تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

تست تشخیص اوتیسم منتشر شد

کوه یخ درونتان را بهتر بشناسید ! مدت مطالعه: 4 دقیقه
ای سنج 12 شهریور 1399 مدت مطالعه: 4 دقیقه

کوه یخ درونتان را بهتر بشناسید !

«زیگموند فروید». فروید معتقد بود که روان ما انسان ها، سه بخش دارد که این بخش ها تاثیر مهمی بر روی اعمال، رفتار، افکار، تصمیمات، انتخاب ها و شخصیت ما می گذارند. این سه بخش، عبارتند از هوشیار (خودآگاه)، ناهوشیار (ناخودآگاه) و نیمه هوشیار. در این مقاله، به بررسی ضمیر ناخودآگاه پرداخته ایم؛ یعنی جایی که کنترل بخش مهمی از زندگی ما را در دست دارد. آنچه در ادامه خواهید خواند، بر اساس فهرست مطالب به شرح زیر است:

- سلام تارا، خوبی چطوری، چه خبر ؟
- قوربونت برم ، ممنون تو خوبی ؟ والا خبر خاصی نیست... طبق معمول... افسرده و داغون...!
- عه... چرا افسرده و داغون آخه ؟؟؟ چیزی شده ؟ مشکلی دارین باز با سامان ؟
- مشکل...؟!... ای کاش مشکل بود... بهم زدیم...
- ای وای، چرا آخه ؟؟؟؟؟ همه چی خوب بود که...؟؟؟ چرا ؟؟؟ چی شد ؟؟؟؟
- طبق معمول دیگه... همون مشکل همیشگی... دقیقا همون اتفاقی که تو قبلیا هم افتاد... مشابه همون... مشابه هم نه، دقیقا عین همون... بهم گفت تو چرا انقدر بهم گیر میدی، چرا انقدر چسبیدی به من و غر میزنی.. .! میگه تو هی منو چک میکنی و خیلی وابسته ای ! دقیقا حرفایی که از دو تای قبلی هم شنیده بودم... !
- ببین تارا یه چیز بگم، بهت برنخوره... ولی من فکر میکنم شاید یه جاهایی اشکال از خودته... آخه تو این چند سال، تمام روابطت تقریبا یه جور بود و یه شکل تموم شده...
- آره درست میگی... خودمم متوجه شدم... نمیدونم چرا همچین افرادی رو انتخاب میکنم... دقیقا همه یه مدلن انگار... افرادی که خیلی آزاد هستن و من همش میترسم از دست بدمشون و انقدر گیر میدم به همشون که کلافه میشن... همشونم تقریبا از نظر شخصیت مثل همن انگار... ! واقعا نمیدونم اصن چرا جذب همچین آدم هایی میشم هر دفعه و این رفتارها رو می کنم... !!!
- خوب خیلی خوبه که خودت هم متوجه شدی، به نظرم وقتشه که از یه روانشناس کمک بگیری و بفهمی ایراد کار از گذاشت.
- آره، کاملا موافقم باهات، وقت می گیرم میرم این هفته...

شاید برایتان پیش آمده باشد که گاهی کارهایی انجام داده اید که دلیل خاصی برایشان نداشتید و نمی دانستید چرا اینگونه رفتار کرده اید... یا غالبا نسبت به یکسری افراد خاص، بیشتر از سایرین تمایل دارید؛ بدون آن که دلیلش را بدانید... . درواقع، بهتر است بگوییم تمام این تمایلات و رفتارها دلیلی دارند؛ اما ما از آن ها بی اطلاع هستیم، چرا که علت آن ها جاییست در یکی از پیچیده ترین لایه های ذهن ما... در عمیق ترین و ناشناخته شده ترین جای ذهن ما... جایی که فروید آن را ناخودآگاه می نامید...!

به احتمال بسیار زیاد، شما نیز این لغت را بارها از افراد مختلف شنیده اید و یا در مطالب مختلف، چشمتان بارها به آن برخورد کرده، بی آن که بدانید آیا واقعا وجود دارد یا خیر و اگر وجود دارد، دقیقا چیست؛ کجا قرار دارد و به چه دردی می خورد... ؟ هدف ما نیز این است که در این مقاله، به بررسی پاسخ همین سوالات بپردازیم تا بلکه بتوانیم بخشی از معمای مربوط به این مفهوم پیچیده را حل کنیم.

هوشیاری

ضمیر ناخودآگاه

اگر بخواهیم این واژه را تعریف کنیم، بهتر است در ابتدا به سراغ کسی برویم که برای نخستین بار این واژه را مطرح کرد؛ یعنی «زیگموند فروید». فروید معتقد بود که روان ما انسان ها، سه بخش دارد که این بخش ها تاثیر مهمی بر روی اعمال، رفتار، افکار، تصمیمات، انتخاب ها و شخصیت ما می گذارند.

بخش های روان انسان

این سه بخش، عبارتند از:

هوشیار (خودآگاه)
ناهوشیار (ناخودآگاه)
نیمه هوشیار

خودآگاه ما همان جاییست که از تمام اطلاعات درونش آگاه هستیم و تسلط کامل بر آن داریم. ناخودآگاه نیز کاملا خلاف بخش هوشیار ماست. نیمه هوشیار نیز جایی میان این دو بخش است و تا حدی، از ویژگی های هردوی این بخش ها را داراست و همانند پلی است میان هوشیار و ناهوشیار.

فروید معتقد بود که در دنیای واقعی ما، افکار و تمایلاتی وجود دارند که برای ما اضطراب آور و ناخوشایند  هستند؛ چراکه خلاف قانون، عرف، شرع و فرهنگ ما می باشند. در نتیجه، ما این افکار و تمایلات را سرکوب می کنیم و آن ها را به بخش ناهوشیار ذهن مان منتقل می کنیم. این افکار و تمایلات نیز در این بخش می مانند و به گفته ی فروید، در مواقع خاصی خود را بروز می دهند، بدون آن که متوجه باشیم... . برای مثال، فروید معتقد بود که خواب های ما، تجلی ناخودآگاهمان است و تفسیر این خواب ها می تواند ما را در جهت کشف محتوای ضمیر ناخودآگاهمان یاری دهد.

ناهوشیار ما، در هر لحظه از شبانه روز، در حال تاثیرگذاشتن بر ماست؛ بی آنکه متوجه باشیم. به همین دلیل است که گاهی کارهایی می کنیم که دلیل آن را نمی دانیم؛ چراکه دلیل شان در جایی خارج از بخش خودآگاه روان ما قرار دارد. فروید همچنین معتقد بود که خاطرات و اتفاقاتی که در گذشته و کودکی ما افتاده اند نیز در ناخودآگاه مان ذخیره می شوند؛ خصوصا خاطراتی که ناخوشایندند. همین خاطرات و تجربیات، در زمان حال و آینده ما موثر هستند و بسیاری از تصمیمات و رفتارهای ما، ناشی از آنهاست.

ضمیرناخودآگاه

مثالی عینی برای ضمیر ناخودآگاه

دختر بچه ای را در نظر بگیرید که در کودکی اش از پدرش کتک خورده. این دختر، در آن زمان قدرت دفاع از خود را نداشته و تنها کاری که از دستش بر می آمده، این بوده که نسبت به پدرش، حس نفرت را در خود پرورش دهد. وقتی این کودک، بزرگ می شود، کم کم خاطرات کودکی اش از بخش خودآگاه روانش به ضمیر ناخودآگاهش منتقل می شوند.

این دختر، احتمالا در بزرگسالی اش نسبت به اغلب مردها، احساس خشم و نفرت دارد و تمایل دارد در موقعیت هایی که امکانش باشد، به نوعی از آن ها انتقام بگیرد. همچنین، برای انتخاب همسر، ممکن است دو جور انتخاب داشته باشد:

یا به سراغ مردهایی می رود که برخلاف پدرش بسیار مهربان باشند؛
یا مردی را انتخاب می کند که همانند پدرش خشن باشد، به امید آنکه بتواند در زندگی اش با او، بد رفتاری کند و بتواند انتقامی که نتوانسته از پدرش بگیرد را از او بگیرد.

همین تفکرات (که کاملا ناهوشیار هستند) باعث می شوند تا این دختر، غالبا دست به انتخاب های اشتباهی بزند و مدام ضربه بخورد.

توصیفی از ضمیر ناخودآگاه

یک توصیف بسیار معروف نیز درباره با ناخودآگاه وجود دارد. فروید و بسیاری از روانکاوان، معتقدند که بهترین توصیف برای ناهوشیار، این است که آن را به یک کوه یخ تشبیه کنیم. درواقع آن ها معتقدند که روان ما، همانند کوه یخی است که دو سوم آن در آب است و داخل دیدن نیست (ناهوشیار) و ما فقط یک سوم آن را که بیرون از آب قرار دارد، می بینیم و می شناسیم.

جمع بندی ای سنج

در کل باید بگوییم که ضمیر ناخودآگاه روان ما، بسیار پیچیده تر از آن چیزیست که به نظر می رسد و همچنان، سوالات بسیار زیادی در خصوص آن وجود دارند که بی پاسخ مانده اند. با این حال، چیزی که واضح است، این است که دانش ما درباره با بخش ناهوشیار مغزمان، دقیقا به اندازه ی همان بخشی از کوه یخ است که از آب بیرون زده... !

تا چه میزان کوه یخ درون تان را می شناسید؟ لطفا دیدگاه و نظرات ارزشمند خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

جهت نمایش بیشتر اصطلاحات کلیک نمایید
لطفا امتیاز خود را برای این محتوا ثبت کنید

25 شهریور 1401 14:50

کامل و عالی