبتلا به سندرم استکهلم با گروگان گیران خود ارتباط روانی برقرار کرده و شروع به همدردی با آن ها می کنند. امروزه، سندرم استکهلم علاوه بر اینکه میان گروگان با گروگان گیر به وجود می آید، شامل رویداد های تروماتیک دیگر که میان فرد آزار دیده و آزار دهنده رخ می دهد، می شود.

بسیاری از متخصصان سلامت روان، احساسات مثبت قربانی نسبت به آزاردهنده خود را یک پاسخ روان شناختی (مکانیسم مقابله ای) می دانند که از آن برای زنده ماندن در روزها، هفته ها یا حتی سال های پس از آسیب یا آزار استفاده می کنند.

سایر شرایط روانی مرتبط با سندروم استکهلم عبارت اند از:

  • پیوند تروما؛ یک وابستگی عاطفی عمیق که در یک رابطه ایجاد می شود.
  • درماندگی آموخته شده
  • سندرم شخص کتک خورده؛ این سندرم با آزار و اذیت خانگی در ارتباط است.

علائم سندروم استکهلم چیست؟

افرادی که مبتلا به سندرم استکهلم هستند دارای نشانه های زیر می باشند:

  • احساس مثبت به گروگان گیر و سو استفاده کنندگان.
  • همدردی با عقاید و رفتارهای گروگان گیر.
  • داشتن احساسات منفی نسبت به پلیس و دیگر افراد صاحب مقام که برای آزادی آنان تلاش می کنند.
  • داشتن احساس منفی نسبت به اعضای خانواده، دوستان نزدیک
  • حمایت از رفتارها و دلایلی که گروگانگیر برای اقدامات خود بیان می کند.
  • حمایت از گروگانگیر در موقعیت گروگانگیری و آزار


علائم دیگر، مشابه علائم اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) می باشند و عبارت اند از:

  • یادآوری مکرر رویداد گذشته ( فلش بک)
  • بدگمانی، تحریک پذیری، عصبانیت، اضطراب
  • مشکل در دقت و تمرکز
  • ناتوانی در ایجاد آرامش و عدم لذت بردن از آنچه قبلا باعث لذت فرد می شده است.
بیشتر بدانید

 سندروم استکهلم در ابتدا با نام سندرم نورمالمستورگ شناخته شده است. 

علت سندروم استکهلم

 پژوهشگران هنوز موفق به کشف علت اینکه چرا برخی از گروگان ها دچار این سندرم می شوند و برخی دیگر دچار نمی شوند، نشده اند.
در یک نظریه آمده است، این پاسخ یک واکنش آموخته شده از اجدادمان می باشد. در تمدن اولیه همیشه خطر اسیر شدن یا کشته شدن توسط دیگر گروه های اجتماعی وجود داشت و برقراری پیوند با اسیر کننده شانس بقا را افزایش می دهد. به عقیده برخی روان شناسان تکاملی، این تکنیک آبا و اجدادی یک ویژگی طبیعی انسانی است.

 نظریه دیگری می گوید، یک موقعیت اسارت یا سوء استفاده از بار عاطفی بالایی برخوردار است؛  زمانی که به مرور به فرد مهربانی نشان داده می شود، او برای تعدیل احساسات نسبت به آزار گر خودش، احساس دلسوزی و شفقت خواهد داشت.
همچنین، قربانیان با همکاری و عدم مبارزه با یک متجاوز یا گروگان گیر ممکن است امنیتشان را تضمین کنند. هنگامی که قربانی از سوی آزارگر خود آسیبی نبیند، ممکن است احساس قدردانی داشته باشد و حتی آزارگر خود را شخصی با مروت و مهربان بداند.

چه کسانی به این سندروم مبتلا می شوند؟

هیچ جواب قطعی برای این سوال وجود ندارد؛ به طور دقیق نمی توانیم بگوییم چه افرادی قطعا دچار سندروم استکهلم می شوند اما در موقعیت های زیر احتمال به وجود آمدن سندروم استکهلم بیشتر می شود:

  • موقعیت گروگانگیری چندین روز یا هفته طول بکشد.
  • میان گروگان و گروگان گیر تعامل دوستانه برقرار شود.
  • گروگانگیر احساس کند، گروگانش فردی بی آزار و بی خطر است.
  • گروگانگیر ها رفتار ناپسند و زشتی نداشته باشند.

سندروم استکهلم چگونه تشخیص داده می شود؟

سندروم استکهلم توسط انجمن روان پزشکی آمریکا به عنوان یک بیماری به رسمیت شناخته نمی شود؛ پس ممکن است متخصصین سلامت روان، این شرایط را به عنوان بیماری یا اختلال تشخیص گذاری نکند.

با این حال، متخصصین سلامت روان هرگونه رفتار مرتبط با رویداد آسیب زا را تشخیص می دهند. معیارهای تشخیصی اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یا اختلال استرس حاد و برخی رفتارها اغلب شبیه به سندرم استکهلم می باشد.

سندروم استکهلم چگونه نام گذاری شد؟

اگر دوست دارید بدانید چرا نام این سندرم استکهلم است باید بگوییم، این سندرم روان شناختی نام خود را از یک حادثه سرقت از بانک ورمالمستوری نورمالمستورگ، در سال 1973 در استکهلم سوئد گرفته است.

در طول درگیری شش روزه میان پلیس و سارقان، بسیاری از کارمندان گروگان گرفته شده بانک، نسبت به سارقان بانک ابراز همدردی کردند. پس از آزادی، برخی از کارمندان بانک از شهادت علیه سارقان بانک در دادگاه امتناع کردند و حتی برای دفاع از آن ها پول جمع آوری کردند.
سپس یک جرم شناس و روانپزشک به نام نیل بیروت که از شروع تا پایان حادثه گروگان گیری همراه پلیس ها و گروگان گیران مشغول بررسی این حادثه و مشاوره دادن بود، از اصطلاح سندرم استکهلم برای توصیف تمایل برخی از کارمندان به سارقان بانک، استفاده کرد.

نیل بیروت معتقد بود گروگان ها احتمالا در جریان این سرقت شستشو مغزی شده اند! همچنین زمانی که روان شناس دیگری به نام فرانک اوخبری در مصاحبه های خودش از این اصطلاح استفاده کرد، استفاده از این نام میان عموم مردم رایج شد.

تاریخچه سندروم استکهلم

فکر می کنم دوست دارید اطلاعات بیشتری از جزئیات این گروگانگیری داشته باشید؛ گروگان ها چهار کارمند بودند که یکی از آن ها مرد و سه نفر دیگری زن بودند. گروگان گیری از تاریخ 23 تا 26 می در سال 1973 طول کشید. جالب است بدانید گروگان گیر که یان اریک اولسون نام داشت، در جریان گروگانگیری از بزرگترین بانک سوئد از پلیس ها درخواست کرد، دوستش که کلارک اولوفسون نام داشت را از زندان آزاد کنند تا در جریان گروگانگیری به عنوان دستیار به او ملحق شود.

اما اولسون چه کاری انجام داده بود که گروگان ها از او دفاع کردند؟!

  •  او با گروگانی که به شدت ترسیده بود همدردی کرده و کاپشن چرمی اش را به دوش او انداخته بود.
  • زمانی که یکی از گروگان ها خواب بد می دیده است، او را بیدار کرده و با او به مهربانی سخن گفته است.
  • او به گروگانی که مبتلا به فوبیا فضای بسته بوده، اجازه داده بود که در فضای بانک قدم بزند.
  • به گروگان دیگر یک گلوله تفنگ به عنوان یادگاری داده بود.
  • زمانی که یکی از گروگان ها موفق به برقراری تماس با خانواده اش نشده بود، به او گفته بود  دوباره تلاش کن و تسلیم نشو!
  • گروگان ها را با نام کوچکشان صدا می زد.
  • همین مسئله باعث شد، زمانی که پلیس می خواست او را دستگیر کند، گروگان ها دور او حلقه زدند که مبادا پلیس به او شلیک کند و در نهایت یکدیگر را در آغوش گرفته و از هم خداحافظی کردند.

توجه: در صورت واضح نبودن تصویراینجا را کلیک کنید.

سندروم استکهلم چیست

نمونه های واقعی سندروم استکهلم

سندروم استکهلم فقط شامل موقعیت هایی مانند گروگان گیری نمی شود. در طول تاریخ نمونه های معروف دیگری نیز وجود دارد که ناتاشا کامپوش و پتی هرست و جیسی دوگارد سه نمونه از آن ها هستند.

ناتاشا کامپوش قربانی سندرم استکهلم

باورتان می شود یک فردی که دزدیده شده باشد، عکس سارقش را در کیف پولش نگه دارد؟! عجیب است نه؟ اما واقعی است!
ناتاشا کامپوش زمانی که فقط ده سال داشته توسط یک دزد، دزدیده می شود و برای مدت زیادی در یک گاراژ تاریک نگهداری می شده است. دزد او در تمام مدت دزدی، انواع رفتارهای ناپسند مانند سو استفاده عاطفی، جسمی، جنسی را بر روی او اعمال می کرده و زمانی که ناتاشا او را ترک می کند، خودش را می کشد. اما پس از مرگ دزد، ناتاشا عکس او را در کیف پولش می گذارد و از مرگ او ناراحت می شود.

پتی هرست قربانی سندرم استکهلم

پتی هرست، نوه یک ناشر معروف به نام ویلیام راندولف هرست است که توسط یک گروه تروریستی یا چریکی شهری گروگان گرفته می شود. از آنجایی که پتی نوه فرد مشهوری بود، خبر ربوده شدن او بازتاب خبری زیادی در جامعه پیدا کرد و مردم نگران او بودند. اما زمانی که متوجه شوید، پتی نام خود را به تانیا تغییر داده و با گروهک گروگانگیر خود همکاری می کند و خودش را عضوی از آنان می داند، چه احساسی پیدا می کنید؟

جیسی دوگارد قربانی سندرم استکهلم

جیسی دوگارد یکی دیگر از افراد مبتلا به این سندرم است. او در سن یازده سالگی توسط یک زن و مرد از جلوی درب مدرسه دزدیده شد. او به مدت 18 سال نزد فیلیپ گاریدو ماند و پس از آزاد شدن، دو فرزند دختر  به دنیا آورده بود!  او در تمام این دوران 18 ساله، هرگز برای فرار از دست دزد و متجاوز خود تلاش نکرده بود و از فرزندان خود در کنار فیلیپ گاریدو نگهداری می کرد.

روش درمان سندروم استکهلم

از آن جایی که سندرم استکهلم به عنوان یک بیماری روانی شناخته نشده است، پس هیچ درمان استانداردی برای آن وجود ندارد. با این حال سندروم استکهلم همانند اختلال استرس پس از سانحه، با جلسات روان درمانی، گفتاردرمانی و دارو درمانی قابل درمان است.

اگر شما یا یکی از عزیزانتان مبتلا به سندرم استکهلم هستید، با استفاده از برخی راهکارهای درمانی می توانید با آسیب روانی خود مبارزه و مقابله کنید.

درمان به شما کمک می کند تا:

  • تجربیات خود را درک کنید.
  • این موضوع را درک کنید که رفتار مهربانانه و دلسوزانه ای که با گروگانگیر خود داشتید، یک مهارت برای بقا بوده است.
  • حرکت به سمت جلو و آینده را یاد بگیرید.

اگر علائم این سندرم را داشته باشید، ممکن است پزشک شما داروهایی را برای کاهش علائم استرس، اضطراب یا افسردگی و خواب بهتر تجویز کند.

همچنین:

  • تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس
  • ارتقا هوش هیجانی
  • یادگیری زبان بدن
  • و...

می تواند به شما در کاهش نشانه های این سندرم کمک کند.

پیش آگهی افراد مبتلا به سندروم استکهلم چیست؟

در وهله اول، بیشتر افرادی که سو استفاده، رویداد آسیب زا یا موقعیت هایی شامل اسارت یا گروگانگیری را تجربه می کنند، به سندرم استکهلم مبتلا نمی شوند. سندروم استکهلم یک واکنش روانی نادر به یک موقعیت اسارت یا سوء استفاده و آزار است.

روان درمانی به شما کمک می کند تا علائم این سندرم را کاهش دهید و آینده ای بهتر برای خود ترسیم کنید.

آیا سندروم استکهلم فقط در موقعیت های گروگانگیری رخ می دهد؟

اگرچه نام سندرم استکهلم بر اساس یک موقعیت سرقت از بانک و گروگانگیری گرفته شده است، اما برخی از علائم و رفتارهای آن در قربانیان دیگر رویداد ها و آسیب های تروماتیک دیده می شود؛ برای نمونه می توان به موقعیت های زیر اشاره کرد:

  • آزار جنسی، جسمی و عاطفی
  • کودک آزاری
  • سوء استفاده مربی و ورزشکار؛ مثلا ورزشکار با تمرین شدید یا رفتارهای توهین آمیز مربی موافق است چون فکر می کند مربی صلاح او را می خواهد و می داند چه چیزی برای او بهتر است.
  • قاچاق جنسی انسان
  • سو استفاده در رابطه
  • رابطه میان کارمند و کارفرما
  • رابطه میان شهروند و دیکتاتور
  • والد و فرزند
  • و غیره

سندروم استکهلم با روان درمانی ( گفتاردرمانی) و درصورت نیاز دارو درمانی، درمان می شود.

سندروم لیما (سندروم استکهلم معکوس)

آیا می دانستید حالات عکس سندرم استکهلم، سندروم لیما یا غریب پنداری نام دارد! زمانی که در سال 1996 یک حادثه آدم ربایی در پایتخت کشور پرو، لیما در سفارت ژاپن اتفاق افتاد و طی این حادثه آدم ربایان پس از گذشت چند ساعت، به دلیل مهربانی، احساس همدلی و همدردی، بسیاری از گروگانگیر ها را آزاد کردند!

چرا سندرم لیما اتفاق می افتد؟ 

 سندرم لیما به ندرت اتفاق می افتد، و اگر این اتفاق بیفتد به این دلیل است که یک سری شرایط باعث رشد آن می شود. به هر حال برای درک این سوال که چرا سندرم لیما اتفاق می افتد، لازم است زندگی آدم ربای و آنچه در زمان آدم ربایی در ذهن او می گذرد، درک شود. ممکن است آدم ربا قصد آسیب رساندن به اسیر را نداشته است. به هر حال در موارد زیر احتمالا سندرم لیما زیاد است:

  • آدم ربای ممکن است به این دلیل مرتکب یک آدم ربایی شده باشد که مشکلات مالی داشته باشد.
  • احتمالاً فرد بخشی از گروه آدم ربایی است که به دلیل فشار گروهی در این مسیر سوق پیدا کرده است.
  • احتمال دارد که آدم ربای از نظر جسمی به قربانی جذب شود.

چگونه سندروم لیما بروز پیدا میکند؟

افرادی که درگیر این سندرم هستند رفتارهایی انجام می دهد که هیچ ارتباطی با آدم ربایی ندارد. آدم ربای دلبستگی به قربانی ایجاد می کند و از سلامت او مراقبت می کند. برخی از رفتارهایی که آدم ربایانی که دچار سندرم لیما هستند به شرح زیر می باشد:

  • هر کاری برای بوجود آمدن احساس خوشایند در فرد قربانی و اسیر خود انجام می دهند.
  • سعی می کنند غذای کاملاً آماده و مقوی برای وی تهیه کنند.
  • زخم های وی را معالجه می کنند.
  • در نهایت به طور کلی، بسیار مراقب سلامتی آن ها هستند.

سندرم استکهلم

سندروم استکهلم سازمانی

اکنون که سندرم استکهلم را شناختید، می توانیم یکی از انواع سندرم استکهلم که با زندگی مدرن امروزی در ارتباط است را به شما معرفی کنیم. سندروم استکهلم سازمانی!

هنگامی که کارمندان نسبت به سازمانی که در آن کار می کنند، وفاداری و تعلق خاطر کاری زیادی داشته باشند و مدیران از تعهد کاری کارمندان سو استفاده کنند و با آن ها بد رفتاری کنند، سندرم استکهلم سازمانی رخ می دهد.
در سندروم استکهلم سازمانی، کارمند به مدیری که سخت گیر است، او را مورد آزار کلامی یا جنسی قرار داده است، به او بی احترامی می کند و رفتارهای خوبی با او ندارد، احساس علاقه، دلبستگی پیدا می کند. کارمند ممکن است به دلیل مشکلات مالی و نیاز به شغل، رابطه عاطفی با کارفرمایش برقرار کند.

نشانه های سندروم استکهلم سازمانی چیست؟

  • ساعات کاری طولانی و اضافه کار بدون در نظر گرفتن نظر کارمندان از سوی مدیر
  • بدرفتاری های کلامی، توهین، تحقیر و.. از جانب مدیر
  • مدیر قدرتمند، کارمند وابسته و ضعیف تر
  • به وجود آمدن احساس عاطفی میان کارمند و مدیر
  • عزت نفس و اعتماد به نفس پایین کارمندان
  • نداشتن تخصص کافی کارمند
  • و...

راهکارهای جلوگیری از سندروم استکهلم سازمانی

  • صحبت کردن در مورد آن با یک متخصص سلامت روان
  • کمک خواستن از دیگران
  • تلاش برای مبارزه با مدیر و موقعیت به وجود آمده
  • ترک محل کار و استعفا  

سندروم استکهلم در روابط عاطفی (روابط زناشویی)

متاسفانه سندروم استکهلم ممکن است در روابط زناشویی یا عاطفی نیز دیده شود! اما چه اتفاقی باید رخ دهد که بگوییم سندروم استکهلم در رابطه میان زن و مرد بروز پیدا کرده است؟

اگر در یک رابطه، فردی(زن یا مرد) در جایگاه قدرت قرار بگیرد و طرف مقابل خود را اذیت کند، به او زور بگوید یا خواسته های غیر منطقی داشته باشد، او را نادیده بگیرد، به طوری که فرد مقابل در رابطه آسیب ببیند اما همچنان همسرش را دوست داشته باشد و رفتارهای او برایش آزار دهنده نباشد و در موقعیت های مختلف از رفتار و افکار او حمایت کند، می توان گفت فرد مبتلا به سندروم استکهلم است.

مثلاً تصور کنید زنی در منزل از جانب شوهرش مورد بی احترامی و ضرب و شتم قرار گیرد ولی زن شدیدا وابسته به شوهرش می باشد به طوری که در بین دوستان و اطرافیانش مدام از همسرش دفاع می کند یا رفتارهای او را توجیه کند و کسانی که از اصل رابطه آن ها با خبر هستند امکان دارد در چنین مواقعی مات و مبهوت این نوع تعریف و تمجیدها شوند!!

سندروم استکهلم در روابط عاطفی منجر به احساس ناکافی بودن، عدم ارزشمندی یا نالایق بودن می شود؛ ممکن است این سندرم با آزار کلامی، آزار جسمانی و حتی آزار جنسی در رابطه عاطفی همراه شود و با این حال قربانی این سندرم کماکان همسر خودش را دوست داشته باشد و آزارهای او را انکار کند! احتمالا از قربانی سندرم استکهلم جملاتی مانند، " درست است که دست بزن دارد، اما در دلش چیزی نیست یا علی رغم رفتارهایش می دانم که مرا دوست دارد!" را می شنوید. 

سندروم استکهلم در روابط عاطفی

سندروم استکهلم زنان

اگر بخواهیم واقع بینانه به مبتلایان سندروم استکهلم نگاه کنیم، مردان هم به اندازه زنان دچار این سندرم می شوند. اما با نگاه به یک مقاله علمی در این زمینه، به این نتیجه رسیدیم که بنابر نظریات سنتی قدیمی، شباهتی میان زنانی که از همسران خود کتک می خورند و در نهایت آن ها را دوست دارند با زنانی که گروگان گرفته شده اند و مبتلا به سندرم استکهلم هستند، وجود دارد. 

فیلم هایی با موضوع سندروم استکهلم

 اگر تمایل داشته باشید فیلم ها و سریال هایی با محوریت سندروم استکهلم تماشا کنید، ما فیلم ها، انیمیشن و سریال های زیر را به شما پیشنهاد می کنیم: 

سندرم استکهلم در فیلم دیو و دلبر

دیو و دلبر را که به خاطر دارید؟ دلبر توسط دیو در قصر زندانی می شود و در نهایت عاشق دیو زندان بان می شود.

سندروم استکهلم در سریال مانی هیست یا سرقت پول

احتمالا سریال محبوب و پر طرفدار مانی هیست یا سرقت پول را دیده باشید؛ آفرین! رابطه ای که میان دنور و مونیکا شکل می گیرد، نمونه سندرم استکهم است.

سندرم استکهلم در فیلم استکهلم

فیلم دیگری به نام استکهلم که در سال 2018 ساخته شده است، روایت گر این سندرم روان شناختی است.

سندرم استکهلم در فیلم کینگ کونک

کینگ کونک معروف را که به یاد دارید؟ شخصیتی که نائومی واتس آن را ایفا می کند، با میمون عجیبی که او را دزدیده، احساس همدردی و مهربانی می‌کند.

سندرم استکهلم در فیلم 3096 روز

3096 روز فیلمی است که روایت گر زندگی ناتاشا کامپوش است در سال 2013 توسط شری هورمن ساخته شده است.

سندروم استکهلم در فیلم بازجویی

بازجویی ساخته ریشارد بوگایسکی در سال 1982 یکی از بهترین فیلم های لهستانی با موضوع سندرم استکهلم می باشد.

کتاب سندروم استکهلم

اگر طرفدار پر و پا قرص مطالعه کتاب هستید و از مطالعه ی کتابی با موضوع سندروم استکهلم لذت می برید، پیشنهاد ما به شما مطالعه کتاب سندروم استکهلم از شهرزاد سمرقندی است. این کتاب 82 صفحه ای توسط یک نویسنده تاجیکستانی نوشته شده است.

جمع بندی ای سنج

در این مقاله در مورد سندروم استکهلم؛ دلایل ایجاد و راه های مقابله با آن صحبت کردیم. سندروم استکهلم یک مکانیسم مقابله ای است؛ در نتیجه به جای احساس ترس، وحشت و خصومت ممکن است احساس انسانیت و شفقت نسبت به سو استفاده کننده ایجاد شود.

در سندرم استکهلم آنچه که فرد احساس می کند روشی قابل درک برای کنار آمدن با آنچه برای او اتفاق افتاده است. متخصص سلامت روان می تواند به این افراد برای بهبود نشانه های این وضعیت کمک کند.

 آیا تا به حال تجربه سندروم استکهلم را داشته اید؟ فردی را می شناسید که به این سندرم مبتلا باشد؟ لطفا نظرات، دیدگاه و تجربیات ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.


متن ویدئو

ای سنجیای عزیز، سلام! امروز قرار است در مورد سندرم جرم و جنایت، گروگان گیری یا دیو و دلبر  صحبت کنیم؛ سندروم استکهلم!  اما سندروم استکهلم یعنی چی؟ این اصطلاح از کجا میاد؟ چرا این اتفاق میوفته؟ و چقدر رایجه؟ خووب! برای پیدا کردن پاسخ همراه ما باشید!  
به طور کلی، سندروم استکهلم زمانی اتفاق میوفته که، گروگان عاشق گروگانگیرش میشه!  یا  با گروگان گیر احساس همدلی و همدردی می کنه.  نیلز بژرو، جرم شناس و روانپزشک اولین بار در سال 1973 اصطلاح سندروم استکهلم را ابداع کرد.

تو اون سال، چهار نفر در جریان سرقت از بانک در استکهلم سوئد گروگان گرفته شدن. با این حال پس از آزادی،  گروگانا هیچ احساس خشمی نسبت به گروگان گیر خود نشون ندادن و به جای اون، از گروگان گیرشون دفاع کردن و حتی حاضر نشدن تو دادگاه علیهشون شهادت بدن !

از اون موقع به بعد، سندروم استکهلم تو موقعیت های مختلفی مشاهده شده، نه فقط تو موقعیت های گروگان گیری و آدم ربایی، در قربانیان سوء استفاده جنسی، قاچاق انسان، تبعیض، ترور و ظلم سیاسی و مذهبی و چند موقعیت دیگه. شرایطه که باعث ایجاد سندرم استکهلم میشه!

روان شناسا معتقدن، سندرم استکهلم یک واکنشیه که به عنوان مکانیسم مقابله ای در نتیجه ی ناامیدی و سرخوردگی در فرد رخ میده. قربانی ممکنه فکر کنه پلیسا کارشون رو به اندازه کافی خوب انجام نمیدن و همین باعث رنجش گروگانگیر میشه و با این احساس ارتباط برقرار می کنه.

با این حال باید بدونین، قربانی به صورت خودکار با گروگانگیرش موافق نیست تقریبا تو همه ی افرادی که سندرم استکهلم دارن، گروگانگیر باید یه ارتباط رو در رو یا نزدیکی با گروگان داشته باشه که، سندروم استکهلم اتفاق بیوفته!  به تدریج قربانی شروع به درک گروگانگیر به عنوان یه شخص و نه یه آدم شرور می کنه  و این نتیجه ناخوشایند سندروم استکهلمه!

قربانیان پس از اینکه آزاد می شن یا از موقعیت هایی که  پیش تر گفتیم، رها میشن، برخی از نشانه های زیر رو از خودشون نشون می دن:
دلسوزی برای شخص گروگان گیر، دفاع از اونا در مقابل کاری که انجام دادن، یادآوری اتفاقی که افتاده، افزایش پرخاشگری، احساس افسردگی، احساس گناه و ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه. اونا حتی ممکنه به گروگانگیر یا متجاوز خودشون احساس وابستگی پیدا کنن و احساس کنن بدون اون نمی تونن زندگی کنن.

خبر خوب اینه که بیشتر افرادی که در موقعیت های گروگانگیری قرار می گیرن، دچار سندرم استکهلم نمیشن. یک پلیس ارشد در قسمت دزدی و گروگانگیری در اف بی آی می گه، نود و دو درصد از مردمی که تحت همچین موقعیت هایی قرار می گیرن،هیچ کدوم از نشونه های سندرم استکهلم رو از خودشون نشون نمی دن. اگرچه؛ این مشکل هنوز واقعی و جدیه و ممکنه برای هر فردی رخ بده.چقدر می تونه جدی باشه؟ واکنش هر فرد به گروگانگیری متفاوته. اما چند مثال مشهور در این خصوص وجود داره، داستانی که افراد در اون وابستگی شدیدی به دزدا یا گروگان گیرا پیدا کردن.

ناتاشا کامپوش!ناتاشا کامپوش وقتی کودک بوده در سال 1998 دزدیده می شه. زمانی که دزد او می میره، عکس اونو تو کیف پولش نگه می داره و حتی خونه ای که در اون زندگی میکرده رو میخره!

پتی هرست! بعد از اینکه پتی هرست، نوه بزرگ ویلیام هرست، توسط یه گروه تروریست در سال 1974 ربوده شد، رسانه ها این موضوع را خیلی بررسی کردن و پوشش دادن اما در نهایت همه سوپرایز شدن، چرا؟ چون پتی عضو گروهی شد که اونو ربوده بود.

ماری مک الوری! ماری مک الوری تو سال 1993 دزدیده شد، زمانی که از دست دزد ها نجات پیدا کرد، مدعی شد که اونا تاجر بودن و نه دزد! ماری برای ملاقات اونا به زندان می رفت و در نهایت خودکشی کرد، قبل از خودکشی یه نام از خودش به جا گذاشت که تو اون نوشته شد بود: چهار گروگانگیر من، احتمالا تنها آدمایی روی زمین بودن که من رو یه آدم احمق نمی دونن! شما می توانید اونا رو زندونی کنین یا اعدام کنین اما لطفا یه شانس دوباره به اونا بدین.

اصطلاحات مهم این مقاله

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید

01 مهر 1401 11:28

لظفا تست هاتون رو رایگان کنید. مرسی از سایت خوبتون و به روزتون

27 شهریور 1401 19:29

مرسی از مقالات خوبتون

18 شهریور 1401 23:26

شخصا تجربه این نوع سندروم رو داشتم

14 شهریور 1401 17:40

نشنیده بودم. مرسی

06 شهریور 1401 11:41

مرسی از مقاله خوبتون . چه بیماریهایی وجود داره تو دنیا

02 شهریور 1401 02:11

شنیده بودم این نوع سندروم رو

25 مرداد 1401 20:29

متن خوبی بود. راستی من عاشق تست هاتونمممممممممممم هم رایگان ها هم پولی ها فقط لطفا رایگان ها رو بیشتررررررررررررررر کنید مرررررررررررررسی ای سنجججججججججججججج

24 مرداد 1401 22:24

من دقیقا این سندروم رو تجربه کردم

22 مرداد 1401 18:57

متن خوبی بود

13 مرداد 1401 20:37

لطفا تست هاتون رو هم مثل مقالاتتون رایگان کنید

10 مرداد 1401 10:11

جالب بود مرررررررررسی

08 مرداد 1401 13:53

سندروم استکهلم هم بگیرم دیگه همه مرض ها رو دارم

07 مرداد 1401 14:21

خیلی خوب این مقاله اطلاعی اصلا در موردش نداشتم

04 مرداد 1401 12:03

مطلب مفیدی بود نمیدوستم اینطور مرضی هم داریم

21 تیر 1401 02:34

مرررررررررسی

20 تیر 1401 01:29

بسیار عالی

18 تیر 1401 01:44

ممون اطلاعات خوبی بود

15 تیر 1401 04:54

👍🏻👍🏻🌺🌺

11 تیر 1401 21:25

باحال بود نمیدونستم این موضوع رو ممنون

10 تیر 1401 19:14

عالی بود

09 تیر 1401 06:12

چرا اسمشو گذاشتن سندروم! اصلا شاید درستش همین رفتاره زمانی مه در شرایط سخت قرارگرفتیم

08 تیر 1401 04:50

س پ ا ا ا ا ا ا ا ا س خ ی ل ی خ وب ب ود

07 تیر 1401 16:09

سندروم استکهلم یک مکانیسم مقابله ای است؛ در نتیجه به جای احساس ترس، وحشت و خصومت ممکن است احساس انسانیت و شفقت نسبت به سو استفاده کننده ایجاد شود.

06 تیر 1401 17:08

🌺🌺🌺

06 تیر 1401 04:29

درباره انواع سندروم هم بنوبسید

05 تیر 1401 19:13

متشکرم

04 تیر 1401 16:47

جالب بود به نظر من جا داره خیلی در موردش بحث کرد

04 تیر 1401 01:06

سپاس

03 تیر 1401 21:40

ممنون جدید بود تا به حال نشنیده بودم

03 تیر 1401 06:34

جالب و مفید بود لطفا بیشتر بنویسید

02 تیر 1401 03:57

تا امشب نمی دونستم این سندروم رو دارم ممنون از یادآوری

31 خرداد 1401 17:20

ممنون شخصا استفاذه کردم

31 خرداد 1401 14:49

مفید بود فقط بیشترش کنید چون نیاز دارم به این مطالب

30 خرداد 1401 23:36

نمودش در دنیای واقعیت زیاده ولی اسمشو نمیدونستم ممنون

30 خرداد 1401 04:27

مفید بود

29 خرداد 1401 23:24

سریال مانی هیست رو دیدم دقیقا رابطه دنور و مونیکا این نوع سندرومه. جالب بود خوشم اومد

29 خرداد 1401 01:00

بد نبود

28 خرداد 1401 06:00

اسمش به معنیش نمیخوره در کل جالب و جدید بود مرسی

26 خرداد 1401 14:33

مرسی استفاده کردم

26 خرداد 1401 01:57

هم کلیپ هم متن خوب بود مرسی

25 خرداد 1401 18:42

قبلاها سایتتون رو دوست نداشتم ولی جدیدا راضی ام ازتون. در ضمن سعی کنید خدمات رایگانتون رو هم بیشتر کنید تا بیشتر خوشم بیاد

25 خرداد 1401 13:24

مگه میشه مگه داررریم🧐

25 خرداد 1401 05:15

یکی از سندروم هایی که تا به حال هیچ اطلاعاتی در موردش نداشتم واقعا جالب بود مرسی

23 خرداد 1401 20:21

مفید بود🌹🌹🌹

23 خرداد 1401 15:23

جالب بود. لطفا بیشتر در مورد سندروم ها بنویسید

20 خرداد 1401 22:22

مقاله جالبی بود . ممنون از سایت خوبتون

18 خرداد 1401 23:25

همین امروز متوجه شدم که من هم به این سندروم مبتلا هستم

17 خرداد 1401 22:16

این مقاله رو براساس ویژگی های من نوشتید😂😂

17 خرداد 1401 01:59

مفید بود.

28 اردیبهشت 1401 20:48

🌹🌹🌹

27 اردیبهشت 1401 02:37

ممنون

25 اردیبهشت 1401 04:04

وااااااااای من اینطوریم. حالا سر فرصت داستانش رو اینجا کامنت می کنم. پس این دردی که من دارم وجه علمی و روان شناسی داره. اسمش باکلاسه. فردا برم به دوستام بگم سندروم استکهلم دارم😂😂😂😂😂😂

24 اردیبهشت 1401 21:40

مررررسی ای سنج دوست داشتم این مقاله رو